Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Zendikar Rising (ZNR)
Zendikar Rising Expeditions (ZNE)
Zendikar Rising Commander (ZNC)
Double Masters (2XM)
Core Set 2021 (M21)
Jumpstart (JMP)
Commander 2020 (C20)
Ikoria: Lair of Behemoths (IKO)
Theros Beyond Death (THB)
Throne of Eldraine (ELD)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Draftbattle Zendikar Rising.

[DECK] Legacy Goblins

Scroll: [boven|reacties|beneden]
20-7-2020 10:34:00

Na de introductie van de nieuwe goblins, Conspicuous Snoop en Muxus, Goblin Grandee, begon het weer te kriebelen om weer eens iets anders te spelen dan Commander.

In het verleden heb ik in Vintage/Legacy een aantal keer Food Chain Goblins gespeeld, maar dat werkt nu niet meer zonder de Goblin Recruiter. Ik ben daarom de afgelopen weken weer eens gaan lezen over goblins in legacy. Naar aanleiding daarvan heb ik voor de volgende lijst gekozen.

Tot op heden lijkt de Conspicuous Snoop zijn weg nog niet gevonden te hebben in de meeste vial goblin lijsten die ik gezien heb. Muxus, Goblin Grandee wel, dus die speel ik nu twee keer.

Indien iemand suggesties heeft dan sta ik daar altijd voor open.

 Reactie plaatsen

Reacties (15)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
24-7-2020 20:23:00

Heb je al met dit deck gespeeld? Je decklist roept allerlei vragen op. De eerste is: waarom zou je met twee kleuren willen spelen? Wat voegt zwart toe? En daaruit voorvloeiend: omdat je twee kleuren speelt is je mana base gewoon slecht. Als je mono gaat kun je makkelijk 4 landen cutten mits je de mana curve optimaliseert. Is dat niet beter?

24-7-2020 20:45:00

Bedankt voor je reactie.

Zwart wordt sowieso gespeeld vanwege Munitions Expert, die is echt goed en kan in de huidige meta veel beestjes van de tegenstanders slopen. Er zijn nu veel X/1 beestjes. Daarbij is Sling-Gang Lieutenant ook heel waardevol, doordat je goblins kan saccen voor schade en levens. Dat maakt de splash van zwart het zeker waard. Nu is mijn manabase suboptimaal vanwege het gebrek aan een 2de en 3de Badlands.

Ik heb het deck vorige week in elkaar gezet, dus ik heb er zelf nog niet mee gespeeld. De lijst komt van een streamer die al iets van 4 of 5 jaar alleen maar legacy goblins speelt. Daarnaast zie ik bij mtgtop8 voor goblins soortgelijke lijsten voorbij komen in legacy. Zie bv hier: hier

Het deck is meer control dan aggro, het hoeft niet snel te zijn. Wat ik in streams tot nu toe gezien heb kan het wel explosief uit de hoek komen, maar is het vaak eerst je tegenstander ophouden, met Rishadan Port en Wasteland, als je zelf nog niet klaar bent daarvoor.

25-7-2020 10:17:00

Ik heb al een tijdje geen Legacy gespeeld (en sowieso nooit Goblins) dus misschien is het ook niet aan mij om te zeggen wat goed is. Maar, ik kan mij niet voorstellen dat Lightning Bolt niet altijd beter is dan Munitions Expert. Wat kun je in Legacy niet met Lightning Bolt weghalen wat je wel kunt met Munitions Expert (of Gempalm Incinerator)?

En ik ken het principe van (Legacy) Goblin Decks, het zijn, in tegenstelling tot vele denken, control-achtige decks. Maar het zijn geen control decks zoals blauw-wit dat zijn. Gobbo hebben control juist door druk te zetten met hun board presence. Siege-Gang Commander is wellicht achterhaald, ik zou anders niet weten waarom je er niet mee speelt, maar bouwt meer tokens en kan ook beesten op het bord weg knallen. Maar goed, wellicht zijn er ook sideboardoverwegingen om met zwart te spelen.

Ik zou op zijn minst een extra Goblin Warchief te voegen en een Krenko, Mob Boss.

Nogmaals, ik ben al een tijdje uit de Legacy-scene dus wellicht is het drastisch veranderd en zijn mijn ideeën achterhaald.

25-7-2020 12:38:00

Bedankt weer voor de reactie altijd leuk om er over na te denken en in het verleden heb je me ook goed geholpen met tips bij mijn goblin commander deck, dus ik neem je vragen zeker serieus.

Als ik het goed begrepen heb zijn veel goede of veelgespeelde beestjes in legacy X/1 (denk aan Dark Confidant, Delver of Secrets, Snapcaster Mage, Ice-Fang Coatl, Baleful Strix, Noble Hierarch). Dus ik veel gevallen is het doen van 1 damage voldoende, met Munitions Expert doe je (bijna) altijd tenminste 1 schade, want hij is zelf een goblin. Door Cavern of Souls en/of Æther Vial kan dat dan ook niet gecountered worden. Een Lightning Bolt doet dan wel 3 schade, maar dat is vaak meer dan nodig en deze kan wel gecountered worden.

De belangrijkste reden waarom Munitions Expert wel wordt gespeeld en Lightning Bolt niet is dat Lightning Bolt geen goblin is. Munitions Expert kun je zoeken als je hem nodig hebt met Goblin Matron en heeft synergie met andere goblins. Daarnaast maakt Lightning Bolt de ability van Goblin Ringleader / Muxus, Goblin Grandee slechter. Je wilt alleen maar goblins spelen eigenlijk, waar de Æther Vial uiteraard de uitzondering is.

Voor wat betreft Siege-Gang Commander en Krenko, Mob Boss weet ik niet wat nu de overwegingen zijn om ze eruit te laten. Heb ook lijsten gezien waar ze wel 1 of 2x worden gespeeld om te zoeken met Goblin Matron indien nodig. De exacte afwegingen waarom de ene keer wel en de andere keer heb ik nog niet helemaal scherp. Ik begin net weer met spelen van 60 kaarten decks na jaren van commander. Voor nu heb ik een lijst gekozen van een speler die erg veel ervaring heeft met Legacy goblins en die ook streamt dus waar ik zijn keuzes af en toe toegelicht kan zien. Ben nog voornemens er meer over te lezen en meer streams te kijken. Om meer de finesses van de deck te leren en wellicht ook beter te begrijpen waarom zulke keuzes gemaakt worden.

25-7-2020 13:26:00

Ik zat nog te denken dat ik misschien Tarfire moest noemen ipv Lightning Bolt. Maar gezien je tegenargumenten, bij deze dus. ;o)

Maar ik blijf erbij, twee kleuren is in mijn ogen onnodig. Je kunt met Tarfire alles weghalen dat ook met Munitions Expert kan.

Maar anders test je het uit en schrijf je een toernooiverslag van.

25-7-2020 14:00:00

hier staat een betoog (uit 2019) van de eerder genoemde streamer waarin Mogg Fanatic met Tarfire wordt vergeleken. Waarbij voor goblins wat hem betreft de Mogg Fanatic wint.

Ik ben geneigd zijn redenatie te volgen en ik denk ook dat die opgaat voor Munitions Expert vs Tarfire.

25-7-2020 19:58:00

Hoi,

ik las je post en zag daarna dit deck voorbij komen dat bij MTGO een keer heeft gewonnen.

Toevallig stel jij in je post voor om ringleader terug te brengen van 4 naar 2 en dan 2x Muxus erin te doen, dat is dus in dit deck ook het geval.

link:

hier

zelf speel ik het deck met 1x krenko mob boss en met 1x grenzo, dungeon warden. Ik speel tegen tier 1-2 decken kan ervan winnen. leuk deck

25-7-2020 20:43:00

Bedankt voor je reactie.

De lijst die ik hier heb gepost is niet van mijn eigen hand, maar een lijst die ik online gevonden had van de hand van GoblinLackey1. In die lijst zaten de twee Muxus, Goblin Grandee in plaats van de Goblin Ringleader, maar de lijst hierboven bestaat alleen uit kaarten die ik heb en ik heb (nog) geen Muxus, Goblin Grandee. Ter herinnering aan mezelf heb ik dat alvast wel erbij genoemd.

Als ik het zo zag tot nu toe lijkt het inderdaad wel een competitief deck, maar voordat ik daar ook competitief mee kan spelen moet ik eerst de finesses nog leren.

Werkt de Grenzo, Dungeon Warden een beetje goed?

25-7-2020 21:53:00

Ik ben wel benieuwd of iemand Conspicuous Snoop al gespeeld heeft. Zo ja is het bevallen?

Door onder andere het uitbrengen van Conspicuous Snoop ben ik weer geinteresseerd geraakt in het spelen van Legacy, maar nu ik me er meer in verdiep twijfel ik (al is dit met name gebaseerd op conclusies van anderen) of die wel goed genoeg is in het deck / formaat. Ik ga hem zeker spelen in mijn Wort, Boggart Auntie commander deck want daar is hij zeker goed, maar is dat ook het geval voor legacy?

27-7-2020 17:33:00

Ik heb die Grenzo, Dungeon Warden er pas net ingedaan en sinds hij in mijn deck zit nog niet kunnen casten helaas.

Als ik de decklijsten van de afgelopen maanden volg denk ik dat hij goed werkt omdat hij ineens in alle decks zitten met goede resultaten/ hoog klassering.

30-7-2020 13:18:00

Ben benieuwd hoe het werkt. Als je er wat ervaring mee hebt dan hoor ik het graag.

Eruit:
Blood Crypt

Erin:
Badlands

2-8-2020 21:03:00
5-8-2020 10:45:00

De eerste potjes er mee gespeeld. Erg leuk om weer eens een 60 kaarten deck te spelen.

Kleine aanpassing, gebaseerd op een lijst van mtgtop8.nl.

Eruit:
Blood Crypt
Goblin Warchief

Erin:
Mountain
Gempalm Incinerator

20-9-2020 15:03:00

Gisteren heb ik een keukentafel toernooi gespeeld met 3 vrienden, dus nu ook de eerste potjes gespeeld met echte kaarten. De afgelopen weken heb ik veel artikelen, met name van de streamer en goblin meester, goblinlackey1 gelezen om me voor te bereiden (over onder andere mulligans, sequencing, etc, alles vanuit het perspectief van het goblin deck).

Tot mijn grote vreugde kwam eergister de tweede Muxus, Goblin Grandee (JMPR) binnen die ik besteld had voor het deck. Dat heeft nog geleid tot de volgende wijziging in de lijst:

Erin:
Muxus, Goblin Grandee (JMPR)

Eruit:
Goblin Ringleader

We speelden met zijn vieren en dus waren er 3 rondes, best of 3.

Ronde 1 was tegen UB ninja's. De beide games gingen gelijk op en het overwicht tijdens het spel wisselde regelmatig van de ene naar de andere speler. Door Gempalm Incinerator en Munitions Expert wist ik in game 1 lang zijn ninja's uit het spel te houden, daarbij hielp Cavern of Souls om zijn counters te omzeilen. Na de beurt dat hij twee ninja's in het spel kreeg, kon ik hem door een combinatie van aanvallen en het spelen van een Sling-Gang Lieutenant van 10 naar 0 brengen. In de tweede game had ik een aardige boardstate, met een Goblin Lackey, een Munitions Expert en een Goblin Matron in het spel en geen creatures tegen over me. Met de Goblin Matron had ik een Muxus, Goblin Grandee gezocht, in de hoop die volgende beurt in het spel te leggen met Goblin Lackey. Dat was een greedy en slechte keuze want in zijn beurt kwam er een Plague Engineer in het spel en dus waren al mijn goblins weer weg en zat ik met een kaart die ik nog lang niet kon casten. Deze speelfout is mij gelukkig niet fataal geworden en uiteindelijk won ik ook de tweede pot. De Muxus, Goblin Grandee is uiteindelijk in exile geeindigd voor Pyrokinesis . Twee nul gewonnen en direct erg enthousiast om weer eens iets anders als commander te spelen.

Ronde 2 was tegen RUG delver, het deck van mijn broer. Ik had uit alles wat ik gelezen had met name begrepen dat ik bang moest zijn voor Dreadhorde Arcanist en dat ik daar wel removal voor moest vasthouden. Aan de andere kant kwam er al vrij snel een Hooting Mandrills in het spel, terwijl ik zelf ook al 3 goblins in het spel had. Ik had een Cavern of Souls liggen en een Munitions Expert in hand. Ik kon dus de Hooting Mandrills slopen. Dit was echter mijn enige removal en met de Dreadhorde Arcanist in gedachte wilde ik die eigenlijk bewaren. Dit was een grote speelfout die mij waarschijnlijk de game heeft gekost op de lange termijn. Mijn Cavern of Souls werd vrij snel daarna gesloopt door een Wasteland en het moment was daarna voorbij. Het potje duurde nog vrij lang, maar uiteindelijk trok mijn broer hem over de streep. De Dreadhorde Arcanist kwam pas heel laat en de Hooting Mandrills heeft me veel levens gekost. Game 2 was wederom spannend en aan elkaar gewaagd, maar ook hier heb ik een paar speelfoutjes gemaakt, een Delver of Secrets niet gesloopt met een Goblin Cratermaker toen het kon, en ook daarmee het spel waarschijnlijk uit handen gegeven op de lange termijn. Twee nul verloren, maar wel erg leuke en leerzame potjes.

Ronde 3 was tegen ANT. Een slechte matchup voor goblins, omdat we pre sideboard eigenlijk niets kunnen doen als het deck vroeg afgaat. Mijn tegenstander mag beginnen in game 1, ik speel een Goblin Lackey in mijn eerste beurt, maar in de tweede beurt gaat mijn tegenstander al af. De tweede game begint voorspoedig, na het toevoegen van 10 sideboard kaarten, in de tweede beurt speel ik een Chalice of the Void op 1 en een op 0 en mijn tegenstander geeft op. De derde game was weer een kopie van de eerste, mijn tegenstander steelt mijn hate met een Thoughtseize in beurt 1 en hij gaat in beurt 2 weer af. Helaas een twee verloren, maar ik kon er weinig aan doen.

Uiteindelijk tweede geworden omdat RUG delver 3 keer won en de rest allemaal 1 keer. Helaas heb geen Muxus, Goblin Grandee kunnen spelen nog, de exile ervan voor Pyrokinesis was het dichtste in de buurt van het gebruiken ervan.

Het deck is erg leuk om te spelen, er zijn veel mogelijkheden en de potjes waren tot nu toe heel dynamisch, waarbij het spel op en neer golfde (op de ronde tegen ANT na). Door alle mogelijkheden maakte ik nog wel wat speelfoutjes, die me tegen ninja niet en tegen delver wel fataal werden, maar hoe vaker ik het deck zal spelen hoe minder vaak dat voor zal komen. Ik ben in ieder geval weer helemaal enthousiast!

Het deck is veel leuker om te spelen dan mijn Food Chain goblins deck uit het verre verleden, doordat je telkens weer andere (afhankelijk van de situatie) weer andere plays maakt en andere goblins nodig hebt, terwijl dat uiteindelijk gewoon combo was met beestjes.

De Rishadan Ports bevielen erg goed, net als de Munitions Expert en de Sling-Gang Lieutenant. Die laatste kan bijna uit het niets een potje eindigen. Ik heb weinig momenten gehad dat ik wel de juiste hoeveelheid mana had, maar niet de goede kleuren. Ik kijk er naar uit om er weer mee te spelen!

20-9-2020 17:36:00

Leuk verslag! Waren inderdaad toffe games

Scroll: [boven|reacties|beneden]