Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

De Mana-Base

Scroll: [boven|reacties|beneden]

Deze column is geschreven door Tim Melters.


Hey,

Waarom deze Column?

Ik ben van mening dat de mana-base van een deck, voor 90% zegt hoe betrouwbaar je deck is en/of hoe goed het werkt. En ik zie hier de laatste tijd veel decks met een slechte mana-base. Deze Column is vooral voor de beginnende spelers, maar hem doorlezen kan nooit kwaad.

In deze Column ga ik het hebben over:
-Waar moet je op letten
-Mogelijkheden in T2, T1, Extended voor een goede mana-base

-Waar moet je opletten;

Bij het maken van een mana-base moet je letten op het aantal kleuren dat je speelt. Hierbij is het ook belangrijk dat je kijkt naar hoeveel kaarten je van welke kleur speelt dus nooit zeggen: Ow 2 kleuren is 10 forest en 10 island.
Net zo belangrijk is dat je let op de mana costs van de kaarten, in een deck met meerdere kleuren is makkelijker te spelen dan simpelweg omdat je minder nodig hebt, voor de kun je ook betalen. Kaarten zoals Lotus Petal, Chrome Mox en Birds of Paradise zijn over het algemeen goede kaarten in een deck met meer kleuren, omdat ze meerdere kleuren kunnen produceren.

De mogelijkheden voor een goede mana-base:

T2;
In T2 zijn er niet erg veel mogelijkheden om een deck te spelen met een super mana-base. Bij Affinity is het belangrijk dat je zo min mogelijk basic-land speelt maar artifact-land (b.v. Seot of the Synod) omdat je dan meer voordeel uit je landjes kunt halen. In andere T2 decks (b.v. Samurai) zijn er geen speciale landjes waar je voordeel uit kunt halen. Toch kun je voor zo'n deck een betrouwbare manabase maken dmv kaarten zoals City of Brass. Dat is een kaart die doet wel damage maar je haalt er uiteindelijk wel voordeel uit. Verder is Glimmervoid ook een goed landje alleen is daar het nadeel van dat hij niet zo betrouwbaar is.
Kortom: ligt aan je deck, maar vooral basic-land

T1;
In T1 heb je toegang tot alle landjes, daarom kun je voor je deck een bijna perfecte mana-base maken. Het is belangrijk dat je niet teveel land in je deck hebt. En het is goed als je later in het spel niet overbodig land gaat pakken dat je niet nodig hebt. Daar zijn kaarten als Polluted Delta, Land Grant ect goed voor. De duals (Tropical Island ect.), niet erg budget maar je mana-base word er stukken beter van. Nadelen zijn b.v. Sundering Titan en Wasteland. Als je Titan in je metagame verwacht of als je zelf Titan speelt heb je toegang tot pain-land (Llanowar Wastes ect.). Die zijn daar niet gevoelig voor. Voor de Budget spelers zijn Tained Wood ect. een prima oplossing, je kunt ze goed gebruiken samen met Fetch (Polluted Delta ect.).
In T1 kun je makkelijk veel voordeel uit je landjes halen b.v. uit Tolarian Academy
Verder heb je in T1 ook de toegang tot vele spells, die zorgen voor een betrouwbaar deck Lotus Petal, Black Lotus, Mox.., Sol Ring, Dark Ritual en nog veel meer.
Kortom: veel non-basic land

Extended;
In extended zijn de meest gebruikte landjes pain-land (al eerder genoemd). Duals zijn in extended niet legaal en dus zijn de pijnlandjes de beste oplossing. In extended heb je ook niet de toegang tot de meeste mana sources (Lotus Petal ect.) uit T1. Maar.. Fetch-land is wel legal dus word dat ook regelmatig gespeelt. Omdat je pain-landjes niet kunt fetchen zie in Extended meer basic-land. Dat is helemaal niet erg als je de aantallen maar goed afstemt op de kaarten in je deck, (zie mijn allereerste punt voor dingen waar je op moet letten).
City of Brass al eerder genoemd maar in extended ook een zeer veel gespeelde kaart. Dat komt door zijn betrouwbaarheid.
Dan heb je ook nog het Manland ({=Treetop Village ect.) vooral gespeelt in The Rock krachtige landjes waar je ook voordeel uit kunt halen.
Kortom: Basic-, Pain- en Manland + City of Brass


Nou dit was het wel zo'n beetje, de belangrijkste dingen uitgelegd. Ik hoop dat ik niks ben vergeten. Het is een onderwerp waar niet super veel over te vertellen valt dus erg lang zal deze Column niet zijn, kort maar krachtig Als je kritiek hebt hoor ik dat graag, maar dan wel met argumenten erbij.

Tim

 Reactie plaatsen

Reacties (19)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
21-2-2005

Kom maar om met dat commentaar

21-2-2005

Kun je a.u.b. ook zo'n collumn maken over creatures en die naar mij emailen? verder vet goed.

Premium lid Bearn (11) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
21-2-2005

Waarom is Glimmervoid onbetrouwbaar? En waarom is city betrouwbaar? Dat ding heeft me tig keer dood gekickt.

21-2-2005

Dit is best goede informatie voor beginnende spelers, maar ik denk dat het beter is om te vertellen over de manacurve van je deck en de verhouding van welke landen je in je deck stopt.

verder leuke collomn.

22-2-2005

Je verteld wel wat er gebruikt word maar legt niet uit wat die beginnende spelers nou in hun decks moeten stoppen. Die spelen vaak niet eens met types en hebben daar dus ook weinig aan.

ik sluit me bij de 2 reacties hieronder aan. Je zegt uit dat 2 kleuren niet automatisch 50/50 hoeft te betekenen, maar je legt niet uit wat dan wel.
Hoe ik een multicolor mana-base aanpak: Tel alle gekleurde symbooltjes op. + + = 6. Dit leidt dan tot bijv. 6 : 4, je land moet in ongeveer dezelfde verhouding zijn. (bij kaarten als Nezumi Shortfang, met in de ability-cost moet je dan een extra tellen.) Multicolor land kun je later toevoegen.

Wat trouwens voor beginners het beste is, gewoon 24 land spelen, niet minder! (nee, elf is géén land!). Op een gegeven moment krijg je er dan zelf wel gevoel voor of er een landje uit kan.

Over het gedeelte over toernooi-formats, je legt niet uit welke series er bij horen. Daarbij spelen beginners niet echt vaak onder een bepaald format.

22-2-2005

qua format moeten er ook dingen als manafixers bij, en in het algemeen bijvoorbeeld hoeveel land je eruit kan halen bij een bepaald aantal manafixers

22-2-2005

Oke, ik zal er de volgende keer opletten, dat ik dat wat beter uitleg

22-2-2005

vond het een erg compacte column, wel goed, maar te compact mss.

24-2-2005

Het idee van de collumn is goed: het helpen van beginners met de manabase, maar ik vind hem wat zwak uitgewerkt:

Je verteld alleen wat voor land in de formats zit, dat is voor de meeste spelers niet zo interessant, dat kunnen ze zelf ook wel opzoeken en volgens mij speelt jouw publiek (zoals ik het begrijp) niet heel erg veel tournooien.

Waar je dan wel op in had moeten gaan: hoe maak je een goede manabase: Wat is het juiste aantal aan land + wat is de juiste verdeling. Heb ik versnelling nodig in mijn deck? In hoeverre kan ik het aantal landjes verminderen op het moment dat ik er acceleratie in gooi. Waarom is het filteren/uitdunnen van je deck best belangrijk? Aan dat soort dingen hebben mensen wat lijkt me. Hierbij kan je heel eenvoudige richtlijnen geven + wat me erg belangrijk lijkt: de voorbeelden: de manabase van een aggro deck, een combo deck, een control deck.

Dit is bedoeld als opbouwende kritiek, ik hoop dat je er iets mee kan.

25-2-2005

deze column lezen was een pure verspilling van mijn tijd. wat leg je nouw eigenlijk helemaal uit in dat ding? je noemt een paar kaartjes en wat voor en nadelen...en niet die beruchte mana-curve die perfect moet zijn wil een deck redelijk kunnen functioneren... volgens mij heeft je eigen deck ook geen goeie manabase als ik dit zo lees. geef ons formules en dat soort dingen! je publiek bestaat uit beginners, maar je spreekt in jargon met verschillende formats... een beginner speelt casual! klote column. volgende keer beter, en steek er iets meer tijd in aub.

25-2-2005

Het is ook niet mijn bedoeling om iemand zijn mana-base te maken. Het is de bedoeling om te laten zien welke mogelijk heden er zijn voor een stabiele mana-base..

25-2-2005

met: "om iemand zijn mana-base te maken" bedoel ik: om iemand zijn mana-base voor te kauwen...
Ik vind het namelijk belangrijk dat je als beginner gewoon een beetje probeerd wat lekker werkt.. En dus geen formules.. Maar meningen verschillen...

26-2-2005

<<Het is de bedoeling om te laten zien welke mogelijk heden er zijn voor een stabiele mana-base..>>

De meeste beginners, als die al iets van deze column snappen, zijn niet zo kapitaalkrachtig om naast de investering in goede spells ook nog eens een playsetje Flooded Strands erbij te kopen.

27-2-2005

Dan hebben ze toch een mooi doel...

EMJ (55) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
27-2-2005

aan een goed werkende (budget) manacurve heb je meer dan aan een 'doel'...

28-2-2005

het gaat gewoon meer om die verhouding die je in je deck zoekt dan welke kaarten precies. daar kunnen beginners zelf ook wel opkomen.

28-2-2005

lezen is geen verspilling van tijd

9-3-2005

hangt ervanaf wát je leest

Scroll: [boven|reacties|beneden]