Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Regels - Uitleg Indestructible

Indestructible is in Darksteel () geintroduceerd, maar heeft ook in latere sets zijn plek gevonden.

Hoe werkt het
"Indestructible" betekent letterlijk "can't be destroyed". Dit is dan ook exact wat de ability doet: alle "destroy" effecten worden genegeerd. Als jij een Shatter op een Darksteel Ingot speelt, dan gaat deze niet naar de graveyard. Ook lethal damage op een creature wordt genegeerd: een Lightning Bolt op een Stuffy Doll doet gewoon 3 damage aan de de Doll, maar deze blijft daarna leven. Aan het einde van de beurt verdwijnt de damage net als op andere creatures.

Let op: indestructible zorgt er niet voor dat een spell gecounterd wordt! Als jij een Smash to Smithereens op een Darksteel Ingot speelt, gaat de Ingot niet kapot, maar neemt je tegenstander wel 2 schade.

Verwar Indestructible ook niet met Regeneration: een regeneration shield verdwijnt na eenmalig gebruik (of aan het einde van de beurt), indestructible werkt telkens weer. Tegen een effect zoals Wrath of God werkt indestructible wél, maar alle regeneration shields worden genegeerd.

Maar hoe krijg ik dan een indestructible kaart weg?
Het is inderdaad zo dat de meeste standaard manieren om een creature te slopen niet werken. Maar er zijn genoeg opties om een indestructible permanent toch te slim af te zijn, denk bijvoorbeeld onder andere aan deze mogelijkheden:

- Counteren (Cancel)
- 0 toughness geven (Last Gasp)
- Exile (Path to Exile)
- Remove from library (Jester’s Cap)
- Remove from hand (Thoughtseize)
- Bouncen naar hand (Boomerang)
- Bouncen naar library (Condemn)
- Verbieden te spelen (Voidstone Gargoyle)
- Millen (Glimpse the Unthinkable)
- "This creature is indestructible" verwijderen (als dit op de kaart staat als ability) (Snakeform)
- Stelen (Persuasion)
- Laten sacrificen (Cruel Edict)

We staan nog even stil bij de tweede optie, het 0 toughness geven. Dit werkt omdat een creature met 0 toughness dood gaat door de spelregels. Dit is geen destroy-effect en daarom werkt dit. Nu is een Darksteel Colossus wel wat lastiger te verwijderen op deze manier, maar een Stuffy Doll legt direct het loodje als je er een Darkblast op speelt.

Verandering in de regels
Sinds 2013 werkt indestructible net zoals andere keywords: het is een ability die verwijderd kan worden door bijvoorbeeld Humility. Vroeger was dit anders, maar tegenwoordig kun je indestructible creatures dus met Snakeform zijn indestructability laten verliezen, en hem vervolgens keihard afschieten met een Lightning Bolt of Doom Blade.
Vragen over de regels kun je in het Regelvragen Forum kwijt.Terug naar het overzicht
Een paar kaarten met indestructible..