Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

[COLUMN] Pauper Commander? Jazeker!

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  1 2  [volgende] [laatste]
10-7-2014 22:44:00

Commander is een populair formaat met veel aanhang. Zoveel zelf, dat er speciale producten uit zijn gekomen speciaal voor Commander de laatste jaren. Ik speel het zelf ook, maar kwam er soms achter dat games in een sleur raakte. Op de lokale Friday Night Magic kwam er opeens een idee naar voren. Pauper Commander! In eerste instantie leek het me niks, ik bedoel, dat worden toch crapdecks? Echter veranderde mijn mening compleet na een eerste brew. Er volgde nog een verzinsel. En nog één… Hier bespreek ik de toppers van Pauper Commander voor mijn gekozen kleuren om zo jullie lezers over te halen Pauper Commander ook eens uit te proberen!

Pauper watte?Het idee achter Pauper Commander is dat je in plaats van een Legendary Creature (die meestal Rare of Mythic is) als General een Uncommon Creature vind en die je gebruikt als aanvoerder van je deck. Een driemans Free-for-All is het beste om mee te spelen vind ik, hoewel het met vier spelers ook goed te doen is. Er zijn nog enkele andere aanpassingen voor deze manier van spelen en die staan hieronder. Let wel dat er genoeg speelgroepen zijn die zelf eigen regels hebben aan de keukentafel en misschien zelfs een eigen Banlist hanteren! Dit zijn in ieder geval de regels die wij hier in Zoetermeer hebben aangehouden:

Dus, je Commander moet een Uncommon Creature zijn, niet per se Legendary.
De 99 andere kaarten zijn alleen Commons. Alle kaarten mogen één keer in je deck behalve Basic Land. Als een kaart ooit als Common is gedrukt in normale series (geen MTGOnline fratsen dus, daar wordt rarity wel eens aangepast), mag je die gebruiken. Een recent voorbeeld is bijvoorbeeld Explorer’s Scope. In Conspiracy is die Uncommon, maar origineel in Zendikar is deze kaart Common. Dus die mag je gewoon spelen.
Het levenstotaal begint met 30 levens in plaats van 40. (Dit verschilt ook per speelgroep)
General Damage is verlaagd naar 18 schade. Dood door Poison counters blijft nog steeds op de 10 counters voor een kill liggen.
Er is niet echt een "officiële" banlijst, dus je kan helemaal (Pea)nuts gaan! Echter worden sommige Generals als vervelend of broken beschouwd. Denk hierbij aan Psychatog, Shriekmaw of Bloodbraid Elf. Psychatog is berucht, altijd beschikking tot ingebouwde removal is naar en aggro kan het potje snel afmaken, vooral 1vs1. Echter heb ik zelf dit niet gezien of meegemaakt, dus misschien is het wel aanstellerij.

Wie o wie?Mijn zoektocht begon. Welke kaart uit al die Uncommons wil ik gebruiken? Ik wilde sowieso wel een General met minstens twee kleuren. Op die manier gebruik je toch het beste van alle kleuren die er in je deck passen. Ik begon te bladeren in mijn Player Guide boekjes, die je altijd krijgt bij een Fat Pack. Na een stuk of zes had ik nog steeds niets gevonden. Totdat ik bij Planar Chaos aankwam… Ik zag de kaart, ik las de kaart en ik was verkocht door deze kaart. Mijn eerste Commander werd Ana Battlemage!



Ik vergeleek het meteen met alle andere Uncommon Battlemages. Maar nee, Ana was dé gaafste van allemaal voor mij.
De "Discard three cards" leek me INSANE en de praktijk heeft me laten zien dat ik daar gelijk in heb. Het heeft de kans om iemand totaal uit het spel te zetten. De zwarte Kicker is een leuk extraatje, maar gebruik ik niet heel vaak. Het fijne aan deze keus is dat ik nu toegang heb tot maar liefst drie kleuren, . Veel opties dus!

HighlightsUp next, zijn een aantal topkaarten die het erg goed doen in de decks. De gehele decklijst van Ana Battlemage is hier te zien. Ik ga niet alle kaarten toelichten, zodat jij als lezer zelf ook door je bakken kan gaan om hidden gems te vinden. De uitgelichte kaarten waren echt sterk in de games die ik heb gehad. Het verraste mij gewoon hoe sterk sommige Commons eigenlijk zijn. Ana heeft eigenlijk een soort Goodstuff, bounce-"thema" gekregen. Ik geef meer voorbeelden uit het driekleuren-deck omdat dat de eerste was die ik had gemaakt, zonder hulp van internet. Het gaat mij er meer om dat men een idee krijgt van Pauper Commander. Laat jezelf maar eens verrassen door de Commons .

Waar wachten we nog op? Check ‘em out!



Strix – In een vacuüm is deze kaart natuurlijk niet zo heel goed. Maar in het bounce-thema van Ana Battlemage past de vogel fantastisch! Voor slechts drie mana heb je eigenlijk een goedkopere Bloodhunter Bat (die ik overigens ook speel). Heerlijk te combineren met Cavern Harpy, die ook onderaan vermeld staat. Laat die levens maar komen.

Wormfang - De Sea Drake van Pauper? Nee, even serieus, deze kaart is best gaaf. Het feit dat je een 3/4 flyer krijgt voor maar drie mana is best sterk, maar het effect wat je erbij krijgt is extra gaaf. Het komt er eigenlijk op neer dat je een soort fail-safe hebt tegen removal en andere grote flyers. Exile een creature van jezelf met een enter-the-battlefield trigger en tel uit je winst! Gray Merchant of Asphodel, Man-o’-War en de Parasitic Strix zijn mooie doelwitten.
In mijn games heeft de Drake al meerdere malen zijn waarde bewezen door een lastige keuze te geven aan mijn tegenstanders om hem weg te halen (er komt immers iets terug) en dat ik hard kon schoppen met het beestje zelf.

Drelnoch - Een obscuur kaartje uit de hoeken van Magic Expansions, Drelnoch maakt het je tegenstanders weer eens moeilijk! Gooi er wat Aura's onder zoals Vampiric Link of de hieronder genoemde Snake Umbra en garandeer je voordeel. Of dat in levens of kaarten wordt gedaan, maakt niet uit. Makkelijk te splashen en twee kaarten pakken is zeker niet verkeerd. Samen met Mulldrifter zijn deze erg stoer. Daarbij is een Yeti Mutant nogal zeldzaam…



House Guard – Tutor's zijn er eigenlijk niet in Pauper Commander. Land zoeken is wel ruimschoots aanwezig, maar om dat nou tutoren te noemen. Nee, het enige wat echt zoekt naar iets specifieks is de ability Transmute. Speel je of , dan zijn deze kaarten bijna onmisbaar. Of in ieder geval een paar. Ikzelf ben een groot fan van Dimir House Guard, mede door zijn algehele statistieken en abilities.
Voornamelijk de zoekers naar Converted Mana Cost , of zijn zeer speelbaar in mijn optiek. Maar vergis je niet in de CMC van , denk maar aan Diabolic Edict, Tyrant’s Choice of het zoeken naar Evolution Charm! Dat is gewoon goed bruikbaar. Check je deck en speel wat jij nodig hebt, geweldig toch?

Wail – In eerste instantie speelde ik in dit deck een andere favoriet, namelijk Wrap in Vigor. Toen kwam ik Wail of the Nim tegen in mijn bakken. Yes! Deze doet exactly that, maar met meer opties! Oké, het kost me wat meer mana, maar goed. Een ingebouwde 1/1 Token killer is zeker niet verkeerd. Ik heb hem zelf nog niet kunnen toepassen helaas, gewoonweg omdat ik de kaart niet pak . Wrap in Vigor daarentegen heeft me al eens eerder een zeer voordelige combat phase opgeleverd en de kaarten zijn wel soortgelijk. Laat mij maar Wailen!

Evil - Ooit eerder genoemd in mijn waarderen van Commons, doet ook deze kaart in Pauper het erg goed. Ik merkte dat sommige mensen hem al anticipeerde in de games waar ik hem gebruikte. Één mana openhouden is natuurlijk niets en wie weet, maak je zelf sterkere Wormfang Drakes of iets anders. Removal is er in dit formaat natuurlijk wel, maar het verliezen van een removal spell is nog erger voor je tegenstander.



Ferocious – Even een achtergrondverhaal bij deze kaart. Ik heb zelf een Chaos Draft georganiseerd een tijdje terug, met diverse boosters van verschillende series voor acht man. Fantastische avond natuurlijk, waarbij deze kaart ook naar voren kwam. Ik was al een beetje into Pauper en Commons en wat een gave kaart was dit! Op Instant speed, +4/+4 is niet slecht, dat gecombineerd met Scy 2 maakt het een kaart die ik wilde spelen. Hoe meer je uit één kaart kan halen, hoe beter (zelfde geld voor Wail of the Nim).

Umbra – Aura's zijn leuk, maar het is o zo zonde als het beestje doodgaat waar het op zit. In Rise of the Eldrazi kwam Totem Armor bij het arsenaal van abilities. Ook dat doet het leuk in Pauper Commander. Het is allemaal niet zo bombastisch als grote Titans en andere zware Mythics, maar dat kan je wel iets proberen te maken! Helaas zijn er maar vijf Commons met Totem Armor. Kaarten pakken, enigszins protectie tegen removal of doodgaan en een kleine boost van P/T. Nog een extra klein detail aan deze Aura: het effect is een Curiosity en triggert op elke vorm van schade op de tegenstander. Razorfin Hunter maybe ?

Lignify – Is er een eng beest? Kom je er niet vanaf want je Oblivion Ring is al gebruikt? Maak er dan gewoon een boom van! Lignify maakt heel veel onschadelijk voor een goedkope . Het werkt nog eens extra goed tegen Tribal decks, zoals Zombies, omdat het creaturetype ook veranderd wordt. De kaart is een beetje vanzelfsprekend, maar ik weet wel dat ik hem als een staple beschouw!



Harpy – Zoals eerder vermeld, draait mijn deck een beetje om het terugkeren van mijn eigen creatures. Cavern Harpy heeft de mogelijkheid om dat elke beurt voor mij mogelijk te maken. Let wel dat ik alleen blauwe of zwarte beesten mag terughalen naar mijn hand, maar desalniettemin is Cavern Harpy multifunctioneel. Het haalt Aura's van jouw monsters af, reset counters of geeft je dus een extra casting van een creature. Combineer het met de Parasitic Strix bijvoorbeeld, of een nieuw target voor Faceless Butcher. Breed inzetbaar en ook nog eens mét flying.

Sickle – Dit is staple nummer 1 voor mij persoonlijk, wat een gaaf Equipment vind ik dit. Creatures met Wither ingebouwd zijn zeer bruikbaar, alleen soms niet in jouw kleuren te vinden. Sickle Ripper en andere zijn best te doen, maar de Blight Sickle maakt AL mijn wezens eng. Damage dat blijft liggen op de beesten die ze schade doen, is heel erg sterk. Leg het op Drelnoch, Organ Grinder of Sentinel Spider om echt dreigingen te maken. Dit is echt een auto-include in elk deck zou mijn advies zijn.

En het andere deckInspiratie voor mijn tweede Commander kwam eigenlijk via een goede vriend van me die fan was van Blaze Commando toen die kaart uitkwam. Die kaart is ook best wel sterk, maar voor formaten zoals Modern en Standard te traag, gezien het feit dat die kaart nergens in lijsten te vinden was. In Pauper had het wel iets engs, er zijn veel burn spells die common zijn, denk maar aan het simpelste voorbeeld Lightning Bolt. Ik vond het wel een stoer ding, dit werd mijn tweede project. Dit deck gaat meer de kant van Generalfocus met Burn, subthema Enchantments op en de lijst van het Blaze Commando-deck kun je hierzo bekijken.



Ook speelde ik nog niet met , dus samen met Ana Battlemage had ik het hele spectrum van de Magic kleuren gebruikt. Wat opvalt aan de ability van de Minotaurus, is dat het geen specificatie heeft aan de hoeveelheid schade. Het is simpelweg, wanneer een spell van jou schade doet, aan wie dan ook, krijg jij twee haastige 1/1 mannen! Dit, samen met een degelijke 5/3 body, maakt een meedogenloze Commander dat veel in petto kan hebben…



Bane – Smash to Smithereens past ook perfect in het thema van de Commando. Het is alleen vele malen beter om meer Artifacts kapot te maken in één klap als dat kan! Builder’s Bane komt stiekem over als een Uncommon kaart, maar is toch echt te gebruiken in Pauper Commander. In vergelijking met Enchantments komen Artifacts wat vaker voor heb ik het gevoel. Meerdere targets voor Builder's Bane dus! En oh ja, obviously heeft de schade die de Bane doet nut voor mijn General.

Orim's Thunder – Deze kaart kom ik nog wel eens tegen in normaal Commander en gebruik ik deze kaart ook vaker in andere decks. Voor een Common kaart doet ie zo verschrikkelijk veel in dit deck. Ten eerste is het een Instant, ten tweede maakt het Artifacts of Enchantments kapot, ten derde schiet het daarmee ook (potentieel) een andere beest mee neer én ten vierde krijg ik daarmee dus ook twee 1/1 Soldier Tokens… Als er één kaart ‘like a glove' in dit deck past, dan weet ik wel welke dat is!

Judge – Om even terug te komen op Ferocious Charge, Judge Unworthy is ook weer een mooi voorbeeld van een kaart die veel doet uit zichzelf. Vooral in Blaze Commando. Het heeft zelfs Scry 3, kan iets daarmee killen,geeft je wat inzicht en maakt ook weer meer Tokens voor mijn leger. Ja, kaarten die zoveel tegelijk kunnen doen zijn voor mij een goede reden om te gebruiken.

Check de decklijsten maar eens en ontdek zelf alle combinaties die er zijn, sommige wat duidelijker dan andere. Het geeft toch een extra dieper laagje aan je decks. Of beter nog, begin er zelf een en post hier jouw eigen idee! Natuurlijk was het wel nodig op zijn minst mijn helden foil te bemachtigen:



Andere Multicolored Commanders die ik zelf ook supertof vind:
Carnage Gladiator (Dit deck heb ik ook ondertussen!)
Azorius Æthermage
Bronzebeak Moa
Flamewright
Haunter of Nightveil
Maw of the Obzedat
Plaxcaster Frogling
Sludge Strider

Nu jij!Ik heb verteld wat ik fantastische Commonkaarten vind in mijn eigen decks. Mijn ervaringen zijn eigenlijk allemaal positief over Pauper Commander. De Commons die ik normaal skip vinden nu een mooi plekje in mijn decks. Ik heb bijna alleen maar spannende potjes gespeeld met Pauper Commander, soms wel spannender dan normaal Commander, omdat het allemaal wat minder over de top is en je moet roeien met de riemen die je hebt. Daarbij komt ook nog het feit dat het bijna geen geld kost en je waarschijnlijk ontiegelijk veel Commons in je kamer hebt staan.
Ik raad het zeker aan als je weer eens met een schone lei wilt beginnen en op zoektocht wilt gaan voor een geweldig deck met thema en synergy. Spreek wat af met je FNM groep, of thuis bij je in de woonkamer en geniet van je Commons die plotseling veel waardevoller worden. Een ander voordeel is dat je boosters nu ook openmaakt met het gevoel van: misschien zit er ook wel een goede Common in voor mijn deck! Laat me weten wat jullie plan wordt/is en een reactie wordt zoals altijd erg gewaardeerd. Om jullie alvast op weg te helpen, staan hier alle Uncommon Creatures!

Pauper Commander is niet eens alleen populair bij Magicers, kijk maar:



Dus…

Peanut

 Reactie plaatsen

Reacties 1-25 (28)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  1 2  [volgende] [laatste]
11-7-2014 09:53:00

Leuk artikel Pauper Commander opent inderdaad wel nieuwe deuren. Hoewel ik normaal Commander een van de minst interessante formats vind vanwege het power level van de kaarten/eindeloos durende potjes, spreekt dit me wel aan. Disciple of Deceit + madness, here I come!

11-7-2014 10:33:00

Wij doen pauper EDH hier ook, maar dan met een daadwerkelijke uncommon legend. Eron the Relentless en Lady Orca zijn mijn held en heldin

Danny (38) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
11-7-2014 10:50:00

Leuk geschreven Peanut.
Zoals hierboven gezegd zijn er ook zat legendary uncommons hier

11-7-2014 11:12:00

erg leuk artikel wij hebben ook pauper highlander geprobeerd, maar met een commander word het inderdaad een stuk leuker ja.
ik ga het zeker proberen weer eens in onze spelersgroep te gooien.

11-7-2014 11:26:00

Dank voor alle berichten.

Ik weet dat er ook wel Uncommon Legends zijn ja, maar die Generals doen vrij weinig naar mijn mening. Wel cool als je inderdaad een echte Legendary hebt. Het is maar net wat je/je speelgroep ervan maakt!

11-7-2014 12:47:00

ze doen idd niet veel; 60% is een overcosted vanilla uit legends, en ook heb je enkel toegang tot monocolor of allied colorcombinaties. Maar dat vind ik zelf ook wel charme hebben; het is pauper dus je wordt geacht geen toegang te hebben tot alles wat je hartje begeert en met de occasional boutkaart te spelen

Premium lid Q5 (5) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
11-7-2014 13:50:00

Leuk artikel Blij dat Pauper en sub-formaten ervan aandacht krijgen. Vind het een erg leuk formaat waar het voornamelijk om skill draait en niet om wie de dikste portemonnee heeft, zoals de meeste formats.

Premium lid pi (93) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
11-7-2014 22:32:00

Mijn pauper EDH deck wordt aangevoerd door Jerrard of the Closed Fist en bevat alleen kaarten van voor ik begon te spelen (Weatherlight of eerder). Niet echt een serieus deck, maar wel erg grappig om te spelen. Worst case ga ik flavortexts lezen en mooie vrouwen bekijken (zijn de kaarten een beetje op uitgezocht ).

12-7-2014 00:50:00

Heerlijke redenatie Pi !

Premium lid pi (93) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
12-7-2014 08:07:00

Bird Maiden B hoort zeg maar bij de goed genoege creatures en zelfs groen heeft betere vliegers... Elvish Ranger A heeft het deck natuurlijk ook gehaald. Of ik ga voorlezen "Good 'ol rock. Nothing beats rock.", niet dat ze een idee hebben wat dat mag zijn (Rock Slide). Het blijft natuurlijk ook wel een klassieker om gewoon eens met een Craw Wurm te beuken.

Het deck heeft waarempel nog wel eens gewonnen ook. 2 Tegenstanders die elkaar aan het aanvallen zijn, ik ben eentje aan aan het moedigen met dat hij de ander af moet maken. "Ow, en dan heb jij zeker de Lightning Bolt voor mij? Weet je, screw dat, je mag ook wel winnen als je die hebt.". Natuurlijk had ik de Bolt.

Ik wilde voor mijn eerste Pauper EDH deck wel een Legend als generaal hebben en de flavor van Jerrard sprak me altijd heel erg aan. Als de groep niet uit elkaar was gevallen dan was mijn volgende generaal waarschijnlijk de engerd hier geweest, ik had al eens een normaal deck gebouwd waar hij de enige manier was om te winnen. Op de een of andere manier spreekt een kaart die duidelijk zoveel liefde heeft gezien me aan.

(Plaatjes zijn van de versies die ik speel, moest natuurlijk wel mijn pauper deck "pimpen": voor alle kaarten eerste versie met normale hoekjes en de lichte versie voor Arabian Nights, voor kaarten die in meerdere rarities beschikbaar zijn, bv Mishra’s Factory A , dan de versie die common is, de Nedermagic rarity indicatie klopt voor die kaart niet).

12-7-2014 22:37:00

Supervet om te lezen! Bedankt voor jouw input

Premium lid pi (93) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
13-7-2014 11:13:00

Ajb .

17-7-2014 10:58:00

Ik ga nu een Fusion Elemental deck maken met alle Slivers. Common natuurlijk. Ik ben benieuwd hoe dat werkt

Danny (38) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
17-7-2014 15:40:00

Laat even horen hoe het ging, want het klinkt als een mooie uitdaging xD

17-7-2014 16:46:00
17-7-2014 17:09:00

Wat een service!

17-7-2014 23:20:00

Zijn niet eens alle dualkleuren targets, alleen de gene waar ik in geintreseert was om iets mee te doen moeilijk kiezen zo, en hoewel het budget is, is het niet budget om 50+ pauper commander decks te maken (als je van '0,50 per kaart gemiddeld uit gaat, heb je het over '2500,- (0,50x100x50) ). bij normaal commander kun je de andere commanders in je deck spelen, dat gaat bij dit formaat niet xD

18-7-2014 16:14:00

Nog wat trivia:
Ana Battlemage is de enige 3kleuren enemy colorcombi die je kan spelen zonder,...

De 5 color commanders!
Composite Golem
Dragonsoul Knight
Fleshformer
Paragon of the Amesha

Verders zijn er nog goed verstopte mogenlijke 3color commanders die ik ook met jullie wou delen,


Aerie Mystics
Dreadwing
Mirrorwood Treefolk
Nacatl Hunt-Pride
Sacellum Archers
Viashino Slaughtermaster

Ik merk echter wel dat meer kleuren niet een goede commander available heeft,
waar 2 kleuren de guildmages hebben, en mono color genoeg intressante uncommons, Het is dus echt een keuze tussen je cardpool verkleinen met een goede commander, of vergroten ten kosten van je commander,

Ik ga denk ik iig een deck rondom Aerie Mystics proberen te brouwen, als ik eer wat leuks heb gevonden

18-7-2014 16:37:00

Laatste regel is een beetje raar er uit gekomen valt me nu pas op, waarschijnlijk een knip en plak foutje:

Ik ga denk ik iig een deck rond Aerie Mystics proberen te brouwen, als ik weer wat leuks heb gevonden dan post ik het weer hier.

18-7-2014 19:13:00

Laat ook vooral jouw brew zien als het af is!

19-7-2014 00:04:00

Ik ben het met Arjan eens, pauper commander speel je met een pauper commander, of te wel een vanilla legend uit legends of een andere common/uncommon legend. Anders gaat het deck snel vervelen omdat je in feite telkens hetzelfde truukje doet: Je commander spelen en daarop winnen, of verliezen omdat je tegenstander er een antwoord op heeft. Bovendien zijn alle hexproof uncommons ontzettend saai om tegen te spelen.

19-7-2014 10:17:00

Hm, in de potten die ik gespeeld heb, was er geen sprake van wat jij zegt Erwin. Mijn Generals gingen dood, maar daardoor kon ik niet niks en was het verre van saai. Ik ervaar het eigenlijk andersom, ik vind het eerder vervelend als mijn General geen ruk doet.

En Hexproof, ja... Dat is naar, maar mijn speelgroep hier speelt ook niet met zulke lame ass Generals, dus dat scheelt.

Premium lid pi (93) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
19-7-2014 13:59:00

Ik denk dat als je hele groep voor hetzelfde dat niet leuk gevonden wordt gaat het probleem eerder bij de groep ligt. Ik zou bij de mensen die ik gewend ben dit ook niet verwachten en we zouden die voorwaarde dus niet hoeven stellen. (Desalniettemin vond ik het grwoon leuk om wel een Legend te spelen).

19-7-2014 19:39:00

Ik heb hier een build geupload, ik ga nog even kijken wat zwart en rood te bieden hebben voor een grixis/esper pauper commander.

20-7-2014 19:15:00

Juist het spelen met interessante nieuwe general abilities waar je hele decks omheen bouwen kan, maakt dit een interessant format imo. Als je die vanilla Legends speelt, denk ik juist dat decks er saaier op zullen worden omdat je dan al gauw een verzameling van de beste commons in die kleuren speelt zonder een onderliggend thema.

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  1 2  [volgende] [laatste]