spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer
menu menu spacer
spacer
spacer Magic the Gathering winkel forum community
spacer
spacer
menu Home spacer spacer
spacer
spacer spacer
menu Nieuws spacer spacer
spacer spacer
menu Winkel spacer spacer
spacer spacer
menu Interactief spacer spacer
spacer menu spacer
spacer spacer
menu Informatie spacer spacer
spacer spacer
Overig spacer spacer
spacer spacer
illustratie
spacer
illustratie
spacer
illustratie
spacer
illustratie
Snelzoeken op kaartnaam (Uitgebreid zoeken)
21-8-2019 12:04:26 [Inloggen] [Contact]
divider
[hulpdienst]
divider
Hulpdienst - Ruilen (Guide to trading)
Een paar jaar geleden heeft Steven Geurts een column geschreven met tips voor mensen die nieuw zijn op NederMagic en graag willen ruilen. Hieronder staat de column nogmaals, enigszins ge-edit en aan de tijd aangepast. We nodigen nieuwe en oude spelers uit om het te lezen en je voordeel ermee te doen!

Intro
Aangezien Nedermagic naast een winkel en een forum ook een ruilsite is, probeer ik hier wat do's, don'ts en tips te geven. Dit verhaal is vooral bedoeld voor mensen die net nieuw zijn op NederMagic. Het mes snijdt hopelijk aan twee kanten: ik hoop dat er minder bad trades door misverstanden plaatsvinden.

Voor ik aan het eigenlijke verhaal begin: [Het kopen en verkopen van kaarten is alleen toegestaan van en aan NederMagic zelf. Onderling mag er alleen geruild worden! Bekijk hier de algemene regels.] Dank u.

Guide to trading
Waarom ruilen? Omdat dat goedkoper is dan iedere kaart los kopen! Ok, laten we gaan kijken hoe we hier op Nedermagic kunnen ruilen.

Op Nedermagic zijn er meerdere manieren om een trade op te starten.

Nr. 1: De Nedermessage. Te bereiken door het envelopje achter iemands naam.
Nr. 2: Het forum. Voornamelijk "Vraag en Aanbod".
Nr. 3: De PP. Even een stuk van Nedermagic zelf: "In dit gedeelte kunnen ALLE NederMagic leden een persoonlijke pagina neerzetten."
Nr. 4: De collectie, te bereiken via het kaartje

De pagina bestaat uit tekst, waarin je bijvoorbeeld je wantlist en havelist neer kan zetten, zodat je met mensen kunt ruilen zonder dat je steeds je hele lijst op het discussionboard moet posten of emailen.
Je geeft gewoon het unieke adres (URL) door van jouw pagina en iedereen kan erop kijken. Het is bijvoorbeeld ook erg handig om op andere ruilsites gewoon dit adres te posten. Je kunt het adres (URL) van jouw pagina zien door erheen te gaan en te kijken wat er op dat moment in de adresbalk van je browser staat. Je kunt je pagina op elk moment zelf wijzigen. PP's zijn hier te bereiken.

In een trade is de eerste stap het in contact komen met elkaar. Meestal gebeurt dat doordat iemand reageert op een "Aangeboden" of "Gezocht" bericht op een van die fora. De meeste deals komen tot stand door een NederMessage. Maar laten we eerst eens gaan kijken naar een advertentie. Een advertentie moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Om een trade stap voor stap te volgen maken we even een denkbeeldige deal. We zien op het Gezocht forum de volgende advertentie staan:

"[GEZ] 2x Force of Nature
8-7-2008 20:50:00 door Jan Klaasen (pp)(msg)
Ik zoek twee Force of Nature. Ik heb veel te ruil, zie mijn pp."

We hebben toevallig nét twee Force of Natures over. We bekijken zijn pp (door op zijn naam te klikken), en zien dat onze Jan een Tidal Kraken en een Wildfire in de aanbieding heeft. Die hadden wij net nodig voor twee van onze decks. We gaan hem een Nedermessage (ook wel 'msg') sturen.

Hallo Jan,
Ik heb wel interesse in je Tidal Kraken en je Wildfire. Ik heb twee Force of Natures voor je. Lijkt dat een deal?
Steven.

Zoals je ziet maken we meteen een voorstel. Het is het beste dat een voorstel eerlijk is voor beide partijen. De meeste mensen gebruiken de Nedermagic-koers. Sommigen houden echter de MOTL lijst aan. Het maakt niet echt uit, zolang je maar voor beide partijen dezelfde lijst gebruikt.

Maar er zit een addertje onder het gras. 8 kaarten van ieder 2 Euro zijn niet samen één kaart van 16 Euro waard. Het wegdoen van een aantal kleinere kaarten voor één die wat duurder is heet "Uptraden". Andersom: "Downtraden". (Het 'winst maken' met een deal is géén uptraden, zoals vaak verward wordt.) Waarom dat zo is? Kaarten in een hogere prijsklasse zijn vaak/altijd beter dan kaarten in een lagere. De kwaliteit van de kaarten gaat omhoog, en dat kost iets meer (in kaartwaarde).

Ok, we gaan door. Onze Jan vindt het wel goed. Dat is mooi, dan komen we aan het eigenlijke ruilen toe. Vaak worden diverse voorstellen van beide kanten gedaan voor er een deal gesloten wordt. Tenminste, het is het netste als de voorstellen van béide kanten komen, en niet van één persoon.

Ruilen gaat via Nedermagic bijna altijd met de post. Maar wie stuurt er nu eerst? Meestal is dat degene die de minste referenties bezit. Een referentie is iemand met wie je geruild hebt. Deze zet je meestal op je pp, met een linkje naar zijn of haar pp erbij, zodat iedereen kan zien dat je echt met de ander geruild hebt. Ook kun je als je een aankoop hebt gedaan op NederMagic gebruik maken van de NederMagic referenties. Nu komt het moeilijkste gedeelte: de ander vertrouwen. 99% van de trades gaan goed. Af en toe zit er echter een rotte appel tussen die de kaarten helemaal niet opstuurt, maar die van jou gewoon houdt! Hoe kun je dat nu voorkomen?

Tip nr. 1: Controleer ALTIJD de anders refererenties. Neem een steekproef of iets dergelijks. Sommige traders staan op de Betrouwbare Traders Lijst. Van deze traders is al een steekproef genomen, en is naar een aantal andere facetten gekeken. Controleer wel altijd zelf nog even!
Tip nr. 2: Hou de fora in de gaten! We hebben een Bad Traders forum en een Rippers/Oplichters forum. Er staan bij de fora zoekfuncties waarmee je snel iemand kunt natrekken.
Tip nr. 3: Hou de volgende regel áltijd in je achterhoofd: "Als het te goed is om waar te zijn, dan ís het niet waar". Niemand is gek. Iedereen heeft een prijslijst bij de hand.

Als je iemand niet vertrouwt; schaam je dan niet om hem/haar eerst te laten sturen. Wil hij/zij dat niet: jammer dan, er komt wel een volgende kans om aan je kaarten te komen. Er is een wezenlijk verschil tussen rippers en badtraders. Rippers stelen je kaarten: je ziet nooit wat terug, badtraders traden (te) traag, verpakken hun kaarten niet goed, etc, maar ze sturen wel wát terug. Verwar dit niet. Stuur NOOIT kaarten op als je er geen goed gevoel over hebt. Laat dit uiteraard wel aan de ander weten. Een deal wordt als "gemaakt" beschouwd als de adressen zijn uitgewisseld. Controleer dus eerst alles vóórdat je iemand jouw adres geeft.

Ok, weer terug naar onze Jan. Zowel Jan als wij hebben ongeveer 100 referenties. Die verzamel je niet zomaar: ik vertrouw hem wel, na een korte ref-check. We besluiten tegelijk te sturen. Nu is het zaak om de kaarten te verpakken. De mínimale manier van verpakken is:

Een envelop, met een 2x dubbelgevouwen A4´tje erin, waar de kaarten, die in een hoesje (sleeve) zitten, zijn opgeplakt. Uiteraard voldoende postzegels (1 postzegel is genoeg voor 20 gram binnen Nederland, afhankelijk van je verpakkingsmateriaal kun je ongeveer 6 kaarten op deze manier verzenden; zit je boven dit gewicht, dan moet je 2 postzegels plakken). De envelop even dichtplakken en klaar! Het adres moet je erop schrijven vóór je de kaarten erin stopt, anders krijg je een balpen-afdruk. Zet op de achterkant ook je postcode + huisnummer, dan is de kans op kwijtraken veel kleiner als het adres op de voorkant onleesbaar wordt. Veel mensen vinden het fijn om even een stukje karton te gebruiken, of wat extra kaarten als kreukbescherming mee te geven.

Wat ook een gebruik op Nedermagic is: Throw-ins meegeven. Kleine, voor jou nutteloze kaarten, waar je handelspartner misschien wél wat aan heeft. Het is niet verplicht, maar maakt de trade meestal wel net iets prettiger. Het is vaak wel zo, dat als je throw-ins geeft, je ook iets terug kunt verwachten.

Kaarten posten en klaar! Na 2-3 werkdagen moet je eigenlijk de kaarten wel hebben. (4-5 voor België. Als het langer dan een week duurt is er ergens iets mis. (Twee, voor België. Het is altijd de verantwoordelijk van de zender! Als je er samen niet uit komt, post het dan op een van de fora. Er zijn genoeg behulpzame mede Magic'ers.

Als alles wel goed is gegaan, laat je dat even aan de ander weten en voeg je elkaar toe als referentie. Op naar de volgende deal!

Als je nog wat wil weten over ruilen in het algemeen of iets specifieks: stuur een Nedermessage naar een van de moderators óf post het op een van de fora. Dan rest mij nog je veel groeten, succes en plezier te wensen,

~StevenTerug naar het overzicht
 
spacer
Submenu
devider
Sitemap
Contact
 NederMagic hulpdienst
Mailinglijst
Stuur email
Moderators
spacer
spacer
Login
devider
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
(Registreren)
spacer
Tips
devider
Meest gebruikte links
Actieve forumtopics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Core Set 2020 (M20)
Modern Horizons (MH1)
War of the Sparks (WAR)
Ravnica Allegiance (RNA)
Guilds of Ravnica
Magic 2019
Dominaria
Rivals of Ixalan
Ixalan

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Draftbattle Core Set 2020.
spacer
devider
Er zijn nu 14 leden ingelogd op NederMagic.
15203 paginas bekeken sinds 21-8-2019 3:26:00
Privacyverklaring

NederMagic is a website about Magic: The Gathering.
Magic: The Gathering, the mana symbols, the tap symbol and all other related images are owned by Wizards of the Coast.
NederMagic is unaffiliated with Wizards of the Coast.