Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Regels - Uitleg Companion

Companion is een keyword ability die voorkomt op 10 legendary creatures uit Ikoria (IKO). Voor elke combinatie van 2 kleuren bestaat er eentje en allemaal hebben ze hybrid mana in de casting cost.

De companion ability gaat altijd gepaard met een regel die bepaalt hoe je je deck moet builden. Als je deck de regels van de betreffende companion volgt, dan mag de creature je "chosen companion" zijn.

Je mag één chosen companion hebben voor elke game. Deze chosen companion begint het spel niet in je hand, of in je deck, maar in je sideboard. Dat betekent dat het in constructed toernooien, één van je 15 kaarten in je sideboard is.

Vlak voordat het spel begint, vóór dat iemand zijn openingshand bekijkt, laat je je companion zien aan alle spelers.

Je mag je chosen companion één keer per spel, vanuit je sideboard in je hand stoppen, door 3 generic mana te betalen. Je mag dit alleen doen op "sorcery speed" - dus in je eigen beurt, als de stack leeg is.

Als je je companion daarna in je hand zit, is deze voorgoed in het spel. De kaart kan gewoon gecast worden, in je graveyard terecht komen, exiled, geschud in je library, terug in je hand. Het gaat nooit meer terug naar je sideboard gedurende dat zelfde potje.

Alle andere abilities van je chosen companion werken uitsluitend als deze kaart op de battlefield is. Nooit als deze kaart (nog) in je sideboard zit.

Je mag er natuurlijk altijd voor kiezen om deze creature gewoon onderdeel van je deck te laten zijn. In dat geval telt hij gewoon mee met het aantal kaarten in je deck en hoef je niet te voldoen aan de companion-deckrestricties.

Net zo goed mag je ervoor kiezen om de kaart als companion in je sideboard te hebben, als gewoon creature in je sideboard en/of in je deck tegelijkertijd. Je mag dan gewoon één van de kaarten (in je sideboard) aanwijzen als je companion.

Je mag de limiet van vier keer dezelfde kaart natuurlijk niet overschrijden. Zo kan je er twee in je deck hebben, eentje gewoon in je sideboard en eentje als companion in je sideboard.

Je mag meerdere verschillende companions in je sideboard hebben. Eentje daarvan mag je dan kiezen als je chosen companion, als je deck uiteraard op dat moment aan de opgelegde restricties voldoet.

Je sideboard mag (in constructed toernooien) nooit groter zijn dan 15 kaarten, inclusief al je companions. Je mag dus geen SB hebben van 16 kaarten "omdat je je companion er straks toch nog uit haalt".

Commander
Op dit moment is het formeel toegestaan om een chosen companion te gebruiken in Commander. Hij telt niet mee in de limiet van 100 kaarten in je deck.

Maar, zoals het hoort bij Commander, is regel 0 het belangrijkst. Spreek af met je tegenstander/speelgroep of ze het gebruik van een chosen companion goed vinden.

De enige kaart die op dit moment is gebanned voor Commander, is Lutri, the Spellchaser, vanwege de simpele reden dat deze kaart in alle commander decks zou passen die zijn. De restrictie op de kaart is geen restrictie binnen de regels van Commander.

Een andere companion, Yorion, Sky Nomad kan je dus ook onmogelijk spelen in Commander. Je zou dan 120 kaarten in je deck moeten hebben - en dat mag niet.

Voorbeelden
Voorbeeld A:
Je speelt een prerelease. Je deck moet in dit geval minimaal 40 kaarten bevatten. Je wilt wel Yorion, Sky Nomad als je chosen companion. Je hebt ervoor gezorgd dat je deck minimaal 60 kaarten heeft. Je mag nu Yorion, Sky Nomad als je chosen companion aankondigen.

Voorbeeld B:
Alle permanent kaarten in je deck hebben een converted manacost van 2 of minder, instants en sorceries zijn soms wel duurder. Je mag nu Lurrus of the Dream-Den als je chosen companion aankondigen.