Tips

Meest gebruikte links
Actieve forumtopics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Theros Beyond Death (THB)
Throne of Eldraine (ELD)
Commander 2019 (C19)
Core Set 2020 (M20)
Modern Horizons (MH1)
War of the Sparks (WAR)
Ravnica Allegiance (RNA)
Guilds of Ravnica

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Draftbattle Theros Beyond Death.

Hulpvraag: EDH 101

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Premium lid Casper (2) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
5-9-2019 23:47:00

Dag lieve Magic mensen!

Net als waarschijnlijk bij velen van jullie wordt er bij mij in de omgeving vrij veel EDH gespeeld. Dat heb ik niet. Is zielig. Ik kan natuurlijk wel een deckje lenen, maar dat is toch anders. Ik kan natuurlijk ook de regels wel vinden en een stapel karton netdecken of een precon kopen, maar voor zover ik begrijp is (casual) EDH bij uitstek het format om iets raars te doen, dus ik zou graag zelf iets in elkaar vouwen om het een keer een kans te geven.

Probleem echter: ik heb geen flauw benul waar ik aan begin. Een deck bestaat wat mij betreft uit een stuk of 8 playsetjes, wat situationeel spul wat bij voorkeur te tutoren is en een stapeltje land. 100 kaarten singleton snap ik dus écht niks van.

Heeft iemand misschien wat mooie linkjes naar de absolute beginnersuitleg wat betreft deckbuilding, danwel zin om zelf wat tips and tricks neer te pennen?

Alvast bedankt!

Casper

 Reactie plaatsen

Reacties (11)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
6-9-2019 8:02:00

Nou, ik weet niet of ik de juiste persoon ben om je hierin te adviseren, maar bij deze een paar tips.

Wat je beter niet kunt doen in mijn ervaring:

* Eenieder zijn land slopen.
* Alle handen weg laten mikken.
* Infinite combo's. ('Oeps, ik heb gewonnen.')
* In één beurt door je halve deck combo-en.
* Meerdere beurten op rij nemen.
* Iedere beurt alle creatures slopen.
* Een deck bouwen wat draait om life gain.

Dus in een notendop: laat andere mensen ook een beetje spelen.

Wat je vooral wel moet doen:

* Kaarten spelen waar je mee kunt winnen.
* Kaarten spelen die je na een boardwipe weer terug op niveau kunnen brengen.
* Kaarten spelen die iets op instant speed doen. Je zult het merendeel van de tijd niet zelf aan de beurt zijn, met open mana blijf je meer betrokken bij het spel. (Hier ben ik zelf overigens niet zo goed in.)
* Een antwoord hebben op enchantments, artifacts en creatures.

Wat originaliteit betreft moet je eigenlijk eerst de lokale metagame peilen. Daar kom je vrij snel achter door te vragen naar de commanders die ze spelen.


6-9-2019 13:20:00

Hi Casper,

Kijk eens hier naar zou ik zeggen. Sowieso een leuk YouTube kanaal over commander, met ook leuke gameplay videos.

Have fun met wat mij betreft het mooiste format van mtg ;-)!

6-9-2019 15:36:00

Het kanaal dat hiervoor genoemd is van de commandzone is erg goed.

Als je meer van lezen bent is dit wellicht iets voor je: hier

Op mtggoldfish.com schrijft Tomer Abromovici veel artikelen over (budget) Commander. Hij bouwt zijn artikelen altijd zo op dat hij aangeeft wat het doel van het deck is en hij somt de kaarten op die hij overweegt, daarmee krijg je een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is.
Hij doet ook meestal een precon upgrade met uitgebreide toelichting. Erg leerzaam zijn die artikelen.

Ook edhrec.com is een goede informatie site. Niet klakkeloos de lijsten overnemen, maar juist zoeken naar decks die de kaarten spelen die jij ook wil, via de filters. Sowieso zijn de thema pagina's daar erg inspirerend om eens te bekijken. Je komt daarmee wel op ideeen.

Maar alvast een voorschot:
Commander potjes duren langer (door het multiplayer karakter en door het aantal levens). Dus carddraw en manaversnelling zijn erg belangrijk. Niet voor niets is Sol Ring de meest gespeelde kaart.....

Veel plezier met bouwen en spelen in ieder geval,

Premium lid Casper (2) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
6-9-2019 16:32:00

Dank heren, mooie suggesties! Ik zal me eens verdiepen in wat er allemaal kan. Mochten er nog mensen zijn met aanvullende suggesties, altijd welkom!

6-9-2019 17:42:00

Mijn eerste stap voor het bouwen van een deck is eigenlijk altijd het kiezen van een commander of een thema. Mijn tip zou dus zijn kies een commander met een mechanic of ability dat je leuk lijkt om te spelen of een thema (bijvoorbeeld tribal).

Als je daar nog niet direct een idee voor heb kun je wellicht eens wat legendary creatures gaan bekijken in kleuren die je graag speelt.

6-9-2019 21:42:00

Tof dat je commander gaat spelen! Ik zou eens beginnen met het raadplegen van je playgroup. Welke commanders spelen zij en wat is het powerlevel? Het is een beetje jammer als zij budget decks spelen en jij met een competitive deck aan komt zetten, of andersom. Dit is denk ik één van de belangrijkste aspecten van casual Magic, maar dat weet je wel. Vraag direct ff welke zaken als not done gezien worden. Het werd hierboven ook al genoemd, maar sommige playgroups vinden mass landdestruction niet leuk, terwijl andere er geen probleem mee hebben. Communicatie is het sleutelwoord.

Premium lid Casper (2) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
6-9-2019 22:52:00

@the dude
Ik zat net even te kijken voor een Commander... te,... veel... opties! Daar moet ik nog even over nadenken.

@Jense
Wijze woorden. Ik zal eens polsen en een potje meespelen met een leendeck om even een beeld te krijgen en even te vragen of er zekere "gentlemen's agreements" zijn.

NederMagic Rules Advisor G (253) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
6-9-2019 23:40:00

Ik heb zelf momenteel Seshiro the Anointed in de maak, voor de wat meer 4fun potjes. Het deck is nog steeds erg sterk gebouwd, dus alleen de echt relevante Snakes. Sylvan Library, de quality removal Force of Vigor, Krosan Grip etc. Het deck mist uiteraard de liefde die andere tribes hebben gekregen zoals lords en echte support, maar dat kan ook als een positief iets gezien worden, gezien mensen je deck dan gaan onderschatten.

Verders ben ik ook bezig met Lazav, the Multifarious, dit deck is dan wel weer wat meer in de richting van competitive. Nog steeds multiplayer, maar het heeft een paar combos / OHKOs erin zitten. Oorspronkelijk was dit bedoeld als Yuriko, the Tiger’s Shadow, maar de Ninja meid vangt ongeloofelijk veel haat in de meeste speel groepen.

En dan tot slot hebben we Tetsuko Umezawa, Fugitive mijn favoriete Commando, period. Blue Tempo, met extra turns, Scepter shenanigans, Forbid etc. Maar mensen vinden het niet super leuk om tegen te spelen, want mono-blauw, ondanks dat ze meer aggro gericht is.

Ook heb ik recent hier Foil weten te bemachtigen dus misschien dat ik daar ook iets mee ga doen. Maar voor nu staat Seshiro bovenaan op mijn prioriteiten lijst. Gewoon fun hebben is het leukste aspect van Commander. Sommige potjes kunnen wel een uurtje of twee duren, en om dan iemand eruit te stompen binnen de eerste 3 beurten ofzo is dan misschien niet zo heel leuk voor die ene speler. Dus ik raad je inderdaad aan om even het powerlevel van je winkel te peilen en daarop je keus te baseren.

Ik ben grotendeels een Dimir speler, maar af en toe is het wel fijn om eens een andere kleur te spelen.

Slive (10) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
7-9-2019 9:21:00

Hallo Casper,

je hebt al veel tips en linkjes zie ik
Ook hier op NM staan veel Commander deckjes die je eventueel kan bekijken om ideeen op te doen.

hier ook nog een linkje dat ik gebruik om een idee te krijgen welke landjes ik allemaal kan spelen:
hier

Succes met bouwen!

Premium lid Casper (2) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
8-9-2019 3:02:00

Dank voor de suggesties allen! Hier kan ik wel weer even een paar avonden mee voort. Mocht er iets leuks uit komen qua deckidee zal ik even een lijstje posten voor het geval mensen het leuk vinden om een beginneling te zien worstelen met consistentie te krijgen binnen 99 losse kaarten.

Also: zijn dingen zoals Kokusho, the Evening Star, Sheoldred, Whispering One en Glissa, the Traitor "widely regarded as a dick move" of valt dat binnen de grenzen van het wenselijke?

8-9-2019 8:14:00

Kokusho, Sheoldred en Glissa zijn doorgaans geen probleem. Dingen die meestel wél een probleem zijn, zijn zaken die je in één keer laten winnen of het spelplezier van anderen totaal wegneemt (stax, extra beurten, combo's die 25 minuten duren en uiteindelijk toch fizzelen, landdestruction zonder snelle wincon).

Scroll: [boven|reacties|beneden]