Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Disconnected 3

Scroll: [boven|reacties|beneden]
2-4-2010 15:52:00

Deze keer een bijzondere column: eerst bespreek ik een aantal varianten van een deck dat ik erg cool vind om te spelen, vervolgens komen enkele regelvragen aan bod die tijdens het spelen van dit deck aan de orde kwamen.

Standard wordt op dit moment gedomineerd door creatures, de meeste actie vindt plaats in en rond de Combat Phase. Sinds Worldwake is ook control weer speelbaar, met name door kaarten als Everflowing Chalice en Jace, the Mind Sculptor. Maar combo... daarvoor moet je in andere formaten zijn, zoals Extended met Dark Depths/Vampire Hexmage of TEPS (The Extended Perfect Storm) en de talloze combo's in Legacy en Vintage. Tenzij je een Johnny bent, dan heeft Standard je één interessante optie te bieden om van de creatures af te blijven: Pyromancer Ascension! Het voordeel van deze kaart is ook dat er een hoop technische details bij komen kijken, dus voor een judgende Johnny is deze kaart dubbel genieten Overigens is het Polymorph deck opeens in opkomst, maar ja, dat is natuurlijk geen echt creatureless deck.


Hoe word je een Pyromancer?Pyromancer Ascension zorgt meteen voor een aantal beperkingen: de kaart zelf is rood, dus je moet sowieso iets roods spelen. Hij vraagt om instants en sorceries, dus een creature-heavy deck is geen goede plaats voor deze kaart. En in Highlander werkt hij ook niet denderend, je wil de meeste kaarten in je deck gewoon 4x spelen. Tot zo ver de beperkingen, nu naar de opties! Ik ben begonnen met een mono-rood burn deck en een rood/zwart burn/disruption deck, maar kwam er al snel achter dat je dan te snel door je kaarten heen raakt.
Kaarten trekken doe je natuurlijk met blauw, dus zie hier mijn rood/blauwe deck. Maar ja, dat werkt dus gewoon voor geen meter. Te traag tegen aggro, te kwetsbaar tegen control. Het maakt geen kans tegen snelle kleine beestjes, en grote dikke beesten zoals Sphinx of Jwar Isle krijg je er ook niet mee weg. Ik trek wat kaarten, sloop wat klein grut, en sterf zonder iets noemenswaardigs te hebben gedaan. Toegegeven, soms loopt het als een trein en speel ik beurt 5 een verdubbelde Time Warp en burn mijn tegenstander dood, maar ik heb er geen match mee gewonnen.
Ten slotte nog een opmerking over Time Warp: een extra beurt is fantastisch als je beesten hebt die daardoor een keer extra kunnen aanvallen, 2 extra beurten met een actieve Pyromancer is lekker en 3 extra beurten met 2 actieve Pyromancers is simpelweg oneerlijk. Helaas, dat is niet hoe het in de praktijk meestal uitpakte. Eigenlijk speelde Time Warp als een Explore voor 0 mana: speel Time Warp, doe verder niets (speel misschien een landje), untap alle landjes, trek een kaart en speel eventueel nog een landje. Erg frustrerend...

Tijd dus om wat meer kleur aan het deck te geven! Rode burn en blauwe draw bevielen op zich wel, maar zwart is om meerdere redenen een interessante toevoeging:
*Harde removal voor dikke beesten (Terminate, Doom Blade;
*Toegang tot Blightning, een van de beste kaarten uit het formaat!
*Lekkere finisher in Cruel Ultimatum;
*De mogelijkheid om mandlandjes te spelen;
*Cascaden met Bituminous Blast en Deny Reality!

Dit deck bevat genoeg direct damage om ook zonder Pyromancer te kunnen winnen en is een stuk leuker om te spelen. In het sideboard zit Chain Reaction om me te verdedigen tegen weenies, want cascaden in een Earthquake voor 0 is niet erg bevredigend. Omdat ik de laatste tijd op MWS veel creatureless decks tegen kom, speel ik ook Telemin Performance in het sideboard: als hij resolvet, is het in het beste geval een instant win, in het slechtste geval is het een Baneslayer Angel of een Sphinx of Jwar Isle die een sorcery in je graveyard achterlaat.

Dit deck vind ik erg leuk om te spelen, maar tegen serieuze decks is het meestal kansloos. Daarom ben ik wat op internet gaan kijken, en vond een Pyromancer deck met maar liefst 4 kleuren. Na wat sleutelen kwam ik hier op uit. Een klassiek combo deck, dat de eerste beurten niets anders doet dan rampen en kaartjes pakken, tot het rond beurt 5 of 6 af kan gaan. Naya Charm heeft een erg belangrijke functie: een veel te dure Lightning Bolt of Fog om net die ene extra beurt te kopen, of de winnende kaart voor de combo.
Dit is het idee: op het battlefield heb je een actieve Pyromancer Ascension en 8 untapped landjes (RGWUU), in de graveyard een Time Warp en Naya Charm, in je hand nog een Naya Charm. Speel de Naya Charm, kies de tweede optie en target de Naya Charm die in je graveyard ligt. Ascension triggert, kopieer de Charm en target nu de Time Warp. Haal beide kaarten naar je hand terug, cast de Time Warp en neem 2 extra beurten. Neem je eerste beurt en untap je landjes. Je zit nu in exact dezelfde positie als voor je dit allemaal begon, maar er ligt een extra beurt op je te wachten, je mag nog een kaart trekken voor je draw step en een landje spelen! Herhaal dit proces een aantal keer, totdat je 11 land hebt liggen en een Banefire hebt getrokken, en maak je tegenstander in één klap af.
Probleem van dit deck is hetzelfde als met veel andere combo decks: er is geen deuk aan om tegen te spelen, er is geen enkele interactie met je tegenstander, en het is nooit een spannende race: je krijgt je combo op tijd werkend en je wint, of het lukt niet en je verliest kansloos.
(Opmerking terzijde: ik schrijf mijn columns in Microsoft Word, en kreeg daarnet een briljante suggestie. Onder het woord interactie verscheen een groen kringeltje, met het vriendelijke verzoek dit woord te vervangen door "communicatie over en weer". LOL)

Is het mogelijk een nóg flauwer deck te maken? Tuurlijk, combo-control is een van de vervelendste dingen die er zijn! Ik heb dit deck trouwens niet getest, ik weiger zo'n gedrocht te spelen.


Hoe cast je een spell?En dan nu het gedeelte waarop jullie allemaal hebben zitten wachten: de interessantste regel-issues die ik tijdens het spelen tegen kwam! Niet alleen zitten er een paar vreemde interacties in mijn eigen deck, op MWS zitten voldoende vreemde vogels die rare fratsen proberen uit te halen, soms zelfs met kaarten die ik zelf ook speel.

De besproken decks en deze column zijn helemaal gefocust op het casten van spells, dus laten we eerst eens kijken hoe dat precies werkt. Volgens CR 601.2 gaat het casten van een spell in een aantal stappen: je legt de kaart op de stack, kiest de modus of modi, kiest de targets, kiest hoe je "dingen" verdeelt, bepaalt wat de spell kost, activeert eventueel mana abilities zoals het tappen van landjes en betaalt ten slotte alle kosten tegelijkertijd. Nu is de spell officieel gecast, gaan eventuele triggers op de stack, krijgt degene die de spell gecast heeft priority, vervolgens zijn tegenstander, en als niemand iets doet resolvet de spell en gaat daarna naar de graveyard. Een flinke lap tekst met een hoop interessante onderdelen, die ik aan de hand van voorbeelden zal toelichten.

a) De spell gaat op de stack. Op het moment van casten (en zelfs op het moment van resolven) ligt hij nog niet in de graveyard, dus triggert Pyromancer Ascension nog niet, tenzij er al een andere kaart met dezelfde naam in de graveyard ligt. Een Naya Charm kan ook niet zichzelf uit de graveyard terughalen.

b) Je kiest de modus of modi. Voor een Soul Manipulation mag je bijvoorbeeld uit 3 opties kiezen: counter maar haal niets terug, haal een beest terug maar counter niets, of counter én haal een beest terug. Deze modus wordt in de spell opgesloten, en kan dus niet meer later veranderd worden. Als je de spell kopieert met Twincast of met de triggered ability van Pyromancer, moet je dus dezelfde modus of modi gebruiken! Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om met een actieve Pyromancer een Naya Charm te casten en daarmee alle beesten te tappen én een kaart terug te halen.
In deze stap kies je ook of je extra costs zoals (multi)kicker en buyback betaalt, of je eventuele alternatieve costs betaalt (zoals bij Force of Will), met welke kleuren je de hybride manasymbolen betaalt (Kitchen Finks), en wat de waarde van X is (Banefire).

c) Kies de targets; alle targets moeten op het moment van casten legaal en beschikbaar zijn. Hex kun je alleen casten als er ten minste 6 creatures op het battlefield liggen (die geen protection from black en geen shroud hebben). Searing Blaze kun je alleen casten als je tegenstander daadwerkelijk een targetbaar creature heeft.
Let er goed op hoe vaak het woord target voorkomt: Seeds of Strength staat wel toe dat je 3x hetzelfde creature target, Symbiosis vraagt echt om 2 verschillende creatures, en bij Incremental Blight en Cone of Flame staat zelfs expliciet op de kaart dat je 3 verschillende targets moet aanwijzen.

d) Kies hoe je "dingen" verdeelt; dit komt niet zo vaak voor, vandaar dat ik het schuin heb gezet. Bijvoorbeeld Pyrotechnics laat je in stap c) het aantal targets kiezen (1, 2, 3 of 4) en in deze stap zeg je hoeveel damage elk target krijgt, waarbij je elk target minstens 1 damage moet toewijzen, maar meer dan 1 damage mag ook. Een ander voorbeeld is de triggered leaves-the-battlefield ability van Jugan, the Rising Star: in stap c) zeg je welke beesten counters krijgen, en hier beloof je elk van die beesten minstens 1 +1/+1 counter te geven als de ability resolvet.

e) Bepaal wat de spell kost; dit zijn de kosten die je in stap b) hebt bepaald, vermeerderd met extra kosten (Sphere of Resistance, je tegenstanders Grand Arbiter Augustin IV) en verminderd met korting (Goblin Warchief, Thunderscape Familiar). Deze totale kosten kunnen nooit minder zijn dan ; als er een Trinisphere ligt, wordt dit effect pas toegepast na alle andere effecten. De totale kosten worden nu opgesloten in de spell.

f) Activeer mana abilities; deze gebruiken de stack niet, je tegenstander krijgt geen priority, dus zij kunnen niet gecounterd worden, ook niet door Stifle.
Mana abilities zijn activated abilities van bijvoorbeeld landjes (Plains, Fetid Heath), creatures (Llanowar Elves) of artifacts (Sol Ring, Mana Cylix) die mana in je pool stoppen, of triggered abilities die triggeren op een andere mana ability (Trace of Abundance). Je mag hier dus geen spells zoals Dark Ritual casten of de ability van Arbor Elf gebruiken, dit moet je doen en de mana in je pool stoppen vóórdat je een andere spell gaat casten!

g) Betaal alle kosten in de volgorde van jouw keuze; Harrow laat je 3 mana betalen én een landje sacrificen als kost, dus als je Harrow later gecounterd wordt, ben je helaas nog steeds je landje kwijt. Je kunt wel eerst een landje tappen voor mana en daarna datzelfde landje sacrificen. Denk er aan dat de kosten die je moet betalen, al vastgelegd zijn in stap e). Als je bijvoorbeeld een Goblin Warchief hebt liggen en je cast een Fodder Launch, dan kost die slechts , zelfs als je nu besluit dat je de Goblin Warchief gaat sacrificen.

Nu is de spell gecast en triggert alles wat moet triggeren, nog voordat spelers priority krijgen. Pyromancer Ascension triggert bijvoorbeeld, ongeacht of de spell later gecounterd wordt en ongeacht of de targets van de spell later illegaal worden. Ook cascade triggert nu. Deze triggers komen allemaal op de stack bovenop de gecaste spell, en beide spelers krijgen nog de kans om deze triggers te Stiflen.
Als je tegenstander nu besluit om met Relic of Progenitus je hele graveyard te verwijderen, is hij daar te laat mee: de ability van Pyromancer Ascension is al getriggered voordat je tegenstander priority krijgt, en als de ability resolvet krijg je gewoon je quest counter.
Deze stappen zijn allemaal noodzakelijk om een spel als "gecast" mee te laten tellen; als je een spell kopieert, bijvoorbeeld met Pyromancer Ascension, telt dat niet als casten voor bijvoorbeeld je storm count.
Tijd voor een voorbeeld: je hebt een Pyromancer met 1 quest counter en er ligt een Deny Reality in je graveyard; je cast een Deny Reality uit je hand, en nadat je alle stappen van het casten hebt doorlopen, staan er 2 triggers klaar om op de stack te gaan: de "put a quest counter on Pyromancer Ascension" en de trigger van cascade. Jij bent de controller van beide triggers en bepaalt in welke volgorde je ze op de stack legt. Het is slim om eerst de cascade te stacken en daarna pas de Ascension. De stack resolvet van boven naar beneden, dus eerst krijgt je Ascension een counter, en als je dan de gecascade spell gratis cast, mag je er meteen een kopie van maken en spelen.
Nog een voorbeeld: ik sta op 1 leven, mijn tegenstander op 2 leven en hij heeft een Manabarbs liggen. Als ik nu een Lightning Bolt speel en in stap g) een Mountain tap voor , triggert de Manabarbs en gaat die ability op de stack bovenop de Bolt. De trigger van Manabarbs resolvet eerst, ik ga naar 0 leven en verlies het spel terwijl de dodelijke Lightning Bolt nog op de stack ligt te wachten... Het is handiger om eerst een Mountain te tappen voor , die rode mana in mijn pool te stoppen en de trigger van Manabarbs op de stack te laten gaan. Daarna krijg ik priority, cast een Lightning Bolt en gebruik die in mijn pool om de Bolt te betalen. Nu is de situatie omgekeerd: mijn tegenstander is dood en de dodelijke trigger van Manabarbs ligt lekker nutteloos op de stack te wachten en zal nooit resolven.

Als geen van beide spelers iets doet (zoals het spelen van een Cancel), resolvet het bovenste object op de stack: de laatst gestackte trigger, of als er geen triggers zijn, de spell zelf. Nou is het resolven van spells en abilities ingewikkeld genoeg om nog een complete andere column aan te wijden, maar er zijn een paar dingen die ik nu vast kort wil aanstippen: een spell wordt gecounterd door de spelregels als alle targets op het moment van resolven illegaal zijn geworden, anders probeert de spell zoveel mogelijk te doen.
Ik speel een landje, cast een Searing Blaze en target daarmee mijn tegenstander en zijn Kazandu Blademaster. In reactie speelt hij Brave the Elements en geeft zijn creatures protection from red. Als de Blaze resolvet, is dus 1 van de 2 targets illegal geworden, maar doet de spell zo veel als mogelijk is: in dit geval dus 3 damage aan mijn tegenstander. Tijdens het resolven mag ik er nog voor kiezen om die 3 damage van hem naar zijn Ajani Goldmane te redirecten.

Voor het activeren van activated abilities gelden dezelfde stappen als voor het casten van spells; het enige verschil is dat de kaart niet fysiek op de stack gaat, maar alleen de ability. Activated abilities zijn altijd geschreven als [cost]: [effect]. Zoals hierboven is uitgelegd, kan op het betalen van een cost niet gereageerd worden, maar de ability gaat op de stack en daar kan wel op gereageerd worden: beide spelers krijgen priority voordat de ability resolvet en het effect plaatsvindt.
Deze ability is trouwens een zelfstandig bestaand object dat onafhankelijk is van zijn bron: als je tegenstander een Jace, the Mind Sculptor cast en direct daarna zijn ability activeert (hij betaalt de cost door 0 loyalty counters te removen), krijg jij nog priority. Als je nu de Planeswalker afschiet met een Lightning Bolt, mag je tegenstander nog steeds gratis Brainstormen, de ability lag immers al op de stack. Toch is het wel een goed idee om je Bolt te casten voordat de ability van Jace resolvet: het is behoorlijk balen als je tegenstander in de bovenste 3 kaarten een Negate vindt.


CascadeEerlijk gezegd verbaast het me dat meer dan een jaar na het uitkomen van Conflux veel mensen nog steeds niet snappen hoe cascade werkt. Cascade betekent: When you cast this spell, exile cards from the top of your library until you exile a nonland card whose converted mana cost is less than this spell's converted mana cost. You may cast that card without paying its mana cost. Then put all cards exiled from the game this way that weren't cast on the bottom of your library in a random order. Overigens staat op de kaart zelf in de reminder tekst nog "play", maar play betekent simpelweg het spelen (play) van een land of het spelen (cast) van een spell. Afgezien van het kiezen hoe je betaalt in stap b, volgt het gratis casten van een spell alle normale stappen voor het casten.
Als je een spell mag casten zonder de mana cost te betalen, krijg je dus ook niet de optie om er stiekem toch mana voor te betalen, of een alternatieve cost te betalen. Je mag wel extra costs zoals (multi)kicker betalen, maar je mag de spell bijvoorbeeld niet cyclen. Als er een X in de cost van de spell staat, dan geldt dat X = 0, dus een Earthquake of Banefire in een deck met cascade spells is geen aanrader. Ook al betaal je er niets voor, je hebt de spell wel gecast, dus hij telt mee voor je eventuele storm count.


LandfallEen column ten tijde van Worldwake is natuurlijk niet compleet zonder een paar woorden over landfall. Landfall is een ability woord dat op zichzelf niets betekent, maar je een indruk geeft van wat voor soort ability er op de kaart staat. Zoals altijd geldt: lees wat op de kaart staat, dan pas weet je wat die spell doet! Searing Blaze is een heel duidelijke kaart: als je deze beurt geen landje op het battlefield hebt gekregen, doet hij 1 damage. Als je ten minste 1 landje het battlefield hebt laten betreden, doet hij 3 damage. Een van mijn geachte tegenstanders op MWS speelde een Terramorphic Expanse, sacte hem voor een landje en speelde vervolgens een Searing Blaze met als targets mij en een Baneslayer Angel die ik met Telemin Performance van hem had gejat. Omdat hij deze beurt 2 landjes het battlefield had laten betreden, beweerde hij bij hoog en bij laag dat zowel de engel als ik 6 damage zouden krijgen, hij had immers dubbele landfall... Maar nergens op de kaart staat dat hij 3 damage doet per landje, Blaze heeft maar 2 mogelijke waarden. Een ander verhaal was het natuurlijk als hij een Quest for Pure Flame had gesact
Searing Blaze heeft een replacement effect dat bepaalt of hij 1 of 3 damage doet. Steppe Lynx daarentegen heeft een triggered ability die elke keer op een landfall triggert. Een gespeelde en gesacte Terramorphic Expanse of Arid Mesa geeft de Lynx 2 keer +2/+2, omdat er 2 afzonderlijke triggers zijn. Een Plated Geopede equipped met Adventuring Gear krijgt per landfall 2 keer een +2/+2 trigger, dus een gesacte Arid Mesa geeft hem uiteindelijk maar liefst +8/+8.

Bij landfall doet het er niet toe hoe dat landje op het battlefield kwam: gewoon als landdrop, met Ruin Ghost of doordat je een fetchland kraakt. Je kunt dus in je tegenstanders beurt een fetch kraken en met Searing Blaze zowel zijn Garruk Wildspeaker als diens 3/3 token afschieten. Hoeveel damage de Blaze doet, wordt pas bepaald op het moment van resolven; je kunt dus in je tegenstanders beurt een Bituminous Blast casten, in een Searing Blaze cascaden en als reactie daarop een fetchland kraken!


Ik hoop dat jullie van deze column hebben genoten, en hoor graag jullie feedback, commentaar, tips en ideeën voor volgende columns! Wat vond je het leukst aan deze column: de decks, de theorie van de Comp Rules, de uitgewerkte voorbeelden en trucs met de spelregels? Is mijn uitleg helder, te beknopt of juist te technisch en langdradig? Wat vind je van het idee van een 2-in-1 column? Laat wat van je horen, via NederMessage of met een reactie hieronder!

Greetz, Dustin (L1 judge).

 Reactie plaatsen

Reacties (7)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Official Judge Mark (337) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
2-4-2010 15:53:00

Looking good, Dustin!

2-4-2010 16:15:00

Gedeelte over Pyromancers Ascension is aardig, maar waarom moet er toch altijd blauw in combo decks?
hier nog een pyromancers Ascension deck. Voor de verandering een combodeck zonder blauw. Het deck is houdt er rekening mee dat er veel creaturebased wordt gespeeld in standard. Merk op dat ik onder andere geen Blightning mainbord speel. Blightning is goed, maar als het kiezen van Blightning boven een andere kaart (Fog, in dit geval) tot verlies lijdt, kun je hem beter niet spelen.

Overigens zou ik, wanneer je columns schrijft, het bij één onderwerp houden. Als je meerdere onderwerpen wilt beschrijven, schrijf je toch gewoon twee (kortere) columns?
co·lumn [
] (de; meervoud: columns; verkleinvorm: columnpje)
1 regelmatig verschijnende, ondertekende rubriek in een dag- of weekblad, met een eigen karakter

Ik doel natuurlijk op het laatste; met een eigen karakter. Wanneer je schrijft over zowel Landfall als Pyromancer Ascension, dan heeft je column niet echt een eigen karakter meer. Bovendien zou ik, als ik de koppen lees en Pyromancer Ascension niet interessant vind de pagina wegdrukken en nooit bij Landfall aankomen.

Verder wel leuk dat ook hier mensen hun best doen voor leuke stukjes.

3-4-2010 10:26:00

't Ziet er goed uit, ik vind het altijd leuk om te lezen. Ga zo door zou ik zeggen.

4-4-2010 17:00:00

waar is een pyromancer runeflare deck?
ik zal die van mij zo even invoeren

NederMagic Rules Advisor G (253) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
4-4-2010 17:06:00

De seterkste kleuren combinatie, met Pyromancer Ascension lijkt mij simpelweg met Toshiro Umezawa. Je bolt een Beest, en recast hem 2 keer op de player.

Zieke combinatie en werkt lekker in mijn Pyro deck.

4-4-2010 17:09:00

zie hier

14-4-2010 16:08:00

Bedankt voor alle feedback! Een sterk uitgedunde versie van deze column is inmiddels toegevoegd aan de Hulpdienst.

Scroll: [boven|reacties|beneden]