Tips

Meest gebruikte links
Actieve forumtopics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Theros Beyond Death (THB)
Throne of Eldraine (ELD)
Commander 2019 (C19)
Core Set 2020 (M20)
Modern Horizons (MH1)
War of the Sparks (WAR)
Ravnica Allegiance (RNA)
Guilds of Ravnica

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Draftbattle Theros Beyond Death.

Elves Combo

Scroll: [boven|reacties|beneden]
25-7-2012 16:09:00

Ik zag dat er nog geen deckdiscussie over mijn favoriete deckje was, namelijk combo elves. Aan mij dan de eer om deze te starten!

Waarom combo elves?
-Het is cheap! 1 van de weinige competitieve legacy decks dat géén gebruik maakt van Force of Will en Lions Eye Diamond. Wanneer je de monogroene build speelt zijn eigenlijk alleen de Gaea’s Cradle duur.
-Het is fun! Combo'en met elfjes is leuk, en het deck is op heel veel manieren naar je eigen smaak te tweaken. Er zijn meerdere win condities mogelijk en meerdere manieren om te spelen.

Waarom niet?
-Je haat elfen (hater!)
-Je meta is niet geschikt voor elf. Ik ben niet bekend met de huidige legacy meta in Nederland omdat ik vooral online speel. Als er veel combo wordt gespeeld heb je het lastig, omdat de combo decks vaak sneller zijn dan Elves en je weinig kaarten hebt die combo echt afstoppen. Ook kan, afhankelijk van je build, een deck als Zoo erg irritant zijn. Het goede nieuws is dat je in elk geval geen last meer hebt van Mental Misstep sinds de ban.

Hoe werkt het: (Met dank aan de primer van The Source, hier)
Drie kaarten vormen de basis van het deck: Heritage Druid, Nettle Sentinel en Glimpse of Nature. Het plan is om drie elfen in te hebben liggen, waaronder Heritage Druid en Nettle Sentinel. Nu speel je Glimpse of Nature, raapt kaarten, speelt creatures en door het constant untappen van je Sentinel(s) produceert je Heritage Druid meer mana dan je verbruikt. Het rapen van extra Glimpse of Nature's, Wirewood Symbiote en Elvish Visionary zorgt ervoor dat je door blijft combo'en, zelfs als je meerdere keren troep raapt. Een andere optie om de combo af te laten gaan is het spelen van een Regal Force.

De combo gaat meestal af in beurt 2-5. Hoewel een beurt 2 combo redelijk zeldzaam is (door handdisruptie of Force of Will), zijn er meerdere mogelijke scenario's.

Tutors
Om je combo pieces zo snel mogelijk bij elkaar te rapen zijn er meerdere tutor spells mogelijk in Elf, afhankelijk van persoonlijke keuze. Deze opties zijn:
Chord of Calling
Summoner’s Pact
Green Sun’s Zenith
Living Wish
Natural Order (Deze is als tutor de minste, maar kan ook dienen als alternative win conditie met Progenitus

Win condities:
Het deck kan op een aantal manieren winnen, afhankelijk van wat je persoonlijke voorkeur draagt. In het begin van Elf Combo was de killkaart vaak een stormkaart, bijvoorbeeld Grapeshot. Tegenwoordig worden vaak creatures gebruikt voor de win. Dikke beesten als Progenitus, Emrakul, the Aeons Torn (meteen bescherming tegen decks als Painter's Servant} of beesten die je andere beesten groter maken als Mirror Entity en Ezuri, Renegade Leader. Mirror Entity is hierbij interessant omdat hij infinite kan gaan met Wirewood Symbiote en ook als je hem raapt wanneer je niet af gaat geen dode kaart in je hand is.

Backup plan:
Wanneer het je niet lukt om je combo af te laten gaan omdat je bijvoorbeeld maar geen glimpse raakt, zijn er een aantal strategieën. Ten eerste kan je graven naar sleutelkaarten door je Elvish Visionary te bouncen met Wirewood Symbiote.
Het tweede plan is aggro. Als je er dan met je combo echt niet uit komt, kun je altijd gewoon schoppen met alle beesten die je raapt. Hier is Mirror Entity in het voordeel boven andere kill conditions, zeker als je ook Priest of Titania speelt.
Tot slot kiezen sommigen voor een alternatieve win-conditie in de vorm van Natural Order (die dus ook kan tutoren if needed) en Progenitus. Andere opties zijn dingen als Staff of Domination met Priest of Titania.
EDIT:
Bijna vergeten, een alternatieve strategie die ook veel gebruikt wordt/werd is Vengevine, al dan niet met Intuition of Buried Alive.

(recente) succesvolle decklijsten:
Hier twee voorbeelddecklijsten van Elf Combo. Beide werden gespeeld op de Grand Prix in Gent en haalden top 10.

Lukas Maurer's decklijst (2e plaats Grand Prix Gent)
hier

Frank Roelofs' decklijst: (10e plaats Grand Prix Gent)
hier

Over de Grand Prix:
hier
Top 32 decklijsten in de Grand Prix:
hier

EDIT: Tot slot: {Gaea's Cradle} is een van de weinige echt dure kaarten uit dit deck. Wil je een budget Legacy deck voornamelijk voor de fun en af en toe een toernooi, dan kun je besluiten Cradle niet te spelen en draait het deck nog steeds keihard. Cradle is echter wel één van de sterkste kaarten in het deck en ik raad zeer sterk aan hem te spelen als je er de mogelijkheid toe hebt.

Ziezo! Ik hoop dat ik wat mensen enthiousiast kan maken voor dit deck, ik heb er heel veel plezier van. Reacties, commentaar, eigen decklijsten of kritiek zijn heel erg welkom!

Mvg, Ewoud

 Reactie plaatsen

Reacties (4)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
25-7-2012 16:24:00

Ik ben persoonlijk geen heel erg grote fan van Cradle, omdat je er nooit multiples wil hebben. Je speelt eigenlijk ook genoeg 'Rituals' dus 1 lijkt mij een goed antwoord.

Ik ben wel echt fan van Frank's lijst (link werkt niet) de witte splash en dus de Mirror Entity kill. Wat het vooral sterk maakt, is dat je Qasali Pridemage kan spelen als extra artifact en enchantment removal, maar ook Humility Ik heb die kaart zo veel blowouts zien geven.

Combo-elves is geen makkelijk deck. Het is echt een grote stap van 'normale casual elves' naar Legacy/Modern combo-elves. Frank is echt een prima tutor hiervoor

25-7-2012 16:30:00

Het multiples hebben van Cradle vind ik niet zo'n probleem. Cradle speel ik in de plaats van Frorests, als ik 1 cradle in het spel heb en twee in mn hand vind ik dat nog steeds fijner dan drie forests hebben. Vaak geeft die Ene Cradle zelfs nog meer mana ook. Enige moment waarop een cradle echt naar is, is wanneer ik een openingshand heb met Cradle als enige land erin. Verder is Cradle zo vaak de kaart die voor mij het verschil maakt, dat ik er nooit minder dan drie wil spelen (:
Bovendien kan ik hem altijd weg Crop Rotation'en voor een Karakas als ik die inboard, of desnoods een {=pendalhaven} of normale forests als multitudes het probleem is.

Als de linkjes het niet willen doen, danmaar zo:
Frank Roelofs:

MD:
1 Regal Force
1 Scavenging Ooze
2 Mirror Entity
2 Quirion Ranger
3 Birchlore Rangers
3 Fyndhorn Elves
3 Priest of Titania
4 Elvish Visionary
4 Heritage Druid
4 Llanowar Elves
4 Nettle Sentinel
4 Wirewood Symbiote

1 Chord of Calling
4 Glimpse of Nature
4 Green Sun’s Zenith

1 Gaea’s Cradle
1 Horizon Canopy
1 Verdant Catacombs
2 Savannah
2 Windswept Heath
3 Misty Rainforest
6 Forest


SB:
1 Caller of the Claw
1 Elvish Archdruid
2 Faerie Macabre
1 Gaddock Teeg
1 Humility
1 Mortarpod
1 Qasali Pridemage
1 Scavenging Ooze
1 Thalia, Guardian of Thraben
1 Thorn of Amethyst
2 Tormod’s Crypt
1 Umezawa’s Jitte
1 Viridian Shaman

Lukas Maurer:
MD:
1 Dryad Arbor
1 Regal Force
2 Birchlore Rangers
2 Ezuri, Renegade Leader
3 Fyndhorn Elves
3 Llanowar Elves
3 Quirion Ranger
4 Elvish Visionary
4 Heritage Druid
4 Nettle Sentinel
4 Priest of Titania
4 Wirewood Symbiote

1 Crop Rotation
4 Glimpse of Nature
4 Green Sun’s Zenith

1 Horizon Canopy
1 Pendelhaven
3 Gaea’s Cradle
5 Snow-Covered Forest
6 Forest


SB:
3 Faerie Macabre
1 Gaddock Teeg
1 Krosan Grip
3 Meekstone
1 Mortarpod
2 Pithing Needle
1 Scattershot Archer
1 Scavenging Ooze
1 Umezawa’s Jitte
1 Viridian Shaman

Nickha (6) Offline Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht
10-5-2014 2:31:00

Hey,

Ik ben nu net begonnen met t bouwen van n legacy elves deck, maarmij lijkt dit deck dus wel grappig om te proberen :
hier

Gr Nick

10-5-2014 22:14:00

Graag wat tips of reacties op mijn legacy elf deck met de kaarten die ik momenteel in het bezit heb.

hier

bij voorbaat dank

Thomas

Scroll: [boven|reacties|beneden]