Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Regels - Tournooitypes

Regelmatig komen in het forum vragen voorbij als: "Wat zit er nu in Standard?", "Wanneer roteert Extended?", "Wanneer is Tenth Edition legal?", etcetera. Op deze pagina worden deze vragen beantwoord. Het wordt ook geupdate als er wijzigingen zijn.


Welke sets en kaarten zijn *nu* legaal per tournooitype?
Een overzicht van de banlijsten per formaat kun je hier vinden. Directe linkjes naar de meest gespeelde formaten:

- Standard: hier (heette vroeger Type 2)
- Extended: hier (heette vroeger Type 1.X)
- Modern: hier (vanaf )
- Legacy: hier (heette vroeger Type 1.5)
- Vintage: hier (heette vroeger Type 1)
- Overig: hier (Singleton, Prismatic, Pauper, etc)
Alle banned/restricted kaarten vind je ook in het betreffende linkje.


Wanneer komen er nieuwe sets in Standard en wanneer gaat wat er uit?
In de zomer van 2015 hebben we voor de laatste keer dat er 8 sets Standard legal zijn: het hele Theros block, M15, het hele Tarkir block, Origins.
Vanaf najaar 2015 zijn er steeds 5 of 6 sets in Standard: het huidige block (van 1 of 2 sets) en de voorgaande 2 blocks (van 2 sets elk). Hiervoor geldt dat Khans/Fate als 1 block telt, en Dragons/Origins ook als 1 block.


September 2015:
Khans of Tarkir, Fate Reforged, Dragons of Tarkir, Origins, Battle for Zendikar

Januari 2016:
Khans of Tarkir, Fate Reforged, Dragons of Tarkir, Origins, Battle for Zendikar, Oath
April 2016:
Dragons of Tarkir, Origins, Battle for Zendikar, Oath, NIEUW BLOCK (1e set)
Juli 2016:
Dragons of Tarkir, Origins, Battle for Zendikar, Oath, NIEUW BLOCK (beide sets)
September 2016:
Battle for Zendikar, Oath, NIEUW BLOCK (beide sets), NOG NIEUWER BLOCK (1e set)

Wanneer roteren er weer sets uit Extended (en welke?)
Sinds juli 2010 begaat Extended een jaarlijks rotatieschema en bestaat dan uit de laatste 4 blocks en de laatste 2 coresets. Elk jaar roteert er weer een block uit op dezelfde dag dat een nieuwe set uitkomt op 1 oktober. Momenteel zijn deze sets legaal in Extended: hier
Extended wordt momenteel nauwelijks meer gespeeld, het toernooiformaat is effectief vervangen door Modern.

Wat houdt elk tournooitype precies in?
Two-Headed Giant: Je speelt met z'n tweeën tegen twee tegenstanders, met ieder als team 30 leven en als extra restrictie dat jullie deck samen niet meer dan vier stuks van elke kaart mogen bevatten. Dus als jouw deck drie maal Orim’s Chant bevat, mag je medespeler er maximaal één spelen. Sideboards zijn niet toegestaan. Lees ook de officiele regels eens door voor informatie.

Constructed:
(je speelt met het deck dat je zelf thuis hebt gemaakt van minimaal 60 kaarten)
- Standard: De 2 meest recente blocks (van ieder 3 sets) + de meest recente Core Set + soms extra set (momenteel Coldsnap).
- Extended: Grofweg de laatste 4 blocks en de laatste 2 Core Sets.
- Legacy: Alle kaarten uit alle sets, waarbij alle kaarten die te goed zijn gebanned zijn.
- Vintage: Alle kaarten uit alle sets, waarbij een paar kaarten die echt veel te goed zijn restricted (maximaal 1) zijn.

Limited:
(je speelt met de kaarten die je aan het begin van het tournooi krijgt)
- Sealed deck: Je krijgt 6 boosters waarmee je je deck moet maken (je mag nog wel basic land toevoegen). Je deck moet minimaal 40 kaarten zijn. Je mag de kaarten waar je mee speelt houden.

Draft:
Je krijgt 3 boosters. Uit de 1e booster haal je 1 kaart en de rest geef je door aan degene naast je. Van degene aan de andere kant naast je krijgt je zijn booster met een kaart eruit. Haal daar ook weer een kaart uit, etc. Met de 45 kaarten die je hebt moet je een 40 kaarten deck maken (zelf basic land toevoegen). Je mag de kaarten de je uitkiest houden. Je kunt hier oefenen met draften en hier vind je een uitleg hoe je het beste kunt draften voor beginners.

Prerelease:
Het weekend voordat een serie in de winkel ligt, worden er in het hele land Prerelease tournooien gehouden. Het is een Sealed Deck tournooi (zie hierboven). Dit is het allerleukste tournooi om als beginnende speler aan mee te doen, omdat het niet zo streng is en je er veel kunt leren. De kaarten zijn voor iedereen nieuw, en spelers zijn over het algemeen erg graag bereid elkaar te helpen! Als je aan zo'n tournooi meedoet krijg je als het tournooi begint zes boosters. Drie daarvan zijn altijd van een grote set (zoals Time Spiral of Ravnica), en de andere drie boosters zijn altijd van de set die nog uit moet komen. Dus op de Prerelease van Scars of Mirrodin kreeg je een zes boosters van Scars of Mirrodin. Op de Prerelease van New Phyrexia kreeg je drie boosters Scars of Mirrodin en 3 boosters New Phyrexia.

Het is de bedoeling dat je dan al je packs openmaakt en van die kaarten een deck maakt van minimaal 40 kaarten. Je mag zelf basic land erbij doen (en dat is bijna altijd wel aanwezig).

TIPS: Het minimum is 40 kaarten. Probeer dat ook je maximum te maken! Hoe minder kaarten je speelt, hoe groter de kans dat je ook pakt wat je nodig hebt op dat moment. Verder is deze verdeling meestal het beste: 17 land, 17 creature en 6 removalkaarten. Met removal kaarten worden kaarten bedoeld die creatures kunnen slopen. Sealed deck gaat helemaal om creature combat. Kaarten met Evasion (flying, fear, shadow, etc) zijn HEEL goed.

Nadat je een aantal rondes hebt gespeeld, krijg je een Prerelease kaart mee. Dat is een Rare uit de set met een ander plaatje en de datum van de Prerelease erop. Erg cool!
Tegenwoordig mag je vaak een prerelease promo kiezen er die ook nog eens meteen in je deck spelen! Dit geldt niet altijd, dus vraag het voor de zekerheid even na aan de Judge op het toernooi.

Varianten
In dit overzicht worden wat varianten besproken die je kunt proberen als je Magic speelt.Terug naar het overzicht