Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Core Set 2021 (C21)
Jumpstart (JMP)
Commander 2020 (C20)
Ikoria: Lair of Behemoths (IKO)
Theros Beyond Death (THB)
Throne of Eldraine (ELD)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Draftbattle Core Set 2021.

Budgetising Standard – 4C(heap) Rally

Scroll: [boven|reacties|beneden]
1-12-2015 22:57:00

Vroegâh, toen ik nog van mijn zakgeld Magic speelde, heb ik heel lang op een heel strak budget moeten spelen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, maar de gewoontes van 10 jaar lang budget spelen slijten niet zomaar weg. Helemaal nu de prijzen van Standard kaarten de pan uit rijzen leek het me een goed idee om te kijken of ik niet een aantal Standard decks kan omzetten naar een budget versie ervan. Bruxonn vroeg zich af of dit überhaupt wel mogelijk was, waarmee hij gelijk m'n richtkruis op z'n voorhoofd kreeg en mocht kiezen welk deck ik als eerste zou doen. Zijn keuze was tegelijkertijd redelijk simpel, en heel lastig. Hij koos namelijk voor 4C Rally

Aan de ene kant is 4C Rally heel simpel om te zetten naar een budget versie. De kern ervan is namelijk spotgoedkoop en bestaat bijna volledig uit commons en uncommons. Er zijn (op de manabase na) maindeck slechts 2 dure kaarten in te vinden: Jace, Vryn’s Prodigy en Collected Company. Sigiled Starfish is een uitstekende budget vervanger voor Jace, en Gather the Pack kan hier de rol van Collected Company overnemen. Aan de andere kant is het 4 kleuren, en om die kleuren allemaal in beurt 2/3 op het veld te krijgen vraagt een manabase ramvol met Fetches en Tangoduals. In Budget is dit naar mijn mening onmogelijk te halen, maar dat neemt niet weg dat ik het ga proberen – ik heb de uitdaging immers geaccepteerd!

4C Rally werkt door veel kleine beestjes te spelen, deze te sacrificen/gebruiken om te chumpblocken/af en toe aan te vallen en via Catacomb Sifter, Grim Haruspex en Zulaport Cutthroat hiermee card- en life advantage te halen. Mocht dit niet genoeg zijn om je tegenstander dood te krijgen speel je een Rally en sacrifice je alles aan de Husk. Aanvallen met de Husk is volledig optioneel – als je voldoende Zulaport Cutthroats in je graveyard hebt liggen is alles terugbrengen en sacrificen voor -2 of zelfs -3 leven per stervend beestje al meer dan genoeg.

Toet toet, boing boing, hakken en zagen……in het deck welteverstaan. Ik volg voor deze column 2 regels:

1. Geen kaarten duurder dan 5 euro.
2. De totale deckwaarde mag niet boven de 50 euro uitkomen (minus basic land)

Met de lijst hier Dit betekent dat de volgende kaarten eruit moeten:

4x Jace, Vryn’s Prodigy
4x Collected Company
4x Flooded Strand
4x Polluted Delta
2x Sunken Hollow
4x Windswept Heath

Dit geeft de volgende lijst: hier
Zoals ik eerder al zei is Sigiled Starfish een uitstekende budget-Jace, hij filtert je draws en aangezien hij 0/3 is kan hij ook nog heel fatsoenlijk blocken tegen aggro. Gather the Pack fungeert als mini-Collected Company, met als extra voordeel dat hij je graveyard vult.

4x Jace, Vryn’s Prodigy -> 4x Sigiled Starfish
4x Collected Company -> 4x Gather the Pack

De manabase is vakkundig uitgebeend, ik kan nu al op m'n klompen aanvoelen dat dit in de praktijk het meest rammelende deel van het deck gaat zijn. Sandsteppe Citadel en Opulent Palace zijn m'n beste opties als budget-duals, Evolving Wilds is een redelijke budget Fetch en verder voegen we veel Basics toe. Ik wil hier wel 1 toevoeging doen waar ik sommige Rally lijsten mee heb zien experimenteren die me wel aanspreekt: Rogue’s Passage. Je maakt de Husk unblockable, valt met hem aan en sacrificed alles om je tegenstander op z'n mik te timmeren met een 10/10 Husk (of groter). De manabase doen we het volgende mee:

+ 1x Evolving Wilds
+ 2x Sandsteppe Citadel
+ 2x Opulent Palace
+ 2x Rogue’s Passage
+ 2x Forest
+ 1x Plains
+ 1x Island
+ 3x Swamp

Budgetizing Standard – 4C Rally V1.0 - hier
Tijd om te spelen!


Testing one, two, testingDe eerste tegenstander is Bruxonn zelf (je denkt toch niet dat ik hem er zo makkelijk af laat komen voor die opmerking, toch?) met Esper Dragons (non-budget). Hij bood aan een budget lijst te maken, maar aangezien ik deze decks voor een FNM speelbaar wil maken vroeg ik hem gewoon zijn non-budget lijst te spelen. Wel ben ik niet echt blij met dit als eerste matchup, Rally heeft op z'n best een zeer matige matchup tegen Control, en op z'n slechtst een domweg onmogelijke matchup. Control heeft namelijk alles wat sterk is tegen Rally decks: veel spot removal, veel mass removal, grote flyers, counterspells tegen Rally the Ancestors en kan de card advantage van Grim Haruspex/Catacomb Sifter bijhouden. That said, nooit te snel opgeven!

Testgame 1 – Bruxonn met Esper Dragons

Ik pak een mulligan naar 6 en houd de sub-optimale starthand van Rogue’s Passage, Opulent Palace, Sandsteppe Citadel, Zulaport Cutthroat, Catacomb Sifter en Nantuko Husk.
Ik mag beginnen, en mijn Turn 2 Zulaport Cutthroat wordt beantwoord met een T2 Jace, Vryn’s Prodigy van zijn kant. T3 Gather the Pack laat me een Starfish pakken, en mijn Grim Haruspex op T4 heeft kennelijk Silumgar op zijn teentjes getrapt – hij loopt tegen een Silumgar’s Scorn aan. Ik blijf 5 beurten lang steken op 3 land, gelukkig gaat het van zijn kant ook niet al te best met zijn mana. Uiteindelijk krijgt hij Dragonlord Ojutai op het veld en is hij sneller uit zijn manascrew als dat ik ben. Ik krijg wel een Rally the Ancestors af, maar heb niet genoeg om hem neer te krijgen. Ik haal genoeg terug om hem 9 levens te laten verliezen, 9 kaarten te pakken en zijn Ojutai te bouncen dankzij Sidisi’s Faithful maar daarna ben ik uitgepraat en komt Ojutai terug om het af te maken.

0-1

Game 2 start beter, ik kan m'n openingshand houden en start met back to back Elvish Visionarys.
Ik blijf beestjes droppen, bounce z'n Jace en op turn 5 dropt hij Dragonlord Ojutai.
Omdat ik Ojutai niet kan blokken (en Jace terugkomt) kan hij enorme card advantage opbouwen
waardoor hij removal na removal pakt waarmee hij mijn beestjes 1 voor 1 wegpikt. Ik pak ondertussen 6 beurten achter elkaar land waardoor ik niets heb om Ojutai ervan te weerhouden het asf te maken.

0-2

Al met al niet slecht, was een stuk lastiger voor hem om te winnen dan wij beiden hadden verwacht.


Testgame 2 – G met Budget Jeskai

Geen ideale openingshand, maar goed genoeg. Hij begint en speelt op T2 Sigiled Starfish, ik speel een Zulaport Cutthroat. T3 Mantis Rider zet wel hard druk op me, helemaal omdat ik geen flyers heb én mainboard geen removal! Ik heb nog 2 Visionaries op hand, samen met 2 Starfishes, maar ik moet wel snel een Rally erdoor kunnen krijgen. Ik pak alles behalve Rally, vooral heel veel Visionaries, Sifters en land. Na letterlijk mijn halve deck doorgegraven te hebben in 4 beurten viel de enige Rally onder Gather the Pack.

0-1

Ik pak een mulligan en houd een redelijke openingshand. Ik speel T2 Elvish Visionary, hij speelt T2 een Sigiled Starfish. Ik mis 2 kleuren en blijf steken op 3 land zonder . T5 speelt hij Icefall Regent, ik pak een Evolving Wilds en kan hierdoor eindelijk opzoeken. T7 dropt hij nog een Icefall Regent en ik pak maar 1 Rally waardoor ik hem niet gelijk weg kan krijgen.

0-2


Ja, zo kan ik vrij weinig, als ik Game 1 de sleutelkaart niet eens zie en game 2 keihard colourscrewed ben. Als ik goed pak gaat het hard, maar als ik ook maar een beetje haper met mijn mana ben ik al de sjaak. 4 kleuren is gewoon teveel voor budget, en voegt hier niet genoeg toe om te houden. Ook mis ik een manier om Rally op te zoeken/te hergebruiken. Na wat overleg met G komt hij met het idee om Sidisi, Undead Vizier te spelen. Sidisi laat me laat me Rally opzoeken en chainen – als ik ‘m terugbreng. Sudden Reclamation gaat Gather the Pack vervangen omdat het me een extra landje op laat zoeken en als Instant te casten is. Als extra sacrificevoer voeg ik Blisterpod toe, 2 beestjes hebben voor is érg nice hierin. Uiteindelijk heb ik hiermee nog 2 slots over, hier doe ik 2x Abzan Charm in. Een manier hebben om iets als Mantis Rider weg te halen komt gewoon erg van pas.

Aanpassing:

-4x Sigiled Starfish
-4x Sidisi’s Faithful
-4x Gather the Pack
+2x Sidisi, Undead Vizier
+4x Sudden Reclamation
+4x Blisterpod
+2x Abzan Charm

Budgetizing Standard – 4C Rally V2.0 - [Link: hier ]

Aangezien G nog tijd heeft doen we vrolijk nog een rondje, dit keer speelt hij Dragons.

Testgame 3 – G met Dragons

Ik mulligan naar 6 en houd een redelijke hand. Ik curve uitermate soepel met T1 Blisterpod, T2 Elvish Visionary, T3 Nantuko Husk (tussendoor pikt hij met Transgress the Mind een Abzan Charm weg). Turn 5 Sidisi, Undead Vizier zoekt een Rally the Ancestors op. Ik kom nog tekort voor Rally, maar hij kan maar niet blocken terwijl ik continue wegpingel voor 2-4 per beurt dankzij een berg kleine beestjes.

1-0

Een solide openingshand en de beginbeurten zijn rustig. T2 Elvish Visionary gevolgd door T3 Catacomb Sifter. Sifter vangt een Draconic Roar, ik speel een tweede Visionary en een Zulaport Cutthroat waarna een Thunderbreak Regent land. Regent is wel een grooot probleem, maar gelukkig heb ik voldoende beestjes liggen om de druk op hem te houden. Ik krijg hem langzaam omlaag met bugbites dankzij Visionaries, Blisterpod, Scions en Zulaport Cutthroat. Via Sidisi zoek ik een Rally op, hij sloopt Sidisi (wat mij dus goed uitkomt!). Ik topdeck echter een tweede Zulaport Cutthroat wat betekent dat ik voor VEEL kan swingen met een rally voor 3 (totaal -24 of zo).

2-0

Dat werkt een heel stuk soepeler nu! Mijn volgende tegenstander was G (ja, alweer!) met Budget Jeskai (ja, ook alweer!).

Testgame 4 – G met Budget Jeskai Rematch

Ik heb een solide openingshand. Hij wint de roll en dropt op T2 een Sigiled Starfish en ik een Elvish Visionary. Zijn T3 Mantis Rider loopt tegen mijn Abzan Charm aan (Heel blij dat ik die toegevoegd heb!), en ik begin rustig naar een dodelijke Rally toe te werken. Ik speel dubbel Zulaport Cutthroat, dit volgt hij op met dubbel Icefall Regent. De beurt erna speel ik een Visionary gevolgd door een Nantuko Husk waar ik alles aan sacrifice voor een -8/+8 lifeswing. 2 beurten later Rally ik, in response gooit hij met Jeskai Charm mijn Husk bovenop m'n library waardoor ik niets kan met mijn Rally. Nice!

0-1

Mull naar 6, leuke hand. Begin met een Blisterpod, T2 Citadel en T3 Sifter. Hij speelt T2 een Starfish en verder land.Zijn enige beestjes blijven 2 Sigiled Starfish (wat weliswaar een hoop tegenhoudt, samen met removal op mijn Husk), maar dankzij Zulaport Cutthroat krijg ik hem langzaam omlaag. Ik blijf Sifters/Visionaries/Scions eruit gooien en bloed hem zo langzaam dood.

1-1

Goede openingshand, hij begint. Ik begin lekker met m'n draws ook, T1 Blisterpod -> T2 Zulaport Cutthroat -> T3 Nantuko Husk. Harbinger of the Tides en Clutch of Currents duwen Cutthroat en Husk terug, ik speel Evolving Wilds en drop een Catacomb Sifter. Icefall Regent tapt mijn Sifter en loopt vervolgens tegen een Abzan Charm aan. Zijn 2de Icefall Regent wordt door Dispel beschermd tegen mijn 2de Abzan Charm. Over en weer gaat het, Mantis Rider en een derde Icefall Regent brengen me op het randje – waar ik een lucky topdeck Rally krijg. Ik krijg hem nét niet dood, hij swingt en krijgt mij op 2 levens (lang leven het openhouden van 2 blockers, waarvan 1 Cutthroat!). Ik topdeck een 2de Rally en blaas hem hiermee weg.

2-1

Onwijs spannend! Ik zoek hierna nog een random tegenstander voor de laatste game en vond RandomDude.


Testgame 5 – Randomdude2 met UG Ramp

Bar slechte opening, moet mullen naar 5 en houd dan een hand met 4 land. Hij start met T1 Embodiment of Spring, ik speel T2 Blisterpod. Hij ramped als een malle en heeft op T4 9 land liggen. Ik ruil een Grim Haruspex met een (morphed) Rattleclaw Mystic. T5 speelt hij Part the Waterveil met Awaken. 2 beurten later pakt hij Ulamog, the Ceaseless Hunger en dankzij 2x Sanctum of Ugin zoekt hij er nog 2 op.

0-1

Ik kan een betere starthand houden, en mag dit keer beginnen. T2 Elvish Visionary gevolgd door T3 Nantuko Husk en T4 Catacomb Sifter en Blisterpod zetten lekker snel druk op hem. Hij morphed 1 beestje in, ik val aan. Lastige situatie voor hem aangezien ik hem op 6 kan zetten als hij Husk niet blocked. Hij kiest ervoor niet te blocken en ik sacrifice Elvish Visionary, Blisterpod, en 2 Scion tokens aan Husk voor 10 schade waarmee ik hem op 9 zet. Nissa’s Renewal zet hem terug op 16, maar zonder blockers. De beurt erna volgt nog een Nissa’s Renewal, inmiddels staat hij weer op 19. Doordat ik een heel leger aan beestjes heb blijf ik druk zetten – tot zich een ramp voltrekt. Ik speel EoT een Sudden Reclamation waarmee DRIE Rallies in m'n Graveyard terechtkomen. Hij speelt Desolation Twin en zoekt een Ulamog, the Ceaseless Hunger op dankzij Sanctum of Ugin, maar dat is gelijk ook het enige beestje dat hij heeft liggen. Hij staat op 13 levens, en blocked Husk en Cutthroat terwijl ik bord vol beestjes heb.

Eindresultaat: 1 dode Eldrazi Twin, 5 dode beestjes aan mijn kant en hij staat op 3 levens. In response op zijn Ulamog speel ik Sudden Reclamation en haal daar een Zulaport Cutthroat en een Sandsteppe Citadel mee terug, maar het mag niet meer baten. Hij exiled 1x Sandsteppe Citadel en 1x Plains met Ulamog, en met zijn aanval haalt hij ook mijn laatste Rally uit mijn deck – samen met nog 3x Zulaport Cutthroat en 2x Abzan Charm.

0-2

Hier wil ik wel even zeggen dat 0-2 mijn deck absoluut geen eer aandoet. Ik ben er van overtuigd dat ik game 2 gewonnen zou hebben ware het niet dat ik superveel pech had met Reclamation. Een derde potje voor de lol, waar ik wel Rally pakte, won ik.

Eindscore: 2-3

Niet slecht! De eerlijkheid gebied mij toe te geven dat ik ietsje gesjoemeld heb en het niet 4 kleuren heb gehouden, maar dat is in dit deck domweg onmogelijk op een budget. Jace, Vryn’s Prodigy vervult hier een aparte rol die door geen enkele andere kaart gedaan kan worden en op T3 4 kleuren hebben is ook niet te doen zonder Fetches en Duals. Ik ga wel, omdat het kan, nog ietsje spelen met het deck om het nog net even iets sterker te maken. De manabase krijgt een kleine aanpassing, ik tweak wat aantallen en ik voeg nog 1 dingetje toe.

Tweaking and finetuningCanopy Vista is een leuke kaart, maar doet hierin gewoon lang niet genoeg voor zijn prijs. De combinatie heb ik niet echt nodig, Sandsteppe Citadel en wat basics zijn genoeg hiervoor. heb ik daarentegen wel nodig, Sidisi, Undead Vizier vraagt namelijk en Rally the Ancestors vraagt . Caves of Koilos is spotgoedkoop momenteel (nu oppikken dus als je ze nog nodig hebt!). Over Sidisi gesproken, ik heb er in principe aan 1 genoeg – net als Rally. De 2de Sidisi kan er ook wel uit. Sudden Reclamation heb ik ook te vaak mee op hand gezeten om 4x te rechtvaardigen, dus hiervan gaat er ook 1 uit. Ik ben 2 of 3 keer gevaarlijk dicht bij mezelf doodrapen gekomen door 2 of zelfs 3(!) Grim Haruspexes op het veld te hebben in combinatie met de Reclamations. Hiervan kan ik er ook wel 1 missen. Rogue’s Passage heb ik welgeteld 1x gebruikt om makkelijk door te komen, en iedere keer dat ik de 2de Passage pakte had ik liever gezien dat dat een ander landje was. Ik doe dus het volgende:

-2x Canopy Vista
-1x Plains
-1x Sidisi, Undead Vizier
-1x Sudden Reclamation
-1x Grim Haruspex
-1x Rogue’s Passage

+3x Caves of Koilos
+1x Forest

Dit laat nog 3 slots over, en in Abzan kleuren zijn er eigenlijk geen betere beestjes te vinden dan Siege Rhino, al helemaal niet in het Rally thema. Het budget laat het ook nog toe, vandaar dat ik er 3 toe kan voegen.

+3x Siege Rhino

Budgetizing Standard – 4C Rally V3.0 - hier

Final thoughts & suggestions
Een erg leuke uitdaging! Rally vind ik een leuk deck om te spelen, het is een stuk lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt en kan vanuit ogenschijnlijk kansloze posities opeens VOLLEDIG terugkomen en je tegenstander met de grond gelijkmaken – en als het de mogelijkheid krijgt kan het ook uitstekend op de stompy/weenie tour gaan. V3.0 zou ik vol vertrouwen meenemen naar een Standard FNM en ik verwacht op z'n minst iedereen hard te laten werken voor zijn punten, zo niet van iedereen games af te kunnen snoepen/in de prijzen eindigen. Als sideboard materiaal zou ik kijken naar Fleshbag Marauder/Merciless Executioner, Transgress the Mind, Duress, extra Abzan Charms, eventuele andere removal á la Ultimate Price/Valorous Stance. Wat je vooral wilt in je sideboard hier zijn manieren om dikke threats tegen te gaan zodat je overleeft tot je met Rally voor de kill kan gaan. Als je voor duurdere kaarten gaat zou ik allereerst geld stoppen in Fetches en Tango Duals, wat betreft creatures zou ik gaan kijken naar Liliana, Heretical Healer om nog meer card advantage uit je beestjes te halen.

En dat was de eerste! Welk deck willen jullie graag als volgende een budget versie van zien?

Groeten, Joost.

 Reactie plaatsen

Reacties (8)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
1-12-2015 23:03:00

Eigenlijk is Jace ook een vervanging van de Starfish, en niet andersom...

2-12-2015 9:01:00

Synod, in game 4.1 kun je in response op zijn Jeskai Charm gewoon jouw husk aan zichzelf sacrificen, om hem vervolgens terug te halen met de Rally die al op de stack lag. (ik neem aan dat je m speelde voor X >2)

2-12-2015 9:24:00

Helaas was Rally maar voor 2.
Ik had niet meer mana en dat was m'n laatste kans om iets te doen.

3-12-2015 21:44:00

Net Temur Black verslagen, hij ragequitte na game 1.

4-12-2015 12:40:00

Leuk deck en goed geschreven column, ben benieuwd hoe je budget Eldrazi ramp zou aanpakken

9-12-2015 19:42:00

Aangezien er geen ander deck genoemd is, wordt Eldrazi Green het volgende deck dat ik ga budgetteren.

14-1-2016 12:47:00

Peesontsteking en de kerstperiode later had ik het helemaal klaar, crashed m'n computer en is het document waar ik alles op had corrupt.

Komt eraan, alleen wat later als geplanned want nu kan ik gelijk Oath erin meenemen!

Ramon (23) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
23-1-2016 10:26:00

Leuke column! Leuk geschreven. Column zelf goede lengte imo. Kijk uit naar de volgende

Scroll: [boven|reacties|beneden]