Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Regels - Uitleg First Strike

First strike is een redelijk simpele ability en houdt in feite alleen in dat het creature zijn schade doet voordat de 'normale' schade wordt gedaan. Lees het stuk over de Combat Damage Step eens door voor meer voorbeelden.

Uitleg
Als er ten minste één creature in de combat is (als aanvaller of als verdediger) dat first strike of double strike heeft, dan is er niet één combat damage step maar zijn er twee combat damage steps: in de first strike combat damage step doen alle creatures met first strike (en de creatures met double strike) hun damage. Vervolgens worden State-Based Actions gecheckt, gaan er eventueel beesten dood en krijgen beide spelers priority, zodat ze nog spells kunnen casten of abilities activeren. Vervolgens gaat het spel door naar de "gewone" combat damage step en doen alle beesten die nog geen damage hebben gedaan in de first strike combat damage step nu hun damage, en creatures met double strike doen het nu nog een keer.
Let op: een creature doet damage in de first strike damage step OF de gewone damage step, nooit beide! Ook niet als hij tussendoor first strike krijgt of verliest. De enige uitzondering is een creature met double strike. Deze doen in beide steps combat damage.

Voorbeelden
Voorbeeld zonder first strike:

Speler A valt aan met een Runeclaw Bear (2/2)
Speler B besluit te blocken met zijn Savannah Lions (2/1)

Als in deze situatie schade wordt gedaan dan krijgt de Grizzly Bears 2 schade en gaat dood omdat hij meer/gelijke schade heeft dan zijn toughness en de Savannah Lions krijgt 2 schade en gaat ook dood.


Voorbeeld met first strike:

Speler A valt aan met een Longbow Archer (2/2 first striker)
Speler B besluit te blocken met zijn Savannah Lions (2/1)

In deze situatie doet de Longbow Archer als eerste zijn schade aan de Savannah Lions omdat hij first strike heeft. De Lions krijgt dus 2 schade en gaat dood. De Archer echter blijft leven omdat de Savannah Lions dood is voordat hij de kans heeft gehad zijn schade te doen


Voorbeeld met zowel aanvallend als verdedigend first strike:

Speler A valt aan met zijn Longbow Archer 2/2 first strike
Spelel B besluit te blocken met zijn White Knight 2/2 first strike

In deze situatie doen beide beesten tegelijk schade op elkaar net zoals ze zouden doen als ze beide geen first strike hadden. Beide creatures krijgen dus 2 schade en zullen dus dood gaan. Onthoud wel dat dit gebeurt voordat de 'normale' schade plaatsvindt.


Nog twee voorbeelden:
Speler A valt aan met een 4/4 first strike.
Speler B blockt met een 2/2 first strike en een 2/2.

Hier doen eerst de 4/4 en de 2/2 met first strike hun damage. De 4/4 kiest dan om 2 damage op beide creatures te doen en de 2/2 first strike doet 2 damage aan de 4/4. Beide 2/2 creatures zijn nu dood, en de 4/4 heeft 2 damage. Nu komt de gewone combat damage...maar er is geen creature dat nog geen damage heeft gedaan. Dus de 4/4 first striker blijft leven.


Speler A valt aan met Mirri the Cursed, die speler B blockt met Belltower Sphinx. Nu gaan we eerst naar de first strike combat damage step, waarin Mirri 3 damage doet aan de Sphinx. De Sphinx overleeft dat met zijn 5 toughness met gemak, maar alle abilities triggeren wel: speler A moet de bovenste 3 kaarten van zijn library in zijn graveyard leggen, en Mirri krijgt een +1/+1 counter en wordt 4/3 voordat we naar de gewone damage gaan. Nu doet de Sphinx 2 damage, maar Mirri overleeft dat nu ook!


Vragen over de regels kun je in het Regelvragen Forum kwijt.


Terug naar het overzicht


Een paar voorbeelden van kaarten met First Strike.