Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Hulpdienst - Commander (EDH)



Commander (dat vroeger Elder Dragon Highlander (EDH) heette) is een Magic variant die casual play aanmoedigt door weinig restricties te hebben maar toch zorgt dat je een goed moet kunnen bouwen. Het kan 1-op-1 gespeeld worden maar is vooral bedoeld voor multiplayer. De 'officiele' site in het Engels is MTG Commander en dit is een aangepaste vertaling van die site.

Regels
Commander is vooral bedoeld om leuke sociale games te spelen. Onsportief gedrag hoort niet bij de bedoeling van Commander en om dit het beste tegen te gaan kun je weigeren tegen onsportieve mensen te spelen.

Commander word gespeeld met Vintage-legal kaarten met 2 uitzonderingen:
- Kaarten zijn legaal vanaf de pre-release
- Shahrazad is legaal

Er is ook een Banned list voor Commander maar dat is meer een richtlijn dan een regel. Je kunt binnen je eigen speelgroep een aantal aanpassen hierin maken (bijvoorbeeld mass land destruction bannen). De 'officiele' lijst vind je hier rechts.

Verder werken abilities die refereren naar andere kaarten buiten het spel (Wishes (Cunning Wish, etc), Spawnsire of Ulamog, Research (Research // Development), Ring of Ma’ruf) werken niet in Commander, behalve als de optionele sideboard regel gebruikt wordt, waarbij je een 10 kaarten sideboard mag hebben. Als je die regel gebruikt, kunnen deze kaarten gebruik maken van dit sideboard.

Deck restricties
Elke speler kiest een Legendary Creature als Commander (heette vroeger General) van zijn deck. Beide spelers mogen dezelfde Commander hebben. De Commander staat meestal voor het principe waarop het deck gebouwd word. Deze kan makkelijker gespeeld worden dan een andere kaart in het deck en vaak versterk het deck de Commander ook.

De Commander begint niet in je deck, maar ernaast in de "Command Zone". Dit is een aparte zone waaruit je de Commander mag casten alsof hij in je hand zit.

De Commander bepaalt de kleuren in je deck. Je mag in je deck alleen de kleuren spelen die voorkomen in de manacost van je Commander of in een ability cost. Dus als je een Commander speelt met manacost (bijvoorbeeld Jenara, Asura of War), dan mag je deck geen enkele kaart bevatten met een of mana symbool, waar dan ook op de kaart (behalve reminder text). Als je Commander Rhys the Exiled is, kun je alleen of kaarten gebruiken.

Land waarvan de soort vermeld staat bij het type (bv. Land – Mountain swamp, Basic Land - Swamp) bevat ook het manasymbool of en mag dus niet gespeeld worden.

Ook valt hybrid mana hieronder indien de Commander niet BEIDE kleuren bevat. Voorbeelden die met bovenstaande Commander niet gespeeld mogen worden: Goblin Piker, Talisman of Dominance, Life // Death en Degavolver. Maar ook bijvoorbeeld Elves of Deep Shadow, en ook de volgende landen mag je niet spelen met Jenara als Commander: Underground Sea, Godless Shrine en Leechridden Swamp.

Een deck kan geen mana buiten zijn kleur maken. Indien een deck een mana van buiten de Commander zijn kleuren maakt (denk aan Birds of Paradise voor of ) word dit een kleurloze mana. Wel zou dezelfde Birds of Paradise een , of mana kunnen maken omdat dit toegestaan is door de Commander.

Een Commander deck bestaat uit precies 100 kaarten, inclusief de Commander. Niet meer, niet minder.

Er mogen géén 2 kaarten in het deck dezelfde naam hebben, uitgezonderd basic land.

Spelverloop
Begin van het spel:
Spelers kondigen hun Commander aan en leggen deze in de Command Zone
Iedere speler begint met 40 leven
Elke speler raapt 7 kaarten
Spelers mogen een mulligan nemen. De eerste is 'gratis', dus een mulligan van 7. Een alternatief is dat je X kaarten uit je hand opzij mag leggen en X kaarten terugpakken. Dit mag je zo vaak doen als je wilt, alleen pak je elke keer 1 kaart minder terug.

De Commander
Commander zijn is geen karakteristiek maar een eigenschap van de kaart, hierdoor kan "Commanderschap" niet worden gekopieerd of verwijderd door eigenschappen of controle van de eigenaar op het veld. Dus een Clone van een Jenara met een Mirror Gallery op de battlefield is geen Commander. Een gemorphde Akroma, Angel of Fury is WEL een Commander.

Een speler verliest het spel als hij of zij 21 of meer combat damage van een Commander heeft gekregen.
* Dit is een State Based Action
* Er is geen mogelijk om schade te verminderen die al gedaan is.
* Een Commander blijft tellen gedurende het hele spel. Ook als deze de battlefield verlaat en weer terugkeert.
* Combat damage kan wel vermindert, voorkomen of vervangen worden. Hierdoor word de schade niet gedaan en telt het dus ook niet op. (bv. Master Healer, Fog)
* Een speler kan ook verliezen indien die 21 schade van zijn eigen Commander ontvangt

De Commander bevind zich in de Command Zone. Het spel begint met de Commander hier aanwezig en mag ook vanaf hier gecast worden. Elke keer dat de Commander vanaf de Command Zone gecast word kost deze meer om te spelen (de eerste keer dus , vervolgens , , etc).

Wanneer een Commander naar een graveyard gaat of exiled wordt dan mag de owner kiezen om deze te verplaatsen naar de Command Zone. Dit is een replacement effect, dus de kaart gaat dan niet naar de graveyard en een Grave Pact zal niet triggeren. Het is optioneel, je mag je Commander dus wel naar de graveyard laten gaan als je dat wilt (je hebt bijvoorbeeld een Miraculous Recovery op hand).

Poison
Momenteel gaat een speler nog steeds dood wanneer hij 10 poison counters heeft. Ook al begin je op meer leven, je gaat dood als je 10 poison counters hebt.

Hoe maak ik een goed Commander deck?
Er is zeker niet 1 manier om een goed deck te maken, maar er zijn wel een aantal kaarten die altijd wel goed werken. hier is een (Engels) artikel dat bijzonder uitgebreid en duidelijk tips geeft over een goed Commander deck.



Terug naar het overzicht
Banned List
De huidige lijst met banned kaarten voor Commander is:
Ancestral Recall
Balance
Biorhythm
Black Lotus
Channel
Coalition Victory
Emrakul, the Aeons Torn
Fastbond
Gifts Ungiven
Kokusho, the Evening Star
Karakas
Library of Alexandria
Limited Resources
Lion’s Eye Diamond unbanned sinds 01-10-2011!
Metalworker
Mox Sapphire
Mox Ruby
Mox Pearl
Mox Emerald
Mox Jet
Painter’s Servant
Panoptic Mirror
Protean Hulk
Recurring Nightmare
Staff of Domination
Sway of the Stars
Time Vault
Time Walk
Tinker
Tolarian Academy
Upheaval
Yawgmoth’s Bargain

Ook is er een lijst met Commanders die banned zijn, omdat deze zo sterk zijn dat hier beter niet mee gespeeld kan worden vanuit het sociale aspect. Dit zijn:
Braids, Cabal Minion
Rofellos, Llanowar Emissary

Geschiedenis
De naam Elder Dragon Highlander is gebaseerd op een vroegere regel dat je alleen de Elder Dragon Legends uit Legends als Commander mocht hebben. Het Highlander komt van de film Highlander met als slogan "There can be only one", wat refereert aan het feit dat je elke kaart maar een keer mag spelen.

Sinds 1 december 2010 is de naam officieel MTG Commander geworden.