Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Who is the Beatdown?

Scroll: [boven|reacties|beneden]
3-9-2005

Tijdens een msn gesprek kwam ten sprake dat in een potje Magic altijd 1 van de 2 decks de beatdown rol moet aannemen. Toen ik dit kort uitlegde dacht ik er aan om hierover een column te schrijven. Het onderwerp is misschien een beetje afgezaagd maar daar vertel ik op het einde wel wat meer over.

Eerst, wat gebeurd er als je de beatdown bent? Dat betekend dat jij degene bent die agressief moet spelen. Jij wilt niet controle krijgen over de tegenstander maar jij wilt juist die controle forceren. Tenzij de decks bijna identiek zijn zal er één deck moeten winnen via deze manier.

Laten we beginnen met een voorbeeld. We nemen het snel opkomende Viridian Rats deck. Snel opkomend? Jazeker, met 6 top 8 plaatsen in Canada waaronder eerste. Nu zetten we het / deck tegenover BlueTron. Voor de mensen die het ratten deck nog niet kennen:

Jason Olynyk - Viridian Rats
1st Place Canadian National 2005

12 Swamp
1 Shizo, Death's Storehouse
4 Llanowar Wastes
2 Tendo Ice Bridge
4 Blinkmoth Nexus
------------------------------------------
23 land

3 Hypnotic Specter
4 Ravenous Rats
4 Nezumi Shortfang
3 Chittering Rats
3 Viridian Shaman
2 Nekrataal
2 Ink-Eyes, Servant of Oni
------------------------------------------
21 creatures

3 Night's Whisper
3 Rend Flesh
4 Aether Vial
4 Umezawa's Jitte
2 Pithing Needle
------------------------------------------
16 other spells

2 Sword of Light and Shadow
3 Razormane Masticore
1 Viridian Shaman
3 Cranial Extraction
4 Distress
1 Pithing Needle
1 Hypnotic Specter
------------------------------------------
15 sideboard cards

Om te weten te komen wie de beatdown is kijk je naar 3 belangrijke kenmerken. 1: Wie kan meer damage doen. 2: Wie heeft meer removal spells. 3: Wie heeft meer counters / carddrawing.

BlueTron is op zijn best in de lategame. Het is tenslotte een control deck. Met Mindslavers die geactiveerd kunnen worden bij 10 mana word niet één deck er vrolijker van. Het is voor Viridian Rats belangrijk om de BlueTron speler dood te krijgen voordat deze control kan krijgen. Wanneer spells als Triskelion resolven dan krijgt Rats carddisadvantage die je liever niet wilt.

In de long game verliest Rats het. BlueTron heeft meer scry En draw effecten. Cardquality en cardadvantage voor de blauwe speler en steeds meer antwoorden komen tot zijn beschikking. Voordat dit gebeurd moet hij simpel weg, dood. Om de counters te ontwijken kun je spelen met Aether Vial, tenslotte gebanned voor een reden in extended, nog even misbruik maken in T2.

Het idee is simpel, drop beestjes via Vial of hardcast ze. De beatdown poppetjes hebben allemaal disruptie eigenschappen die je extra tijd geven. Hypnotic Specter, hoe komt Blue Tron daarvan af? Right, counteren. Jammer als een Vial ligt. Op een gegeven moment forceer je de blauwe speler om tapped out te gaan, hij moet een antwoord casten op jou beatende mannekes. Hou de Shaman bij de hand, hij ruimt elk arti vormerig antwoord op. Met dat als laatste disruptie is de win heel dicht bij en heeft Rats een goede match-up aan bijna elk deck met blauw erin.

Na het boarden komt Sun Droplet er aan de blauwe kant bij. Nu is het helemaal duidelijk wie de beatdown is. De BlueTron speler wilt duidelijk de midgame overleven met extra leven om zo controle te krijgen in de long game.

Maar nu, Rats ontmoet White Weenie. White Weenie doet veel meer snelle beats. Rats heeft lategame meer control in de vorm van veel removal en carddraw door de Whispers. Wanneer je als Rats speler aggro gaat spelen terwijl je de control speler hoort te zijn heb je een groot nadeel. Je gebruikt je deck op een manier zoals het niet hoort. Een fout die vaak gemaakt word door nieuwe spelers. Met Nekrataal en Rend Flesh kan White Weenie alleen maar hopen dat de beats die ze geven genoeg zijn. WW heeft wat disruptie om tijd te winnen in de vorm van Damping Matrix tegen Jitte en soms Auriok Champion, een powerhoser met pro: black.

Dus Rats moet hopen dat ze de lategame bereiken doormiddel van de Nekrataals en Rend Flesh’s. De Champion doet weinig schade met zijn 1 power en is te overleven. Als de build equipment gericht is dan is Viridian Shaman je man om deze onder de Champions voeten weg te vagen. Deze had de Champion te eng kunnen maken en als je toch bezig bent kan de Shaman de Champion nog mooi even dood blocken ook. Als Rats controle heeft en Ink-Eyes komt het spel in dan word het mogelijk om de game compleet over te nemen.

Om toch nog wat extra voorbeelden te geven zetten we control tegenover control. Toen ik speelde met een classic MUC list tegen BlueTron nam ik zelf de rol aan van de beatdown speler. BlueTron genereerd veel meer mana in de late game wat ik op een gegeven moment niet kan bijhouden. Ook al heb ik dan meer drawspells, zonder genoeg mana kan ik er niet optimaal gebruik van maken. BlueTron daarentegen wel. Wegens de main Annuls kon ik nadat ik een Meloku of Stalking Stones in play kreeg vaak net genoeg tijd winnen.

Echter als ik de control rol zou aannemen dan zou ik afwachtend spelen. Uiteindelijk heb je een boardpositie waar we beiden met ong. evenveel kaarten in onze hand zitten en hij ong. 10 mana meer als mij, dit is de positie die je moet voorkomen. Kies je juiste rol.

Beatdown speler betekend niet dat je 20 damage doet. Het betekend alleen dat je de win pakt voordat de aangewezen control speler controle neemt over de spelsituatie. De makkelijkste manier is natuurlijk de 20 damage. Echter tegen BlueTron boarde ik Temporal Adept in (had ze zelfs af en toe wel is main). Met Moxen dropte ik turn 2 een Adept die soms na een beurt 1 Boomerang kwam. Als dit in je hand zit, dan heb je de game al bij voorbaat te pakken. Ik was in dit geval de beatdown speler ook al had ik in beurt 2 control over de situatie. Als de Adept niet voor beurt 4 zou resolven dan had ik er veel moeilijker mee kunnen winnen. Antwoorden als Oblivion Stone of Triskelion maken er korte metten mee. Behalve de Adepts is het mogelijk om nog meer treads te spelen in de vorm van Bribery, deze is echter nu niet meer standard legal.

Weet wie je bent. Neem je de verkeerde rol dan heb je al snel een auto-loss te pakken.

Afsluiting+Links:
Onder het schrijven herrinderde ik me een gesprek op msn waar albert een link naar me stuurde, een artikel van Mike Flores als headline ‘Who is the Beatdown’. Nog nooit gelezen tot een paar minuutjes geleden tijdens het schrijven. Na wat zoeken op Starcity had ik hem zo gevonden en was zeer nuttig. Aanrader dus.

Mike Flores – Who is the Beatdown ( hier )

Toen ik zocht in het archief op het woord beatdown kwam ik nog een interessant artikel tegen die de theorie van Mike verder uitwerkt op een bepaalde metagame. In dit artikel word een spectrum gemaakt van het oude T2. Hoewel het spectrum nutteloos is word wel uitgelegd hoe je de spectrum kan maken, zeer handig als je een nieuw formaat wilt bekijken vanuit het beatdown oogpunt. Met het spectrum kun je snel zien wie de control speler of wie de beatdown speler is. Niet bulletproof maar handig.
Sean Costales – ‘A Hypothetical Spectrum of Standard’ ( hier )

Dit was hem dan, mijn derde column.
Was het leesbaar? Nuttig? Weet je een ander onderwerp? Iets anders... (enige onzin mag zelfs nog )? Ik hoor graag van jullie.

Groetjes Dennis

 Reactie plaatsen

Reacties (17)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
3-9-2005

prima column, leuk onderwerp, leest lekker weg.
zelf weet ik weinig van T2 en al zeker de metagame daarin, dus deze column was ook wel een beetje handig zelfs

succes met je verdere colums

3-9-2005

mooi, goed onderwerp waar mensen iets aan zullen hebben

3-9-2005

weer een mooi product! goed gedaan

Lees weer lekker, Dennis! Ga zo door! Alleen een paar spelfoutjes kunnen ontdekken..

hij ong. 10 mana meer als mij [ALS IK], --- Beatdown speler betekend [BETEKENT!] niet dat je 20 damage doet. Het betekend [IDEM] alleen d

Btw, voor IEDEREEN: REAGEER hier , EN WEL NÚ! Bedankt!

3-9-2005

thanks voor de reclame steven

leest lekker, leuk, informatief voor beginner en gevorderden

helemaal top, had misschien ietsjes langer gekunt, maar zeg dat alleen omdat ik het een vette column vind en meer wil

mvg arjan

3-9-2005

ik denk echter dat de "beginner" bij de term beatdown al afhaakt

3-9-2005

Hopelijk houd ie het vol tot de tweede alinea

Iedereen bedankt voor het commentaar Ik zal de volgende keer of een nederlandse versie van office gebruiken of ihet emand laten nalezen. Niemand was online op msn toen ik klaar was en wou hem eigenlijk meteen posten.

3-9-2005

@ steven,

ik mag dan wel zijn blijven zitten, maar ik weet wel dat van je spelfouten eentje soweiso niet klopt

hij ong. 10 mana meer als mij [ALS IK], zei jij.

als het niet hetzelfde aantal is, gebruik je DAN ipv ALS. dat ik of mij weet ik niet precies hoe dat zit

3-9-2005

het is inderdaad dan ik. Goede teamwork mensen

3-9-2005

bijzonder goede column waar je echt iets leerzaams hebt verpakt. Puik werk .

4-9-2005

Eindelijk een goede column met wat inhoud! Je hebt een goed voorbeeld gegeven voor een hoop schrijvers hier op nedermagic.

@ Beckers: Dan/Als mag tegenwoordig allebei

4-9-2005

@ Steven
serieus? zit ik ff voor niets jaar in en uit mensen te verbeteren

@ Oskar
bij iedere goede column terugreflecteren op andere schrijvers lijkt mij nogal onrelevant en onnodig kwetsend voor anderen die dit e.v.t persoonlijk opvatten. Kap er nou eens mee...

6-9-2005

Schrijver van dat artikel op StarCity, Mike Flores..is dat niet de maker van "Flores Black", het mono-zwarte control deck dat enkele jaren terug (2000?) door John Finkel gespeeld werd op het WK (Finkel won zeer overtuigend van een Ponza deck in een finale die minder dan 30min geduurd had)?

Anyway, leuke column.

Leuke column, over een boeiend onderwerp. Ik dacht in eerste instantie ook dat het een soort vertaling was van het klassieke artikel van Mike Flores, waarnaar ook gelinkt wordt. Het is moeilijk om dit onderwerp eenvoudig te beschrijven, want het is denk ik ook meer voor de wat gevorderde spelers. Als je een column schrijft voor beginners, probeer dan ook de termen die je gebruikt, zoals card disadvantage, goed uit te leggen.

@ Tom: Flores is inderdaad (een van de) bedenkers van Flores Black, maar ook van bijv. Flores Red en nog vele deck's. Hij schrijft voor veel sites, waaronder starcitygames, de officiele site en vroeger ook al voor de dojo. Jon Finkel speelde overigens op het WK 2000 in Brussel een Tinker-deck, net als zijn tegenstander in de finale, Bob Maher, Jr.

Jon Finkel won US Nationals in 2000 met een mono-black control deck, maar dat werd Napster genoemd, maar was wel ontworpen door Mik Flores.

Scroll: [boven|reacties|beneden]