Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Beat the Cheat!

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  1 2 3  [volgende] [laatste]

Allereerst, dank aan “Dr. Tom” aka Tom Fowler. Deze column is gemaakt met zijn artikel [hier ] als uitgangspunt. Omdat ík het een handig artikel vond, dacht ik dat de Nederlandse Magic-scene er vast ook blij mee zou zijn.

Valsspelen. Niet leuk, niet eerlijk, maar het gebeurd. Ik durf bijna zeker te stellen dat een of meerdere van jouw tegenstanders als eens valsgespeeld hebt. Misschien hier en daar een extra kaart geraapt, een Silvos, Rogue Elemental gespeeld voor , etc. Jammer, maar niets aan te doen, toch? Nee. Natuurlijk is er wat aan te doen. Valsspelen in een DCI-sanctioned toernooi levert in 95% van de gevallen diskwalificatie op. Als het echt smerig was wat er gebeurd is kunnen daar zelfs restricties van ieder DCI-toernooi in een bepaalde tijd bijkomen. Het enige punt is: je moet het opmerken. Ik zal tien cheat-technieken behandelen, en er meteen bij geven wat je eraan kan doen. Daar gaan we:

Nr. 1. Extra Kaarten.
Klink simpel. Maar het zou je verbazen hoeveel mensen hun tegenstander niet in de gaten houden. Een Ophidian die doorkomt en 2 kaarten laat rapen is in eens een stuk beter, hè? Beter, maar niet eerlijker. Het zou natuurlijk kunnen dat je wordt afgeleid door mensen die om je heen staan. Roep in dat geval een judge, die zal alle toeschouwers op afstand houden. Daarnaast móet je gewoon je tegenstander 24/7 in de gaten houden. Een techniek, die gelukkig niet zo vaak voorkomt, is deze: Je tegenstander vergeet “per ongeluk” een kaart te rapen. Op een gegeven moment vraag hij je jouw permanents te tellen, en komt, natuurlijk, op één minder uit. De Judge wordt erbij gehaald, en de conclusie wordt getrokken: jij hebt ergens een kaart extra geraapt. Een gameloss en een diskwalificatie zijn het gevolg. Een andere, wat vaker gebruikte techniek is het “och, vergeten” verhaal. “Och, de kaart van Howling Mine vergeten”, en dan een kaart trekken is veelgezien spel. Het enige wat je ertegen kan doen is opletten, tellen en beter opletten. Tel de kaarten in je tegenstanders hand continu. Blijf opletten wat hij doet. Zorg dat hij geen kans krijgt om iets uit te halen.

Nr. 2. Regels, regels, regels.
Een voorbeeldje: Je tegenstander gebruikt Oboro Envoy op je beest. Dat krijgt voor de rest van het spelletje –X/-0. Want dat staat op de kaart. Niet? Nee. Gelukkig bestaat er iets als “Oracle” wording. Kén die dingen. Kén de regels. Lees, voordat je naar je eerste toernooi gaat de regels nog eens allemaal door. In het Wizards Rule Centre zijn alle regels te downloaden. hier . Zorg dat jij minstens evenveel van de regels afweet als je tegenstander. In geval van twijfel of enig ander meningsverschil: roep metéén een Judge. Twijfel je zelfs aan de judge, roep een tweede, of ga naar de hoofdjudge zelf. Het kan trouwens geen kwaad om eens in de zoveel tijd de regels nog eens allemaal door te lezen.

Nr. 3. Leventje meer.
Deze cheat is al zo oud als het spelletje zelf. Levenspunten sprokkelen is relatief simpel. Maar niet meer nadat je deze column gelezen hebt! Zorg dat je áltijd je tegenstanders levens in de gaten houdt. Zorg dat je zelf niet met verrolbare dobbelstenen speelt. Laat nóóít je tegenstander ook jouw levens bijhouden. Een scoreblok of een dubbelgevouwen A4’tje en een pen zijn de wapens tegen deze vorm van valsspelen. Hou aan de ene kant je eigen levens bij, aan de andere die van je tegenstander. Streep het door zodra het getal niet meer klopt, en schrijf het nieuwe aantal eronder. Schrijf erbij waardoor de schade kwam. Dus bijvoorbeeld “17 TA” als jij hem 3 schade hebt gedaan door Troll Ascetic. Controleer regelmatig of je tegenstander en jij dezelfde cijfertjes hebben staan. In geval van onenigheid wordt er hoe dan ook een judge bijgehaald die naar de situatie moet kijken. Als jij precies kan aantonen wanneer welke schade gedaan is sta jij waarschijnlijk in je recht. En de judge zal diezelfde conclusie trekken.

Nr. 4. Gemerkte hoesjes.
Een wat langer hoesje voor de landjes, een wat korter voor de andere kaarten. Een krasje links voor de creatures, krasje rechts voor de counterspells. Het gebeurd. Zorg alleen dat het jóu niet gebeurd. Controleer zijn deck. Zorg dat er geen kaarten op de kop in zijn deck zitten, bevoel de bovenkant van zijn hoesjes. Denk je ook maar enige vorm van bedriegerij te zien, roep de Judge en de bijbehorende gerechtigheid. Controleer dus!

Nr. 5. Gemerkte kaarten.
Foils, en dan met name oudere foils, je weet wel, die met dat mooie -tekentje, worden gezien als gemerkte kaarten. Ze zijn namelijk iets dikker, en trekken licht krom na verloop van tijd. Iemand diskwalificeren omdat hij met foils speelt is nog nooit gebeurd, gelukkig, maar pas op! Jij, en je tegenstander dus ook, kan precies vertellen waar de foils liggen. Als jij met allemaal mooie landjes speelt kan je tegenstander je deck zó schudden dat alle landjes mooi op één plek liggen. Not done, dus. Speel daarom óf een volledig foil deck, óf een volledig non-foil deck. Bij gebrek aan nonfoil-kaarten: maak een proxy. Trouwens, de nieuwe lay-out foils hebben hier géén last meer van.

Nr. 6. Stack-your-deck.
Of liever gezegd, doe dat níet! De kaartvolgorde van jou, en je tegenstander, moeten compleet willekeurig zijn. Maar hoe weet je of je tegenstander een stacked deck heeft? Heel simpel. Sommige spelers zijn zó goed in schudden dan zij precies kunnen bepalen waar de kaarten komen. Een paar rifle-shuffles (2 stapels  1 deck) en een pile-schuffle (1 deck  aantal stapeltjes  1 deck) van 3, 5 of ieder ander even-nummer kan een stacked deck opleveren. Roep in zo’n geval meteen een judge. Zijn deck zal gecontroleerd worden op een patroon. Is dat er niet: niets aan de hand, gewoon doorspelen. Is dat er wel: 3 gratis punten voor jou, en een rode kop voor je tegenstander. Wat wél te doen: begin met een pile-shuffle van 7, gevolgd door 7 a 8 rifle shuffles. Als je niet zo handig bent: twee stapels maken, en in elkaar duwen van de zijkant heeft hetzelfde effect. Herhaal dat eventueel nog een keer.
Doe datzelfde met het deck van je tegenstander, als hij ook “volgens de regels” heeft geschud. Note: als jij je deck goed randomized hebt kan het een paar keer nadelig uitpakken. Niets aan te doen helaas. Maar zorg in ieder geval dat je tegenstander diezelfde kansen heeft.

Nr. 7. Mijn deck 59 kaarten?
Allereerst, om dat te voorkomen: tel je sideboard voor iedere match, tel je tegenstanders sideboard, tel je deck terwijl je pile-shuffled, tel je tegenstanders deck als je zíjn deck schudt. Dat zou de meeste problemen moeten oplossen. Toch kan het gebeuren dat je tegenstander jouw deck telt, en op 59 uitkomt. Jullie tellen het samen nog eens na, en ja hoor, 59. Je tegenstander roept een judge, hij telt, komt óók op 59, en er wordt gezocht naar de verklaring: kaar nr. 60 ligt op de grond. Aan jóuw kant. Conclusie: hij hebt hem bewust laten vallen, en een illegaal deck gepresenteerd aan je tegenstander. Gevolg: Gameloss en diskwalificatie.
Maar wat is er nu eigenlijk gebeurd? Je tegenstander heeft, nadat hij jouw deck aangeboden kreeg, een kaart met opzet laten vallen, en deze met zijn voet verplaatst naar jouw kant. Daarna gepile-shuffeld, en de rest ken je. Een ronduit smerige truc. Wat doe je ertegen? Verlies nóóit je deck uit het oog. Ook niet terwijl je jouw tegenstanders deck aan het schudden bent. Anders kan je tegen dit soort vervelende dingen aanlopen.

Nr. 8. Serum Visions = Ancestral Recall?
Het gebeurt af en toe dat iemand scry’ed, of de bovenste X kaarten bekijkt (Impulse, bijvoorbeeld) en er wat kaarten tussen hand, bovenste X, en library worden uitgewisseld, of gewoon geraapt worden. Hoe vaak kijkt iemand niet nog even naar zijn hand, als hij de twee scry kaarten in zijn andere hand heeft? Het middel ertegen: hou je tegenstander in de gaten! Tél het aantal kaarten in zijn hand. Alleen zó voorkom je dit soort vuil spel.

Nr. 9. Gratis Tutor?
Met kaarten als Sylvan Scrying zoek je een landje. Maar ondertussen kan je nog even mooi een andere kaart boven op de library gooien. Een cruciale Tooth and Nail, bijvoorbeeld. En hoe ga je dat tegen? Dat is heel simpel: schud! Jij heb altijd het laatste woord. Jij mag altijd nog even aan je tegenstanders deck zitten. Gebruik dat recht! Coupeer / Cut zijn deck. Doe dit wel altijd in verschillende stapels. Zorg dus dat je tegenstander geen patroon in jouw schudsysteem kan ontdekken, zodat hij daarop niet kan anticiperen.

Nr. 10. Stapels land.
Visara is een goede kaart. Met een manacost van is ze nog een beetje beter. Voorkom dat je tegenstander dat soort geintjes kan uithalen. Zodra hij al zijn land op een stapel gooit, vraag hem om dat niet te doen. Permanents mag iedereen zien. Controleer als hij een spell speelt of hij die echt kan betalen van de landjes die hij daar heeft liggen. Hier ook weer: let op je tegenstander.


Conclusie
Nu is het niet zo dat alle magicspelers je meteen proberen te bedriegen op een willekeurig toernooi, maar er zitten hier en daar rotte appels tussen. Hou daarom de volgende punten goed in de gaten:

- Let altijd op je tegenstander! Veel spelers durven al niet eens te cheaten als de tegenstander op hen let.
- Roep een judge zodra je ook maar ergens over twijfelt! Geef de judge de feiten, maar laat het vanaf daar aan hem over.
- Schud je eigen deck goed, maar dat van je tegenstander nog eens minstens zo goed.
- Houd alle levens in de gaten, met pen en papier!
- Ken de regels.

Mochten er nog vragen zijn: [reageer], of klik hier . Mocht je kritiek hebben om de een of andere reden, post het hieronder. A.u.b. wel met argumenten. Groeten en veel plezier,

~Steven

 Reactie plaatsen

Reacties 1-25 (64)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  1 2 3  [volgende] [laatste]
17-6-2005

leuke column, veel trucjes die ik nog niet kende!!! kaartje uit tegenstander zijn deck halen,...

ook leuk dat je op het einde nog eens duidelijk zegt dar er maar enkele rotte appels zijn. want als iedereen paranoïd begint te doen, dan is de lol er ook af...

Arne (49) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
17-6-2005

heeft iemand een lijstje van deze cheats dan kan ik ze namelijk even uit me hoofd leren haha

Arne (49) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
17-6-2005

leuke en informatieve column

17-6-2005

goede column, wel belangrijk dat iemand dit ff behandeld.

17-6-2005

Ik wist wel dat dit soort dingen gedaan werden, maar dat vaak de onschuldige speler de schuld krijgt is wel verbazingwekkend, ik was ook een keer een cheater, ik had op FNM 16 kaarten in me sb

zeer goede column, eindelijk weer iets informatiefs. Keep up the good work

17-6-2005

leuke column.. toch weer wat 'geleerd'. ik kom die dingen ook wel eens tegen, maar dan meestal casual tegen vrienden, da maakt het duidelijk anders....

tnx voor de positieve reacties

@ Rolf: Niet zelf gaan toepassen hè, die trucjes...


de enige kaart waar valsspelen màg: Cheatyface

mooie collumn!

- (33) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
17-6-2005

best wel nuttig; ik wist niet eens dat de jugde iedereen op afstand mocht houden ^^

17-6-2005

Erg bruikbaar, maar het lijkt me logisch dat je altijd op je opponent let. Voor beginnende (en wat meer gevorderden zoals ik) magicspelers is het wel handig om te weten WAAR je op moet letten

17-6-2005

goed vertaald(y)
heb het orrigineel een tijdje terug gelezen en het is idd errug nuttig

timmey (4) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
17-6-2005

dit laat ook wel weer zien hoe triets mensen zijn door te cheaten.
ik heb weleens gehad dat men oppo iets zei over een kaart en dat ik dit maar aannam, beter opletten dus en ik denk dat dit veel voorkomt bij de beginnende speler

17-6-2005

Ik moet zeggen, er goede column. Ik heb er zelf ook nog wel wat aan gehad, dat o zo leuke truucje van een kaart er tussenuit halen kende ik nog niet.

goede column, ga zo door!

17-6-2005

Tjonge, wat fijn dat jullie dit allemaal een goede column vinden. Ik vind ontdek er ook niets verkeerds aan, alles in het stuk klopt etc. Maar mensen, zijn jullie echt rampdebielen? een beetje magicspeler weet toch ook wel dat je op een toernooi goed op je tegenstander moet letten en een judge roepen als je iets ziet dat niet klopt.
Het is natuurlijk belangrijk dat magic eerlijk gespeelt wordt, maar op hier een column aan te wijden is naar mijn mening net zo zinloos als mijn eigen columns (die door de mensen die dit geweldig vinden zo worden afgekraakt).
Steven, kom liever met iets waar een mening in staat, waar mensen over kunnen discussieren (zonodig afkraken, waar iedereen hier verzot op is), of iets amusants, desnoods een of ander hoog-ontwikkelde analyse, maar niet iets wat iedereen met gezond vestand al weet

17-6-2005

Steven, kom liever met iets waar een mening in staat, waar mensen over kunnen discussieren (zonodig afkraken, waar iedereen hier verzot op is), of iets amusants, desnoods een of ander hoog-ontwikkelde analyse, maar niet iets wat iedereen met gezond vestand al weet

1) je hebt 2 soorten columns: informatief of mening, dan heb je nog een derde soort die door jou wordt geambitieerd: de onzin column, maar ik moet zeggen dat ik de twee andere soorten columns beter vind.

2) het blijkt maar weer dat sommige mensen dit niet doorhadden, ik denk dat jij -of zelfs =random goede speler= niet al deze dingen wist, het is dus een erg nuttige column, ik wil steven zelfs nog even bedankten voor het vertalen ervan, deze woorden moeten de hele magic community bereiken: de eerste stap naar het bannen van cheaten is kennis hebben over hoe mensen cheaten, daarom is deze column zo goed.

3) ik vind het juist apart van iemand die zelf ZO gigantisch hard is afgekraakt(ook door steven? zie ik daar een connectie?) commentaar gaat geven op een column waar iedereen het er van over eens is dat het een goed lapje tekst is.

dat waren even de dingen die ik kwijt wou, het eerste wat ik dacht toen ik je bla bla las was: omfg, dit meen je niet. Je bewijst maar weer eens verdomd weinig kennis te hebben over hoe het spel nou echt in elkaar zit, want op een PTQ zijn er best mensen die dit soort streken willen uithalen. Jammer, maar helaas.

Een fijne dag nog, mijn excuses voor de eventuele spellingsfouten.

Aaron.

Gieljam, please. Ik hou mn mond bij jouw columns. Je kent mijn mening. Ik die van jou. Ik bepaal zelf wel waarover ik schrijf. Ik had zin om hier wat over te schrijven, dus doe ik dat. Een boel mensen kunnen dat wél waarderen. In de toekomst komt er wel een "hoog-intelligente analyse" maar niet vandaag.

En deze column was gewoon bedoeld om mensen er even extra op te wijzen. Als ik naar mezelf kijk, hou ik mijn deck in de gaten als de tegenstander ermee schud? Nee. Tel ik mijn tegenstanders sideboard bij constructedtoernooien? Nee. Toch zou ik dat moeten doen. Het artikel heeft mijn aandacht daarop gedrukt, en daar ben ik Dr. Tom erg dankbaar voor. En ik hoop dat dat ook voor jullie geldt.

17-6-2005

Luister aaron, ik kan opnieuw een flamewar met je beginnen waar jij volgens mij altijd ontzettend om zit te springen (doe is ff niet alsof degenen waarmee je het niet eens bent allemaal onder jou staan), maar ik denk niet dat dit voor de andere mensen op deze site nuttig/amusant is om te lezen.

"ik denk dat jij -of zelfs =random goede speler= niet al deze dingen wist"
Ik hoop dat je niet serieus meent dat gemiddelde spelers volgens jou niet weten dat ze op hun tegenstander moeten letten of zonodig een judge roepen. Als dit inderdaad zo zou zijn dan was ik achterover geslagen van verbaasdheid, want dat kun je toch zelf ook wel bedenken?

En nee, dat de meeste van mijn columns afgekraakt worden is voor mij geen reden om in een hoekje te gaan zitten jammeren en maar hopen dat jullie de volgende keer vriendelijker zijn, ik wil juist laten zien dat het niveau bij iedereen beter kan.

Note: ik weet dat je de pik op me hebt, maar je alles-wat-jij-zegt-is-verkeerd-houding kan je ook echt wel eens op zij zetten en gewoon objectief kijken naar wat ik vind is echt niet verboden

17-6-2005

@ steven

Ik waardeer dat je dit stuk geschreven hebt als je echt daadwerkelijk achter de bedoeling ervan staat: van iedereen een soort anti-cheat-buldog maken.
Een beetje opletten kan echt geen kwaad vind ook ik, maar magic moet wel leuk blijven en uitgaan van de sportiviteit van anderen kan ook wel eens een keer.
En ik weet inderdaad jou mening en jij de mijne, maar dit standpunt was vanuit mijn hoek nog niet bekend gemaakt. Aan het eind van je column vroeg je om beargumenteerde kritiek indien noodzakelijk, hier heb je die

17-6-2005

A.u.b. wel met argumenten. Groeten en veel plezier,

~Steven

ah kut, hij is met goede argumenten vergeten, je hebt gelijk....

17-6-2005

p.s.: ik vind het niet noodzakelijk dat je schrijft wat ik vraag (dat wil ik zelfs niet, laat zien wat je zelf goed lijkt). ik wilde slechts aangeven dat dit volgens mij niet veel nieuws bracht

ik vroeg om "gegronde kritiek", en die heb ik van jou nog niet gezien.

Magic hoort EERLIJK te zijn, dus ja, ik sta achter de bedoeling van mijn column. Niet zo gek, als je hem zelf schrijft.

En hier is de discussie die jij altijd weer oplevert. Stop aub met spammen, of ik zal een mod moeten vragen al het onzinnig commentaar te wissen.

17-6-2005

Het is natuurlijk belangrijk dat magic eerlijk gespeelt wordt, maar op hier een column aan te wijden is naar mijn mening net zo zinloos als mijn eigen columns (die door de mensen die dit geweldig vinden zo worden afgekraakt).

soo true, het is heel belangrijk dat magic eerlijk wordt gespeeld, maar we moeten er geen aandacht aan besteden, dat dacht ik ook net....

en je wil niet zeggen wat hij moet schrijven? doe dat dan ook alsjeblieft niet, ik denk dat jij de laatste bent die zoiets zou moeten zeggen, bedoel zon dieke achterban heb je ook niet....

17-6-2005

@ aaron

Leuk geprobeert, maar er staan zat argumenten bij mijn kritiek. GROW UP! discussier eens sprotief!

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  1 2 3  [volgende] [laatste]