Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Core Set 2021 (C21)
Jumpstart (JMP)
Commander 2020 (C20)
Ikoria: Lair of Behemoths (IKO)
Theros Beyond Death (THB)
Throne of Eldraine (ELD)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Draftbattle Core Set 2021.

[COLUMN] Budget Standard na Battle for Zendikar

Scroll: [boven|reacties|beneden]
10-10-2015 23:22:00

Met de release van BFZ achter de rug is het tijd om te kijken wat dit betekent voor Standard en dan specifiek Budget Standard decks. Het weg vallen van Theros, Born of the Gods, Journey into Nyx en M15 geeft nieuwe uitdagingen, maar BFZ geeft ook veel nieuwe opties voor goedkope, maar toch sterke decks. Ik ben een beetje aan het brouwen geslagen en het resultaat zijn de volgende drie decks: BFZ Mono Rood Infectious Landfall, BFZ Blauw-Wit Awaken Control en BFZ Groen-Zwart Cutthroat Scions.

Het nieuwe Budget Mono RoodMono Rood is zeker voor nieuwe spelers een van de beste opties voor elk formaat, hetzij Standard, hetzij Modern. Ik had al een budget Mono Rood Aggro deck voor de Standard rotatie dus laten we dat erbij pakken en kijken wat er is veranderd.

ORI Mono Rood Goblin Tremors

18 Creatures
4x Foundry Street Denizen
4x Monastery Swiftspear
4x Lightning Berserker
2x Zurgo Bellstriker
2x Mardu Scout
2x Goblin Heelcutter
 
22 Spells
4x Wild Slash
3x Lightning Strike
3x Searing Blood
4x Impact Tremors
4x Dragon Fodder
4x Hordeling Outburst

20 Lands
20x Mountain

15 // Sideboard
4x Roast
2x Goblin Heelcutter
2x Circle of Flame
2x Scouring Sands
2x Harness by Force
2x Outpost Siege
1x Mountain


Het idee achter dit deck was om ‘gratis' schade te doen dankzij Impact Tremors door je creatures te dashen en door Goblin tokens te maken. Verder was het gewoon aanvallen waarbij ik early blockers onschadelijk kon maken met mijn removal en Goblin Heelcutter.

Werkte dit deck? Ja, wel redelijk, tegen trage decks was het gruwelijk snel. De problemen begonnen meestal in game 2 en 3 wanneer sideboards mee gingen spelen. Daarnaast is Mono Rood altijd een beetje een deck voor mensen die van gokken houden. Mulligans pakken vaak dramatisch uit zeker op de play en voor mana floods geldt hetzelfde (ja, het is mogelijk om te flooden met maar 20 landjes, iets wat me meerdere keren is overkomen).

Wat verandert er nu met de komst van BFZ? Allereerst raakt het deck enkele kaarten kwijt, namelijk: Foundry Street Denizen, Lightning Strike, Searing Blood en een aantal sideboard opties. De removal in het deck wordt hiermee slechter, zeker het verdwijnen van de Searing Bloods is een aderlating, en geen Foundry Street Denizen betekent dat de Goblin token strategie net wat minder wordt. Desondanks is het nog steeds mogelijk om de Impact Tremors strategie te gebruiken.

Dat was ook mijn plan tot ik de volgende kaart uit BFZ zag: Makindi Sliderunner. Een creature dat het wel leuk vindt wanneer er landjes gespeeld worden. Dit bracht mij op het volgende deck.BFZ Mono Rood Infectious Landfall

20 Creatures
4x Monastery Swiftspear
4x Lightning Berserker
2x Zurgo Bellstriker
2x Goblin Glory Chaser
4x Makindi Sliderunner
2x Firemantle Mage
2x Goblin Heelcutter
 
18 Spells
4x Wild Slash
4x Titan’s Strength
4x Infectious Bloodlust
3x Temur Battle Rage
2x Touch of the Void
1x War Horn
 
22 Lands
20x Mountain
2x Blighted Gorge
 
15 // Sideboard
2x Fiery Impulse
4x Roast
3x Boiling Earth
2x Crater Elemental
2x Goblin Heelcutter
2x Impact Tremors

In plaats van kwantiteit gaat dit deck voor kwaliteit. Het doel is om ofwel een Swiftspear ofwel een Sliderunner op het veld te krijgen en deze dan te buffen met Titan’s Strength, Temur Battle Rage, Infectious Bloodlust en War Horn. De sliderunner heeft al trample, maar Heelcutters en nieuwe kaart Firemantle Mage maken ook de andere creatures moeilijk om te blokken. Wild Slash en Touch of the Void fungeren als removal (Touch is specifiek goed tegen Hangarback Walker) en mogelijk extra schade.

Het Sideboard kan nog alle kanten op, maar dit is hoe ik het nu zou aanpakken. Boiling Earth en Fiery Impulse tegen de mirror match, Roast tegen Siege Rhinos, extra Heelcutters en Impact Tremors tegen Control en Crater Elemental tegen Midrange.

Deckverbeteringen zijn simpel, maar relatief duur: 4x Abbot of Keral Keep, 4x Exquisite Firecraft, 2x Chandra, Fire of Kaladesh en de 8 rode Fetchlandjes.

Standaard meer landenNiet elke speler identificeert echter met Mono Rood (sommige spelers hebben er een hekel aan). Gelukkig zijn er in mijn optiek ook andere opties in Budget Standard op dit moment. Een van de nieuwe mechanics uit BFZ is Awaken dat landjes tot creatures maakt. In draft vond ik Clutch of Currents een fijne kaart en na wat zoeken op Nedermagic bracht me dat tot het volgende deck:BFZ Blauw-Wit Awaken Control

6 Creatures
4x Halimar Tidecaller
2x Noyan Dar, Roil Shaper
 
28 Spells
4x Clutch of Currents
2x Rush of Ice
4x Anticipate
2x Horribly Awry
2x Clash of Wills
4x Roil Spout
3x Sheer Drop
2x Planar Outburst
1x Ojutai Monument
3x Treasure Cruise
 
27 Lands
5x Plains
8x Island
4x Evolving Wilds
4x Tranquil Cove
4x Skyline Cascade
1x Blighted Cataract
1x Foundry of the Consuls
 
15 // Sideboard
3x Dispel
3x Negate
2x Encircling Fissure
2x Encase in Ice
3x Surge of Righteousness
1x Swift Reckoning
1x Pearl Lake Ancient

Dit is een control / tempo deck dat in de late game met elke spell een land creature maakt. Is dat goed? Dat weet ik niet, maar het leek me een nieuwe, andere manier om Standard te spelen. Daarbij zijn de Awaken spells vrij goedkoop om aan te schaffen. Het deck speelt er vijftien main board waarbij de Halimar Tidecallers ze terug kan halen om in de late game nog eens te gebruiken. Vooral Roil Spout lijkt me erg sterk. Verder heeft het deck vier counter spells, Anticipate om te graven en naast de land creatures twee win condities namelijk: Noyan Dar, Roil Shaper en Ojutai Monument. Het deck speelt ook een aantal utility landjes die na gebruik weg gedelved kunnen worden met de Treasure Cruises.

Wat betreft het Sideboard ik verwacht dat dit deck vooral goed is tegen midrange. Daarom heb ik Encase in Ice, Surge of Righteousness (ook goed tegen neushoorns), Swift Reckoning en Encircling Fissure tegen aggro. In de control match up ga ik voor Dispel, Negate en een extra win conditie in Pearl Lake Ancient.

Ook dit deck is natuurlijk te verbeteren. Ik zou beginnen met het aanschaffen van een playsetje Scatter to the Winds, twee Oblivion Sowers als win condities (meer land, meer beter) en natuurlijk 4x Prairie Stream en 4x Flooded Strand. Verder mocht je ze hebben liggen of kunnen aanschaffen dan zijn Dragonlord Ojutai, Gideon, Ally of Zendikar en Jace, Vryn’s Prodigy natuurlijk ook opties.

Een beter Event deckHet derde budget deck waar ik hoop voor heb, is redelijk eenvoudig aan te schaffen aangezien het een aangepast Event deck van Wizards zelf is. Op 2 oktober verscheen het Ultimate Sacrifice deck met daarin deze kaarten:

BFZ Ultimate Sacrifice

26 Creatures
4x Blisterpod
1x Warden of the First Tree
2x Sultai Emissary
2x Zulaport Cutthroat
4x Rot Shambler
1x Grim Haruspex
2x Nantuko Husk
4x Catacomb Sifter
1x Eyeless Watcher
1x Smothering Abomination
1x Whisperwood Elemental
1x Brood Butcher
1x Tasigur, the Golden Fang
1x Hangarback Walker

10 Spells
4x Bone Splinters
2x Murderous Cut
2x Vampiric Rites
1x Evolutionary Leap
1x Corpseweft

24 Lands
4x Evolving Wilds
4x Jungle Hollow
1x Llanowar Wastes
2x Rogue’s Passage
6x Swamp
7x Forest

15 // Sideboard
3x Duress
3x Caustic Caterpillar
4x Jaddi Offshoot
3x Cranial Archive
2x Ultimate Price

Een prima deck, maar ik denk dat consistenter kan met deze aanpassingen:BFZ Groen-Zwart Cutthroat Scions

32 Creatures
4x Blisterpod
4x Bloodsoaked Champion
4x Zulaport Cutthroat
4x Carrier Thrall
4x Catacomb Sifter
4x Fleshbag Marauder
2x Nantuko Husk
2x Grim Haruspex
2x Smothering Abomination
2x Rakshasa Gravecaller

4 Spells
2x Bone Splinters
1x Reave Soul
1x Murderous Cut

24 Lands
10x Swamp
7x Forest
4x Llanowar Wastes
2x Blighted Woodland
1x Mortuary Mire

15 // Sideboard
4x Despise
2x Shadows of the Past
1x Murderous Cut
1x Bone Splinters
3x Caustic Caterpillar
3x Reave Soul
1x Gaea’s Revenge

Het idee achter dit deck is dat het niet erg is, zelfs beter, wanneer je eigen creatures dood gaan. Blisterpod, Carrier Thrall en Catacomb Sifter maken extra Eldrazi Scions. Bloodsoaked Champion kan terugkomen uit de Graveyard en Fleshbag Marauder laat de tegenstander ook een creature sacrificen. Zulaport Cutthroat laat de tegenspeler bloeden voor elk van je eigen slachtoffers. Haruspex en Abomination laten je kaarten trekken en de Gravecaller maakt extra bodies om te sacrificen.

Voor het Sideboard Despise, Shadows of the Past en Gaea’s Revenge tegen Control, een extra Murderous Cut en Bone Splinters tegen Midrange, Caustic Caterpillar tegen enchantments en artifacts, en extra kopieën van Reave Soul tegen aggro.

Misschien zie ik het verkeerd, maar ik denk niet dat dit deck makkelijk verder op te waarderen is. Natuurlijk zijn er Fetchlandjes, maar verder…? Evolutionary Leap is een optie net als Liliana, Heretical Healer. Nissa, Vastwood Seer en Ob Nixilis Reignited zijn ook opties. Zelf ben ik nog op zoek naar vier Bloodsoaked Champions dus mocht iemand die hebben liggen ik ruil ze graag met je.

Wanneer ik binnenkort Standard gespeeld heb, ben ik van plan een reportage te schrijven. Ik weet nog niet met welke van de drie decks ik het ga proberen, maar ik ben in ieder geval benieuwd hoe het gaat uit pakken. Bedankt voor het lezen, laat een reactie achter, zeker als je zelf ook nog Budget Standard ideeën hebt.

Groeten,

Maarten.

 Reactie plaatsen

Reacties (6)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
11-10-2015 16:00:00

Vette column! Ik dacht: Dustin?! Maar toen las ik dat het van jou was Maarten! Handig begin als je echt geen geld heb en geen idee van wat je kan spelen. Met al die posts over Expedition onzin, vind ik dit weer lekker back to basic. Thumbs up van mij.

12-10-2015 16:56:00

Bedankt voor de leuke reactie, ik ben nu bezig om de decks bij elkaar te krijgen zodat ik ze binnenkort kan gaan testen bij de FNM

12-10-2015 17:13:00

Of we maken er een video van !

13-10-2015 13:08:00

Leuke column om te lezen. Zeker het laatste deck, omdat ik eenzelfde strategie gevolgd heb met het bouwen van een (budget) standard deck. Wat ik me afvraag is, wat is je reden geweest om Whisperwood Elemental uit de lijst te halen? Als er een kaart nuts is in dit deck, dan is het wel deze.

13-10-2015 22:49:00

Dank voor het compliment, de Whisperwood Elemental zit er niet in om de eenvoudige reden dat ik nog geen kans heb gehad om het event deck aan te schaffen. Ik heb slechts de decklist gezien en daar mijn aanpassingen op gebaseerd. Als je een of meerdere Whisperwood Elementals hebt liggen, zou ik ze zeker in het deck houden of doen, maar ik heb ze zelf niet (en ze zijn ook niet echt budget xD)

21-10-2015 14:33:00

Ik up deze even

Scroll: [boven|reacties|beneden]