Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

[COLUMN] Ikoria Theorycrafting: 4 Spicy Decks!

Scroll: [boven|reacties|beneden]
12-4-2020 00:37:00

Het zal jullie niet ontgaan zijn: de nieuwe Magicset ‘Ikoria: Lair of Behemoths' komt binnenkort uit. Op Magic Arena, de enige manier waarop ik op dit moment Magic speel, is de set zelfs al over vijf dagen beschikbaar. Wat ik graag doe voorafgaand aan het uitkomen van een nieuwe set is alvast (casual) deckjes bedenken met de gespoilde kaarten. Dat heb ik ook nu weer gedaan. In deze column lees je wat ik heb kunnen bedenken rond vier van mijn favoriete kaarten uit Ikoria: Escape Protocol, Unpredictable Cyclone, Colossification en Obosh, the Preypiercer.




Aangezien kaartlinkjes voor Ikoria op het moment van schrijven nog niet werken op NederMagic, hier een link naar de inmiddels volledige spoiler. Er zit een zoekfunctie bij mocht je tijdens het lezen van deze column willen zoeken naar specifieke kaarten.

Bij het afspeuren van de spoiler naar kaarten waar ik deckjes mee wil gaan bouwen, let ik vooral op build-around-kaarten. Die zorgen namelijk voor compleet nieuwe decks, en dat is toch wel het leukste van een nieuwe set: spelen met zo veel mogelijk nieuwe kaarten. In Ikoria geen gebrek aan build-around-kaarten. Sterker nog, de set heeft een cycle van zogenaamde ‘Companions': kaarten die je altijd van buiten de game kunt casten maar die je in ruil daarvoor een bepaalde deckbuildingrestrictie opleggen. Vanzelfsprekend ben ik daarom gaan brainstormen over decks met deze kaarten, en voor één kaart heb ik denk ik iets leuks kunnen bedenken: Obosh, the Preypiercer.

OBOSH, THE PREYPIERCERObosh kun je dus altijd spelen als je 5 mana tot je beschikking hebt, maar in ruil daarvoor mag je deck alleen maar uit kaarten bestaan met een oneven mana cost. Dat worden dus vooral kaarten van 1 of 3 mana omdat je deck nogal clunky wordt als je ook 5- en 7-mana kaarten erin gaat spelen. 1 en 3 kun je namelijk nog redelijk makkelijk in één beurt spelen, 3 en 5 wordt al een stuk lastiger. 3 en 3 is ook al aardig lastig dus waarschijnlijk kun je het beste vooral 1-mana kaarten spelen. Dan is het alleen wel zaak dat die 1 mana kaarten een beetje impact hebben en als het even kan ook wat synergie met Obosh. De oplossing? Spectacle kaarten!

Odd Obosh
//Lands (24)
4 Blood Crypt
2 Castle Locthwain
8 Mountain
6 Swamp
4 Temple of Malice

//Creatures
4 Gingerbrute
4 Tin Street Dodger
4 Bonecrusher Giant
4 Hunted Nightmare

//Other (19)
4 Shock
4 Drill Bit
4 Light Up the Stage
3 Slaying Fire
4 Skewer the Critics

//Sideboard
1 Obosh, the Preypiercer

In eerste instantie wilde ik de Cauldron Familiar + Witch’s Oven + Mayhem Devil + Claim the Firstborn package spelen in dit deck omdat Familiar + Oven spectacle enablet en omdat 2 schade schieten per sac van Familiar in combinatie met Mayhem Devil niet mis is. Aan de andere kant: Rakdos Aristocrats is op dit moment één van de beste decks in Standard en bevat al deze kaarten én het liefst sac je Cauldron Familiar pas in de beurt van je tegenstander nadat je met ‘m geblockt hebt, terwijl spectacle altijd op sorcery speed gaat. Daarom heb ik ervoor gekozen om niet deze package te spelen, maar één met creatures die ik nagenoeg unblockable kan maken zodat spectacle makkelijk te activeren is: Gingerbrute en Tin Street Dodger. Het betalen voor hun activated ability in beurt 2 (als het al nodig is) doet niet zo'n pijn omdat ik geen 2-drops kan spelen.

Voor wat betreft spectacle kaarten kom je natuurlijk al gauw uit bij Light Up the Stage, Skewer the Critics en Drill Bit. Bijkomend voordeel van Skewer the Critics is dat hij na Obosh 6 schade kan doen voor één mana. Shock is ook een logische toevoeging: goede removal en kan na Obosh voor 4 face damage zorgen. Andere ‘burn' die perfect in dit deck past: Bonecrusher Giant! Officieel een 3-drop, maar je kunt ‘m eerst ook voor twee mana spelen, een verder onbezet slot in mijn deck. Voor de andere 3-drop ben ik uitgekomen bij de Ikoria-kaart Hunted Nightmare. Hij kan mogelijk voor 8 doorkomen in beurt 5 na Obosh en ik denk dat de drawback enorm meevalt vanwege z'n menace en de hoeveelheid removal in dit deck. Tegen veel gespeelde decks als Bant MidRamp, Sultai Midrange, Temur Reclamation en Azorius Control zal z'n drawback er zelfs niet of nauwelijks toe doen. De laatste 3 slots zijn voor Slaying Fire, een kaart die 8 face damage voor drie mana doet na Obosh.



Wat misschien opvalt aan de decklist is dat ik geen extra exemplaren van Obosh maindeck speel. Playtesten zal moeten uitwijzen of dit een goede keuze is, maar je wilt sowieso geen ‘extra' Obosh trekken voor beurt 6 omdat je in beurt 5 er gegarandeerd één kunt spelen. Daarom denk ik dat 0 Obosh maindeck juist is. Overigens zou je met dit deck ook mono-rood kunnen gaan, maar ik denk dat Drill Bit en Hunted Nightmare de zwarte splash waard maken. En mono-rood kom je al zo veel tegen in Magic Arena…

ESCAPE PROTOCOLEen andere kaart waar meteen m'n oog op viel toen ie gespoiled werd, was Escape Protocol, voornamelijk vanwege z'n gelijkenis met Astral Slide. In de tijd van Onslaught heb ik veel plezier aan die kaart beleefd. Member Astral Slide + Eternal Witness + Wrath of God + random cycling spell? I member… Nu is Escape Protocol duidelijk minder goed door z'n trigger cost maar wat een voordeel kan zijn ten opzichte van Astral Slide is dat je je creature meteen weer terugkrijgt zodat je ‘m bijvoorbeeld nog een keer kunt blinken. Vanwege de trigger cost van Escape Protocol kun je ‘m waarschijnlijk het beste combineren met goedkope creatures met enters the battlefield-effecten. Toevallig is er in Standard momenteel een competitief wit-blauw blink deck rond Thassa, Deep-Dwelling dat Charming Prince en Fblthp, the Lost als goedkope creatures speelt. Fblthp is een ideaal creature om te blinken, maar in plaats van Charming Prince ga ik liever de discardroute op met Burglar Rat en Yarok’s Fenlurker:

Escape Protocol Discard
//Lands (25)
2 Fabled Passage
7 Island
8 Swamp
4 Temple of Deceit
4 Watery Grave

//Creatures
2 Brazen Borrower
4 Burglar Rat
3 Fblthp, the Lost
4 Yarok’s Fenlurker
2 Murderous Rider

//Other
4 Escape Protocol
4 Startling Development
2 Tyrant’s Scorn
4 Memory Leak
3 Frostveil Ambush
3 Boon of the Wish-Giver

Dit deck verliest waarschijnlijk keihard van aggro decks maar tegen midrange en control decks moet het een goede kans maken. Het lastige bij het theorycraften van dit deck is het aantal cyclingkaarten dat je moet spelen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor 14 stuks, ongeveer 1 op de 5 kaarten in je deck dus. Je hebt ze nodig voor Escape Protocol maar van zichzelf zuigen ze behoorlijk hard dus je wilt er ook niet te veel spelen. Vanwege de trigger cost van Protocol heb ik gekozen voor alleen cyclers die cyclen voor . Bijkomend voordeel van de goedkope cycling is dat je snel op zoek kunt gaan naar Protocol als je die niet in je beginhand hebt.



Naast landjes, Escape Protocol, blink creatures en cyclers bestaat de rest van het deck uit removal. Ik heb gekozen voor een 2/2/2-verdeling tussen Brazen Borrower, Murderous Rider en Tyrant’s Scorn zodat je in principe overal een antwoord op hebt. Met Borrower kun je bijvoorbeeld een Wilderness Reclamation bouncen en als het even meezit meteen laten discarden als je al voor een lege hand gezorgd had via Protocol + discard creature.

Een leuk trucje dat je met dit deck kunt uithalen, is dat je je tegenstander de mogelijkheid kunt ontzeggen om nog een kaart te spelen, op instants na dan. Als je tegenstander namelijk een lege hand heeft en hij trekt een kaart voor zijn beurt, dan kun je in zijn draw step een discard creature blinken en moet hij z'n net getrokken kaart discarden voordat hij naar z'n eerste main phase kan. Sounds like fun.

Opvallende afwezigen in het deck zijn waarschijnlijk Thought Erasure, Davriel, Rogue Shadowmage en Rankle, Master of Pranks. Eigenlijk had ik voor allen geen plaats in m'n deck omdat je nou eenmaal een x aantal cyclers nodig hebt, en ik denk dat 14 ongeveer het minimum is. Daarnaast zijn Thought Erasure en Davriel redelijke dead draws als je tegenstander geen hand meer heeft, en dat is wel de bedoeling van Protocol in combinatie met de discard creatures. Rankle is leuk om allebei een kaart mee te pakken en die van je tegenstander meteen weer te laten discarden of om allebei een creature te sacrificen (ik sac graag een 1/1) maar ik zag geen kaart die ik ervoor uit wilde halen. Ik heb nog getwijfeld om er een landje uit te halen omdat de curve van dit deck zo laag is, alleen denk ik dat het cyclen + betalen van Protocol redelijk mana intensief is. Goede kans in ieder geval dat ik nog een hoop ga sleutelen aan deze lijst nadat ik er voor het eerst mee gespeeld heb.

UNPREDICTABLE CYCLONEOver naar het deck waar ik het langst mijn hoofd over gebroken heb, die rond Unpredictable Cyclone. Het eerste waar ik aan dacht toen ik deze kaart zag was een Ultimatum spelen voor . Dat is dan ook precies wat ik ga doen:

Unpredictable Cycling
//Lands (27)
1 Castle Vantress
2 Fabled Passage
4 Hallowed Fountain
2 Island
2 Mountain
2 Plains
4 Raugrin Triome
4 Sacred Foundry
4 Steam Vents
2 Temple of Epiphany
1 Temple of Triumph

//Creatures
4 Bonecrusher Giant

//Other (29)
2 Aether Gust
3 Go for Blood
4 Deafening Clarion
2 Mystical Dispute
4 Teferi, Time Raveler
4 Unpredictable Cyclone
4 Boon of the Wish-Giver
3 Shark Typhoon
3 Inspired Ultimatum

Waar ik in eerste instantie geen rekening gehouden mee had bij Unpredictable Cyclone, is dat je de kaart die je cyclet ook weer kunt revealen met de Cyclone. Daardoor zijn cyclers als Flourishing Fox en Drannith Healer een grote no-no. Boon of the Wish-Giver is daarentegen een perfecte cycler voor dit deck: als je ‘m cyclet en vervolgens een andere Boon revealt, trek je nog altijd vier kaarten voor , een prima deal.

In eerste instantie wilde ik dit deck in de Temurkleuren (groen-blauw-rood) maken vanwege de ramp van Growth Spiral, Uro, Titan of Nature’s Wrath en Migration Path en goede cycler i.c.m. Cyclone Titanoth Rex. Het nadeel is dan alleen dat je je eerste sweeper meestal pas in beurt 4 kunt spelen in de vorm van Storm’s Wrath. In best of 1 op Magic Arena heb je nou eenmaal een sweeper nodig tegen al die irritante Mono Red Aggro decks als je zelf een traag deck bent. Mede daarom heb ik uiteindelijk voor de Jeskaikleuren gekozen, die hebben met Deafening Clarion en Teferi, Time Raveler namelijk de beste anti-aggro tools en de betere Ultimatum in de vorm van Inspired Ultimatum. Supervet dat ze weer nieuwe Ultimatums geprint hebben trouwens, waren altijd al één van de leukste kaarten in Shards of Alara, niet geheel toevallig mijn favoriete Magicset samen met Ravnica, City of Guilds.



Toen begon het puzzelen met cyclers en payoffs zoals Ultimatums en grote creatures. Een erg voor de hand liggende kaart in dit deck is Yidaro, Wandering Monster. Als je die als enige creature speelt en je cyclet ‘m als je Cyclone hebt liggen, dan heb je met 100% zekerheid een 8/8 hasty trampler voor twee mana. Maar is dat wat je wilt nadat je eerst vijf mana hebt betaald voor een kaart die van zichzelf niks doet (Cyclone)? Ik denk het niet. Waarschijnlijk heb je liever iets waardoor je in leven blijft zoals lifegain, mass removal of andere removal. Tegelijkertijd biedt het niet spelen van {=yidaro, wondering monster} ruimte voor Bonecrusher Giant. Daar kun je dan niet ‘in cyclen' via Cyclone met Yidaro en het is een kaart die je de early game door kan helpen.

Na creatures ben ik gaan zoeken welke enchantments, instants en sorceries ik gratis zou willen casten via Unpredictable Cyclone. Qua enchantments is er één die prima past: Shark Typhoon! Het deck speelt namelijk vooral noncreature spells (en grote ook), hij cyclet zelf en overbodige exemplaren van Cyclone kun je dan wegcyclen voor een Typhoon (hoop je, want je zou nog een Cyclone kunnen treffen). Goede ‘big instants' zijn er helaas niet op dit moment in Standard, maar dat biedt wel ruimte voor goedkopere instants als Aether Gust en Mystical Dispute om de early game mee te overleven en in het geval van Dispute Unpredictable Cyclone te beschermen tegen Teferi, Time Raveler of een counter. Voor wat betreft sorceries is Inspired Ultimatum dé voor de hand liggende keuze binnen Jeskai. Het lijkt me namelijk niet verstandig om kaarten te spelen die je alleen maar kunt casten via Cyclone. Verder kun je als je een sorcery cyclet ook een Boon of the Wish-Giver (prima!), Deafening Clarion (meh, maar soms ook goed) of een Go for Blood (waarschijnlijk huilen) revealen. Helaas is Go for Blood noodzakelijk als sorcery cycler. Gewoon fingers crossed dat je ‘m niet als eerste sorcery tegenkomt…

Heel benieuwd hoe dit deck speelt. Je kunt in ieder geval keihard afgaan als je untapt met een Unpredictable Cyclone in het spel. Cycle een enchantment, vindt Shark Typhoon, cycle een sorcery, vindt Inspired Ultimatum, o.a. draw 5 en maak 7/7 flying Shark, cycle nog een paar kaarten die je net getrokken hebt, enz. Plezier verzekerd.

COLOSSIFICATIONDan tot slot het deck rond Colossification. Een creature +20/+20 geven maar wel moeten tappen, dat moet toch te misbruiken zijn? Jazeker! Storm Herald + Colossification + Fling, anyone?

Storm Herald OTK
//Lands (26)
4 Breeding Pool
2 Fabled Passage
2 Forest
2 Island
4 Ketria Triome
2 Mountain
4 Steam Vents
4 Stomping Ground
1 Temple of Epiphany
1 Temple of Mystery

//Creatures
4 Bonecrusher Giant
4 Storm Herald
2 Uro, Titan of Nature’s Wrath

//Other (24)
4 Opt
3 Fling
4 Growth Spiral
2 Mystical Dispute
4 Thirst for Meaning
4 Storm’s Wrath
3 Colossification

Ik zat met dit deck eerst op een spoor van Storm Herald in combinatie met {=colossificaton}, Setessan Training voor trample en Claim the Firstborn/Stony Strength om Storm Herald te untappen maar ik had vrij snel door dat dat geen goed deck op zou leveren. Je speelt dan gewoon te veel kaarten die op zichzelf niet goed zijn. Daarom besloot ik de combo een hele kaart kleiner te maken met Fling. De rest van het deck bestaat uit removal (Bonecrusher Giant (ja, alweer) en Storm’s Wrath), kaarten om je combostukken te vinden (Uro, Opt, Growth Spiral, Thirst for Meaning), discard om Colossification in je gy te krijgen (Thirst for Meaning), ramp om Colossification eventueel te kunnen hardcasten op een creature (Uro, Growth Spiral) en combobescherming (Mystical Dispute, had ook Negate kunnen zijn).



23 face damage voor slechts vijf mana, dat is pretty spicy als je het mij vraagt. Een andere interactie die je niet over het hoofd moet zien is dat je Uro, Titan of Nature’s Wrath in reactie op zijn sac trigger kunt sacrificen aan Fling. Het zou namelijk kunnen dat 23 schade niet genoeg is als je tegenstander zelf een paar keer heeft geUro'd.

In plaats van de Bonecrusher Giants zou je misschien ook een paar Aether Gusts en Narset, Parter of Veilsen kunnen proberen, ligt een beetje aan de decks die je tegenkomt.

JULLIE SUGGESTIES EN DECKIDEEËNNu ben ik benieuwd naar jullie theorycrafts voor Ikoria. Welke gekke combo's of Companion decks hebben jullie bedacht? Post het vooral in een reactie hieronder. Ook als je een suggestie hebt voor één van m'n decks hoor ik dat natuurlijk graag, ze zullen namelijk nog verre van optimaal zijn. Mocht je geen eigen deckidee of suggestie voor mij hebben maar deze column wel hebben gelezen, wil je dan zo vriendelijk zijn om even een ‘gelezen' als reactie achter te laten? Dan weet ik tenminste dat ik hier niet uren voor Jan met de korte achternaam aan heb gewerkt.

Bedankt voor het lezen en #stayhome (sarcasme, niet dat je wel veel naar buiten moet gaan maar heb het inmiddels een beetje gehad met al die belerende BN'ers ),

Huib

 Reactie plaatsen

Reacties (11)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
12-4-2020 14:09:00

Nou één iemand heeft in ieder geval je column gelezen, gefeliciteerd.

12-4-2020 14:34:00

Flink artikel weer Huib. Ik hoop dat mensen er wat aan hebben bij het opdoen van deckideeen. Tijd zat om nieuwe deckjes te bedenken met al dat thuiszitten lijkt me.

12-4-2020 20:01:00

Ik zit zelf aan een Stormollusus deck te denken, maar zou dan de removal minderen naar alleen de Bonecrusher Giant en daarnaast dan Shock spelen in plaats van opt. Ik speel dan Kiora, Behemoth Beckoner en 4x Uro, zodat ik nog sneller mijn combo samen krijg (2 creatures die me extra kaarten laten pakken). Bovendien speel ik dan weer geen Growth Spiral, maar Thrill of Possibility, en Shimmer of Possibility om gerichten te kunnen zoeken dan Opt. Voor de rest zou het er ongeveer hetzelfde uit gaan zien.

12-4-2020 20:18:00

@ Max: d*ck.

@ Michiel: zo is het maar net!

@ Rick: leuk dat jij ook al over een Storm Herald + Colossification deck hebt nagedacht. Meer Uro's is zeker een mogelijkheid, ik had in eerste instantie 3 in m'n deck i.p.v. 2 maar voor 4 Growth Spirals + 4 Uro moet je waarschijnlijk meer land spelen dan 26 om altijd die extra land drop te garanderen. Shimmer of Possibility is een erg goede suggestie. Thrill of Possibility ben ik persoonlijk minder fan van omdat je dan Colossification al op hand moet hebben, in tegenstelling tot bij Thirst for Meaning. Aan de andere kant kunnen 'maar' 4 discardmogelijkheden wat aan de krappe kant zijn. Dank in ieder geval voor je input!

12-4-2020 23:24:00

Ik heb trouwens nog een vierde deck rond Obosh, the Preypiercer toegevoegd, die wilde ik jullie niet onthouden.

13-4-2020 20:18:00

Storm Herald was ook mijn eerste gedachte toen ik Colossification zag, Fling zat daarentegen niet in mijn gedachten - ik dacht aan Stony Strength.

Unpredictable Cyclone met Sharknado (mogen we hier een custom kaartnaam voor als hij op de site staat, Michiel? ) is een leuke! Hoe zou je die aanpassen voor Pioneer?

13-4-2020 22:16:00

Ik weet nog net wat Pioneer is dus ik ben niet de persoon om daar iets over te zeggen.

15-4-2020 15:15:00

Voor de geïnteresseerden: hier nog een heleboel theorycrafts voor Ikoria. Niet overal is even lang over nagedacht maar bijv. het Abzan Midrange deck met Hero of Precinct One en General Kudro of Drannith (3/3 multicolor Human lord) en Song of Creation (Temur enchantment: play additional land, cast spell: draw two cards, eot discard hand) i.c.m. Adventures en Thassa’s Oracle als wincon zijn leuk bedacht.

16-4-2020 21:00:00

Gelezen, met plezier.

Als suggestie voor jouw Escape Protocol deck denk ik aan de Triome die blauwe en zwarte mana kan maken. Ik denk dat Cycling in het land slot niet zo slecht is in jouw deck.

17-4-2020 00:16:00

leuk om weer eens een artikel van je te lezen, Huib, tijdje geleden.

En als ouderwets amusant en onderhoudend. Meer svp!

17-4-2020 13:11:00

@ Johannes: goede suggestie! Niet aan gedacht vanwege enkel de Dimir-kleuren van het deck.

@ Arjan: thanks!

Scroll: [boven|reacties|beneden]