Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Core Set 2021 (C21)
Jumpstart (JMP)
Commander 2020 (C20)
Ikoria: Lair of Behemoths (IKO)
Theros Beyond Death (THB)
Throne of Eldraine (ELD)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Draftbattle Core Set 2021.

[COLUMN] Budget Top 5: Magic Origins

Scroll: [boven|reacties|beneden]
7-7-2015 3:42:00Hallo allemaal en welkom bij een nieuwe Budget Top 5! Het is weer die tijd van het jaar: een nieuwe Magicset is zojuist volledig gespoiled. Deze keer gaat het om Magic Origins, de allerlaatste Core Set. Als budget deckbuilder in hart en nieren ben ik de spoiler meteen af gaan struinen naar goede budgetkaartjes om nieuwe Standard decks mee te maken. En ik heb er weer een paar gezien hoor. De criteria op basis waarvan ik mijn Top 5 samenstel? De kaarten moeten common of uncommon zijn (de ervaring leert dat die meestal wel budget blijven) en ik moet ze graag uit willen proberen in een Standard deck. Lekker subjectief dus, maar lijstjes maken is leuk en ik hoop dat ik er een kleine discussie mee aan kan zwengelen. Daar gaat ie!

#5: Anchor to the AEther

Deze kaart is interessant omdat het de meest efficiënte ‘put target creature on top of its owner's libraby'-kaart tot nu toe is. In Standard hebben we momenteel Griptide, Whisk Away en Jeskai Charm met vergelijkbare effecten. Die zijn weliswaar allemaal instant maar elk heeft wel een nadeel ten opzichte van Anchor to the Æther. Zo kost Griptide een mana meer, heeft Whisk Away een restrictie op welke creatures je ‘m kunt spelen en maakt de mana cost van Jeskai Charm ‘m lastig castbaar. Anchor to the Æther is denk ik beter dan Griptide en Whisk Away terwijl je Jeskai Charm vermoedelijk toch al in een ander deck zou spelen (say, een Jeskai deck). Om te zien dat Wizards Anchor to the Æther echt gepusht heeft, hoef je maar te kijken naar Time Ebb, een common die voor het laatst in M14 geprint is. Anchor is namelijk strikt beter dan Time Ebb. Of dat ‘m meteen speelbaar maakt in Standard? Dat denk ik eerlijk gezegd niet, maar ik wil ‘m in ieder geval een keer uitproberen. Misschien is de ‘Scry 1' wel net het verschil tussen crap en Constructed playable.

#4: Whirler Rogue

Whirler Rogue deed me meteen denken aan Marsh Flitter: beide kosten 4 mana en maken twee 1/1 tokens die zich vervolgens lenen voor een ability van het creature zelf. Wat Marsh Flitter in zijn tijd zo goed maakte was vooral de tribal synergie met andere Goblinkaarten. Hoewel er geen ‘Thopter tribal' in Magic Origins zit, zijn er wel genoeg andere kaarten die synergie hebben met de tokens van Whirler Rogue. Om er een paar te noemen: Chief of the Foundry, Pia and Kiran Nalaar, Reclusive Artificer en Thopter Spy Network. En ook buiten Magic Origins zijn er wat obvious candidates om te combineren met de Thopter tokens. Die ga ik alleen nu niet noemen want dan blijft er niks meer te raden over voor een toekomstige Building on a Budget… Wat betreft de tweede ability van Whirler Rogue: die laat zich érg goed combineren met een andere blauwe uncommon uit Magic Origins, namelijk Jhessian Thief. Beurt 3 Thief, beurt 4 Rogue; klinkt als een leuk begin van een casual Standard deck. En natuurlijk zijn er al die renown creatures uit Magic Origins die graag unblockable gemaakt willen worden. Marsh Flitter heeft destijds tournament play gezien, ik sluit niet uit dat dat met Whirler Rogue ook gaat gebeuren.

#3: Shaman of the Pack

Ik kon niet om ze heen: mijn hele top 3 bestaat uit Elves. Ik ben nou eenmaal een groot fan van tribal decks dus alle kaarten waarop een creature type vermeld staat hebben automatisch een streepje voor bij mij. Zo ook Shaman of the Pack. Maar Shaman of the Pack heeft mijn top 5 niet alleen gehaald vanwege z'n tribal component; hij is ook gewoon ontzettend goed. Een 3/2 voor 3 is al niet verschrikkelijk en dan krijg je er ook nog zó'n ETB-ability bij. Beurt 1 Gnarlroot Trapper, beurt 2 Elvish Mystic + Dwynen’s Elite, beurt 3 Shaman of the Pack, doe 5 schade. Djeez. Late game kun je er zelfs het spel vanuit het niets mee winnen als je een elfje of 8-10 hebt liggen. Wat de Shaman vooral goed maakt, is dat het een winconditie is die synergie heeft met al je andere ‘Elves matter'-kaarten (waardoor je ‘m bijvoorbeeld kunt trekken met de nummer 1 in mijn Top 5 of kunt casten met Gnarlroot Trapper). Het lastige met Elf decks is namelijk – althans in Standard – dat je Elves zelf meestal niet groot genoeg zijn om door te komen voor veel schade. Dat ondervond ik ook bij een eerder Elf deck dat ik gemaakt heb: ik had groene fatties nodig om het spel mee te winnen. Shaman of the Pack omzeilt dit probleem een beetje. Natuurlijk doe je er verstandig aan om de Shaman niet als enige winconditie te spelen (Obelisk of Urd schijnt nog even Standard legal te zijn) maar het feit dat je nu met alleen een hoop Elves kunt winnen is zeker wat waard.

Ik moet trouwens zeggen dat de andere multicolorkaarten in Magic Origins zoals Blood-Cursed Knight, Bounding Krasis, Reclusive Artificer en Thunderclap Wyvern er ook mogen wezen. Stuk voor stuk allemaal erg tof en speelbaar. Good job Wizards!

#2: Dwynen's Elite

Een relatief simpele 2-drop maar zeker een kaart waarvan mijn handen gaan jeuken. Wederom is er de tribal component maar ik heb ook iets met kaarten waarbij je aan een bepaalde voorwaarde moet voldoen om een bonus te krijgen. Daarom stond eerder ook Battle Brawler in mijn Top 5 van Fate Reforged. Dwynen’s Elite is een ideale play na je beurt 1 mana dork. Aangezien je met Magic Origins nu de beschikking hebt tot 8 daarvan (4 Elvish Mystic en 4 Gnarlroot Trapper) wordt het waarschijnlijk niet zo lastig om de Elite te laten triggeren. In dat geval heb je voor 2 mana 3 power en 3 toughness verdeeld over twee bodies, wat beter is dan één gezien kaarten als Shaman of the Pack en Dwynen, Gilt-Leaf Daen. Elk zichzelf respecterend Standard Elf deck gaat deze man 4x spelen.

#1: Sylvan Messenger

Dat geldt zeker ook voor deze Elf. Van alle kaarten in Magic Origins kijk ik er het meest naar uit om met deze kaart te spelen. Tribal en card draw zijn twee van mijn favoriete dingen in Magic en deze kaart combineert dat in één sterk geheel. Ik ben al in een Kladbokje bezig geweest met een Elf deck waarin ik 35 Elves zou spelen. Gemiddeld zou Sylvan Messenger me dan (35/60)*4=2,33 Elves opleveren. Een 2/2 trample voor 4 die me zeker twee kaarten laat trekken én synergie heeft met zo'n 70% van de rest van m'n deck? Yes please! Niet zo verwonderlijk dus dat eerdere prints van Sylvan Messenger nog altijd meer waard zijn dan een gemiddelde uncommon. Trample op een 2/2 ziet er trouwens wat raar uit, maar in een format waarin Might of the Masses weer legal wordt is dat meer dan een leuk extraatje. Nee, je hoeft geen helderziende te zijn om te weten dat Sylvan Messenger een staple gaat worden in elk Elf deck dat je straks in Standard gaat zien. Wat een fijne reprint zeg. En gelukkig is er wat aan die foeilelijke art gedaan…

Enkele honourable mentions die ik tot slot nog even genoemd wil hebben zijn Gnarlroot Trapper (m'n Top 5 zou anders wel érg Elvish zijn geworden), Thopter Engineer en Chief of the Foundry, naast dus zo'n beetje de hele multicolored cycle die ik eerder al had genoemd. Deze kaarten hebben mijn Top 5 nèt niet gehaald.

Ik denk trouwens dat Woodland Bellower de nieuwe Dragonlord Ojutai van Magic Origins wordt. Wat een beest van een kaart zeg. Maar dat geheel terzijde.

Benieuwd naar wat jullie budgetfavorieten zijn en waarom! Zou het trouwens sowieso leuk vinden als je even een reactie achterlaat, al is het maar voor de moeite die ik hierin heb gestopt.

Huib

 Reactie plaatsen

Reacties (13)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Premium lid Paulus (0) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
7-7-2015 7:09:00

Leuk om te lezen weer!

7-7-2015 13:57:00

Dank Paulus!

7-7-2015 22:08:00

Leuke column, Huib! Ben het eens met de kaarten die je noemt. Erg leuk dat Sylvan Messenger terug is - topkaart.

Mijn persoonlijke voorkeur qua budgetkaarten gaat uit naar:

Blood-Cursed Knight

Creature - Vampire Knight

As long as you control an enchantment, Blood-Cursed Knight gets +1/+1 and has lifelink.

3/2

7-7-2015 22:59:00

Interessante top 5. Ben het met veel keuzes wel eens, tribal is cool.

Hier nog wat kaartjes (non-rare) die ik ook de moeite waard vind:

Blessed Spirits: een 2/2 flyer voor 3 is al niet onaardig, en met wat enchantments erbij (bijv. Knightly Valor) wordt ie al snel heel gevaarlijk.
Consul's Lieutenant: maakt white weenie samen met Knight of the White Orchid misschien weer een contender in standard.
Jhessian Thief: veel kaartjes pakken in een spell heavy deck waarin je met combat tricks kan dreigen.
Consecrated by Blood: ik ben een sucker voor aura's, en deze komt dicht in de buurt van Serra’s Embrace (maar nu met soort regenerate i.p.v. vigilance).
Goblin Glory Chaser: aardige 1-drop voor het goblin deck, dat ook met Goblin Piledriver een aardige boost krijgt.
Gather the Pack: soort nieuwe Commune with the Gods, alleen zal deze vaak slechter zijn omdat je deze in een creature heavy deck wil spelen waardoor de spell mastery niet zo vaak voor zal komen.
Zendikar's Roil: cool in een ramp strategy, bijvoorbeeld met Nissa en Explosive Vegetation.

7-7-2015 23:30:00

@ Stijn: Erg cool kaartje inderdaad, ik heb 'm ook genoemd in mijn stukje over Shaman of the Pack.

@ Max: Ook wel leuke kaartjes, maar de meeste daarvan lijken me niet iets voor Constructed. Consecrated by Blood kan bijvoorbeeld leuk zijn in limited maar zou ik niet snel in één van m'n Standard decks stoppen. Lijkt erg op Vampiric Embrace trouwens. Misschien wel ietsje beter omdat de triggered ability van Vampiric Embrace niet vaak af zal gaan.

8-7-2015 15:07:00

Kaartlinkjes nu toegevoegd.

Ramon (23) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
9-7-2015 11:25:00

Leuke toevoeging om toe te leven naar de release van de nieuwe set

Danny (38) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
9-7-2015 21:42:00

Gelezen en Sylvan Messenger art was, imo, helemaal niet lelijk
Ik vind de nieuwe art mooi, maar de oldschool art heeft mijn voorkeur

Bedankt weer voor het schrijven en ik zie graag een BoaB verschijnen over elfjes in het huidige/komende standard

10-7-2015 20:08:00

Dank voor jullie reacties Ramon en Danny. Ik weet nog niet zeker of ik wel een BoaB over het Elf Intro Pack ga maken omdat het eindresultaat waarschijnlijk weinig verrassend zal zijn. Dan zijn deckevoluties van andere Intro's misschien leuker. Maar daar ga ik de komende tijd nog even over nadenken.

Danny (38) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
11-7-2015 0:43:00

Ik geniet altijd van je BoaB en wacht het dus geduldig af. Zolang je ons maar niet (weer) zo lang laat wachten met een laatste deel xD

12-7-2015 12:29:00

Haha, ik zal proberen dat niet nog eens te laten gebeuren.

21-7-2015 12:09:00

Kan me wel vinden in de pick, tribal staat ook bij mij hoog in aanzien. Een thema in je deck maakt een deck gewoon net iets meer dan een verzameling goede kaarten, imo.

Ik ben vooral blij dat er nu naar het zich laat aanzien een redelijk keuze is voor een meer 'generieke' tribe van Zwart/Groene elves die niet Golgari zijn... Want op een of andere manier heb ik weinig met de door Magic 'genaamde tribes' met specifieke mechanics... Vooral voor modern bieden de 'kruimels' uit eerdere sets een meer substantiële totaal keuze voor een 'dark elves G/B' deck

ps. De G/B starter set voor Origins 'Hunted' heeft een overwegend 'elves' thema, met een redelijk beperkte 'non elves' selectie, dus als je al wat elves kaarten hebt, dan heb je vrij snel een tribe bij elkaar. De Viridians passen mijns inziens goed bij 'black' qua art. Maar ook een kaart als Gruesome Encore (in combinatie met Death touch) of Revive the Fallen zien er thematisch goed uit ... Nath of the Gilt-Leaf zal ook wel 'opgepoetst' worden door menigeen

9-9-2015 21:03:00

En nu maar braaf wachten op een battle for Zendikar budget top tien.

Scroll: [boven|reacties|beneden]