Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Regels - Uitleg Planeswalkers

Planeswalker is een nieuw kaarttype, dat is geintroduceerd in de serie Lorwyn () en gecontinueerd in en diverse series daarna. Planeswalkers zijn geboren als gewone stervelingen, maar met een 'spark'. Wanneer deze spark afgaat (meestal door een zeer stressvolle situatie), dan wordt de persoon een planeswalker en kan dan reizen tussen werelden.

Uitleg
SUBTYPES

Planeswalkers zijn permanents, net als landen, enchantment en creatures bijvoorbeeld.

Elke planeswalker heeft een subtype. Bijvoorbeeld: Op de kaart Garruk Wildspeaker staat "Planeswalker – Garruk". Deze subtypes worden ook wel planeswalker types genoemd. Dit zijn géén creature types: Ze staan op een aparte lijst.


Als jij twee of meer planeswalkers in het spel hebt met exact dezelfde naam, dan kies je er één van en die wordt als state-based action in de graveyard geplaatst: alle Planeswalkers hebben het Legendary supertype, ook al staat dit er bij oude planeswalkers van vóór Ixalan niet expliciet op geprint. Jij mag dus gerust een Jace Beleren en een Jace, Memory Adept tegelijk hebben liggen. Ook is het geen probleem als jij en je tegenstander allebei een Jace Beleren hebben.

Beide Jaces hebben het type "Planeswalker - Jace", maar dat is voor de meeste situaties niet relevant. Alleen kaarten zoals Jace’s Defeat zijn geïnteresseerd in het type Planeswalker, in de meeste gevallen kijk je uitsluitend naar de volledige naam van de kaart.


LOYALTY

Loyalty is een kenmerk dat alleen planeswalkers hebben. Elke planeswalker heeft een loyalty getal rechtsonder op de kaart. Dit is geen power of toughness – het is een nieuwe waarde.

# Een planeswalker komt in het spel met evenveel loyalty counters als zijn loyalty getal op de kaart. Zolang een planeswalker in het spel is, is zijn loyalty gelijk aan het aantal loyalty counters dat erop liggen, en de geprinte loyalty nummer doet er niet meer toe.

# Schade die toegebracht wordt aan een planeswalker zorgt ervoor dat er evenveel loyalty counters van worden verwijdert als er schade worden gedaan; zie "Damage doen aan Planeswalkers" verderop.

# Een ability van een planeswalker gebruiken zorgt ervoor dat hij loyalty counters erbij krijgt of juist verliest; zie "Abilities" verderop. Als een planeswalker loyalty verliest, worden er evenveel loyalty counters van verwijdert. Als een planeswalker loyalty krijgt, worden er evenveel loyalty counters toegevoegd.

# Als een planeswalker 0 loyalty counters heeft, wordt hij naar de graveyard van de eigenaar verplaatst als een state-based effect. Dit is geen sacrifice of destroy effect, en er kan niets tegen gedaan worden.

# Als een planeswalker niet in het spel is, is zijn loyalty even hoog als het getal dat onderaan de kaart op de rechteronderhoek geprint staat.


ABILITIES

Elke planeswalker heeft een aantal activated abilities. Deze abilities hebben specifieke begrenzingen die niet op de kaart geschreven staan, en de kosten daarvoor gebruiken een nieuw symbool.

# Een ability van een planeswalker mag alléén gebruikt worden door de controller van die planeswalker, en alleen op elk moment dat hij of zij een sorcery zou kunnen spelen.

# Een speler mag een ability van een planeswalker gebruiken in de beurt dat die planeswalker in het spel komt.

# Een speler mag een planeswalker's ability niet gebruiken als een van zijn abilities al gebruikt zijn in die beurt. In andere woorden, je mag maar één ability per planeswalker per beurt gebruiken.

# De kosten om een planeswalker zijn ability te gebruiken wordt weergegeven door een pijl met een getal erin. Pijlen die naar boven wijzen bevatten positieve nummers, zoals +3; dit betekent: "Plaats 3 loyalty counters op deze planeswalker". Pijlen naar beneden bevatten negatieve getallen, zoals "-1"; dit betekent "verwijder 1 loyalty counter van deze planeswalker."

# Je kunt een planeswalker ability met een negatieve loyalty cost niet spelen, behalve als de planeswalker op z'n minst zoveel counters heeft.


COMBAT

Planeswalkers zijn géén creatures, ze kunnen dus niet aanvallen of blocken. Planeswalkers kunnen echter wél aangevallen worden. Je kunt ze zien als een soort spelers. Die kunnen zelf niet aanvallen of blocken, maar wel aangevallen worden.

Voor informatie over hoe combat precies in z'n werk gaat, lees de uitleg daarvan.

# Als de Declare Attackers step begint, en de verdedigende speler heeft een (of meerdere) planeswalkers onder zijn controle, mag de actieve speler bepalen wie of wat elke aanvallende creature aanvalt: De verdedigende speler of een van zijn planeswalkers. Alle aanvallende creatures mogen hetzelfde doel aanvallen, of ze mogen verschillende doelen aanvallen. Als de verdedigende speler meerdere planeswalkers onder zijn controle heeft, kunnen sommige, allemaal of slechts eentje aangevallen worden in dezelfde combat phase.

Een voorbeeld: Je tegenstander heeft een Jace Beleren en Ajani Goldmane liggen. Jij valt met 4 Grizzly Bears aan. Je laat Beer 1 de tegenstander, Beer 2 en 3 Jace en Beer 4 Ajani aanvallen.

# Als de Declare Blockers step begint, mag de verdedigende speler bepalen welke creatures die hij onder controle heeft de aanvallende creatures blocken. De blockende creatures maakt het niet uit wie of wat de aanvallers aanvallen.

Een voorbeeld: Je tegenstander (dezelfde van het vorige voorbeeld) heeft 2 Fugitive Wizards liggen. Hij blockt met de ene een Beer die Jace aanviel en met de andere een Beer die hemzelf aanvalt.

# Tijdens de Combat Damage step wordt schade van niet geblockte creatures die de verdedigende speler aanvallen en schade van blockende en geblockte creatures zoals normaal gedaan.

# Niet geblockte creatures die een planeswalker aanvallen doen hun schade tegen een planeswalker, wat resulteert in het verwijderen van een gelijk aantal loyalty counters aan de schade die de aanvallende creatures uitdelen. Planeswalkers, zoals spelers, doen in een gevecht geen schade.

# Als een creature met trample een planeswalker aanvalt en geblocked wordt, moet de aanvaller eerst lethal damage aan elke blocker doen, en daarna mag hij de overige schade aan de planeswalker toebedelen. Dit is het hetzelfde als bij het aanvallen van een speler. Een creature met trample dat een planeswalker aanvalt kan echter niet over een planeswalker heen "tramplen" en ook nog schade doen tegen een speler.

# Als een planeswalker het spel verlaat of van controller veranderd, wordt hij uit het gevecht verwijderd en wordt hij dus niet meer aangevallen. Een creature dat de planeswalker op dat moment aanviel, wordt echter niet uit het gevecht verwijderd en blijft aanvallen. Zo'n creature mag nog steeds geblockt worden, maar als hij niet geblockt wordt blijft hij een attacking creature maar doet hij geen combat damage. Als deze aanvaller trample heeft, dan heeft dat geen effect omdat er geen trample damage te verdelen valt.

# In de Two-Headed Gaint multiplayer variant, kan een creature het verdedigende team aanvallen of een planeswalker onder de controle van een lid van dat team. Een creature dat een planeswalker aanvalt kan worden geblockt door creatures onder de controle van elk lid van het verdedigende team, niet alleen creatures onder de controle van dezelfde speler die de planeswalker onder controle heeft.


DAMAGE DOEN AAN PLANESWALKERS

***LET OP: dit gaat wijzigen met de release van Dominaria!***

Als een bron die jij onder controle hebt noncombat damage zou doen aan een tegenstander, mag je in plaats daarvan damage doen aan een planeswalker die die tegenstander onder controle heeft. Dit is een redirection effect: Jij kiest ervoor om de damage al dan niet te redirecten, en dit valt binnen de normale regels voor het ordenen van replacement effects.

De speler die de damage krijgt kiest in welke volgorde zulke effecten worden toegepast, maar de controller van de damage kiest of de damage wordt geredirect. Let erop dat deze redirection niet kan worden gebruikt bij combat damage.

#Het maakt niet uit of de damage getarget is (zoals een Lightning Bolt die jij cast met als target je tegenstander), of dat het een algemeen damage effect is (zoals de activated ability van jouw Crypt Rats).

# Je kunt er niet voor kiezen om de damage te verdelen tussen een speler en een planeswalker. In het voorbeeld met Shock hieronder zou je Shock niet 1 schade tegen de speler en 1 schade tegen de planeswalker kunnen laten doen.

# Als een bron onder jouw controle damage tegen jezelf zou doen, kan je er niet voor kiezen om die schade daarvoor in de plaats tegen je planeswalkers te laten doen.

# In een Two-Headed Gaint spel kan damage op een speler niet worden geredirect naar een planeswalker die onder de controle is van een ander lid van zijn team.


Samenvatting
De onderstaande plaatjes Rules Cards die je in boosters van Lorwyn kunt vinden. Deze leggen kort samengevat de regels ook uit. Klik erop om ze uit te vergroten:
Planeswalker types
Momenteel zijn er al meer dan 20 verschillende planeswalkers. hier kun je ze allemaal vinden.

Planeswalker achtergronden
Verhalen over de planeswalkers met mooie comics kun je op de site van Wizards vinden. De moeite waard!


Voorbeelden
* Voorbeeld A:
Je kunt een Nicol Bolas, Planeswalker niet als target kiezen met Shock, maar je kan je tegenstander wel als target kiezen en als de Shock resolved ervoor kiezen de 2 damage op één van je tegenstander Nicol Bolas, Planeswalker zijn te laten doen. Als je dat doet, worden er twee loyalty counters verwijdert van Nicol Bolas, Planeswalker.

* Voorbeeld B:
Je hebt een Doubling Season in het spel en je speelt Garruk Wildspeaker. Deze komt met 6 loyalty counters in het spel. Maar als je de +1 ability gebruikt, krijg je niet 2 loyalty counters, omdat Doubling Season alleen effecten verdubbelt, en het toevoegen van een loyalty counter is een cost. Met Clockspinning bijvoorbeeld krijg je wel 2 counters erbij als je Doubling Season in het spel hebt, omdat dat een effect is.

*Voorbeeld C:
Je hebt een Jace Beleren liggen en je tegenstander speelt een Earthquake voor 5. Hij kan nu kiezen of hij de schade naar jou stuurt of naar je planeswalker, maar niet niet naar allebei.


Spelling
En let er op: het zijn PLANESwalkers, geen PLAINSwalkers. Graceful Antelope is een Plainswalker, Sorin Markov is een Planeswalker
Vragen over de regels kun je in het Regelvragen Forum kwijt.


Terug naar het overzicht