Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Time Spiral Remastered (TSR)
Kaldheim (KHM)
Kaldheim Commander (KHC)
Commander Legends (CMR)
Zendikar Rising (ZNR)
Zendikar Rising Expeditions (ZNE)
Zendikar Rising Commander (ZNC)
Double Masters (2XM)
Core Set 2021 (M21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Draftbattle Kaldheim.

[Historic] Theorycrafting met JMP en Amonkhet!

Scroll: [boven|reacties|beneden]
1-7-2020 2:01:00

Hoi allemaal,

Sinds de release van Magic Arena ben ik weer flink aan het magicen geslagen maar tot nu toe heeft zich dat vooral beperkt tot Standard. Er is echter nog een format speelbaar op Magic Arena en dat is Historic. Historic bestaat uit de Core Sets vanaf M19, expansions vanaf Amonkhet (vanaf augustus), Jumpstart zonder de broken kaarten (vanaf juli) en drie sets kaarten speciaal samengesteld voor Historic (de 'Historic Anthologies', hier kun je ze terugvinden, evenals meer informatie over Historic).

Met de flinke uitbreiding van de Historic card pool in het vooruitzicht ben ik eens gaan brainstormen over deckjes die goed/leuk zijn. Vooralsnog zijn er twee decks die ik direct wil gaan uitproberen zodra de kaarten daarvoor beschikbaar zijn: Naya Tokens en Mono-Blue Tempo (yawn, ik weet 't, maar met Curiosity uit Jumpstart erbij wordt het volgens mij supergoed...). Hieronder de decklijsten voor Best-Of-1 met wat commentaar.

Deck 1: Naya Tokens

//Lands (24)
4 Clifftop Retreat
4 Plains
4 Sacred Foundry
4 Stomping Ground
4 Sunpetal Grove
4 Temple Garden

//Creatures
2 Craterhoof Behemoth

//Other (34)
4 Legion’s Landing
4 Pride of Conquerors
4 Raise the Alarm
4 Saproling Migration
2 The Birth of Meletis
4 Release the Dogs
4 March of the Multitudes
3 Conclave Tribunal
4 Transmogrify
1 Lukka, Coppercoat Outcast

What were they thinking when they put Craterhoof Behemoth in Jumpstart?

Ik dacht in ieder geval meteen: Transmogrify!

Het ideale scenario: beurt 1 Legion’s Landing, beurt 2 Raise the Alarm, beurt 3 val met drie creatures aan, Legion’s Landing wordt een landje, Release the Dogs, tap vier honden om iets weg te halen met Conclave Tribunal, beurt 4 Transmogrify een token om Craterhoof Behemoth in play te krijgen, val aan met zes 8/8 trampling tokens en een 12/12 trampling Craterhoof Behemoth voor 60 schade.

Een realistischer scenario is vaak ook genoeg voor een beurt 4 lethal: beurt 2 Raise the Alarm, beurt 3 Saproling Migration, beurt 4 Transmogrify, val aan met drie 5/5 trampling tokens en een 9/9 trampling Craterhoof Behemoth voor 24 schade.

Naast de playset Transmogrifys kun je ook winnen met Lukka, Coppercoat Outcast (Transmogrify #5) of Pride of Conquerors.

Natuurlijk is het deck zeer kwetsbaar voor Goblin Chainwhirler en andere sweepereffecten maar het is voor BO1 dus dan ga je gewoon all-in.

Ik denk in ieder geval dat het deck verraderlijk consistent en sterk is...

Deck 2: Mono-Blue Tempo

//Lands
20 Island

//Creatures (18)
4 Siren Stormtamer
4 Spectral Sailor
2 Slither Blade
4 Brineborn Cutthroat
4 Merfolk Trickster

//other (22)
4 Curiosity
4 Curious Obsession
2 Dive Down
4 Spell Pierce
4 Lookout’s Dispersal
4 Wizard’s Retort

Mono-Blue Boring. Maar Jumpstart maakt het een stuk sterker door de reprint van Curiosity waardoor je niet meer alleen afhankelijk bent van Curious Obsession voor je card draw. Verschrikkelijk om tegen te spelen, leuk om mee te spelen. Ik ga het zeker uitproberen.

Andere decks die ik op het oog heb zijn Gruul Experimental Frenzy met Azusa, Lost but Seeking (maar Jumpstart en Amonkhet Remastered lijken daar niks aan toe te voegen) en Rakdos/Orzhov Sacrifice met Blood Artist, Phyrexian Tower en Village Rites.

Wie van jullie is ook geïnteresseerd in Historic? En welke decks willen jullie gaan uitproberen? Laat het hieronder weten!

 Reactie plaatsen

Reacties (25)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
1-7-2020 17:36:00

Niemand geïnteresseerd in Historic?

1-7-2020 20:10:00

Ik had je post al wel gelezen en vond het leuk om te lezen. Ik had nog niet gereageerd, omdat ik op dit moment geen arena speel.

Ik ben zelf wel benieuwd of het ondertussen al mogelijk is om een goblin deck te maken dat goed genoeg is om mee te doen. Er zijn ondertussen al wel wat goblins uitgekomen in de verschillende historic sets.

Ik ben door de nieuwe goblins in jumpstart en m21 weer helemaal enthousiast over goblins. Al heb ik altijd wel gespeeld met commander.

1-7-2020 21:31:00

Had hem ook gelezen. Was leuke post deed me denken aan een oud deck van mij met Polymorph en Tidal Kraken. Dit ziet er wel stukje sterker uit qua creatures.

1-7-2020 22:05:00

@ the dude: een goed Goblin deck in Historic is zeker al mogelijk! In Jumpstart zit eigenlijk alleen Goblin Chieftain als auto-include voor het deck. Heb al over een lijstje nagedacht, zou er ongeveer zo uit komen te zien:

Rakdos Goblins

//Lands (22)
4 Blood Crypt
3 Castle Embereth
4 Dragonskull Summit
11 Mountain

//Creatures (35)
4 Fanatical Firebrand
2 Goblin Arsonist
4 Skirk Prospector
4 Conspicuous Snoop
4 Goblin Instigator
4 Goblin Chainwhirler
4 Goblin Chieftain
2 Goblin Matron
4 Goblin Warchief
3 Goblin Ringleader

//Other
3 Call of the Death-Dweller

Goblin Arsonist en Goblin Instigator lijken misschien wat 'meh', maar anders zit je wat krap in je 1- en 2-drops. Verder heeft Goblin Arsonist goede synergie met Call of the Death-Dweller, zeker als je Skirk Prospector ernaast hebt waardoor je 'm at will kunt sacrificen om iets te destroyen. Goblin Instigator heeft weer goede synergie met Skirk Prospector, Goblin Chieftain en Goblin Warchief (Instigator is één van de weinige Goblins die Warchief goedkoper maakt).

Krenko, Mob Boss en Legion Warboss zijn ook nog mogelijke toevoegingen maar je wilt de curve van het deck ook niet te hoog maken, hoewel Krenko erg goed samengaat met Chieftain en Warchief.

@ ronolade: zelfde idee inderdaad. Ben zelf begonnen met Magic ten tijde van Odyssey, creatures van nu zijn qua power level nauwelijks vergelijkbaar met die van toen.

2-7-2020 7:44:00

@Max: Dat ziet er uit als al een leuke list om te spelen. Tof dat je die gemaakt hebt!

Heb je Siege-Gang Commander er ook uit gelaten vanwege de casting cost? Zou je niet door de Skirk Prospector een iets hogere curve kunnen accepteren? Of wordt het deck te langzaam voor historic dan?

Andere goblins die nog te overwegen zijn zijn denk ik Krenko, Tin Street Kingpin en Goblin Trashmaster.

2-7-2020 9:55:00

ik speel al een tijdje goblins op arena, in een jund shell. Ik speel groen eigenlijk alleen voor de 2/2 riot goblin voor , maar dat is wel een fijne 2 drop om agro te zijn. Qua mana gaat het heel prima, want je kunt prima Unclaimed Territory spelen in een deck waar de enige non creature spell Call of the Death-Dweller is.

edit: ik speel Unclaimed Territory over Rootbound Crag omdat ie altijd untapped in het spel komt.

2-7-2020 10:09:00
3-7-2020 0:30:00

@ the dude: Max? Zo heet mijn tweelingbroer, waarschijnlijk haal je ons door elkaar. Ik heb Siege-Gang Commander er inderdaad uit gelaten vanwege z'n mana cost, ik denk dat 5 ondanks Skirk Prospector en Goblin Warchief te veel is voor een deck met 22 land. Krenko, Tin Street Kingpin en Goblin Trashmaster zijn denk ik niet goed genoeg, in ieder geval voor het maindeck. Misschien zou je nog wat Goblin Warchiefs uit mijn lijst kunnen cutten voor bijvoorbeeld een enkele Krenko, Mob Boss (kun je zoeken met Goblin Matron en werkt ook goed samen met Conspicuous Snoop) omdat je anders acht 3-drops hebt die je andere Goblins haste geven, dat is misschien een beetje dubbelop.

@ Arjan: geen slecht idee om groen te splashen voor Zhur-Taa Goblin en Grumgully, the Generous als dat niet voor manaproblemen zorgt. Conspicuous Snoop is denk ik wel een auto-include momenteel, misschien voor een paar Goblin Matrons?

3-7-2020 8:15:00

Excuses Huib, ik verwar je inderdaad met je tweeling broer.

Ik dacht dat ik Goblin Trashmaster als 1-off in de meeste modern en legacy lijsten had zien staan en dacht dat hij daarom hier ook wel goed zou zijn. Het bleek met name in legacy, maar daar heb je wellicht sneller dan in historic en modern dat je iets tegen artifacts wil kunnen.

Conspicuous Snoop zou ik zelf wel altijd toevoegen. Die kaart kan toch wel wat kaartvoordeel toevoegen aan het deck.

11-7-2020 21:22:00

Nog 5 dagen voordat Jumpstart naar Magic Arena komt, excited! Naast Naya Tokens en Mono-Blue Tempo met Curiosity als extra Curious Obsessions heb ik nog één andere lijst die ik zeker wil uitproberen:

Orzhov Sacrifice

//Lands (24)
4 Godless Shrine
4 Isolated Chapel
4 Phyrexian Tower
8 Plains
4 Swamp

//Creatures (30)
4 Garrison Cat
4 Hunted Witness
4 Blood Artist
4 Cruel Celebrant
4 Priest of Forgotten Gods
3 Liliana’s Standard Bearer
4 Woe Strider
3 Luminous Broodmoth

//Other
4 Village Rites
2 Command the Dreadhorde

Dit deck krijgt een boost door Blood Artist en met name Phyrexian Tower. Lots o' sacrificing and draining, vooral als je Celebrant/Artist + Woe Strider + Luminous Broodmoth hebt liggen, alles sact behalve de Woe Strider en dan met Command the Dreadhorde alles weer terughaalt en opnieuw sact.

Jullie misschien nog leuke deckideeën?

16-7-2020 1:18:00

Vandaag (de 16e) Jumpstart op Magic Arena! Ik zit zelf nog te broeden op een lijst met Unburial Rites + Scholar of the Lost Trove + Rise of the Dark Realms maar lastig om dat echt competitief te maken...

16-7-2020 8:52:00

Stitcher’s Supplier om je combo in de graveyard te krijgen?

16-7-2020 11:17:00

Ja die sowieso (eigenlijk elke graveyard based strategy in Historic speelt 'm), waarschijnlijk ook Merfolk Secretkeeper en Ulamog, the Ceaseless Hunger. Maar heb zo m'n twijfels of je dat echt competitief kunt maken. Een Ultimatum i.p.v. Rise of the Dark Realms is ook een mogelijkheid.

16-7-2020 12:36:00

Die Ultimatums zijn sowieso fantastisch. Ik zag een hele leuke Emergent Ultimatum build die Liliana, Dreadhorde General, Kiora Bests the Sea God en Planewide Celebration opzoekt. Welke keuze je ook maakt, je bent de sjaak. Genesis Ultimatum met Terror of the Peaks, Uro, Titan of Nature’s Wrath en Cavalier of Thorns is ook leuk.

19-7-2020 1:23:00

Ultimatums zijn zeker leuk! In Historic wordt meestal Omniscience in plaats van Kiora Bests the Sea God gespeeld in combinatie met Emergent Ultimatum. In Standard kun je er namelijk altijd nog voor kiezen om dan de Planewide Celebration terug te laten shufflen, dan is het tenminste niet meteen game over.

Jullie al succes gehad met leuke Historic decks trouwens? Ik heb Mono-Blue Tempo en Naya/Boros Tokens met Transmogrify en Craterhoof Behemoth al redelijk goed uitgetest. Beide sterke decks maar de 'play patterns' zijn al snel redelijk saai... Op dit moment ben ik het Orzhov Sacrifice van een paar posts hierboven aan het uitproberen. Leuk, maar niet echt geschikt voor de ranked queue denk ik.

19-7-2020 7:32:00

Ik ben trouwens nog een leuke combo tegenkomen op de redditpagina van Magic Arena: Soul Warden/Ajani’s Welcome + Famished Paladin + Presence of Gond. Infinite 1/1 tokens en infinite life dus. Ik denk dat ik de volgende build ga uitproberen:

Famished Paladin Combo (Historic)

//Lands (24)
6 Forest
10 Plains
4 Sunpetal Grove
4 Temple Garden

//Creatures (24)
4 Selfless Savior (om Soul Warden/Famished Paladin/Fauna Shaman te beschermen}
4 Soul Warden
2 Daxos, Blessed by the Sun (extra Soul Warden-effect)
4 Famished Paladin
4 Fauna Shaman (tutort naar Famished Paladin)
2 Forerunner of the Legion (tutort naar Famished Paladin)
4 Heliod’s Pilgrim (tutort naar Presence of Gond)

//Other
4 Ajani’s Welcome
4 Gods Willing (had hier eerst Fight as One maar heb al indestructible effect met Selfless Savior en Fight as One beschermt niet tegen T3feri en Brazen Borrower)
4 Presence of Gond

Als iemand nog tips heeft hoor ik het graag, dit is namelijk een eerste opzetje.

20-7-2020 19:13:00

Voor met name 'the dude': LegenVD heeft een gave build van Goblins in Historic gemaakt, zie hier.

20-7-2020 19:20:00

Leuk, die ga ik binnenkort eens kijken.

22-7-2020 0:23:00

Mocht je het deck bij elkaar willen craften, houd er dan rekening mee dat Muxus, Goblin Grandee over een tijdje wel eens gebanned zou kunnen worden. Die kaart blijkt namelijk echt OP. Voor Muxus krijg je dan nog wel je wild cards terug, maar niet voor bijv. Conspicuous Snoop, Goblin Chieftain en Krenko, Mob Boss.

12-3-2021 21:50:00

Ondertussen weer begonnen met het spelen van arena nu het ook op de mobiel kan. Voornamelijk historic goblins.

Gisteren is historic anthology 4 uitgebracht: hier
Ik ben benieuwd of er nog mensen blij zijn met de nieuwe kaarten?

13-3-2021 16:36:00

De reacties zijn over het algemeen niet al te positief, en terecht. Zitten maar weinig speelbare kaarten tussen.

13-3-2021 20:04:00

Ik werd er zelf ook niet direct warm van inderdaad. Marit Lage’s Slumber is wellicht nog wel tof met alle snow permanents in Kaldheim.

14-3-2021 7:40:00

De enige kaart die ik tot nu toe regelmatig voorbij zie komen is Death’s Shadow. Door levens te betalen met shockduals en Thoughtseize proberen ze goedkoop en snel een sterk creature te spelen op een lege battlefield.

14-3-2021 11:47:00

Ik ben wel blij met Abomination of Llanowar voor in mijn historic Kethis legendary elves Brawl deck. Al kun je niet zo vaak historic brawl spelen.....

15-3-2021 16:18:00

@PAulus: ik speel graag Historic Brawl. Je kunt me toevoegen als friend op arena Barbaboon#55709 zodat we direct challenges kunnen doen

Scroll: [boven|reacties|beneden]