Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Regels - Uitleg Copying

Sommige kaarten kopieren andere kaarten. Maar wat kopieren ze daar nou van? Neem nou het voorbeeld van Clone. Als die in het spel komt, dan word hij een kopie van een creature die er al ligt. Maar wat kopieert hij dan allemaal?

Uitleg
Een kaart die een andere kopieert, kopieert alle waarden die gekopieerd kunnen worden. Dat is wel een beetje een vage term. Want wat zijn dan al die waarden?

Kaart die een permanent kopieren, kopieren deze gegevens:
- de naam
- de mana cost
- de kleur
- types, supertypes en subtypes
- expansion symbol (zoals of (mi))
- alle text die op de kaart in de textbox staat (de "rules text" )
- power en toughness

Van kaarten op de stack word nog meer gekopieerd:
- modus (dat is bijvoorbeeld welke ability van een Chaos Charm je hebt gekozen. De gekopieerde versie zal hetzelfde doen)
- targets (een Terror kopieren heeft dus weinig nut, want z'n target staat al vast. maar alle kopieerkaarten zeggen dat je nieuwe targets mag kiezen voor de te kopieren spell, waardoor ze weer nuttig worden)
- de waarde van X; als je een Blaze met X = 10 kopieert, zal de kopie dus ook X=10 hebben.
- kicker costs; als je dus een niet-gekickerde Dismantling Blow kopieert, zal je ook bij de kopie niet 2 kaarten mogen pakken.
- en verder alle eventuele andere keuzes die je hebt moeten maken bij het spelen van het origineel.

Van permanents worden die laatste dingen dus niet gekopieerd. Als een Clone bijvoorbeeld een Chameleon Spirit kopieert, mag je weer een nieuwe kleur kiezen. Ook is het zo dat een Clone in het spel komt als de gekopieerde creature. Een geClonede Absolver Thrull vernietigt een enchantment. Een geClonede Deranged Hermit geeft je 4 nieuwe squirrel tokens.

Verder, als je een spell kopieert, dan word die niet gespeeld, maar gewoon op de stack gelegd. zo kun je dus met een Arcane Laboratory in het spel nog best wat extra kopietjes van Gigadrowse maken, omdat je alleen het origineel speelt, en de rest zonder te spelen op de stack worden geplaatst.

Voorbeelden
Als een creature die al in het spel ligt een andere creature kopieert, dan triggert hij GEEN comes-into-play abilities. Voorbeeld:
In het spel ligt een Essence Warden en een Volrath’s Shapeshifter. Je graveyard is leeg en je hebt een Raging Goblin in je hand. Als je de goblin dan discard met de Shapeshifters ability, dan word de Shapeshifter een Raging Goblin. Maar aangezien die Shapeshifter al in het spel lag, triggert de Essence Warden niet, en krijg je geen leven. Als je tegenstander een Voidstone Gargoyle zou hebben liggen op Volrath’s Shapeshifter, dan zal hij zijn ability zelfs niet kunnen gebruiken als hij van naam veranderd is, maar dan hadden we die ability in het begin van ons voorbeeld ook al niet gebruikt kunnen hebben natuurlijk.

Ander voorbeeld:
Voor een geTwincaste Acceptable Losses hoef je niet nog een keer een kaart te discarden. Dit komt omdat de kosten betaald worden voordat er iets gekopieerd word. Die gekopieerde Acceptable Losses is op zich een gewone spell. Hij kan gecounterd worden of resolven. Als hij ergens anders dan op de stack is, dan houdt hij op te bestaan (bijvoorbeeld door Remand). Dit geldt ook voor gekopieerde permanents. Bijvoorbeeld een kopie gemaakt door Kiki-Jiki, Mirror Breaker. Buiten het spel of in de stack kunnen die tokens niet bestaan. Wordt een token bijvoorbeeld geTerrort, dan gaat hij wel naar de graveyard en eventuele "is put into the graveyard" abilities triggeren nog wel. Maar dan, voordat iemand iets kan doen, worden tokens en gekopieerde spells door de spelregels verwijderd en houden op met bestaan.Vragen over de regels kun je in het Regelvragen Forum kwijt.Terug naar het overzicht
Twee voorbeelden van kaarten die kopieren.