Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Core Set 2021 (C21)
Jumpstart (JMP)
Commander 2020 (C20)
Ikoria: Lair of Behemoths (IKO)
Theros Beyond Death (THB)
Throne of Eldraine (ELD)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Draftbattle Core Set 2021.

[COLUMN] Budget Top 5: Fate Reforged

Scroll: [boven|reacties|beneden]
11-1-2015 20:13:00

Bij elke nieuwe set die zich aandient, houd ik de spoilers nauwgezet bij om te kijken of er wat tussenzit voor mijn Standard budget decks. Of misschien geven bepaalde kaarten wel reden tot het bouwen van een geheel nieuw deck. Inmiddels zijn alle kaarten van de nieuwste set Fate Reforged bekend en kan ik de balans opmaken. Welke kaarten er wat mij betreft uitspringen? Dat zie je in mijn geheel subjectieve Budget Top 5 van Fate Reforged! En o ja, budget betekent voor mij ‘minder dan 3 euro'.

#5: Flamewake Phoenix

Elk creature dat flying én haste heeft, trekt bij voorbaat mijn aandacht. Als het dan een 2/2 voor 3 blijkt te zijn, ben ik definitief geïnteresseerd. Na Skyknight Legionnaire en Chandra’s Phoenix is er nu Flamewake Phoenix. Flamewake Phoenix is eigenlijk Chandra’s Phoenix, maar dan iets aangepast. Laten we de twee eens met elkaar vergelijken. Chandra's kan naar je hand teruggehaald worden door schade te doen met een rode instant of sorcery óf met een rode planeswalker, waar Flamewake direct naar het spel teruggehaald kan worden wanneer je een creature van 4+ power hebt liggen en één rode mana betaalt. De eerste conditie is over het algemeen makkelijker te realiseren dan de tweede. Daar staat tegenover dat Flamewake Phoenix direct terug naar het spel gaat. Je kunt stellen dat dat elkaar ongeveer opheft. Blijft de ‘attacks each turn if able' clause van de Flamewake en het feit dat je je tegenstander niet kunt verrassen met het terughalen nog over. Flamewake Phoenix zal de 3 euro van Chandra’s Phoenix vermoedelijk dan ook niet gaan aantikken, maar een 2/2 flying haste voor 3 blijft waar voor je mana. Zeker als je Flamewake Phoenix combineert met Ember Swallower en Fanatic of Mogis, twee kaarten die je voor een appel en een ei kunt aanruilen of aankopen. En mocht je wat meer te besteden hebben, dan laat Purphoros, God of the Forge zich natuurlijk ook goed combineren met de nummer 5 uit mijn lijst.

#4: Battle Brawler

Een soort kaart dat me altijd erg aanspreekt, is de ‘voldoe aan een voorwaarde, krijg een bonus'-kaart. Battle Brawler is er zo eentje, en een best goede ook. Beter dan de andere kaarten uit zijn cycle, te weten Wandering Champion, Marang River Prowler, Hungering Yeti en Abzan Kin-Guard. Waarom beter? Vanwege z'n mana to stats-verhouding (zeker als je aan z'n voorwaarde voldoet) en z'n toepassingen in Warrior Tribal. Ah, tribal, nog een belangrijke reden dat deze kaart mijn top 5 heeft gehaald. Sinds ik zo'n 14 jaar geleden met Magic begon heb ik al vele, vele tribal decks gebouwd en dat zal ik ook de komende 14 jaar blijven doen. Een deck vol met creatures die elkaar beter maken, dat blijft gewoon iets hebben. Omdat het niet zo moeilijk is om aan de voorwaarde van Battle Brawler te voldoen, zie ik meteen een 3/2 first strike voor 2 in plaats van een 2/2 voor 2 met eventuele upside. En aangezien een 3/2 first strike voor 2 bijzonder goed is, ga ik meteen nadenken over mogelijke decks waarin ik Battle Brawler kan spelen. Zei ik Warrior Tribal? Hier een mogelijke lijst:

Warrior Tribal (budget)

//Lands (22)
8 Plains
6 Swamp
4 Caves of Koilos
4 Scoured Barrens

//Creatures (26)
3 Aven Skirmisher
4 Bloodsoaked Champion
4 Mardu Woe-Reaper
2 Battle Brawler
4 Chief of the Edge
4 Chief of the Scale
3 Mardu Hordechief
2 Timely Hordemate

//Other
3 Ulcerate
1 Return to the Ranks
3 Banishing Light
1 Spear of Heliod
2 Raiders’ Spoils
2 Obelisk of Urd

Je zou ook voor een zwartere variant kunnen gaan met Tormented Hero, Paragon of Open Graves en de nieuwe Mardu Strike Leader uit Fate Reforged maar deze lijst lijkt me ietsje beter.

#3: Mardu Woe-Reaper

Ooit, in een ver grijs verleden, was Savannah Lions de beste 1-drop in Magic. Daar was zijn prijskaartje dan ook naar. Een euro of 7, 8 geloof ik. En toen kwam M10. Opeens had elke budget deckbuilder de beschikking over een uncommon Savannah Lions mét een relevant creature type: Elite Vanguard. Ik kon mijn geluk niet op. Inmiddels zijn we een paar jaartjes verder en is Elite Vanguard alweer achterhaald. Mardu Woe-Reaper is na Dryad Militant en Soldier of the Pantheon de derde 2/1 voor één witte mana met upside. En die upside is nog best relevant ook. Het huidige Standard bevat namelijk behoorlijk wat kaarten die interactie hebben met de graveyard. Denk aan kaarten met het delve mechanic zoals Dig Through Time. Denk aan kaarten die het specifiek moeten hebben van creatures in je graveyard zoals Pharika, God of Affliction en Whip of Erebos. Daarnaast komt Mardu Woe-Reaper's ability ook prima van pas in damage races tegen andere aggro decks. Hij is vanzelfsprekend op z'n best in een Warrior deck, zo eentje als er even hierboven staat. Ah, daar zit ie ook 4x in.

#2: Sage's Reverie

Mijn favoriete deck of all time is waarschijnlijk het Enchantress deck dat ik een jaar of 10 geleden had. Wat ik er leuk aan vond was de vele card draw in combinatie met het monsterlijk groot maken van één creature. Sage's Reverie is die twee aspecten in één kaart. Een soort Ancestral Mask met ingebouwde draw. Niet zo goed als Ancestral Mask, mind you, maar wel zo'n typische build around kaart waar ik meteen een deck omheen ga bedenken. Gezien het aantal aura's en de aanwezige aura support in Standard kan dat nog best een aardig deck opleveren ook. Niet in de laatste plaats omdat Fate Reforged nóg twee heel goede aura's voortbrengt. Mijn gedeelde nummers één zijn…

#1: Lightform & Cloudform

Dit zijn nou nog eens kaarten die scherp geprijsd zijn qua mana. Een 2/2 flying lifelink voor 3 heeft wit nog niet gehad, net zoals blauw nog nooit een 2/2 flying hexproof voor 3 heeft gehad. Dat zorgt er al voor dat ik beide kaarten graag een keer uit zou willen proberen. Verder maakt manifest het creature dat je maakt met Lightform en Cloudform beter dan een doorsnee 2/2 omdat je ‘m mogelijk nog groter kunt maken. Een 2/2 flying lifelink is leuk maar een 5/5 flying lifelink is nog veel leuker. En natuurlijk is er het verrassingseffect van het unmorphen. Laat ik zeggen dat ik er niet raar van had opgekeken als Lightform en Cloudform rare waren geweest in plaats van uncommon. Dit zijn daarom overduidelijk kaarten waar de gemiddelde budget deckbuilder erg blij mee is. Overigens is er nog een kaart die deel uitmaakt van deze mini cycle: Rageform, een rode variant die vier mana kost en double strike geeft. Die lijkt me alleen minder goed dan zijn witte en blauwe counterparts. In wat voor deck je Lightform of Cloudform zou kunnen spelen? Nou, bijvoorbeeld in een deck met Sage's Reverie:

W/U Aura's (budget)

//Lands (24)
12 Plains
8 Island
4 Tranquil Cove

//Creatuers
4 Favored Hoplite
4 Battlewise Hoplite
4 Hero of Iroas
4 Eidolon of Countless Battles

//Other
2 Aqueous Form
4 Oppressive Rays
4 Fate Foretold
2 Ordeal of Thassa
4 Cloudform
4 Sage's Reverie

What u think?Dat was mijn budget top 5 van Fate Reforged, geheel naar eigen voorkeuren samengesteld. In welke keuzes kun je je vinden? En welke kaarten heb ik volgens jou gemist? Laat het weten in de reacties. Geen uitgesproken mening? Dan waardeer ik het als je ‘gelezen' als reactie achterlaat of als je feedback op deze eerste budget top 5 geeft.

Wellicht tot de volgende top 5!

Huib

 Reactie plaatsen

Reacties (17)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
11-1-2015 21:16:00

Persoonlijk zou ik die instant voor 3 (harsh sustainance) ook spelen in het warriordeck, het is echt een tof kaartje

12-1-2015 0:16:00

Nou, wat toevallig. Ik wilde deze week ook een video maken met de top 5 Peanut's Potentials!

12-1-2015 14:50:00

Ik zou in dat aura deck persoonlijk Heliod’s Pilgrim spelen. Die kaart is wel nootjes.

Leuke lijst, die phoenix vind ik ook erg veel potentie hebben!

Danny (38) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
12-1-2015 16:00:00

Aura BoaB please xD

12-1-2015 18:45:00

@ Bruxonn: leuke kaart inderdaad, denk alleen wel dat ie een beetje 'win more' is omdat je er vaak al goed voor staat als je veel creatures hebt.

@ Micheal: die zou zeker ook passen.

@ Danny: wie weet komt dat er nog eens van.

14-1-2015 15:18:00

Ik heb voorlopig nog niet echt een favoriet. Maar die cycle van multicolored Legendary draken, dit vraagt om een Dragons of Tarkir 5 kleuren Legend, om daar een mooie Dragon Commander deck mee te maken.

14-1-2015 15:51:00

Als Dromoka, the Eternal zo goedkoop blijft als ik 'm nu zie zou ik die absoluut in mijn Budget Top 5 zetten.

14-1-2015 17:03:00

Die had zeker niet misstaan inderdaad. Ik heb van tevoren alleen geen (voorlopige) prijzen gecheckt en me daarom beperkt tot kaarten waarvan ik vrij zeker wist dat ze niet duurder zouden worden dan 3 euro. Bij die draak was ik daar niet zeker van. Aan de andere kant valt het me op dat Flamewake Phoenix op zo'n 2,50 lijkt te beginnen, had ik echt lager ingeschat.

14-1-2015 17:05:00

Leuk stuk, Huib! De prijsbepaling van nieuwe kaarten is altijd interessant en spannend .

Ik ben ook erg gecharmeerd van die forms.. ontzettend leuke kaartjes.

14-1-2015 17:22:00

Groot gelijk hoor, ik had die draken ook al veel duurder ingeschat. Wil ook absoluut niks afdoen aan je keuzes, het zijn zeker weten goede kaarten die (waarschijnlijk) niet zo duur zullen zijn.

15-1-2015 23:00:00

Ik heb mardu Woe reaper ook vermeld in mijn top 5. Insane kaart.

18-1-2015 20:11:00

Ik zag 't. Flamewake Phoenix begint hier op 3,95. Oeps. Maar zal over een maandje wel wat gezakt zijn.

18-1-2015 22:37:00

Dromoka, the Eternal is daarentegen slechts 1,5. Wisselen dan maar?

27-1-2015 0:28:00

Dat een 2/2 flying, lifelink voor 3 een superdeal is laat eigelijk zien wat voor idioot idee Vampire Nighthawk was...

29-1-2015 21:59:00

Zoals gewoonlijk weer hartstikke leuk geschreven! Mijn complimenten!

Uiteraard respecteer ik jouw voorkeuren en wat mij betreft is de lijst helemaal perfect op één kaart na. Ik begrijp Battle Brawler niet. Deze kaart vind ik goede value voor de cost. Maar de upside heeft volgens mij ook een downside. De mogelijkheid van het weghalen van de conditie maakt de kaart meteen een 2/2 voor 2 mana. Niet verkeerd maar je wilt toch van de 3/2 first strike uit kunnen gaan. Een tegenstander kan die onzekerheid wel uitbuiten. Neem bijvoorbeeld de enchantments die plaats 1 delen. Die hebben niet alleen goede value voor de cost, jij kan zelf de onzekerheid uitbuiten in plaats van jouw tegenstander. Op dit soort kaarten kan je niet verliezen.

Ik zou zelf Sudden Reclamation in de plaats van Battle Brawler noemen omdat ik die veel veelzijdiger vind en ook meer bijzonder. Het is namelijk een goede instant draw voor groen. Deze kaart is bruikbaar tegen elke match-up maar wat mij betreft is dit een super aanvulling voor Aggro vs Control. Dit is dan mijn voorkeur. In mijn Aggro-decks mis ik eigenlijk altijd wel een kaart als deze tegen Control.

Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

29-1-2015 23:22:00

@ Bas: inderdaad, die zat dan ook in zo'n beetje elk zwart deck dat ik had.

@ Edwin: dank voor de complimenten en leuk dat je een eigen keus aanvoert. Uiteindelijk blijft het natuurlijk een kwestie van smaak. Ikzelf speel vaak met snelle aggro decks en dat is een belangrijke reden dat Battle Brawler mijn top 5 gehaald heeft. Daarnaast bestond een 2/2 vanilla voor 2 tot voor kort niet eens in zwart, en nu is er al één met alleen maar upside. Die upside kan inderdaad ook in je nadeel werken, maar dat is bij meerdere goede kaarten het geval. Denk bijvoorbeeld aan Wolfir Silverheart. Aan Sudden Reclamation heb ik eerlijk gezegd niet eens gedacht bij het samenstellen van mijn top 5. Heeft te maken met het feit dat ik momenteel niet met graveyard based decks speel (lekker subjectief dus) maar ook omdat hij er qua power level niet voor mij uitsprong. Maar het zou goed kunnen dat ik 'm onderschat. Ben het in ieder geval wel met je eens dat het een interessante kaart is.

31-1-2015 7:38:00

Leuke reactie Huib! Ik ben nieuwsgierig naar het volgende schrijven!

Scroll: [boven|reacties|beneden]