Commander - Vragen van een beginneling

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Premium lid RedRax (7) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
27-10-2019 1:34:00

Hallo allemaal,

sinds kort ben ik weer begonnen met het verzamelen en spelen met MtG kaarten.
Ik kom uit een ver en grijs verleden wat dat betreft en een hoop is nieuw. Ik heb vroeger veel Casual gespeeld met vrienden maar meer onder het mom ''we doen maar wat en als iedereen het goed vind, so be it''

Waar ik nu wil gaan spelen wordt voor 99% Commander gespeeld en die volgen natuurlijk de officiële regels.
Nu ben ik al wel zover dat ik weet dat je een Commander moet hebben, dat is een legendary creature en 100 kaarten en dat de kleuren in je deck die van je commander moeten zijn, elke kaart maar 1 keer tenzij het basic land is, etc etc.
Ik ben nu bezig met een Elven Commander Deck. Zal vast niet origineel zijn maar ik heb in het verleden altijd een hoop lol met ze gehad. Dus ik wil met de Elfjes beginnen. Ondertussen al 300 kaarten ervoor klaar liggen, alleen nog kiezen welke erin gaan en welke niet. Zie soms ook ff door de bomen het bos niet meer. Al die nieuwe abilities ook erbij :-)

Ik heb over Commander wel een aantal vragen, die ik hier zal gaan stellen als ze in me opkomen. Als jullie mij ermee kunnen helpen, graag! Bedankt dus alvast :-)

Maar nu dus de allereerste:
Ik zie dat er ook allerlei Planewalkers zijn. Mag je die ook toevoegen in je deck? Is daar een limiet voor oid?

 Reactie plaatsen

Reacties (12)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
27-10-2019 7:31:00

Hi!

Leuk dat je Magic weer hebt opgepakt en met Commander aan de slag bent gegaan. Elves lijkt me een leuk deck om mee te starten, wat is je commander? En je bent hier aan het juiste adres voor al je vragen, de mensen zijn super behulpzaam. Wellicht dat je in de toekomst ook je deck kunt posten, mocht je daar feedback op willen.

Enfin, om antwoord te geven op je vraag: Je mag zoveel planeswalkers in je deck spelen als je wilt indien:

1). Ze passen in de color-identity van je commander.
Dit houdt in dat je enkel mono- planeswalkers mag spelen als je commander mono- is en enkel , óf planeswalkers als je commander is etc.

2). Je er niet meer dan één van dezelfde speelt.
Toelichting: Je mag een Nissa Revane en een Nissa, Vital Force in je deck spelen en zelfs in het spel hebben liggen, ook al is het allebei Nissa. Je mag echter niet twee keer Nissa Revane in je deck spelen.

Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt en mocht je meer vragen hebben: Shoot!

Groetjes,
Jense

Premium lid RedRax (7) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
27-10-2019 17:26:00

Hey,

zeker weten! Heb er weer helemaal zin in en ben het hele weekend alweer bezig geweest.
Bedankt voor je hulp! Ik ben weer een stukje wijzer nu :-)

Mijn commander is Trostani, Selesnya’s Voice Omwille van de groen/wit combo. Niet dat ik perse groen wit wil spelen maar ik vond dat er wat extra slagkracht in moest qwa creatures en removal.

Het idee achter het deck is om tokens te maken en die te ''populaten'. Allemaal redelijk goedkoop, ook als blockers. Levens verkrijgen via de verschillende creatures en {wellwisher} Elven is dus wel het hoofdthema, ook al is de commander dat niet. Ik heb nog niet echt mega veel kaarten waar ik uit kan kiezen ook dus dat is ook iets voor de toekomst

Ik heb de kaarten erin gestopt waarvan ik dacht dat ze wel goed werken in dit deck maar ik sta open voor alles.

As vrijdag heb ik een commander toernooitje, dan ga ik eens kijken hoe en wat alles werkt en doet en kan het zonodig aanpassen, ook op jullie advies natuurlijk.

Dus elke kritiek of aanvulling is meer dan welkom!
Hier is mijn deck:
hier

Global Moderator NederMagic Rules Advisor Xander (1) Offline Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
27-10-2019 18:18:00

Een tipje over het gebruik van deze site: Het is gebruikelijk om je Commander in je sideboard te stoppen in plaats van in je deck zelf. Als je dan bijvoorbeeld de functie gebruikt om random starthanden te testen, krijg je je Commander niet in je openingshand.

Premium lid RedRax (7) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
27-10-2019 18:55:00

Bedankt voor de tip! Commander zit nu in het sideboard.

Premium lid RedRax (7) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
28-10-2019 10:19:00

Heeft iemand nog tips en trucs voor mijn commander deck? Hierboven staat ie.

28-10-2019 10:38:00

Ziet er best tof uit! Ik heb even snel gekeken maar twee dingen vallen me op: Weinig interactie met artifacts / enchantments, terwijl dat toch één van de dingen is waar in uitblinkt. Ten tweede: de tri-landjes zoals Seaside Citadel zijn niet legal in jouw deck omdat ze niet in de color-identity van je commander passen.

Reclamation Sage is een fantastische kaart en past goed in je thema + is goedkoop

28-10-2019 11:02:00

Leuk begin van je deck! Ik heb zelf ook ooit een elven commander deck gemaakt en het kan echt super snel zijn als je het goed aanpakt.

Dingen die mij opvallen:
Je speelt weinig ramp effecten zoals Kodama’s Reach, Cultivate, Skyshroud Claim etc. Dit helpt je om snel je gameplan te kunnen uitvoeren. In een elven deck is het misschien zelfs beter om mana dorks te spelen zoals Llanowar Elves, Elvish Mystic etc.

Removal is best belangrijk. Je speelt al een Swords to Plowshares en een Path to Exile. Ik zou er nog een stuk meer in doen die zich vooral richten op artifacts en enchantments. Denk bijvoorbeeld aan een Sundering Growth (meteen leuke synergie met je tokens), Generous Gift, Beast Within, Return to Dust, Nature’s Claim, Aura Mutation, Acidic Slime etc. Er zijn genoeg opties! Interactie met je opponents wordt nogal eens vergeten en je wordt er echt niet blij van als er een Darksteel Forge of Doubling Season op tafel blijft liggen.

Carddraw is ook super belangrijk! Leuk en aardig als je je hand leeg hebt en het een en ander op het bord hebt liggen maar er wordt onvermijdelijk op een moment een Wrath of God gespeeld ofzo. Dan wil je niet met een lege hand zitten. In WG is het best lastig om kaarten te pakken, maar als je goed zoekt heb je heel veel leuke opties zoals Skullclamp (super met 1/1 tokens) Shamanic Revelation, Harmonize, Well of Lost Dreams, Mind’s Eye

Verder vind ik het fijn om recursion te spelen. Eternal Witness, Sun Titan en Regrowth zijn kaarten die ik standaard speel in deze kleuren.

Een goed startpunt is de 8x8 regel. Je kiest 8 effecten waarvan je wilt dat je deck die kan en bij ieder effect kies je 8 kaarten. Je komt dan mooi op 64 kaarten +1 voor je commander en 35 land. 8 effecten kunnen bijvoorbeeld removal, carddraw, ramp, tokens, persoonlijke favorieten, recursion, combat shenanigans, lifegain, finishers zijn.
Hierin kan je variëren. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om wat meer dan 8 ramp en carddraw effecten te spelen. Dan zit ik bijvoorbeeld al snel op 10, 12 of zelfs 16.

Wat je deck betreft denk ik dat je een beetje top heavy in je manacost zit, dus daar zou je wat in kunnen cutten. Ook in commander is letten op je manacurve belangrijk.

Veel ETB tapped landjes. Je speelt twee kleuren dus ik zou meer plains in je deck doen in combinatie met ramp

Die 3 kleuren landjes mag je helaas niet spelen omdat je commander maar 2 kleuren heeft.

Succes met bouwen!

28-10-2019 11:16:00

Beast Whisperer is een leuke optie voor carddraw en is een elf!

Premium lid Paulus (0) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
28-10-2019 13:00:00

Je speelt al de packmaster. Dan zijn Tolsimir Wolfblood en Tolsimir, Friend to Wolves ook erg goed in combinatie met jouw commnder. Ook al zijn de tokens legendary, ze komen wel in spel en triggeren zowel Emmara als Tolsimir. En de wolfsblood geeft ook een mooie anthem die goed combineert met de groenwitte elfen uit het Lorwyn block. Denk aan Rhys the Redeemed (helaas wel wat prijzig), Wilt-Leaf Liege en Mercy Killing. Die laatste is weer sterk met jouw Drove of Elves en Lys Alana Bowmaster en andere dikke elfen. En in het uiterste geval is het removal....

Ook de nieuwe Return of the Wildspeaker is een fijne kaart met dikke elfen... En Guardian Project is erg sterk in eennsingleton format als commander.

En je kunt je ramp niet alleen halen uit mana-dorks als Llanowar Elves, maar ook uit elfen die land zoeken, die blijven liggen na een boardwipe. Denk bv aan Elvish Pioneer en {=distict guide}.

Succes met je deck. Ziet er veelbelovend uit!

28-10-2019 13:25:00

Je kunt je deck ook op het forum zetten he. Zit een knopje voor op de deckpagina. Dan wordt het een topic met je deck waar mensen commentaar op kunnen geven.

Premium lid RedRax (7) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
28-10-2019 19:42:00

Mannen hartstikke bedankt! Met deze tips en kaarten kan ik zeker wel wat! Ik heb er een aantal volgens mij al liggen hier. Moet nog even kijken maar jullie hebben me weer een stap verder geholpen! Bijna alle tri/duallandjes (zo noem ik ze maar ff) gaan er uit. Komt veels teveel ''into play tapped'' Ben ook bang dat dat te erg tegen me gaat werken. Met de 8x8 tactiek ga ik zeker ook wat doen. Stuk duidelijker zo allemaal.
Thanks, ik ga hem weer aanpassen. Wordt vervolgd dus!

En Michiel, ja zal ik doen. Ben nog niet zo bekend hier met alles op het forum en decks enzo, komt goed. Thanks allen!

Global Moderator NederMagic Rules Advisor Xander (1) Offline Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
29-10-2019 8:38:00

Een paar landjes die getapt in het spel komen, is niet echt een probleem, want Commander is een (veel) langzamer formaat dan andere formaten. Je moet er dus alleen wel goed op letten dat ze binnen de color identity van je Commander toegestaan zijn.
Een hoop dingen moet je gewoon ondervinden door te spelen.

Scroll: [boven|reacties|beneden]