spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer
menu menu spacer
spacer
spacer Magic the Gathering winkel forum community
spacer
spacer
menu Home spacer spacer
spacer
spacer spacer
menu Nieuws spacer spacer
spacer spacer
menu Winkel spacer spacer
spacer spacer
menu Interactief spacer spacer
spacer menu spacer
spacer spacer
menu Informatie spacer spacer
spacer spacer
Overig spacer spacer
spacer spacer
illustratie
spacer
illustratie
spacer
illustratie
spacer
illustratie
Snelzoeken op kaartnaam (Uitgebreid zoeken)
19-11-2017 15:21:48 [Inloggen] [Contact]
divider
[hulpdienst]
divider
Regels - Uitleg Converted Mana Cost (CMC)
Op diverse kaarten vind je de uitdrukking Converted Mana Cost. Op deze pagina vind je uitleg wat dit precies wel en niet inhoudt.

Uitleg
Converted Mana Cost (afgekort tot CMC) is een getal, dat je vertelt hoeveel een kaart kost. De CMC van een kaart is de mana cost (die rechtsboven op een kaart staat), omgezet in een getal. De CMC is altijd alleen dat. Extra costs worden niet meegerekend. Je telt dus geen kicker, je kijkt niet naar flashback, je negeert buyback. Alleen de mana cost, omgezet naar een getal.

De CMC van een kaart kan ook niet veranderen. De CMC van een Damnation is 4, ook als er 3 Thorn of Amethysts in het spel liggen. Dat je moet betalen om hem te spelen, dat maakt niet uit. De CMC is gewoon omgerekend wat rechtsboven op de kaart aan mana cost staat.

Het enige waar je op moet letten is een in de mana cost. Een is altijd gelijk aan 0, behalve als de spell op de stack ligt (dus als je hem aan het spelen bent). In dat geval is gelijk aan de hoeveelheid die je ervoor betaald hebt.

Let ook op: de CMC is een getal, niet een mana cost. De CMC van is 4, niet . Je kunt geen CMC betalen of in je mana pool hebben, het is gewoon een waarde. Net zoals je 3 creatures op de battlefield hebt liggen en niet creatures.

Speciale gevallen
Sinds de release van Amonkhet in april 2017 is er een regelwijziging in hoe split cards werken! Vroeger was dit een ingewikkeld verhaal met 2 verschillende CMC's en allemaal trucjes die je met Isochron Scepter en dergelijke kon uithalen. Dat is nu niet meer mogelijk, de regels zijn een stuk simpeler geworden:
Een split card heeft één CMC, en dat is de cost van beide helften bij elkaar opgeteld; dit geldt voor alle varianten van split cards, dus ook voor kaarten met bijvoorbeeld fuse en aftermath. Alleen op de stack heeft een split card uitsluitend de CMC van de helft die je aan het casten bent; als je met fuse beide helften cast, is de CMC de som van beide costs.
Voorbeelden van split cards zijn: Assault // Battery, Beck // Call, Destined // Lead.

Verder zijn er ook kaarten die geen mana cost hebben, zoals Living End en Evermind. Deze kaarten hebben een converted manacost van 0. Je kunt er dus bijvoorbeeld wel in cascaden en je kunt ook een Lotus Bloom opzoeken met een Trinket Mage, want die kaarten praten over converted manacost.

Nog iets lastigs: de CMC van tokens. Tokens hebben geen manacost, dus een CMC van 0. Er is één uitzondering op, en dat zijn tokens die kopietjes zijn van andere kaarten. Een kopie neemt namelijk ook de CMC over van hetgene hij kopieert. Een Metrognome token heeft dus een CMC van 0, maar een Kiki-Jiki, Mirror Breaker token van een Grizzly Bears heeft een mana cost van en dus een CMC van 2.

Ten slotte: kaarten met transform of meld. Een transform kaart heeft aan beide kanten dezelfde converted mana cost, en een meld kaart heeft als CMC de som van de twee voorkanten. Uitzondering: een kopie van een getransformeerde of gemelde kaart heeft CMC 0.

Voorbeelden
Wat voorbeelden van de CMC van een aantal kaarten:

- = 2
- = 3
- = 0 (behalve op de stack, dan is het X + X)
- = 4
- = 11
- = 0
- = 6
- = 1 (behalve op de stack, dan is het X + 1)

- Fire // Ice heeft een CMC van 4. Op de stack heeft Fire een CMC van 2, en Ice geeft een CMC van 2; het is onmogelijk om beide helften tegelijk op de stack te hebben!
- Blaze van 4 die je aan het spelen bent heeft een mana cost van , dus een CMC van 5.
- Fireblast heeft een CMC van 6, ook als je de alternatieve cost betaalt.
- Force of Will heeft een CMC van 5, ook als je de alternatieve cost betaalt.
- Restore Balance heeft geen mana cost, maar wel een CMC van 0.
- Forest heeft geen mana cost, maar wel een CMC van 0.
- Dryad Arbor heeft geen mana cost, maar wel een CMC van 0.
- Greater Gargadon heeft een CMC van 10, ook als je hem suspend.
- Karn, Silver Golem heeft een CMC van 5. Als hij van een Mox Diamond een creature maakt, is die 0/0 omdat de Mox een CMC van 0 heeft.
- Chimeric Idol heeft een CMC van 3, ook als hij een creature is.
- Deep Analysis die je flashbackt heeft een CMC van 4.
- Tombstalker heeft een CMC van 8, ook als je hem Delved voor 6. Je kunt hem dan ook nooit counteren met een Spell Snare bijvoorbeeld.
- Angel of Salvation heeft een CMC van 8, ook als je (een deel van de manacost) convoked.
- Phyrexian Processor maakt tokens met een CMC van 0.
- Kiki-Jiki, Mirror Breaker maakt tokens met een CMC van het gekopieerde creature, omdat kopietjes alles kopieren, inclusief de mana cost (en dus de CMC).

Morph spells (van Exalted Angel tot Zoetic Cavern) hebben een CMC van 0 als je ze gemorphed speelt. Want het zijn 2/2 creatures zonder kleur, creaturetype, naam en mana cost. En geen mana cost hebben betekent een CMC van 0. Zowel op de stack (ook al heb je er voor betaalt, want dat maakt niet uit) als in het spel. Morphs worden dus gecounterd door een Chalice of the Void zonder counters bijvoorbeeld en gaan dood als een Pernicious Deed wordt geactiveerd door te betalen.


Vragen over de regels kun je in het Regelvragen Forum kwijt.



Terug naar het overzicht
 






Een paar voorbeelden van kaarten die om een converted mana cost vragen
spacer
Submenu
devider
Sitemap
Contact
NederMagic hulpdienst
Mailinglijst
Stuur email
Moderators
spacer
spacer
Login
devider
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
(Registreren)
spacer
Tips
devider
Meest gebruikte links
Actieve forumtopics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Ixalan
Commander 2017
Hour of Devastation
Amonkhet
Aether Revolt
Kaladesh
Eldritch Moon
Shadows over Innistrad

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Draftbattle Ixalan.

FNM agenda zoetermeer.
spacer
devider
Er zijn nu 32 leden ingelogd op NederMagic.
7587 paginas bekeken sinds 19-11-2017 13:22:52

NederMagic is a website about Magic: The Gathering.
Magic: The Gathering, the mana symbols, the tap symbol and all other related images are owned by Wizards of the Coast.
NederMagic is unaffiliated with Wizards of the Coast.