Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Regels - Uitleg Hexproof

Hexproof betekent "can't be the target of spells or abilities your opponents control".

Uitleg
Hexproof bestaat al langer, maar is sinds de Commander set en een keyword dat betekent dat het creature of de speler niet getarget kan worden door spells of abilities die van je tegenstander zijn.

Alleen creatures en spelers kunnen Hexproof hebben. Hexproof wordt door veel spelers ook wel Troll-Shroud genoemd, omdat veel Trollen deze ability hebben.

In principe kun je onthouden: staat op een spell of ability het woord TARGET, dan target de spell of ability. Zo niet, dan target hij niet. En verder moet je onthouden dat Aura spells die je tegenstander cast (bijna altijd uit je hand) ook targeten.

Het verschil met shroud is dat je een beest met hexproof wél zelf mag targeten! Je kunt dus zelf een aura of pompspell zoals Giant Growth op je beestjes gooien, maar je tegenstander kan ze niet targeten met Doom Blade of Lightning Bolt. Hexproof is heel wat anders dan protection: je beesten met hexproof gaan nog steeds dood aan global effects die niet targeten, zoals Earthquake of Pestilence.

Voorbeelden
Voorbeeld A:
Speler A heeft 4 Dungrove Elders liggen, die allemaal 2/2 zijn. Speler B speelt een Pyroclasm. Alle Elders leggen het loodje, omdat Pyroclasm niet target. Ook aan Wrath of God bijvoorbeeld gaan ze dood, omdat deze ook niet target.

Voorbeeld B:
Speler A heeft een Troll Ascetic liggen, maar geen andere beesten. Speler B speelt een Geth’s Verdict en target speler A. De Verdict target een speler, en geen beest, dus dit is een toegestane actie; speler A is nu verplicht zijn Troll te sacrificen.

Voorbeeld C:
Speler A valt aan met zijn Troll Ascetic, die speler B blockt met een Runeclaw Bear. Speler A cast nu een Giant Growth op zijn Troll, waardoor deze 6/5 wordt en de combat overleeft.


Vragen over de regels kun je in het Regelvragen Forum kwijt.Terug naar het overzicht