Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Hulpdienst - Willekeurige weetjes

Deze pagina staat vol met willekeurige weetjes over Magic. Wist jij bijvoorbeeld dat in Alpha Elvish Archers 1/2 was in plaats van 2/1? Dat soort dingen vind je op deze pagina. De volgorde is volledig willekeurig, nieuwe weetjes worden onderaan toegevoegd, zodat je af en toe eens kunt kijken of er nog nieuwe bij zijn gekomen!

Weet je zelf nog een leuk weetje, stuur dan een berichtje naar Michiel Smit, dan voegt hij hem toe.


Willekeurige weetjes!
Wist je al dat...

= Elvish Archers is 1/2 in plaats van 2/1 zoals Elvish Archers .

= Orcish Artillery kost in plaats van zoals Orcish Artillery .

= Orcish Oriflamme kost in plaats van zoals Orcish Oriflamme .

= Circle of Protection: Black en Volcanic Island zitten niet in Alpha...dat waren ze vergeten.

= Phelddagrif is een anagram van Garfield, Phd. Richard Garfield is degene die Magic verzonnen heeft.

= De art van Flight is een vliegende Spiritmonger.

= Arabian Nights heeft een Mountain , maar geen van de andere basic lands. Dit komt omdat het eerst los van Alpha/Beta speelbaar zou zijn, maar dat is toch veranderd. De Mountain waren ze vergeten eruit te halen.

= Rancor had eigenlijk moeten kosten, maar is per ongeluk met mana cost gedrukt.

= Wyluli in Wyluli Wolf is een anagram van Lily Wu, de vrouw van Richard Garfield.

= Tarmogoyf is een Lhurgoyf. Wat is een Lhurgoyf? De originele Lhurgoyf komt uit Ice Age () en de makers vonden het wel "Noors" klinken. Het is een compleet verzonnen woord.

= De flavortext op Lhurgoyf gaat over Saffi, die roept naar Hans. Deze flavortekst wordt voortgezet op Revenant , waar Hans blijkbaar in een soortgelijke situatie belandt. Hans is zelfs op een kaart beland: Ach! Hans, Run! En Saffi, die is vereeuwigd in haar eigen kaart: Saffi Eriksdotter. En drie keer raden wie de flavortext op Saffi nu uitspreekt...

= Pemmin’s Aura is een anagram voor "I Am Superman", een verwijzing naar Morphling, die als bijnaam Superman had.

= Maro is de afkorting van MArk ROsewater, Head Designer van Wizards. Hij maakt Magic.

= De Shock zapt een Psychatog.

= Welke kaart heeft 14x zoveel reminder tekst als regeltekst? Time Stop . 3 woorden regels, 42 woorden reminder.

= Wat betekent de flavortekst op Niv-Mizzet, the Firemind nu? Let op:

(Z – V)90: Neem deze symbolen en draai ze 90 graden: , ofwel NIV
- : Dan gewoon een streepje
(E – N2W)90: N kwadraat betekent dat je de N twee maal moet nemen. Dat maakt (E – N N W)90. Draai dit 90 graden en je krijgt: , ofwel MIZZE.
t : Gewoon een T.
= 1: Betekent "doe dit 1x" (of wat ook gezegd wordt "is the one" )
Zet dit alles achter elkaar en je krijgt "NIV" + "-" + "MIZZE" + "T" = NIV-MIZZET.

= Unyaro Bees = Killer Bees + Unyaro Bee Sting

= Nevinyrral in Nevinyrral’s Disk is omgedraaid Larry Niven, een science fiction auteur. Hij is vooral bekend van zijn Ringwereld boeken en zijn "Niven's Laws".

= Citanul in onder andere Citanul Flute en Citanul Druid is omgekeerd "lunatic" (gek, geschift).

= Telim’Tor is een anagram van "Mr Toilet".

= Kyscu in Kyscu Drake is een anagram van "sucky".

= Richard Garfield heeft 3 unieke kaarten gemaakt om zijn vrouw ten huwelijk te vragen en bij de geboorte van zijn 2 kinderen.

= Mangara in Mangara of Corondor is een anagram voor....anagram. Zijn flavortext verwijst naar de Amber Prison, waarin hij gevangen zat.

= Karn, Silver Golem heeft de Mirari in Memnarch veranderd.

= Su-Chi is 4/4, kost en geeft als hij naar het graveyard gaat. De woorden Su en Chi zijn de Mandarijnse/Chinese en Taiwanese benaming voor "vier".

= De basic landen van Champions of Kamigawa () van elke kleur zijn een grote art als je ze naast elkaar legt. Zo zijn de Swamps naast elkaar het dorpje van de Nezumi.

= Ankh of Mishra lijkt vanaf Fifth Edition niet meer op een Ankh, omdat de tekenaar Ark had verstaan.

= Blind Seer is legendary...maar waarom? Het is Urza in vermomming.

= Sarpadian Empires, Vol. VII? Waar zijn Volume I t/m VI dan? Die staan genoemd op diverse flavorteksten op Fallen Empires kaarten, zoals Aeolipile en Dwarven Lieutenant . En de tokens die hij maakt zijn ook de tokens die diverse Fallen Empires kaarten kunnen maken (Icatian Town , Homarid Spawning Bed , Breeding Pit , Goblin Warrens en Thallid ).

= Skullclamp gaf tot vlak voor dat hij geprint zou worden nog +1/+2 aan het creature. Op het allerlaatste moment werd hij nog "slechter" gemaakt...waardoor hij broken werd. hier.

= Ten tijde van Urza's Saga () waren de regels voor het kopieren van creatures nog wat onduidelijk. De ontwerpers wilden Clone graag terugbrengen, maar reprinten was lastig door de regels. Dus maakten ze een "gefixte" versie van Clone en dat werd....Morphling.

= De art van de eerste Birds of Paradise was eigenlijk de art van Volcanic Island. Maar omdat de birds zo prominent op de voorgrond waren hebben ze er maar een kaart omheen verzonnen.

= De naam van de Planeswalker Leshrac van Herald of Leshrac en Minion of Leshrac is een anagram van Charles, de tweede naam van een Magic playtester uit de begintijd van Magic, Chris Charles Page.

= Jayemdae uit Jayemdae Tome is wat je hoort als je JMD uitspreekt. J. Michael Davis is Director van R&D bij Wizards of the Coast geweest. Hetzelfde geldt voor Jalum Tome (JLM) en Emmessi Tome (MSE).

= Djinns en efreets uit Arabian Nights (): Serendib Efreet is genoemd naar de oude naam voor Sri Lanka. Mijae Djinn en Ydwen Efreet zijn anagrammen van Jamie en Wendy, vrienden van Garfield die trouwden toen hij de set aan het ontwerpen was. Het Ifh-Biff uit Ifh-Biff Efreet was de bjinaam die Garfield zijn zus Elizabeth gaf toen hij klein was en Erhnam Djinn is een anagram van Herman, de man van Elizabeth.

= Tawnos van Tawnos’s Wand en Tawnos’s Coffin is een anagram van Watson, het hulpje van Sherlock Holmes. Tawnos was het hulpje van Urza.

= Atog is een anagram van goat. Omdat ze ook alles eten.

= Serra Angel komt aan haar naam omdat Serra in het Latijn ongeveer "gekarteld" betekent (zie bijvoorbeeld Serrated Arrows ). Richard Garfield dacht dat zo'n naam wel toepasselijk was voor een soort bodyguard creature. De artiest die de kaart maakte, Douglas Schuler, tekende echter geen gekarteld zwaard of iets dergelijks omdat hij niet met de term bekend was.

= Kird in Kird Ape is Arabisch voor bos/woud.

= Een van de verhalen uit 1000 en 1 nacht gaat over een slechte smid, die wroeging krijgt en weer goed wil doen. Als dank daarvoor kon hij plots met blote handen vuur beheersen en metaal bewerken. Vertaald in een Magic kaart: Repentant Blacksmith .

= Onulet heette in eerste instantie Onulets, een anagram van Soul Net, omdat de kaart een ability heeft die daarop lijkt. De artiest tekende echter maar één creature, vandaar dat het meervoud geschrapt werd. Anodet Lurker is een anagram van Darker Onulet. En Enatu Golem is een anagram van Mega Onulet.

= De ontwerpers van Yotian Soldier hadden een speelgoed soldaatje (toy soldier) in gedachten. Ze draaiden toy om en plakten er -ian achter.

= In de borstkas van Liege of the Pit zijn geen organen of iets dergelijks te zien...maar huilende babyhoofdjes...

= Op de kaart Flame Wave is in de vuurgolf een doodshoofd te zien en nog mooier: een surfer!

= Vanaf Eighth Edition () is de nieuwe layout ingegaan, maar het bleek dat spelers het kleurverschil tussen witte kaarten en artifacts te klein vonden. De artifacts vanaf Fifth Dawn () zijn daarom donkerder van kleur.

= Het beest afgebeeld op Deep Analysis is een Masticore. Dit was lange tijd één van de beste beesten voor Standard toernooien. Zo'n goede kaart wordt ook "broken" genoemd. Dat verklaart de flavortext.

= Er zitten "beesten" in een aantal landjes van Lorwyn () die "ontwaken" in Shadowmoor (). Je kunt ook vaag de vorm ervan in het landje zien.
Spinerock Knoll wordt Knollspine Dragon
Mosswort Bridge wordt Mossbridge Troll
Windbrisk Heights wordt Windbrisk Raptor
Shelldock Isle wordt Isleback Spawn
Howltooth Hollow wordt Hollowborn Barghest

= In Goblin Grenade C kun je de naam "Mike" vinden op de speer.

= De vrouw op de kaart Martyr of Spores draagt een Malachite Talisman om haar nek.

= Zet de eerste letters van de flavortext van Coral Trickster achter elkaar en je krijgt....Twiddle.

= De flavortext op Keeper of Kookus is een advertentie. Deze werd pas in Time Spiral () vervuld met...Thick-Skinned Goblin. En die "angry pet" uit de flavortext is natuurlijk Kookus.

= Wat is in godsnaam een Hyalopterous Lemure? En waarom is dat schattige beestje een zwarte kaart? Hyalopterous betekent "met doorzichtige vleugels". Lemures zijn lastige ondode geesten. En in de eerste editie van D&D is een Lemure een soort Devil. Maar dit wist de artiest Richard Thomas niet. Hij dacht aan een Lemur, een klein harig zoogdiertje met grote ogen. Dus wat tekende hij? Een schattig beestje met vleugels. En dat is wat Norin the Wary ook dacht, volgens de flavortext van Viscid Lemures...

= Op de flavortext van Stormcloud Djinn wordt hij vergeleken met "lightning" en "eel". En let nu eens op zijn ability en die van Lightning Eel...euh...Electric Eel.

= In Onslaught () wilde WotC aanvankelijk Priest of Titania reprinten. Deze bleek te sterk te zijn (een beurt 3 Silvos, Rogue Elemental was iets teveel van het goede) en is uiteindelijk Wellwisher geworden. Elvish Guidance is gemaakt om de Priestrol te vervullen.

= Alle Engelse versies van Reconstruction zijn geprint zonder het serie teken.

= Steamflogger Boss vermeldt Contraptions. Wizards heeft toegegeven dat dit in principe een grap was. Er zijn geen contraptions en ze gaan er waarschijnlijk ook niet komen....maar wie weet?

= De goblins op Boggart Loggers, Nibb en Gyik, komen terug als Boggart Arsonists volgens de flavortext.

= Op Wild Pair staan Krosan Tusker en Verdeloth the Ancient afgebeeld. En laten die nu beide ook opgeteld 11 zijn, dus ze kunnen elkaar ook zoeken.

= De art van de Unsummon heeft een Lightning Dragon erop.

= De art van Repentant Vampire loopt over in Gallantry.

= De Time Machine is ook te zien op Old Fogey en op Blast from the Past.

= De arts van een aantal landen uit het Lorwyn block zin eigenlijk dezelfe lokatie:
Gilt-Leaf Palace = Wooded Bastion
Ancient Amphitheater = Graven Cairns
Rustic Clachan = Sunken Ruins
Auntie’s Hovel = Fire-Lit Thicket

= Op de achtergrond van Mother of Goons staat BFM, een verwijzing naar B.F.M. A /B.F.M. B .

= Op Purge wordt een Reiver Demon gepurged.

= Op Dread Return wordt een Mindslicer teruggehaald. Dezelfde Mindslicer vind je ook op Skull Fracture.

= De aapjes op de achtergrond van Uktabi Orangutan staan er enigszins dubieus bij, waardoor de kaart de bijnaam "Sex Monkey" kreeg. En wat gebeurt er als je dat doet? Dat zie je op de achtergrond bij Uktabi Kong.

= De flavortext van Uktabi Kong is hetzelfde als die van Gorilla Titan.

= Op de achtergrond van de art van Pestilence zie je Witch Engines lopen.

= Op de Ultimatum spells uit Shards of Alara () staan ook de Planeswalkers die de spells casten.
Op Clarion Ultimatum staat Elspeth, Knight-Errant.
Op Violent Ultimatum staat Sarkhan Vol.
Op Brilliant Ultimatum staat Tezzeret the Seeker.
Op Titanic Ultimatum staat Ajani Vengeant.
En op Cruel Ultimatum staat Nicol Bolas, Planeswalker.

= De art van Spur Grappler loopt over in Keldon Firebombers.

= Mirari is ook te zien op Cabal Coffers.

= Op Disenchant staat in runen het woord MAGIC.

= Op het schild van Chaos Lord staat in runen "I am really mean".

= De vrouw op Field of Dreams heeft een harten aas in haar linker mouw.

= Obstinate Familiar is te zien op Grim Lavamancer , en andersom.

= De art van Akroma, Angel of Wrath en Phage the Untouchable lopen in elkaar over.

= Op Metal Fatigue liggen een Clockwork Dragon, Clockwork Beetle en Rust Elemental.

= De Legacy Weapon bestaat uit de volgende onderdelen, waarvan een aantal zichtbaar op de art: Karn, Silver Golem, Skyship Weatherlight, Legacy Weapon, Null Rod, Touchstone, Squee’s Toy (heet eigenlijk 'Salvation Sphere'), Juju Bubble, Skyshaper, Power Matrix, Mightstone, Weakstone, Skull of Ramos, Eye of Ramos, Tooth of Ramos, Horn of Ramos, Heart of Ramos, Thran Tome, Thran Forge, Gerrard Capashen, het hoofd van Urza Planeswalker en de Null Moon.
Zo staat het beschreven in het boek (Apocalypse): "...it was Weatherlight and Karn, the Skyshaper, the Juju Bubble, the Thran Tome, the Bones of Ramos, the Null Rod, the Mana Rig core and the Eyes of Urza all empowered by Serra's Realm, dozens of souls, the mind of Glacian, and the will of Gerrard. Together these pieces made the ultimate weapon, not something Urza had designed whole cloth but something he had pieced together out of every arcane artifact and otherworldly power he could gather..."

= Red Elemental Blast was per ongeluk geprint als instant in plaats van interrupt (zoals Red Elemental Blast ). Volgens de regels van die tijd was hij daardoor eigenlijk onspeelbaar. Maar sinds de verandering in de regels tijdens Sixth Edition is hij juist daardoor wel goed geprint, omdat het nu een instant is.

= Een aantal kaarten hebben dezelfde naam als een serie, namelijk:
- Apocalypse ()
- Conflux ()
- Cold Snap () (bijna, want de set heet Coldsnap )
- Future Sight ()
- Morningtide ()
- Onslaught ()
- Planar Chaos ()
- Prophecy ()
- Time Spiral ()
- Torment ()
- Visions ()

= De winnaars van het DCI Magic Invitational toernooi mogen een kaart zelf ontwerpen en worden ze afgebeeld in de art:
1996: Olle Råde, Sylvan Safekeeper
1997: Darwin Kastle, Avalanche Riders
1998: Mike Long, Rootwater Thief
1999: Chris Pikula, Meddling Mage
2000: Jon Finkel, Shadowmage Infiltrator
2001: Kai Budde, Voidmage Prodigy
2002: Jens Thorén, Solemn Simulacrum
2004: Bob Maher, Dark Confidant
2005: Terry Soh, Rakdos Augermage
2006: Antoine Ruel, Ranger of Eos
2007: Tiago Chan, Snapcaster Mage

= De kroon die opgezet wordt in Fallen Ideal afkomstig is van Fallen Angel .

= Als je Urza’s Bauble een kwartslag draait kun je de letters URZA lezen.

= Op de achtergrond van Stroke of Genius is Karn, Silver Golem te zien. Hier verwijst de flavor ook naar.

= In de Invasion Block storyline laat Urza een aantal "mechanized suits" ontwikkelen genaamd "titan engines" om zijn geallieerde Planeswalkers te beschermen. Deze zijn te zien in Power Armor, Urza’s Rage, Void en op Pledge of Loyalty en Searing Rays. De onopvallendste is Confound welke gezien moet worden vanuit de cockpit van een titan engine.

= Op Unchecked Growth staat een Dripping-Tongue Zubera en op Shining Shoal zie je een Silent-Chant Zubera.

= Er zit in Time Spiral een cycle van rares met suspend, die het effect hebben van bestaande kaarten:
Restore Balance -> Balance (je ziet ook hetzelfde ventje met de weegschaal in de art)
Ancestral Vision -> Ancestral Recall (je ziet de ruines van de tempel op de achtergrond van A. Recall)
Living End -> Living Death
Wheel of Fate -> Wheel of Fortune (hetzelfde ventje met rad van fortuin staat in de art)
Hypergenesis -> Eureka
Lotus Bloom -> Black Lotus (dezelfde black lotus in de art)

= In het Time Spiral block zit een cycle creatures (Magi) die verwijzen naar bestaande kaarten in zowel abilities als art/flavor tekst.
- De Time Spiral magi verwijzen naar artifacts:
Magus of the Disk -> Nevinyrral’s Disk
Magus of the Jar -> Memory Jar
Magus of the Mirror -> Mirror Universe
Magus of the Scroll -> Cursed Scroll
Magus of the Candelabra -> Candelabra of Tawnos
En vergelijk nu eens de converted mana cost van elke Magus met die van het bijbehorende artifact... juist, die zijn hetzelfde!
- De Planar Chaos magi verwijzen naar lands:
Magus of the Tabernacle -> The Tabernacle at Pendrell Vale
Magus of the Bazaar -> Bazaar of Baghdad
Magus of the Coffers -> Cabal Coffers
Magus of the Arena -> Arena
Magus of the Library -> Library of Alexandria
- De Future Sight magi verwijzen naar enchantments:
Magus of the Moat -> Moat
Magus of the Future -> Future Sight
Magus of the Abyss -> The Abyss
Magus of the Moon -> Blood Moon
Magus of the Vineyard -> Eladamri’s Vineyard
En vergelijk nou eens de mana cost van elke Magus met die van het bijbehorende enchantment... die zijn ook hetzelfde!

= In Time Spiral zit een cycle van artifacts met twee abilities: de eerste is een mana ability en de tweede verandert het artifact in een bestaand creature:
Thunder Totem wordt een Thunder Spirit
Chronatog Totem wordt een Chronatog
Phyrexian Totem wordt een Phyrexian Negator
Foriysian Totem wordt een Two-Headed Giant of Foriys
Weatherseed Totem wordt een Weatherseed Treefolk
En vergelijk nou eens de activation costs van elke tweede ability met de mana cost van het bijbehorende creature... juist, die zijn hetzelfde!

= In Future Sight zit een cycle van creatures die tokens kunnen maken. Deze tokens verwijzen naar bestaande creatures:
Goldmeadow Lookout maakt Goldmeadow Harrier
Cloudseeder maakt Cloud Sprite
Skirk Ridge Exhumer maakt Festering Goblin
Sparkspitter maakt Spark Elemental
Llanowar Mentor maakt Llanowar Elves
Sliversmith maakt Metallic Sliver
De activation cost is telkens "[mana cost van bestaand creature], , discard a card."

= Sommige basic lands in Lorwyn lopen in elkaar over:
Plains 282 loopt over in Island 286
Plains 285 loopt over in Forest 298
Island 287 loopt over in Swamp 291
Swamp 292 loopt over in Mountain 296
Mountain 297 loopt over in Forest 301

= In de art van Gaze of Justice wordt een Reiver Demon gezapt.

= In Walk the Aeons zie je dezelfde skeletten als in Time Walk. Gezien de effecten van beide kaarten niet zo vreemd.

= De flavor tekst van Lightning Axe is een vervolg op die van Granite Gargoyle. Op Saute staat ook een stuk uit het boek.

= Verdant Embrace laat een creature elke upkeep een Saproling uitpoepen, net als Verdant Force doet. De art verwijst hier ook naar: het ventje in de art van Verdant Embrace heeft een illusie in de vorm van Verdant Force om zich heen hangen.

= De activated ability van Ith, High Arcanist verwijst naar die van Maze of Ith.

= Urza’s Factory is het vierde land met het subtype "Urza's"; Urza’s Mine, Urza’s Power Plant en Urza’s Tower gingen hem voor. Als je bovendien één van elk land in play hebt liggen, heb je precies genoeg mana om een Assembly-Worker token te maken.

= Assembly-Worker verwijst naar Mishra’s Factory, zowel qua abilities als qua flavortext.


= Lees verder op de volgende weetjes pagina!
Terug naar het overzicht