Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Regels - Uitleg Targeting

Als je een Terror speelt, zeg je dat je de Verdant Force van je tegenstander wil destroyen en niet jouw Goblin King. Hoe weet je welke spell precies dat raakt dat jij wil dat hij raakt? Door te targeten. Als je een spell of ability speelt, moet je vaak een target aanwijzen. Hieronder staat uitgelegd hoe het werkt.

Uitleg
Als je een spell of ability wilt spelen die target, leg je de spell of ability op de stack. Dan zeg je hoeveel targets je gaat kiezen als de spell een variabel aantal targets heeft (zoals Panic Attack). Vervolgens wijs je de targets aan. Je kan een spell of ability niet spelen als niet alle verplichte targets aanwijst. Je kan dus geen Hex spelen als er maar 5 creatures in het spel liggen. Je kan niet dezelfde target vaker kiezen dan dat het woord "target" gebruikt wordt (bij "tap 2 target creatures" moet je dus ook echt 2 creatures aanwijzen, maar bij "destroy target artifact and target land" kan je dus wel dezelfde Seat of the Synod 2 keer aanwijzen). Nu betaal je de manacost en eventuele andere costs en is je spell gespeeld en ligt hij op de stack. En wat dan?

Zodra de spell/ability van de stack komt (omdat hij resolved), wordt eerst gekeken of de target(s) nog steeds legaal zijn. Als de target niet meer in de zone is waarin hij was, dan is de target niet meer legaal. Ook kan de gekozen target een ability erbij hebben gekregen (bijvoorbeeld door Mage’s Guile) waardoor hij geen legaal target meer is. Als alle targets verdwenen of illegaal zijn, dan word de spell gecounterd door de spelregels. Zo niet, dan gebeurt het effect gewoon.

Targeting regels
* Een spell of ability target dus alleen als het woord "target" erop staat. Wrath of God target dus NIET. Uitzondering: Aura's die je speelt.

* Een Aura spell target wel. Een Aura permanent niet. Dat betekent dus dat een creature niet enchanted kan worden als er net een Mage’s Guile op gespeeld is, maar als er al een enchantment op hem zit, die er daardoor niet afvalt.

* Equipment/Fortification spells en permanents targeten allebei niet. Ze hebben wel een ability die target, maar de spell zelf target niet, en als hij ge-equipt is target hij ook niet.

* Een spell of ability op de stack kan zichzelf niet targeten. Je kunt een spell dus niet zichzelf laten targeten, en ook als je targets mag veranderen kun je de spell niet zichzelf laten targeten.

* Een spell met meerdere keren het woord "target", is nooit een "spell with a single target", zelfs niet als je steeds dezelfde target kiest (Seeds of Strength kan dus niet veranderd worden door Deflection).

Wanneer target een spell of ability?
Daar is een heel simpele regel voor: een spell of ability target alleen maar wanneer het woord target in de spell of ability voorkomt.

Dingen die erop lijken, zoals "all creatures", "this creature", "an artifact", "each opponent", etc targeten dus niet.

Er is een soort uitzondering, en dat zijn Aura's die op de stack liggen. Als jij een Aura uit je hand speelt, dan moet je de permanent waarop je hem wil spelen targeten. Dat staat niet op de kaart zelf (behalve in de remindertext van Aura's uit ), maar die targeten dus wel omdat dit in de spelregels zo staat. Maar afgezien daarvan: staat er target, dan target het. Staat het er niet, dan target het ook niet!

Op welk moment moet je een target aanwijzen?
Veel spells, zoals Terror, vragen je om een target aan te wijzen. Veel abilities, zoals die van Prodigal Sorcerer, ook. Maar wanneer moet je nu precies een target aanwijzen?

Ook dit is heel simpel: op het moment dat je de spell speelt of ability activeert, nog voordat je de mana of andere costs ervoor gaat betalen, moet je al targeten. De reden hiervoor is dat de cost soms afhangt van de targets. Bijvoorbeeld Fireball, die kun je op meerdere targets spelen. Maar pas als je het aantal targets weet, kun je uitrekenen hoeveel mana je moet betalen.

Wanneer mag ik een spell of ability spelen die target?
Je mag een spell of ability die target alleen spelen als de targets ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Je kunt geen Terror spelen op een zwart creature, alleen maar omdat je graag de Terror uit je hand wil hebben. De target van Terror is een nonblack, nonartifact creature. Als dat target er niet is, mag je de spell domweg niet spelen.

Een Hex bijvoorbeeld kun je ook niet spelen als er niet minimaal 6 creatures in het spel zijn die je mag targetten. Dus als er 5 creatures liggen, kun je Hex niet spelen. Als er 10 creatures liggen, maar 5 daarvan hebben Protection from Black, mag je Hex niet spelen.

Hoe werkt het met een spell of ability die gecounterd wordt door gebrek aan targets?
Een spell of ability wordt door de spelregels gecounterd wanneer al zijn targets illegaal zijn.

Speel jij een Terror op een Squire, maar je tegenstander reageert met een Aphotic Wisps om de Squire zwart te maken, dan wordt de Terror gecounterd door de spelregels, omdat zijn target illegaal is geworden.

Maar let op, alleen als alle targets illegaal zijn. Als jij een Hex speelt en 6 Saproling tokens target en je tegenstander reageert door er 3 te sacrificen aan iets, dan gaat de Hex gewoon door en zal de overgebleven tokens destroyen. Waarom? Omdat op het moment dat je de spell speelde er 6 targets waren en op het moment dat hij resolved niet alle targets illegaal waren.


Vragen over de regels kun je in het Regelvragen Forum kwijt.Terug naar het overzicht
Een paar van de vele kaarten uit Magic die targetten.


Gelukkig bestaat deze kaart niet echt...