Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Voor de beginnende speler deel 2

Scroll: [boven|reacties|beneden]
17-4-2008

Welkom allemaal!

Het is weer tijd voor een nieuwe column. Ten eerste wou ik nog even terugkijken op mijn vorige column. (hier
Na zeer goed opbouwend commentaar van een aantal Nedermagic-ers (dank jullie wel daarvoor Dirk van Bergen, Wesley van Haren, Quewtir & anderen!) heb ik nogmaals mijn eigen column goed doorgelezen en ik kwam tot de volgende ontdekking.

In mijn column neem ik een aantal zaken aan alsof het vanzelfsprekend is dat spelers dit weten terwijl een beginnende speler dit meestal helemaal niet weet. Vooral het "waarom?" miste in de column bij de uitleg welke kaarten er in het deck moeten.

Daarnaast is het zeer onwaarschijnlijk dat een beginnende speler het deck, wat ik heb laten zien als voorbeeld, in elkaar kan zetten omdat het gebruik maakt van 4x Loxodon Warhammer, 4x Troll Ascetic & 4x Rhox. Een beginnende speler heeft eigenlijk hooguit 1x deze kaarten.

Ook sprong ik een beetje van heen en weer naar verschillende onderwerpen. Dat komt denk ik doordat terwijl ik aan het schrijven was er zoveel dingen zijn die uitgelegd moeten worden dat ik het een beetje door elkaar haalde.

Dus daar gaan we verandering in aanbrengen. Hieronder staat het stappenplan voor de komende columns (en ik zal proberen om me daaraan te houden ).

Plan van aanpak

Column1: introductie (done)
Column2: Het deck. Uit welke kaarten bestaat het en waarom? (behalve landjes)
Column3: Mana. Hoeveel land moet je in een deck stoppen en welke landjes kan je het beste gebruiken?
Column4: Dat zien we dan wel weer. Eerst column 2 & 3

Voordat ik verder ga wil ik nog wel even het volgende toelichten. Ik ga er in mijn column van uit dat de mensen die hun weg hebben gevonden naar deze column weten hoe ze moeten navigeren op de website van Nedermagic. Dit is ook de reden waarom ik sommige dingen niet ga uitleggen omdat deze zaken allemaal beschreven staat in de hulpdienst op de website. Voor de mensen die nog nooit de hulpdienst hebben gezien: Op de startpagina van nedermagic staat aan de rechterkant een link naar de hulpdienst. Kijk daar gerust even rond. Er is daar veel informatie te vinden over de werking van Magic. Dit is allemaal in duidelijke taal geschreven door vrijwilligers van Nedermagic. Het is helaas nog niet helemaal af dus als iemand zich nog geroepen voelt, je bent van harte welkom!

Dat gezegd hebbende gaan we verder met het deck.

Vorige keer had ik het volgende gepost:
Llanowar Elves 4x
Wall of Wood 4x
Giant Growth 4x
Gaea’s Herald 2x
Primal Rage 2x
Canopy Spider 4x
Rampant Growth 2x
Troll Ascetic 4x
Rhox 4x
Loxodon Warhammer 4x
Blanchwood Armor 4x
Totaal aantal kaarten: 38

Eerst maar even de spelregels. Het is niet reëel om ervan uit te gaan dat een beginnende speler 4x een bepaalde rare heeft. Maar het is ook vaak zo dat een beginnende speler niet eens 4x een willekeurig common heeft. Dit is ook de reden waarom ik uitga van het volgende:

Commons: maximaal 3x per kaart en geen restrictie voor het aantal verschillende commons
Uncommons: maximaal 2x per kaart en niet meer dan 5 verschillende uncommons
Rare: Maximaal 1x per kaart en niet meer dan 3 verschillende rares.

Om mijzelf aan de regels te houden zal ik eerst wat kaarten uit het deck halen. Daarbij begin ik eerst met de rares. Ik hou de volgende rares in het deck:
Troll Ascetic
Rhox
Loxodon Warhammer

Dit houdt in dat Gaea’s Herald er compleet uit moet. Als ik het deck nu verder aanpas naar aanleiding van de bovenstaande regels ziet het deck er nu als volgt uit:

Llanowar Elves 3x Common
Wall of Wood 3x Common
Giant Growth 3x Common
Primal Rage 2x Uncommon
Canopy Spider 3x Common
Rampant Growth 3x Common
Troll Ascetic 1x Rare
Rhox 1x Rare
Loxodon Warhammer 1x Rare
Blanchwood Armor 2x Uncommon
Totaal aantal kaarten: 22

Omdat ik wel hetzelfde aantal kaarten wil behouden moeten er dus nog 16 extra kaarten bij in.

De kaarten die er bij in gaan zijn:

Naturalize 3x Common
Recollect 2x Uncommon
Overrun 2x Uncommon
Lure 2x uncommon
Elvish Berserker 2x Common
Giant Spider 3x Common
Craw Wurm 2x Common

Dit brengt het deck weer op 38 kaarten met 3 verschillende rares die elk 1x voorkomen, 5 verschillende uncommons die elk 2x voorkomen en de rest zijn commons die elk maximaal 3x voorkomen.

We zullen nu de kaarten opdelen op hun manacost en bespreken waarom deze kaarten erin zitten.

Manacost van 1:
Llanowar Elves
Wall of Wood
Giant Growth
Elvish Berserker

Manacost van 2:
Primal Rage
Canopy Spider
Rampant Growth
Naturalize

Manacost van 3:
Troll Ascetic
Loxodon Warhammer
Blanchwood Armor
Lure
Recollect

Manacost van 4:
Giant Spider

Manacost van 5:
Overrun

Manacost van 6:
Rhox
Craw Wurm

Aantal kaarten 1 mana: 11
Aantal kaarten 2 mana: 11
Aantal kaarten 3 mana: 8
Aantal kaarten 4 mana: 3
Aantal kaarten 5 mana: 2
Aantal kaarten 6 mana: 3

Zoals je ziet heeft meer dan de helft van de kaarten een mana-cost van 1 of 2. Dit houdt in dat de kans heel groot is dat je iets al in de eerste beurt kan spelen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk je tegenstander te verslaan en hoe sneller je monsters op tafel brengt hoe sneller je hem dood hebt met aanvallen.

Nu kan het zo zijn dat je tegenstander ook snelle goedkope creatures in zijn deck heeft zitten. Daarvoor zitten de Wall of Wood in het deck. Deze muur is handig om vooral in het begin van het spel monsters van je tegenstander tegen te houden. Wall of Wood is goedkoop en goed tegen lopende creatures. Maar groen heeft ook een zwakte. Het heeft weinig creatures voor in de lucht. Om vliegende creatures tegen te houden zitten er spinnen in het deck. Canopy Spider & Giant Spider. Deze kunnen vliegende creatures blocken en kunnen daarnaast ook nog aanvallen als het moet.

Je wilt dus zo snel mogelijk je tegenstander verslaan. Llanowar Elves helpt je hierbij. Deze creature kan je in beurt 1 opleggen en zijn ability gebruiken om duurdere kaarten 1 beurt eerder te spelen dan je normaal gesproken kan. De ability van Llanowar Elves is iets waar de kleur groen bekend om staat. Het snel verkrijgen van meer mana. En dat is ook precies de reden waarom Rampant Growth erin zit. Om landjes uit je deck te halen en in het spel te leggen waardoor je sneller mana krijgt.

Om te winnen moet je aanvallen en de volgende creatures zitten speciaal in het deck om juist dat te doen:

Elvish Berserker
Troll Ascetic
Rhox
Craw Wurm

Maar dit kunnen ze niet op zichzelf doen. Er zitten daarom ook kaarten in het deck die deze creatures ondersteunen bij het aanvallen. Dit zijn:

Overrun
Loxodon Warhammer
Blanchwood Armor
Giant Growth
Primal Rage

Overrun maakt van al jouw creatures dodelijke tegenstanders terwijl Loxodon Warhammer & Blanchwood Armor dat voor 1 creature doen maar wle wat goedkoper zijn. Primal Rage zorgt ervoor dat al je beesten trample krijgen en ervoor zorgt dat als je aanvalt, de tegenstander bijna altijd wel schade krijgt. Giant Growth kan gebruikt worden voor zowel de aanval als de verdediging en is heel goedkoop.

Het kan voorkomen date en tegenstander een hele vervelende enchantment of Artifact neerlegt (Bijvoorbeeld een Pacifism op je Rhox of een Whispersilk Cloak zodat jij zijn creature niet meer kan blocken). Om hiermee om te kunnen gaan zit Naturalize in het deck. Je zult deze kaart niet in elk potje nodig hebben maar kan soms heel goed van pas komen.

Het kan natuurlijk voorkomen dat er kaart in jouw graveyard ligt die je eigenlijk heel erg goed kan gebruiken. (bijvoorbeeld je enige Loxodon Warhammer werd vernietigd door een Smash) Om die kaart toch nog een keer te kunnen gebruiken zit Recollect in het deck. Deze kaart komt heel vaak van pas. Of je nu een creature of een Overrun uit je graveyard nodig hebt, deze kaart zorgt ervoor dat je hem nog een keer kan gebruiken.

De laatste kaart die in het deck zit is Lure. Deze kaart is heel goed te combineren met Elvish Berserker maar kan net zo goed op een andere creature worden gecast en zorgt ervoor dat je andere creatures ongeblocked door kunnen komen bij een aanval (en in veel gevallen je de overwinning bezorgen).

En daarmee wil ik voor deze keer afsluiten. De volgende keer ga ik het hebben over Mana. Hoeveel land moet je in een deck stoppen en welke landjes kan je het beste gebruiken?
Ik hoop dat je het leuk vond om mijn column te lezen en tot de volgende keer!

Groeten,

Michiel (a.k.a. Darafayen)

Reacties (15)

Scroll: [boven|reacties|beneden]

Voer het deck in op de site? Link 'm in je volgende colum en aan de hand van ''laat een random hand zien'' kan heel veel uitgelegt worden. Nou ja 't is een ideetje.

Vind dit,deze colum, erg goed en ik had zoiets ook graag in m'n eigen begintijd gehad.

Mvg.

19-4-2008

Een oneindigheid beter dan je vorige column. Ga zo door!

Zoiets heb je iets aan.

19-4-2008

Weer een leuke colmun, ik zal er (weer) een linkje op me pp naar zetten.

Het Deck invoeren op nm is idd wel een goed idee

Abel (27) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
21-4-2008

Leuk initiatief, hier zullen vast wel wat beginnende spelers blij mee zijn
Ik zou btw de wall of roots vervangen voor een {=steel wal} als ik jou was, ook een goedkope common en net iets sterker

Abel (27) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
22-4-2008
W Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
22-4-2008

Ik ben blij dat je blij was met ons commentaar. Ik ben nog blijer dat je er ook daadwerkelijk iets mee gedaan hebt.

Heel goed uitgelegd waarom je de kaarten gebruikte die in dit deck zaten.

Het enige advies wat ik nog kan geven zit hem in de details: Iets meer voorbeelden (al erg goed dat je er een paar had) en heel soms maak je een gedachtensprong die je uit je tekst laat. Bijvoorbeeld bij Lure "zorgt ervoor dat je creatures ungeblocked door kunnen komen" dan zou ik de reden erbij zetten: Omdat al zijn beestjes jouw geenchante beestje moeten blocken, komen de rest van jou beesten gewoon door.

Echter, zoals ik al zei dat zijn details, deze column was ten eerste veel beter dan je vorige en ten tweede zeker de moeite om op de site te hebben staan

23-4-2008

Zo had je 't in een keer moeten doen, dan was het gewoon goed geweest. Niet perfect maar ach ja, oefening baart kunst.

Waarom? Soms wil je te snel met je verhaal, lijkt het. Maar op zich best te begrijpen voor de beginnende speler denk ik. Alleen is het wel echt ergelijk dat je zegt: "groen heeft een zwakte want ze vliegen niet veel" ofzo iets zij je. Gebruik dan gewoon de engelse termen alsjeblieft. Niet dat ik pro engels ben, maar t staat zo kinderachtig als je vliegend gebruikt, in zoon kontext, in plaats van flying.

Dus al met al beter en geef maar een seintje als je een column heb voor spelers die wat verder zijn. Zoals jijzelf dus en misschien hoor ik ook wel tot die doelgroep. Want verder vermaakt een verhaal voor een amateur mij niet echt.

24-4-2008

Goed om te zien dat je wat hebt gedaan met het commentaar de vorige keer. Paar tips:

- Gebruik de engelse termen. Ik erger me echt aan het woord "monster".
- Laat voordat je de column post, je column lezen door een paar mensen, met verschillende eigenschappen. Daar kan je heel veel aan hebben en dan krijg je ook tips die je nu pas (of aan het einde van je vorige column) te horen krijgt. Met verschillende eigenschappen (voor deze column-serie) bedoel ik bijv. : Iemand die al lang casual speelt + (nog veel belangrijker) iemand van jouw doelgroep: snapt hij voor 95% waar je het over hebt; is het verhaal duidelijk geschreven?

Keep up the good work!!!

Ik sluit me aan bij het commentaar van de andere.

Abel steel wall zit niet in Xth en alle andere voorbeelden van hem zitten in Xth dus zou een beetje raar zijn

Wordt erg goed commentaar gegeven trouwens

voor iedereen

keep up the good work

9-5-2008

leuke colemn maar het is jammer dat er alleen reacties zijn die het "leuk vinden voor andere" en niet van mensen die er echt iets mee doen...

maar toch "keep up the good work" ]\

mvg luuk

26-5-2008

misschien is het handig om de Giant Spider te vervangen door Penumbra Spider: evenduur maar met een handige ability, als beginner is dit een erg leuke kaart.
Dit was mijn favo-blokkertje toen ik beginner was (klein jaartje terug).

26-5-2008

trouwens wel goed dat je als voorbeeld eigenlijk alleen 10th edition kaarten hebt gebruikt. Core-sets zijn denk ik namelijk ook wel het beste voor een beginner. Ik ben zelf ook met 10th begonnen.

15-3-2009

ik snap, eerlijk gezegd, niet waarom je een craw wurm zou spelen. het is voor 6 mana een 6/4 zonder abilities. zelfs voor een starter zou ik andere creatures gebruiken. ik zou liever ancient silverback, 9th edition spelen.

11-1-2011 12:02:00

@Jeroen: Dan kan de Wall of Wood beter worden vervangen worden door Steel Wall.

Official Judge Mark (337) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
11-1-2011 12:09:00

Je reageert nu op een post van bijna twee jaar geleden.

Scroll: [boven|reacties|beneden]