Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

[COLUMN] Commander met Stijl

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  [eerste] [vorige1 2
17-9-2011 01:26:00

Goedendag NederMagic,

Column nummer vier alweer! We gaan er meteen mee aan de slag. Commander is in de laatste paar maanden erg populair geworden, dit is soms ook te merken in sommige prijzen van bepaalde kaarten die veel gebruikt worden in Commander. Dit werd benadrukt door de vijf Commander decks die Wizards of the Coast uitbracht een tijdje terug. Ook ik heb mij geïnteresseerd in dit casual format, ook al voordat het geboost werd. Ondertussen heb ik zes Commander decks, waarvan drie wat meer aandacht van mij hebben gekregen. Daarom ben ik ook van mening dat een echt goed en leuk EDH ontstaat door middel van een goed uitgewerkt en doordacht concept. Ik zal hieronder proberen uit leggen waarom ik het juist op deze manier het leukste vind


Het juiste receptDe Commander decks die ik gebruik in deze column om voorbeelden duidelijk te maken, zijn mijn eigen Glissa, the Traitor en The Mimeoplasm.
Naast die decks speel ik ook nog met decks rond Hisoka, Minamo Sensei, Wort, the Raidmother, Karador, Ghost Chieftain, Niv-Mizzet, the Firemind en een bijna allfoil (al 65% ongeveer!) Nemata, Grove Guardian Commander deck. Die laat ik voor deze keer even achterwege in het belang van deze column, anders mutate deze column van Epic Proportions naar Mythic Proportions. Nog een sidenote: Mimeoplasm heeft veelzijdige wincondities en Glissa is gebaseerd op haar ability en artifacts en dus niet infect.
Ik wil graag even op een rijtje zetten wat ik absoluut NIET in deze decks stop en wat ik wel leuk vind om te spelen. Daarna beschrijf ik enkele leuke combinaties in de Commander decks. Zoals eerder vermeld ga ik voor de fun en doordachtheid van het deck in plaats van omslachtige infinite combo's, alleen maar Swords, of een zooitje spike kaarten. Dat is sowieso de verkeerde inhoud van een Commander deck met stijl, naar mijn mening.

Dit speel ik bewust niet in het algemeen in Commander:
- # De gehele Sword of X and X cycle, zonder enige reden (Niv-mizzet kan bijvoorbeeld een Sword of War and Peace best kunnen verwerken omdat het met de handsize werkt.).
- # Skullclamp, Sneak Attack, Tolarian Academy, Stifle, Force of Will-achtige kaarten. Tenzij er een goede reden achter zit. Bijvoorbeeld de skullclamp zou best leuk zijn in een Shirei, Shizo’s Caretaker deck omdat niet heel veel draw heeft en sommige varianten van dat deck veel 1/1 speelt. Die komen toch weer terug! Maar is nogal stom in een Karador, Ghost Chieftain deck. Academy Rector in een enchantment achtig Commander deck is natuurlijk een must. Maar niet in een Gwafa Hazid, Profiteer deck.
- # Een general kiezen puur omdat mensen hem goed vinden, zoals Azusa, Lost but Seeking. Kies toch gewoon die Cromat of Tivadar of Thorn!
- # Planeswalkers in een deck stoppen zonder enige synergie, bijvoorbeeld Chandra Nalaar in een Bladewing the Risen Commander deck doen. Als men dan voor Chandra Ablaze zou gaan, kan ik dat nog begrijpen in verband met haar discard abilities.
- # Eldrazi. Artisan of Kozilek bijvoorbeeld wordt vaak ergens ingestopt. Ik speel hem zelf alleen in Karador, Ghost Chieftain door zijn ability. Maar echt fun zijn Eldrazi niet.
- # Infinite combo's. Gedoe rond Intruder Alarm of Grim Monolith praktijken gaan er bij mij niet in. Nog een voorbeeld is Darkest Hour, Essence Warden, een token en Teysa, Orzhov Scion
- # Alleen maar Counterspells spelen of alleen maar Wrath of God-effecten spelen.

En wat ik niet speel in mijn decks, door onder andere de bovengenoemde redenen:
~~~ Mimeoplasm ~~~
- Phyrexian Crusader - Jace, the Mind Sculptor
- Tarmogoyf - Lighthouse Chronologist
- Skithiryx, the Blight Dragon - Doubling Season
- Pathrazer of Ulamog - Survival of the Fittest/Fauna Shaman
- Sorin Markov - Entomb/Buried Alive


~~~ Glissa ~~~
- Blightsteel Colossus - Metalworker
- Isochron Scepter - Garruk, Primal Hunter
- Inkmoth Nexus - Pernicious Deed
- Phyrexian Obliterator - Etched Champion
- Maelstrom Pulse - Viridian Longbow

Wat extra toelichting op een paar kaarten:
- Skithiryx, the Blight Dragon/Phyrexian Crusader: Infect is voor mij te snel klaar, vooral met de haste van Skittles of de nare protectie van de Crusader. Dat geld bijna als een Sword!
- Lighthouse Chronologist/Jace: Hé we spelen blauw. Laten we meteen beurten pakken en Jacen! Chronologist kan dan wel goed zijn in Multiplayer, maar niet in dit deck. Het ligt totaal uit het thema. Jace Beleren daarintegen is wel een gave kaart in dit deck. Draw is altijd goed en de mill kan je zelfs op jezelf spelen.
- Survival of the Fittest: Laten we the easy way out gebruiken en Survival spelen. Nee, ondanks dat hij best in het thema kan passen, vind ik andere manieren om kaarten in mijn graveyard te krijgen leuker en bovenal goedkoper.

- Inkmoth Nexus: Dit landje kan een artifact worden, helaas met infect. Mishra’s Factory is een betere kandidaat.
- Metalworker: Deze kaart gaat gewoonweg te snel. Harstikke goede kaart, maar ten koste van het fun-gehalte.
- Viridian Longbow: Heb ik overwogen. Ik vond de combinatie alleen iets te saai en lame. Ik speelde zelf ook al Executioner’s Capsule. Dat was al hard genoeg.

Wat ik nog wel duidelijk wil maken is dat ik goede (en meestal dure) kaarten zelf natuurlijk ook wel speel. Maar NIET als het uit het thema ligt. Dingen als Krosan Grip blijven goed maar heb ik veel minder problemen mee dan bijvoorbeeld meteen een Vindicate in het deck te proppen.
In andere woorden: Goede kaarten en Spike kaarten kunnen wel, maar niet nonstop en ten koste van het plezier! Hoe sneller klaar met het spelletje, hoe beter, wordt niet gewaardeerd door mij en met mij vele anderen denk ik.

Dit speel ik juist graag in mijn decks:

~~~ Mimeoplasm ~~~
- Magus of the Bazaar - Shizo, Death’s Storehouse
- Bloodcurdler - Urborg Elf
- Anavolver - Psychatog
- Omnibian - Hypnox

- Dauthi Trapper - Mindleech Mass
- Grave-Shell Scarab - Mirri the Cursed
- Fact or Fiction - Winged Coatl
- Dragon Fangs - Krosan Drover

~~~ Glissa ~~~
- Spine of Ish Sah - Junk Diver/Myr Retriever
- Kuldotha Forgemaster - Fangren Marauder
- Unholy Grotto - Piston Sledge
- Rusted Slasher - Attrition

- Copper Gnomes - Ichor Wellspring/Mycosynth Wellspring
- Phyrexian Soulgorger - Sylvok Replica
- Karn, Silver Golem - Moonglove Extract
- Culling Dais - Urza’s Factory

Om even een paar Highlights te geven van dit lijstje:
- Bloodcurdler: Dit is toch een veel gavere manier om kaarten in je grave te krijgen. Daarnaast geeft het een Flying blocker!
- Omnibian: Ha! Een 3/3 Blightsteel Colossus? How cute...
- Dauthi Trapper: Maakt je giga-Mimeoplasm unblockable en ga voor die 21 General Damage! Ook kan je een creature van je tegenstander voor 1 beurt niet laten blocken, niet geheel te vergeten.
- Mirri the Cursed: Flying, first strike en vooral belangrijk: haste. Mooie keus voor Mimeo, maar ook als losstaand creature.

- Spine of Ish Sah: Dit ding is echt gruwelijk! Phyrexia’s Core erbij of een van de andere vele sac-outlets en er gebeuren gemene dingen.
- Phyrexian Soulgorger: Soms gaat deze bruut iets te hard, maar onder een Mimic Vat is hij zeker niet verkeerd.
- Unholy Grotto: Soms gaan de extra kosten voor Glissa erg omhoog. Laat haar toch lekker naar de graveyard gaan en return de kaart naar je top om haar zo voor maar weer te spelen.
- Rusted Slasher: Deze knakker is bijna niet te killen, geeft een goede blocker en tevens ook een sterke aanvaller. Met daarbij een makkelijke vuilnisbak voor mijn Ichor Wellsprings en dergelijke.

DecklijstenDit zijn de twee besproken Commander decks te aanschouwen in volle glorie!
-
hier ---------------------------------------------- hier

AfsluitingZo zijn we weer bij het einde gekomen van deze redelijk lange column. Ik kon nog veel langer doorgaan over verschillende type decks, bijvoorbeeld door mijn Niv-Mizzet, the Firemind erbij bespreken, maar dat werd toch iets te lang voor deze week. Natuurlijk hoeft niemand het met mij eens te zijn wat betreft kaartkeuzes, maar denk er eens over na. Ik zou graag een stukje willen lezen van jullie wat betreft dit onderwerp.



Ook wil ik nogmaals iedereen bedanken voor de complimenten tot nu toe. Het ziet er naar uit dat mijn idee goed ontvangen is. Suggesties, vragen of aanmerkingen? Stuur me een berichtje of post het hier!

Dank jullie voor het lezen, tot de volgende week,

Peanut

 Reactie plaatsen

Reacties 26-30 (30)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  [eerste] [vorige1 2
Premium lid pi (93) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
19-9-2011 12:04:00

EDH is het leukst als jouw decks passen bij jouw speelgroep. Ze mogen best aan de sterke kant zijn, dan win je wat vaker, maar het moet niet zo zijn dat ze op anderen overkomen alsof jij onverslaanbaar bent. In sommige groepen zal geen enkele kaart een probleem vormen en in andere is het nodig om zelfs kaarten die in 99% van de gevallen niet te goed zijn te vermijden omdat je nou juist net die 1% tegen bent gekomen.

Ik merk zelf bijvoorbeeld dat decks die goed maar niet te goed zijn in mijn normale groep bij andere spelers makkelijk veel te goed of juist veel te slecht zijn. Hetzelfde soort mismatch zie ik ook bij andere spelers en niet iedereen lijkt zich bewust van dit effect. Wat heel belangrijk is om te realiseren is dat niet iedereen hetzelfde leuk vind als jij!

Dit betekent dat je bij een eerste potje misschien niet je beurt 4-5 combo deck wilt pakken, misschien zelfs dat je uberhaupt nooit combo decks wil pakken met vreemden. Aan de andere kant denk ik dat het spelen van dure of goede kaarten geen indicatie mag zijn voor of iemand het juiste deck voor deze groep spelers heeft gekozen, of voor dat die persoon wel of niet creatief is of goed is in het bouwen van zijn decks. Wel gebruik ik de gespeelde kaarten vaak als indicatie voor hoe erg ik de speler en/of het deck moet vrezen, iemand met goede/dure kaarten is vaak een ervaren speler en geduchte tegenstander.

Momenteel heb ik de 5 precons altijd bij me om te spelen met groepen die minder extreem zijn of als ik eens zin in een uitdaging heb, mijn normale decks voor mijn eigen groep en de meeste mensen die ik tegen kom en ik ben druk bezig om een deck te maken op competitief niveau voor die spelers die puur spelen om zo snel en efficient mogelijk te winnen. Dit laatste deck zal me ook de mogelijkheid geven om spelers die overduidelijk een verkeerde inschatting maken kwa deckkeuze voor de groep uit het potje te kunnen knikkeren (waarna ik zelf ook op zal geven en die persoon voor 1 op 1 uit zal dagen).

Mijn decks vallen denk ik aan de goede en dure kant van de schaal, maar zijn niet extreem. Ik speel best wat 'staples' als die logisch zijn voor mijn deck, maar vind synergie belangrijker. Over mijn meest recente deck, Lyzolda, heb ik 3 artikelen geschreven over het bouwen, wijzigen en spelen. Over mijn eerste deck, Mayael, bestaat een forum topic van bijna 70 pagina's lang aan discussie op de officiele EDH forums. Mijn andere decks krijgen vergelijkbare aandacht, hoewel minder duidelijk online. Als er een 'staple' in mijn deck zit is dat in ieder geval niet synoniem voor ondoordacht en mee lopen met de kudde en ik denk dat dat voor veel anderen ook op gaat.

Wat ik vooral aan wil geven, net als Erwin eerder, is dat EDH voor iedereen anders is en dat je beter kunt proberen je aan te passen aan anderen dan proberen hun jouw mening er over op te leggen. Als jij lol hebt en de anderen hun lol niet verpest voldoe je volgens mij aan de visie van de mensen die EDH beheren als formaat, ongeacht wat je dan precies wel of niet speelt.

24-9-2011 00:25:00

Boris slaat de spijker op zijn kop:

"en dat is denk ik het allerbelangrijkste, nl. dat alle medespelers aan elkaar gewaagd zijn en dat het leuk blijft."

In mijn ogen is dat exact waar het om gaat: als ik tegen Erwin speel, allebei met een deck vol bommen is dat hartstikke spannend en skill intensief voor ons beiden en hebben we het reuze naar ons zin. Omdat die decks allebei vol met bommen zitten, doen ze niet voor elkaar onder en waar we beurt 5 wins maken tegen minder getweakte decks, kunnen onze onderlinge matches rustig wel dat uur duren omdat het powerlevel wel gelijk is.

Wanneer andere mensen gaan lopen zeuren over powerlevels van andere mensen hun deck, is mijn reactie dat ze moeten stoppen met zeuren en die energie beter kunnen gebruiken om hun eigen deck beter te maken. Daar hoeven mensen (vanuit hun eigen persoonlijke opvatting) natuurlijk niks mee te doen, maar je hoeft ook niet tegen ons te zeuren dat onze decks " te sterk" zijn.

24-9-2011 19:17:00

''om hun eigen deck beter te maken.''

En hoe doe je dat dan? Door dure kaarten in je deck te proppen? Dan worden die decks juist saaier omdat ze op elkaar gaan lijken. Die kaarten hebben niets voor niets zo'n hoog prijskaartje, namelijk omdat er veel vraag naar is. Wanneer veel mensen zo'n kaart willen om te spelen, betekent het dus dat ze in veel decks terecht zullen komen waardoor de kans groot is dat je ze tegen komt.
Persoonlijk vind ik het erg leuk wanneer decks goed van elkaar verschillen en op originele/thematische wijze in elkaar gezet zijn. Ik kan mij er ook wel vinden dat je naar tegenstanders moet zoeken die deze mening delen omdat je dan aan elkaar gewaagd bent, ik blijf alleen van mening dat EDH een stuk leuker zou zijn als men eens zou proberen wat origineler uit de hoek te komen i.p.v. te spelen wat het beste is. Daar worden de potjes ook een stuk boeiender door, in tegenstelling tot het weer een Sword of Light and Shadow op een Grave Titan langs zien komen in iemand zijn Doran, the Siege Tower EDH...

24-9-2011 21:25:00

Goede kaarten zijn niet per definitie duur. Zie Mana Vault, Sol Ring. Of Skyshroud Claim bijvoorbeeld, die zou ook in elk groen deck moeten. Kijk eens rond in de catalogus van Nedermagic voor EDH staples
Ik denk dat je vooral de juiste configuratie van acceleratie, carddraw en wincondities moet hebben voor een sterk deck.
Zo heb ik nog nooit de kaart Well of Knowledge ergens gezien, maar die kaart kan echt zo de nuts zijn!

25-9-2011 10:56:00

Je deck beter maken hoeft niet nodig te zijn. Gewoon de rest opjutten om die ander als eerste te slopen, is ook een tactiek die bij EDH past.

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  [eerste] [vorige1 2