Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Core Set 2021 (C21)
Jumpstart (JMP)
Commander 2020 (C20)
Ikoria: Lair of Behemoths (IKO)
Theros Beyond Death (THB)
Throne of Eldraine (ELD)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Draftbattle Core Set 2021.

[COLUMN] Een beginner met 10 jaar ervaring

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  1 2  [volgende] [laatste]
8-1-2015 15:00:00

Rond mijn 11de/12de ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met Magic. Al snel was ik volledig verslaafd en ik heb 10 jaar lang met veel plezier gespeeld. Zelfs een verhuizing naar Engeland hield me niet tegen, vanuit Engeland gewoon vrolijk doorruilen met degenen die geen problemen hadden met de extra verzendkosten. Helaas stopte al mijn speelmaten 1 voor 1, en daar ik een arme student zonder werk was én geen rijbewijs had moest ik noodgedwongen ook stoppen. Dat was eind 2011, en dit voelde voor mij toch écht als het einde van een tijdperk. Jarenlang met uitermate veel plezier Magic gespeeld (altijd casual) en een blauwe maandag een poging gedaan Judge te worden. Dat was er nu allemaal niet meer. Tot een paar weken geleden, en bij een oude maat kwamen de kriebels ook weer tevoorschijn. Ik heb een eigen auto, werk en maten om mee te spelen. Met andere woorden: tijd om weer te spelen!

De laatste set die ik heb meegemaakt was Mirrodin Besieged en de aankondiging van New Phyrexia. Ik heb dus 3 volledige blocks en Theros gemist. Dit geeft mij een redelijk unieke positie: Ik ben een veteraan, maar door de periode die ik er tussenuit was lijkt het toch alsof ik weer een nieuwkomer ben. Wat ook een enorm verschil maakt is dat ik een outsider's perspectief op dingen kan gooien nu. Of dit een positieve of negatieve ontwikkeling is weet ik niet, maar het is zeker een eye opener. En laat dit verschil nou net zijn waar ik het over wil hebben.


Zoveel nieuws! Zoveel leuks!Laat ik dit even voorop zeggen: hoe bitter ik ook moge klinken als ik (onvermijdelijk) begin te klagen ik ben meer dan tevreden met het grootste gedeelte van de nieuwe dingen. Iets soortgelijks als het Monstrosity Mechanic had ik jaren geleden zelf een ruwe vorm van bedacht, maar ik kon het nooit fatsoenlijk uitwerken. Heerlijk concept, en geeft ook heerlijk dat gevoel dat iedere Timmy speler zoekt. Dat gevoel dat een beest al eng is, je pompt er mana in en vervolgens explodeert hij (zo letterlijk als maar kan in MtG!) van een groot problem naar een ENORM probleem. Heerlijk! Give me more please! Grotere beesten, gevaarlijkere acties/abilities, beesten waarbij je tegenstander van schrik van z'n stoel valt als je het doet! In dezelfde trant komt vervolgens Overload. Wat normaal gesproken alleen maar "oh, cool" is wordt nu opeens "OH YES". Cyclonic Rift die in plaats van 1 nonland permanent opeens alles wat hij heeft liggen teruggooit! Fantastisch toch? Ok, enkele uitzonderingen zoals Stormbreath Dragon en Fleecemane Lion daargelaten niet echt speelbaar op toernooien, maar fantastisch voor op de keukentafel en dat is toch waar ik speel en zal blijven spelen.Zijn het niet de mechanics, dan zijn het wel de themas. Neem Innistrad bijvoorbeeld. Een steeds maar krimpende menselijke populatie die aan alle kant beetje bij beetje (letterlijk!) opgegeten wordt door Zombies, Weerwolven of Vampiers. Als ze al de mazzel hebben daaraan te ontsnappen komen Demons ook nog een hapje nemen. Kom maar op met die tribes! Ik ben niet helemaal overtuigd van het Transform Mechanic, maar dat zal wel aan mij liggen. Ik vind het wel erg leuk dát ze er iets mee doen. Undying is ook zo iets dat mij al een hele tijd interesseert. Het is net Persist, alleen worden ze alleen maar sterker als ze een keer doodgaan. Met de themas komt ik helemaal aan mijn trekken, is het niet met de mechanics dan wel met sommige kaarten die ze krijgen zoals Endless Ranks of the Dead.

En dan heb ik het nog niet eens over gewoon de losse leuke kaarten gehad. Worldspine Wurm, Elesh Norn, Grand Cenobite, Vorinclex, Voice of Hunger, Jin-Gitaxias, Core Augur, Supreme Verdict, Polukranos, World Eater en vele anderen. Er is zó veel dat mijn innerlijke Timmy gewoon doet huilen van blijschap dat ik bijna niet weet waar ik moet beginnen.Toch wat minder leukEn toen kwam Theros. Ik heb niks tegen Theros, het gaat mij om bepaalde kaarten/ideeën die erin zaten. Om preciezer te zijn: de Goden. Het toevoegen van Goden vind ik al een beetje apart, maar laten we even eerlijk zijn. Als je problemen hebt met Goden in MtG heb je nog nooit goed gekeken naar welke andere kaarttypes erin zitten. Goden zijn bij lange na niet de mafste dingen in MtG.

Nee, waar ik bij de goden toch wel een probleem mee heb is dat ze een symptoom zijn van een probleem dat al langer aanwezig is. Namelijk dat alles steeds ingewikkelder wordt. Kijk alleen al naar het type. Legendary Enchantment Creature. Ze zijn niet de eerste Enchantment Creatures (die eer gaat naar Lucent Liminid) maar ze zijn wel de eerste die vrijuit wisselen tussen of ze nou wel of niet een Creature zijn. Dat gebeurt niet via een Triggered of Activated Ability, nee, dat wordt bepaald door je Devotion. Oftewel de hoeveelheid symbooltjes van een bepaalde kleur je op het veld hebt liggen. Als je nog niet genoeg hebt liggen heb je een kaart liggen die er uitziet als een creature – maar het is een Enchantment met Power/Toughness. Als je eenmaal genoeg hebt liggen wordt het een creature. Zodra je Devotion dus onder die hoeveelheid valt stoppen ze met Creature zijn en worden het weer alleen Enchantments. Volg je het nog? Daarbij komt ook nog eens iets anders dat al langer aan de gang is en nu écht de spuigaten uitloopt.

Wat de spuigaten uitlooptDe Powercreep en de helaas daarbij onvermijdelijke prijzenexplosie. Toen ik stopte zat die er al aan te komen. Primeval Titan, Avenger of Zendikar en Vengevine om er maar een paar te noemen waren toendertijd verschrikkelijk duur. Waarom? Omdat ze domweg zó verschrikkelijk veel sterker waren dan bijna alles wat er daarvoor was uitgekomen. Ik heb het dan nog niet eens over de beruchte Tarmogoyf, waar zo veel discussies over geweest zijn dat er zelfs een ban van een week hangt aan het opbrengen van zijn prijs en hoe goed/slecht hij wel niet is en of hij zijn geld waard is enzovoorts enzovoorts.

De beste manier om zowel de powercreep als de prijzenexplosie uit te drukken is domweg vergelijken. Ik doe dit uit mijn hoofd, dus de prijzen zullen niet 100% kloppen. Burning-Tree Shaman was '8,50 (of zelfs nog meer?) toen Ravnica in T2 zat. Het is ook niet moeilijk te zien waarom. Een 3/4 voor slechts , die ook nog eens een triggered ability heeft die zeer toepasbaar is op veel beestjes die toendertijd gespeeld werden. Tegenwoordig hebben we Loxodon Smiter, voor een 4/4(!) can't be countered – en als je die moet discarden mag je hem zelfs gelijk het spel in leggen. Prijs? '2,95. Waarom? Is Loxodon Smiter nou zo slecht? Nee, het is omdat 3 mana je veel betere dingen kan krijgen. Athreos, God of Passage bijvoorbeeld. voor (in principe) een 5/4 indestructible met een ongelofelijk sterke triggered ability. Zo zijn er veel meer Creatures. Phyrexian Obliterator, Thundermaw Hellkite, Primeval Titan en Baneslayer Angel om een paar te noemen.De prijzen zijn helemaal belachelijk. Toen ik stopte was Dark Confidant '10, Vendilion Clique '8,50 en Mox Opal iets van '18. Tegenwoordig is Dark Confidant minstens '49,95, Vendilion Clique is '54,95 en de Mox Opal is '47,50. Excuse me!? Dat is toch niet eens leuk meer? Ook als je naar kaarten gaat kijken die niet (veel) op toernooien gespeeld worden is alles onwijs duur zodra het ook maar een beetje leuk is om te spelen. Hier moet ik dan weer wel bij zeggen dat dit er wel voor gezorgd heeft dat kaarten die vroeger heel duur waren zoals Akroma, Angel of Wrath, Mystic Snake, Darksteel Colossus of Brushland en zijn broertjes nu allemaal goedkoper zijn. Dat is dan ook wel weer zeer fijn voor mensen zoals ik.

Misschien valt het allemaal wel mee en ben ik nu even de oude man met de stok aan het uit hangen. Misschien kan ik gewoon niet tegen veranderingen. Misschien moet ik gewoon even wennen. Ik ben er tenslotte wel 3,5 jaar uitgeweest en er is in de tussentijd een hoop veranderd. Toen ik begon dacht ik ook nooit alles te kunnen leren en leek alles me ook vreemd en nieuw en belachelijk en weet ik het wat ik allemaal nog meer dacht erover.

Tot slot toch nog even ditIk kom na 3,5 jaar weer terug, en ondanks dat er zó veel veranderd is zijn jullie dat niet. Ik stuur oude bekenden een berichtje en krijg als antwoord "leuk dat je er weer bent!". Ik kijk rond en dat wordt al opgemerkt op dezelfde manier. Ik stel een vraag en krijg net zo snel antwoord als vroeger. Nedermagic is veranderd maar voelt toch nog altijd 100% vertrouwd. Nu ik terug ben moet ik toch eerlijk toegeven: Ik heb dit gemist. Het voelt toch een beetje als thuiskomen. Nedermagic is en blijft een hele fijne plaats om te zijn, en de ‘bewoners' ervan blijven heel fijn gezelschap.

Bedankt, Michiel en mods. Bedankt, ‘gewone' gebruikers. Zonder jullie allemaal geen Nedermagic, en zonder Nedermagic zou ik lang geleden al definitief gestopt zijn.

 Reactie plaatsen

Reacties 1-25 (27)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  1 2  [volgende] [laatste]
8-1-2015 15:34:00

Hmm, ik heb wel een vermoeden wie dit geschreven heeft.. Maar vooralsnog, ook al wordt diegene niet vermeld: lekker stukje, heerlijk leesbaar!

Over de inhoud: ik mis de vermelding van het nieuwe toernooitype (Modern), een van de grootste factoren van die hogere prijzen..?

8-1-2015 15:49:00

Ik wist het. Jouw naam kende ik nog van vroeger toen ik alleen maar keek naar NederMagic. Leuk stuk!

Ik voelde al een soort comeback aankomen haha!

8-1-2015 15:51:00

Veel van de genoemde kaarten zijn inderdaad pas echt "ontdekt" met de opkomst van Modern lijkt me. Voor veel van de kaarten die ik zelf gebruik echter, vooral de "casual" georiënteerde kaarten, geldt mijns inziens dat vooral de creatures beter en goedkoper worden, zeker weten.

8-1-2015 15:58:00

@Peanut
Leuk om te zien dat je me al rond hebt zien sluipen. Ook leuk jou weer te zien!

@Crucifix
En, vermoeden bevestigd? Hoe is 't ermee?

@Crucifix/Johannes (en de rest die dat opbrengt)
Inderdaad, Modern zal daar enorm aan meegeholpen hebben (van wat ik gezien heb wat het is). Maar aangezien ik me daar nog niet in heb verdiept wilde ik er ook geen uitspraken over doen.

Danny (38) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
8-1-2015 16:05:00

Wat mij opviel is dat jij (de schrijver) ongeveer gestopt bent toen ik ben begonnen. Het was leuk om te lezen hoe hetgeen waardoor ik ben begonnen werd (her)ontdekt door een veteraan.

Welkom terug en hopelijk wordt het nog een mooie reis

8-1-2015 16:33:00

@Synod

Ken jij mij uberhaupt van hier? Ik wil het weten haha!

8-1-2015 16:39:00

Ref #20 op je pp, schat.
En we hebben vaak zat over decks zitten discussiëren!

8-1-2015 16:49:00

Heel goed, Ik zit ook al 10 jaar hier op de site haha, supercool!

8-1-2015 17:05:00

Leuk, nog een herintreder . Welkom terug!

Ik kan me je verbazingen, frustraties, scepcis, verrukking en meer van dat soort gevoelens exact voorstellen - ik heb dezelfde ervaring gehad. Sterker, je column vertoont wel wat gelijkenissen met de mijne (hier.

Ik ben het dan ook helemaal eens ben met je verbazing over de prijzen. Probleem is dat het ook nog zo werkt dat je de dure kaarten het liefst wel hebben... een beetje Greedy zijn we allemaal wel geloof ik.

En ja, je bent melancholisch. En wat krenterig, met je baan plus auto (), en misschien ook wel een zeurkous. Maar je hebt meer dan gelijk over de community, de charme van het spel en het plezier dat we daaruit halen.

Chapeau!

Edit: volgens mij zijn we elkaar in ons vorig leven een beetje misgelopen trouwens.

8-1-2015 17:12:00

Uh-oh, mijn link werkt niet. Excuseer de dubbelpost, maar ik bedoelde hier.

Global Moderator NederMagic Rules Advisor Xander (1) Online Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
8-1-2015 19:55:00

Graag gedaan.

Premium lid pi (93) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
8-1-2015 22:02:00

Ten eerste: welkom terug!

Op die prijsexplosie moet ik toch wel een beetje in gaan. Volgens mij pak je voor de Shaman een hoge prijs voor toen hij in Standard zat, ik ruilde mijne bij voor onder de 5 euro toendertijd, lager toen hij bijna ging roteren. Smiter zit ondertussen niet meer in Standard en is daarom misschien niet het beste vergelijkingsmateriaal, toen hij nog in Standard zat was hij hoger geprijsd.

Guildpact kwam in 2006 uit, als je 8.50 omrekent naar de waarde van nu (met inflatie van gemiddeld 2.13% per jaar) kom je op zo'n 10.30 uit. Je zou dus ook verwachten dat vergelijkbare kaarten nu gemiddeld genomen meer euros kosten. De Shaman was in mijn herrinnering kwa waarde in het algemeen sowieso wel wat onder de Shocks geschat, wat in verlijking met Journey into Nyx de kaart meer vergelijkbaar met een kaart als Eidolon of the Great Revel maakt dan met Athereos, of Godsend of Prophetic Flamespeaker als je wil beargumenteren dat kwa rarity Mythics meer in de buurt van de oude rares zitten (hier zou ik het mee eens zijn). Shocks zaten ten tijde van Ravnica block aan de top en waren ongeveer tussen de 10 en 13 euro, het hedendaagse equivalent van 12.10 tot 15.70, het bereik waar de topkaarten van JiN ook in vallen.

De kaarten die je verder noemt zijn ook geen handig vergelijkingsmateriaal: voor alle 4 is te beargumenteren dat ze in relatief weinig gedrukt zijn. New Phyrexia is een 3e set (die daardoor minder gedraft werd volgens het oude block systeem), die ongeveer gelijk uitkwam met een erg populaire reeks decks (de eerste Commander set) en met ook nog even later M12 er achter aan. Core Sets aan de andere kant zijn er berucht om dat ze veel te weinig geopend worden omdat weinig mensen al die reprints willen. Als er dus een kaart populair wordt in zo'n set gaat hij al snel erg hoog: er zijn gewoon niet genoeg kopietjes in verhouding tot vergelijkbare kaarten in andere sets.

Waar ik het wel met je eens ben is voor wat betreft de prijzen van de Modern kaarten (ik vind het alleen niet gek dat ze zo belachelijk hoog zijn). Extended vroeger werd af en toe gespeeld, maar veel spelers waren niet echt enthousiast over het formaat, met als resultaat dat mensen de kaarten kochten wanneer ze ze nodig hadden en daarna weer verkochten. Wizards heeft er veel aan gedaan om Modern als de vervanger neer te zetten en dit is ze gelukt, met als resultaat een stuk meer Modern tournooien dan er vroeger Extended tournooien waren en het hele jaar door, dus mensen doen de kaarten minder snel weg. Neem daarbij dat Magic de laatste jaren elk jaar behoorlijk groeit (Wizards brengt af en toe persberichten uit waarin spelers aantallen en inkomsten uit Magic genoemd worden) en het is niet moeilijk om je voor te stellen dat oudere sets niet vaak genoeg gedrukt zijn en dat daardoor toegenomen vraag leidt tot hoge prijzen. Gelukkig proberen ze dit wel met reprints onder controle te houden, maar dit lukt niet volledig.

Ik krijg van de prijzen die je noemt het gevoel dat jij vooral de prijzen hebt onthouden van toen kaarten in Standard waren en je bent ze nu aan het vergelijken met de prijzen die ze nu hebben nadat Modern (en soms Legacy) ze omhoog geduwd hebben. Dit betekent dat in de meeste gevallen het meer dan 3.5 jaar heeft geduurt waarin die prijs zich kon ontwikkelen, 3.5 jaar geleden was Dark Confidant bijvoorbeeld echt geen 10 euro, voor 15 euro had je toen al een enorm goede deal (ik was toen heel blij er een aantal voor die prijs te kopen en kort daarna te verkopen voor aanzienlijk meer).

Ik kan overigens ook goed mee als oude man met stok hoor: userid's zijn een aardige indicatie van hoe lang iemand lid van de site is.

9-1-2015 7:00:00

waar kan je dat eigenlijk zien? je user id

Global Moderator NederMagic Rules Advisor Xander (1) Online Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
9-1-2015 8:31:00

Als je op je eigen naam klikt, kom je op je pp.

Als je dan naar link in de URL-balk van je browser kijkt, dan eindigt die van jou op ?userid=28236

9-1-2015 9:32:00

Stijn die even demonstreert waarom ( link ) een van de eerste dingen was die ik leerde te doen op nedermagic.

@pi

Hoogstwaarschijnlijk is dat een grote reden voor de prijsverschillen. Zoals ik zei deed ik het uit mijn hoofd, dus de prijzen kunnen al behoorlijk fout zitten, maar ik negeerde inderdaad het format waarin ze gespeeld werden. Inflatie heb ik al helemaal geen rekening mee gehouden.

Ik heb inmiddels wat bijgelezen en nee, inderdaad, het is niet gek dat kaarten die in Modern zitten zo duur zijn. Of het een leuke/goede ontwikkeling is is een tweede uiteraard. De reden waarom de kaarten zo duur zijn was voor mij nooit zo'n punt, ze zijn gewoon goed. Om het oeroude voorbeeld van Tarmogoyf even aan te halen: hij is eigenlijk altijd minstens 4/5 voor maar , met een heel makkelijk splashbare manacost. Dat maakt hem gewoon ongelofelijk sterk. Ik snap dus helemaal dat iedereen hem wil spelen. Dat dat helaas tot gevolg heeft dat de prijs out of this world is is waar ik niet blij mee ben.

Wat betreft Dark Confidant: ik weet absoluut zeker dat hij de laatste keer dat ik keek nog op '10 stond op NM, maar misschien was dat een niet geupdate prijs.


Ik zal over een paar weken een follow-up column maken hierover waarin ik dit bespreek nadat ik weer fatsoenlijk bij ben.

Premium lid pi (93) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
9-1-2015 10:36:00

Als er geen voorraad was wil ik best geloven dat de Nedermagic prijs toen op 10 stond .

@michiel: en mijne is 5319.

9-1-2015 12:10:00

Leuk stuk en leuk om je weer terug te zien!

12-1-2015 3:41:00

Leuk, zoiets te lezen. Maar op sommige zaken wil ik even reageren.

Power creep: Wizards constateerde eens dat Magic vooral om de spells aan het draaien was, maar dat wij wilden dat het spel vooral om de creatures moest gaan draaien. Daardoor moesten zij creatures designen die sterk genoeg waren om antwoord te bieden op de sterke spells. Gevolg: Bloodbraid Elf en Baneslayer Angel.
Dit had ik eens gelezen in het Zendikar block seizoen, dus de power creep was al aan de gang, of zelfs al afgelopen. Ik vind het dus niet zo gek dat een sterke creature kaart uit 2006 schril af steekt tegen een creature uit 2012.
De spells zijn ook iets zwakker geworden, al lijk ik daar tegenwoordig weinig meer van te merken, door bijvoorbeeld Treasure Cruise.

Prijzen van sterke populaire kaarten: Dit heeft natuurlijk vooral met Modern te maken. Dat formaat ontstond dacht ik in het Innistrad block en moest het impopulaire Extended vervangen. Met bans probeerden zij te voorkomen dat een deck (consistent) in beurt 3 kan winnen. Dat is gelukt; Modern werd zo populair dat het gegroeide huidige aantal spelers, die voor de vraag naar een Tarmogoyf zorgt, het aanbod dreigt te overstijgen van het aantal exemplaren van de oude Modern kaarten.
Met reprints probeert Wizards de balans in stand te houden, maar Wizards onderschatte de populariteit van Modern Masters, waarin alle Modern Staples tot het Zendikar block werden gereprint. Op Thoughtseize en de Shockduals na dan; de landjes waren al gereprint in het Return to Ravnica block, en Thoughtseize kreeg een reprint in Theros.
Hoe populair? Ergens in het Zendikar block seizoen las ik over zes of zeven miljoen spelers. Toen was door Zendikar de populariteit al enorm gestegen. En onlangs las ik iets over twaalf miljoen spelers nu.
Dit heeft natuurlijk ook Legacy populairder gemaakt, waardoor bijvoorbeeld de originele duals ook enorm in prijs zijn gestegen.
Wat denk ik ook helpt is dat Commander, bij de topicstarter misschien nog bekend als EDH, zo populair is geworden dat Wizards het ondersteunt door Commander producten op de markt te brengen. Dit heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de prijzen van Commander Staples.

En 3,5 half jaar Nedermagic verlaten. Hoe krijg je het voor elkaar? Je hebt dan precies alle mini prijsvragen gemist!

12-1-2015 9:14:00

Regeren om 03:40:00? Had je slaaptekort of zo?

Heb je een linkje naar dat artikel waarin ze verklaren waarom ze creatures sterker maken? Ik heb die nooit gezien, klinkt wel interessant.

Commander kende ik idd als EDH, hoewel die naam toen ook al tevoorschijn kwam.

Hoe ik het voor elkaar krijg? Simpel, gewoon stoppen met spelen.
En ik zag dat ik de prijsvragen heb gemist! Balen zeg!

Premium lid pi (93) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
13-1-2015 9:53:00

Wizards heeft lang niet alle staples in Modern tot Zendikar in Modern Masters gestopt. Ik zou ook niet verwachten dat ze zoiets ooit doen: dan kunnen ze vergelijkbare sets in de toekomst zo moeilijk verkopen. De populariteit van de set werd sterk onderschat, maar ook is waarschijnlijk vrij veel van de set niet geopend. Zeer veel mensen waren rond die tijd overtuigd dat het een goed idee zou zijn om te investeren in dichte boosterboxen en Modern Masters was hier de perfecte set voor. Verschillende schrijvers die de financiele kant van Magic belichten adviseerden om deze boxen voor lange tijd weg te leggen. Het zou me niet verbazen als je over een paar jaar opeens best wat Modern Masters boxen op de markt ziet verschijnen. Zelf heb ik 2 dichte boxen.

Wizards heeft verschillende speler nummers naar buiten gebracht. 6-7 miljoen naar 12 miljoen is de hoogste set getallen, in dezelfde tijd zijn er ook getallen als 4 miljoen langs gekomen (bv in hun jaarverslagen, die natuurlijk niet zo veel mensen lezen). Het is daardoor niet helemaal duidelijk hoeveel spelers er nou echt zijn. Wel geven de cijfers over het algemeen een groei aan. Het vermoeden is dat in de hogere nummers ook een heleboel inactieve MTGO accounts / DCI nummers meegeteld worden, ze beschijven het dan ook voor de hogere nummers nog wel eens als mensen met affiniteit met Magic en niet per se als spelers.

De laatste stijging in Duals kwam met name doordat Star City Games de prijzen omhoog jaagde. Als een van de grootste verkopers wereldwijd hebben zij een grote invloed op de markt. Af en toe krijgen zij het idee dat een kaart te laag verkocht wordt en gooien ze de prijs omhoog om te zien of de markt ook bereid is de hogere prijs te betalen (dit hebben ze oa ook voor de Zendikar Fetches gedaan). Veel andere verkopers volgen hun en daar gaat de prijs. In sommige gevallen blijken ze gelijk te hebben en blijft de prijs hoog, in andere gevallen zakt deze vanzelf weer. Meestal zie je eerst een piek, dan komt de prijs wat naar beneden en afhankelijk van of de markt echt meer wil betalen volgt er dan een stabiele prijs (meestal iets boven het dieptepunt) of zakt de prijs verder (meestal naar een punt een stukje boven de originele prijs). Volcanic Island ging bv van zo'n $125 begin januari naar zo'n $300 in maart, zakte terug tot $250 in november en lijkt nu redelijk stabiel op zo'n $265. Ter vergelijking: Wasteland zat in november 2013 op zo'n $60, ook die werd omhoog geduwd, met een top van zo'n $140 in maart en zakte ver terug naar een huidig gemiddelde van zo'n $75. De Wasteland schoot duidelijk een stuk boven wat de markt kon accepteren en eindigde een stukje boven waar hij begon, terwijl de Volcanic Island duidelijk een stuk duurder kon worden en eindigde op meer dan het dubbele van waar hij begon.

Daarintegen is het zeker waar dat EDH een sterke invloed heeft op de prijs van de staples voor dat formaat. Ik denk zelf dat EDH / casual spelers nog wel eens meer Duals in hun bezit kunnen hebben dan de toernooispelers. Ik ben erg blij vrij vroeg begonnen te zijn met EDH.

14-1-2015 16:02:00

Ik heb geen linkje naar "dat artikel", maar vond wel een artikel hier uit 2010 die ongeveer hetzelfde zegt als wat ik verklaarde over Power Creep, en die ook veel interessants zegt over kaartprijzen.

En die slaaptekort haalde ik 's ochtends wel in.

26-2-2015 1:12:00

Ik vind het ook onvoorstelbaar hoe de prijzen van magic maar blijven stijgen. Het is alsof er geen max zit aan de waardes. Toen ik begon was een Black Lotus ongeveer 1000 gulden, wat ik waanzinnig vond. Nu ben ik altijd een casual speler geweest en heb eigenlijk nooit meegedaan aan toernooitjes, waardoor ik ook niet in het handeltje van dure en goede kaarten zat. Ik vond magic waanzinnig leuk toen ik begon en vind dat ruim 18 jaar later nog steeds zo, maar om eerlijk te zijn is het idioot om mee te willen gaan in die absurde bedragen van tegenwoordig. Nog steeds wil ik graag een complete set van de originele duals, maar zelfs de revised landjes zijn dwaas duur. De P9 blijft maar stijgen, ondanks dat er naar mijn weten weinig vintage gespeeld wordt en op de Timetwister na alles in EDH gebanned is (wat ik niet begrijp, want een Sol Ring is zeker in EDH beter dan een mox). Het is jammer dat er door deze prijsstijgingen een soort elite ontstaat van mensen die wel dure kaarten kunnen hebben en anderen die dat niet kunnen en altijd in het nadeel zijn.

Ook al heb ik het prille begin van magic niet meegemaakt, ik heb nog steeds heel veel goede (en nostalgische) herinneringen aan magic in het algemeen en sets zoals Tempest, Urza's Saga, Urza's Legacy, Portal I, Mirage, Fifth Edition, etc. Wat ik persoonlijk erg jammer vind is dat er vroeger door de artiesten nog echt getekend werd in grote mate, terwijl tegenwoordig alles er superrealistisch uitziet doordat een kleurencomputer de schetsen heeft ingekleurd.

Danny (38) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
26-2-2015 9:50:00

Wat Funbun zegt kan ik mij eigenlijk ook wel in vinden. Vooral het deel van het inkleuren door een computer. Ik ben pas met Innistrad (2011 toch?) begonnen, maar vind oude sets vaak gewoon veel mooier om te zien qua art. Mijn vriendin vindt juist de nieuwe weer veel mooier, het is een beetje waar je van houdt. Ik zal het wel mooi vinden als ze weer eens een set maken met 'ouderwetse' art en dus zoveel mogelijk zonder computer tekenen

26-2-2015 11:07:00

Helaas gaat dat niet gebeuren, aangezien het absoluut niet efficiënt is voor de artists die hun opdrachten op tijd af moeten hebben. Dat neemt niet weg dat ik artists als Phil en Kaja Foglio, Richard Kane Ferguson, Harold McNeill, Rebecca Guay, en vele anderen mis. Voor wie deze artists niet kent, hier is een greep uit hun arts:

Phil Foglio: Sulfurous Springs , Taunt
Kaja Foglio: Shahrazad , Sorceress Queen
Phil & Kaja: Mishra’s Factory A , Mishra’s Factory B , Mishra’s Factory C , Mishra’s Factory D
Richard Kane Ferguson: Nebuchadnezzar , Recall
Harold McNeill: Invoke Prejudice , Ray of Command
Rebecca Guay: Serra’s Blessing , Respite

Waarbij Richard Kane Ferguson mijn favoriete artists is Verder moet ik nog wel even een lans breken voor John Avon. Hij tekent sinds Mirage (1996) voor magic en ondanks dat hij bij zijn art wel gebruik maakt van een inkleurcomputer, vind ik dat het vaak nog veel weg heeft van gewoon tekenen. Wat ik vooral mooi vind is dat hij vaak en veelal licht als element in zijn art gebruikt. Hier is een greep uit zijn art:
Grasslands , Starlight , Coral Atoll , Murmuring Bosk , Forest A , Forest B , Forest C , Forest D

7-4-2015 11:10:00

Leuk om te lezen! Ben er zelf uit sinds de Ice Age en overweeg weer om te beginnen, er is een hoop nieuws zo te zien

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  1 2  [volgende] [laatste]