Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Regels - Uitleg Exalted

Exalted is een ability die sommige kaarten in het Shards of Alara ((SOA)) block hebben; meestal zijn het creatures en ze komen allemaal uit de shard Bant. In is exalted teruggekomen op enkele zwarte en witte kaarten.

Uitleg
Exalted is een triggered ability die triggert als je met precies één creature aanvalt. Dat creature krijgt dan +1/+1 until end of turn; meerdere gevallen van exalted triggeren allemaal onafhankelijk, en sommige kaarten geven nog een andere bonus voor het "alleen aanvallen", zoals Battlegrace Angel en Rafiq of the Many. Exalted gaat via de stack (dus je kunt een Rafiq of the Many met Incinerate afschieten voordat hij 4/4 wordt) en resolvet voordat blockers aangewezen worden.

Wanneer telt een creature als "attacking alone"?
Aan het begin van de Declare attackers step van je Combat phase (zie ook hier ), wijs je exact één creature aan om mee aan te vallen; het maakt niets uit of je een speler of een planeswalker aanvalt. Als er later creatures in het spel komen die attacking zijn (bijvoorbeeld door Militia‚Äôs Pride), heeft dat verder geen invloed meer op exalted. Ook als je met meerdere beesten aanvalt en ze worden allemaal op één na gesloopt, heeft dat geen effect meer. Exalted is een conditionele trigger die eenmalig gecheckt wordt, namelijk direct na het aanwijzen van aanvallers.

Zijn er nog bijzondere situaties waar ik aan moet denken?
In een 2 Headed Giant spel zeker! Als jij als enige aanvalt (je andere hoofd valt niet aan) en je valt met slechts 1 creature aan, dan triggeren jouw exalted abilities maar die van je andere hoofd niet.
Als er een tweede combat phase komt (bijvoorbeeld door Waves of Aggression) kun je weer met 1 creature aanvallen en de exalted bonussen krijgen. Trouwens, de bonus blijft tot het einde van je beurt, dus dit kan behoorlijk hard oplopen!


Voorbeelden
Je hebt een Akrasan Squire, Hill Giant, Battlegrace Angel en Rafiq of the Many in het spel. Je valt aan met alleen de Hill Giant en er gaan 5 triggers op de stack: 3 keer de +1/+1 bonus, de lifelink van de Engel en de double strike van Rafiq. Als alles resolvet heb je dus een 6/7 Reus met double strike en lifelink. Als hij niet geblockt wordt, doe je dus 2*6=12 damage, en krijg je maar liefst 2*6=12 leven.Vragen over de regels kun je in het Regelvragen Forum kwijt.

Terug naar het overzicht