Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Hoe werkt (kleurloze) mana?

Mana is de munteenheid van Magic: je hebt het nodig om dingen te doen zoals spells casten en abilities activeren. Je moet eerst zorgen dat er mana in je mana pool komt, die je vervolgens kunt gebruiken (uitgeven). De meest gebruikelijke manier om mana te genereren is door het tappen van landjes, creatures of artifacts, maar soms kan het ook via een triggered ability (zoals Overgrowth) of een loyalty ability (zoals van Koth of the Hammer).Een Forest is een kleurloze permanent (landjes zijn kleurloos want ze hebben geen mana cost en ook geen color indicator, tenzij expliciet anders aangegeven zoals bij Dryad Arbor die wel een color indicator heeft, of een geactiveerde Raging Ravine). Elk landje met type Forest heeft volgens de Oracle text erop staan: ": Add to your mana pool"; iets vergelijkbaars geldt natuurlijk voor de andere basic land types. Je kunt een normale Forest dus alleen tappen om groene mana mee te produceren, hij kan niet zomaar kleurloze, blauwe of paarse mana maken!Sommige abilities produceren kleurloze mana; vroeger werd dit aangegeven met bijvoorbeeld of , tegenwoordig wordt dat weergegeven als of . Dit is geen functionele verandering, het is alleen een andere notatie om het onderscheid duidelijker te maken tussen generieke mana en kleurloze mana. Huh, wat? Ja, daar gaat de volgende paragraaf over!

Spells casten
Om Squire te casten moet je 2 mana betalen: een witte en een generieke mana. De generieke mana mag je betalen met mana van een kleur naar keuze, of met kleurloze mana. Je kunt dus bijvoorbeeld een Island tappen voor en een Plateau voor , zodat je in je mana pool hebt zitten. Dan gebruik je de witte mana voor de cost en de blauwe mana voor de generieke cost. Het is dus niet zo dat je je Island voor kleurloze mana hebt gebruikt, want dat kan die helemaal niet produceren.

Sinds Oath of the Gatewatch hebben we het nieuwe symbool ; dat staat voor kleurloze mana, en kan zowel iets zijn wat een permanent produceert (zoals Wastes of Sol Ring), of kan deel van een cost zijn. Laten we daar verder naar gaan kijken!Kozilek kost 10 mana in totaal; 8 daarvan mag je betalen met mana naar eigen keuze: wit, blauw, zwart, rood, groen en/of kleurloos. De laatste 2 mana moet je betalen met kleurloze mana, en daar moet je wel je best voor doen: die krijg je niet zomaar, je moet wel die kleurloze mana kunnen produceren. En nee, kleurloos is geen kleur, dus City of Brass gaat je ook niet helpen...

Nieuw basic land: Wastes


Wastes is geen nieuw basic land type; het is een landje dat in Oath is geprint, een basic land is, en geen land type heeft. Je mag het landje dus alleen spelen in toernooien waar Oath of the Gatewatch legal is (op dit moment, misschien wordt Wastes nog gereprint). In Constructed mag je deze kaart zo vaak in je deck stoppen als je wilt, en dat geldt ook voor Commander/EDH. In Limited (Draft, Sealed Deck) mag je alleen die Wastes spelen die je hebt gedraft/die in je pool zitten, je mag ze niet zomaar toevoegen. Eigenlijk werkt dat dus precies zoals de snow landjes.
Wastes is een basic land, maar het heeft geen basic land type. Het produceert ook geen unieke mana: voordat Wastes bestond, kon je ook al kleurloze mana produceren! Kleurloze mana is geen kleur, en Wastes is geen basic land type. Dit landje draagt dus niets bij aan Domain of Converge! Als je een Wastes, een Mountain en een Swamp hebt liggen, doen je Tribal Flames en Radiant Flames slechts 2 damage, niet 3.

Voor de Rules Gurus
Een artikel over mana is niet compleet zonder de kleine lettertjes natuurlijk! Een mana ability is een activated ability die niet target, op resolutie mana aan de mana pool zou kunnen toevoegen, en die geen loyalty ability is; of een triggered ability die niet target, op resolutie mana aan de mana pool zou kunnen toevoegen, en die triggert op een activated mana ability. Zelfs als er niet daadwerkelijk mana wordt geproduceerd, telt dit als een mana ability (bijvoorbeeld Exotic Orchard terwijl je tegenstander geen landjes of alleen maar Wastes heeft liggen).

Mana abilities gebruiken niet de stack, dus er kan niet op gereageerd worden. Echter, de tweede ability van Koth of the Hammer kan geStifled worden, want dat is geen mana ability.

Je mana pool wordt aan het einde van elke step en phase geleegd.

Vroeger bestond er zo iets als mana burn, maar dat is sinds M10 afgeschaft.