Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Regels - Uitleg Morph

Morph is een ability waarbij je een permanent card uit je hand met de achterkant naar boven op tafel speelt als een 2/2 kleurloos creature voor . De ability verscheen voor het eerst in de serie Onslaught () en is opnieuw gebruikt in het Time Spiral block (, en ) en Khans of Tarkir block (, , ).

Uitleg
Je kunt een kaart met Morph casten wanneer je normaal een creature mag casten. Je betaalt dan en legt de kaart met de achterkant naar boven (dus zonder dat de anderen kunnen zien welke kaart het is) op tafel. Het is nu een kleurloos 2/2 creature zonder kleur, naam, casting cost en expansie symbool. Ook al heb je betaald, het creature heeft geen mana cost en dus een converted mana cost van 0.

Je mag zelf altijd kijken welke kaart het is, maar anderen mogen dat niet.

Als je meerdere Morphs hebt, mag je ze niet door elkaar gooien zodat je tegenstanders niet meer weten in welke volgorde je ze hebt gecast. Je moet dit altijd duidelijk kunnen maken. Als jij bijvoorbeeld een Exalted Angel en een Zoetic Cavern in je hand hebt en je tegenstander heeft een Telepathy, dan weet hij dus eigenlijk wat de Morph is. Dus als je eerst de Angel face down speelt en dan de Cavern, moet je altijd duidelijk kunnen maken welke je als eerste gecast hebt. Het is aan je tegenstander om te onthouden WAT je als eerste gecast hebt.

Op elk moment dat je een instant zou mogen casten, mag je de morph cost betalen en de kaart weer face up leggen. Dit face up draaien is een "special action" en gebruikt niet de stack! Je kunt er dus ook niet op reageren. Veel morphs hebben een ability "when this card is turned face up...". Deze triggert dan en dit gaat wel op de stack.

Een kaart is alleen "turned face up" wanneer een spell of ability dit specifiek zegt, of wanneer je de morph cost betaalt. Als je een face down Bane of the Living exiled en terug laat komen, bijvoorbeeld met een Momentary Blink, dan triggert de ability niet. Dit komt omdat de kaart face down exiled wordt. Maar buiten de battlefield is een kaart standaard face up. En als hij dan weer terugkomt, is het een nieuwe kaart, dus standaard face up. Maar hij is dan niet op de battlefield van face down naar face up gegaan.

Face down/up is een status, net als tapped/untapped of flipped/unflipped. Een kaart kan dit dan ook alleen zijn op de battlefield.

Het blijft gewoon hetzelfde creature, alleen de eigenschappen van het creature veranderen. Dus als je een Gathan Raiders face down gespeeld hebt en je hebt er een Holy Strength op gespeeld en er ligt ook een +1/+1 counter op, dan heb je een 4/5 creature. Als je hem face up draait, wordt het een 5/6 creature (en 7/8 als je geen kaarten in je hand hebt). De Aura's en counters blijven erop liggen.

Morph is geen activated ability, maar een special action. Je kunt het ook niet counteren, ook niet met Stifle. De ability die misschien triggert, kan wel geStifled worden.

Als een face down kaart de battlefield verlaat (naar de graveyard, je hand, etc) of aan het einde van het spel, dan moet je alle face down kaarten aan je tegenstander laten zien. Dit is om te voorkomen dat een kaart zonder morph als 2/2 creature gespeeld kan worden. Op deze manier is elke kaart te controleren.

Megamorph
Megamorph is een keyword dat alleen voorkomt op enkele creatures in Dragons of Tarkir (). Het werkt exact hetzelfde als gewone morph, maar als je het creature face-up draait door zijn megamorph cost te betalen, krijgt dat creature er direct een +1/+1 counter op (dit effect gebruikt de stack niet en er kan niet op gereageerd worden). Let op, je krijgt de counter alleen als je de megamorph cost echt betaalt, als je op een andere manier de kaart face-up draait, krijg je de +1/+1 counter niet.

Voorbeelden
* Speler A cast een kaart face down. Hij betaalt en legt de kaart face down in het spel. Speler B speelt er een Lightning Bolt op. Speler A draait de kaart face up (het is een Grinning Demon) en betaalt de Morph cost, in dit geval . De Bolt resolved en doet 3 damage aan de Demon, die lachend overleeft.

* Speler A cast weer een kaart face down. Speler B speelt er weer een Lightning Bolt op. Speler A draait nu weer zijn morph face up. Het is een Willbender! Hij betaalt . Nu triggert de ability van de Willbender en die gaat op de stack. Speler A target de Bolt en redirect die naar Speler B. De Bolt resolved en Speler B krijgt 3 damage van zijn eigen Bolt.

* Speler A heeft een face down creature. Speler B valt aan met een Grizzly Bears. Speler A blockt met zijn creature en beide krijgen 2 damage en gaan dood. Speler A laat de kaart zien (het was een Akroma, Angel of Fury, maar helaas had Speler A niet genoeg mana om te unmorphen) en legt hem in de graveyard.
Vragen over de regels kun je in het Regelvragen Forum kwijt.

Terug naar het overzicht


Voorbeelden van creatures met Morph en megamorph.