Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Voor de beginnende speler

Scroll: [boven|reacties|beneden]
8-4-2008

Welkom allemaal.

Iedereen kan het zich nog wel herinneren, je eerste aanraking met Magic. Hierin ben ik geen uitzondering. Ook al is het voor mij zo'n 14 jaar geleden, ik weet het nog goed. Ik liep door de kantine heen tijdens een tussenuur en ik zag 4 jongens aan een vierkante tafel te zitten kaarten.

Ik dacht dat ze aan het klaverjassen waren (of pesten voor mijn part) maar toen ik dichterbij kwam zag ik dat het geen gewone speelkaarten waren. Het waren kaarten in verschillende kleuren en iedereen had een eigen stapel. Omdat de vier jongens een beetje driftig aan het discussiëren waren (blijkbaar was het heel erg spannend) besloot ik wat dichter bij te gaan om te kijken wat het precies was wat ze aan het doen waren.

En wat ik daar zag ging mijn verbeelding te boven. Ik zag een groene kaart met een hele grote worm erop… een Craw Wurm
En eigenlijk was ik direct verkocht. Ik vroeg de jongens wat de naam van het spel was dat ze aan het spelen waren. Het heette Magic: The Gathering, zeiden ze. Nadat ik dit goed in mijn hoofd had geprent vroeg ik of ze mij konden utleggen hoe het spel gespeeld werd. En op die manier was de wereld van Magic weer één speler rijker.

Thuis gekomen vertelde ik mijn ouders vol enthousiasme over het spel wat ik had "leren" spelen. Mijn ouders begrepen begrijpelijkerwijs helemaal niets van wat ik vertelde maar wat ze wel zagen was dat ik mijn zinnen ergens op had gezet en besloten mij een beetje te ondersteunen. (als beginnende puber waren ze allang blij dat ik mijn interesse toonde)
Het weekend daarop ging ik met mijn moeder de stad in en kocht ik een starterpack samen met 2 boosters 4th edition. Wat in de 2 boosters zaten weet ik niet meer, maar ik kan me nog heel goed herinneren wat er in de starterpack zaten qua rares:
1. Howling Mine
2. {=mill stone}
3. Shivan Dragon
Ik heb daarna nooit meer zulke goeie rares gekregen uit een starterpack.

Ik had al wel begrepen dat een deck uit 60 kaarten moest bestaan en dat je het beste 20 landjes kon gebruiken. Even voor de goede orde, de jongens waar ik het van geleerd had speelde het zelf ook nog niet zo lang dus veel van hu adviezen waren een beetje dubieus, maar dat wist ik toen nog niet. Uiteraard stopte ik mijn dikke draak in het nieuwe deck, samen met de twee artefacts en alle rooie kaarten die ik kon vinden. Helaas was dat te weinig dus moest ik het aanvullen met artefacts en zo was mijn eerste deck geboren. En ik moet zeggen, in die tijd liep het best aardig. Ik had toen nog nooit van mana-curve gehoord laat staan dat ik erover nadacht hoe ik het beste kon winnen. Je stopte gewoon alles wat er gaaf uit zag in een deck. En als het niet werkte dan lag dat altijd dat je gewoon niet genoeg land pakte. Maar je stopte natuurlijk niet meer land erin. Want dat zou betekenen dat je een paar gave kaarten uit je deck moest halen en dat wou ik absoluut niet want je mocht niet meer dan 60 kaarten gebruiken.

Ach, als ik er nu aan terug denk kan ik niet ontkennen dat het soms ook wel fijn is om onwetend te zijn. In die tijd hadden we gewoon één persoon die "verstand" had van de regels van Magic en de rest luisterde gewoon naar hem. Al was het uiteraard zo dat hij meestal de regels omboog in zijn voordeel, het speelde wel lekker door en je had bijna nooit een lange discussie of de Prodigal Sorcerer nou dood was door die Terror of dat hij nog wel een damage had gedaan omdat hij getapt was.
Maar goed, terug naar de orde van de dag. Het is nu 14 jaar later en ik heb veel bijgeleerd over de regels van Magic. In mijn eigen speelgroep worden de vragen tegenwoordig aan mij gesteld en ik probeer zo goed en zo kwaad als het kan de regels te volgen behalve als de speelbaarheid teveel beïnvloed wordt.

Wij hebben eigenlijk één ding hoog in het vaandel staan en dat is dat we plezier willen hebben. Onze groep komt meestal 2x per maand samen, drinken gezellig een biertje (met zo af en toe een flesje goldstrike er tussendoor) en Magic-en we tot diep in de nacht door.

Hierbij beginnen we meestal met een paar potjes free for all maar wisselen we dit daarna af met Agressor, of 2 vs 2 (of 3 vs 3, ligt eraan met hoe velen we zijn).

Oe, ik merk dat ik weer een beetje begin af te dwalen. Ik kwam namelijk op het idee om deze column te schrijven omdat ik een post zag staan van een beginnende Magic-speler die om hulp vroeg bij het bouwen van een deck.

Dus laten we daar dan (eindelijk) mee beginnen!

Voor een echt beginnende speler kan ik aanraden om in eerste instantie te gaan spelen met de Core-set. De reden hiervoor is dat ik het belangrijk vindt dat je begrijpt hoe het spel werkt en de andere sets die naast de Core-set worden uitgebracht kunnen qua regelgeving soms wel ingewikkeld zijn (zeker als je kijkt naar de verschillende abilities die kaarten kunnen hebben).

In de Core-set is het namelijk zo dat als een kaart een ability heeft (bijvoorbeeld flying) dat deze ook staat uitgelegd op de kaart zelf.
Als je eenmaal bekend bent met de verschillende mogelijkheden van kaarten en de kaarten ook een beetje begint te kennen dan kan je ervoor kiezen om een andere set erbij te gaan betrekken. Op deze manier blijf je jezelf ontwikkelen qua kennis en voorkom je dat je alles in één grote stortvloed over je heen krijgt gestort.

Dus we gaan een deck maken waarbij we gebruik maken van de Core-set. De huidige Core-set heet 10th edition. Deze bestaat uit 368 kaarten, dus we hebben genoeg keus om een deck mee te maken.

De eerste stap is om te gaan kijken welke kleur(en) we gaan gebruiken. In Magic bestaan de volgende e houden ze het volgende in:

1. Blauw – de kleur van wijsheid
2. Groen – de kleur van de natuur
3. Rood – de kleur van chaos
4. Wit – de kleur van rechtvaardigheid
5. Zwart – de kleur van ambitie

Bovenstaande is alleen een globale indicatie waar elke kleur voor staat. Ik ga hier niet dieper op in want dan wordt het wel heel erg uitgebreid. Maar laten we op dit moment ervoor kiezen om te gaan spelen met de kleur groen. Waarom? Omdat groen mooie grote beesten heeft en dat vindt ik altijd leuk.

Dus we gaan een groen deck bouwen. Groen heeft in 10th edition 62 verschillende kaarten.
Deze zijn onderverdeeld in:
41 creatures
9 enchantments
4 instants
8 sorceries

Het ziet er dus naar uit dat we een deck gaan maken waar creatures goed vertegenwoordigd gaan worden. Maar laten we ons niet compleet gaan richten op groen, we moeten Artifacts niet vergeten. Deze kunnen met alle soorten mana betaald worden dus kunnen gemakkelijk in ons groene deck gestopt worden. We hebben 36 artifact tot onze beschikking dus gaan we over naar de volgende stap in ons deck-bouw proces.

Stap 2. Waar moet ik rekening mee houden bij het bouwen van een deck?

Het belangrijkste is dat je moet rekening houden hoeveel elke kaart kost qua mana. Het heeft geen nut om alleen maar kaarten in je deck te stoppen die 6 mana of meer kosten (ook wel casting cost genoemd)want dan weet je zeker dat je de eerste 5 beurten sowieso niets kan casten.

Een handige vuistregel voor zo'n soort deck is:

22 landjes
20-30 kaarten met een casting cost van 2 of minder
8-18 kaarten met een casting cost van 3 of hoger

De belangrijkste regel is: TEST MET HET DECK. Alleen op die manier kom je erachter of je deck een beetje loopt en waar je zwakheden liggen.
Het is heel erg belangrijk om je te realiseren dat elk deck een zwakheid heeft. Geen enkel deck is volmaakt. Het gaat er juist om hoe jij omgaat met je zwakheid.

Ok, laten we beginnen met de kaarten van 2 mana of minder:

1. Llanowar Elves – Kost 1 mana en kan je tappen voor een mana zodat je sneller duurdere kaarten kan spelen of meerdere goedkope kaarten in één beurt.
2. Wall of Wood – Kost 1 mana en is een goede blocker in het begin
3. Rampant Growth – Kost 2 maar haalt wel een extra landje uit je deck
4. Canopy Spider – kost 2 mana en kan vliegers blocken (iets wat groen over het algemeen niet zo goed kan)
5. Gaea’s Herald – kost 2 mana en zorgt ervoor dat andere creatures van jou niet gecountered kunnen worden (iets waar blauw een handje van heeft)
6. Primal Rage – een enchantment die ervoor zorgt dat al jouw creatures trample hebben.
7. Giant Growth – kost 1 mana en geeft een creature +3/+3 voor 1 beurt

Goede kaarten van 3 mana of meer:

8. Troll Ascetic – Hier kan je tegenstander heel weinig tegen doen. Een hele goeie creature
9. Rhox – Een dik beest die lastig dood gaat en die altijd damage kan doen aan de tegenstander ookal wordt hij geblocked.
10. Loxodon Warhammer – hierdoor wordt je {= troll ascetic} of je Rhox echt heel erg eng
11. Blanchwood Armor – hierdoor wordt zelf een Llanowar Elves eng

Laten we hiermee ons deck gaan samenstellen.

Kaarten met casting cost van 2 of minder:

Llanowar Elves 4x
Wall of Wood 4x
Giant Growth 4x
Gaea’s Herald 2x
Primal Rage 2x
Canopy Spider 4x
Rampant Growth 2x

Kaarten met casting cost van 3 of meer:

Troll Ascetic 4x
Rhox 4x
Loxodon Warhammer 4x
Blanchwood Armor 4x

Landjes:

Forest 18x
Terramorphic Expanse 4x

De Terramorphic Expanse zitten erin omdat je op een gegeven moment genoeg mana in het spel hebt liggen en op dat moment wil je graag dat, op het moment dat je een kaart pakt, je geen landje pakt. Terramorphic Expanse zorgt ervoor dat je een landje uit je deck haalt waardoor je een grotere kans hebt om een niet-land kaart te pakken.

Nou, dit is de basis van het deck. Het belangrijkste is nu dat je ermee gaat spelen. Kijk niet raar op als je soms verliest. Dit deck kan sommige dingen niet goed tegenhouden. Misschien zul je erachter komen dat je Artifacts of Enchantments van de tegenstanders wilt vernietigen omdat die jouw leger tot staan brengen. In zo'n geval zou je er bijvoorbeeld Naturalize in kunnen doen in plaats van de Gaea’s Herald's en de Rampant Growth's.

Ik hoop dat je plezier hebt gehad in het lezen van deze column en dat je er misschien ook nog iets aan hebt J

Ik heb in ieder geval genoten om iets op te schrijven want het was alweer veel te lang geleden dat iemand een column had geschreven. Mocht ik weer inspiratie & tijd hebben dan schrijf ik weer wat. In de tussentijd, vooral blijven bouwen en vooral veel Magic-en!

Groeten,

Michiel (a.k.a. Darafayen)

 Reactie plaatsen

Reacties (13)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
10-4-2008

leuke column en best handig voor de beginnende speler ik zal er een link naartoe op me pp zetten

10-4-2008

ik denk dat een beginners deck niet snel 4x troll ascetic en warhammer zal kunnen spelen.
vr de rest leuke column.
doe zo voort


mvg jan

11-4-2008

Best leuk geschreven maar iets waar je volgens mij veeeeeeel te snel overheen gaat is de selectie van kaarten die je bespreekt.

WAAROM zijn die kaarten die je hebt gekozen goed? Of in ieder geval beter dan de andere? Dat zijn keuzes die voor een beginnende speler het moeilijkst zijn. Natuurlijk is een deck in balans hebben ook belangrijk, maar als het in balans is met kwalitatief mindere kaarten schiet je er nog niks mee op. Een beetje uitleg waarom de ene kaart beter is dan de andere is erg waardevol denk ik

En natuurlijk heeft iemand die begint geen beschikking over een playsetje Trolls en Hamers ...

11-4-2008

Verder natuurlijk niets dan hulde dat je je steentje bij draagt aan het educaten van de nieuwe spelers

W Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
13-4-2008

Goed initiatief.

Ik denk dat de beste tip die ik je kan geven is: probeer je op 1 ding te richten in je columns en op 1 publiek.

Met respectievelijk als voorbeelden: Je hebt het op een gegeven moment over terramorphic expanse. Dat stuk zou ik weglaten (het is zelfs nog maar de vraag of terramorphic expanse het wel waard is in een mono groen deck) dat voegt niets toe aan de column.

Over je publiek, Llanowar elves en Wall of Wood zitten in het deck. Hoeveel beginnende spelers zullen tegen een deck vechten waar Wall of Wood iets tegen doet/ En Llanowar elves maakt ze een beurt sneller, maar als een potje 20 beurten doet maakt dat niet zo veel uit.

De column was leuk geschreven en een goed idee, maar een beetje all over the place

13-4-2008

Ik zou je column bekijken met 3 criteria:

- Is het deck wat eruit komt goed?

Respectievelijk, het kan het leuk doen. Al is een kaart als Wall of Wood misschien wel leuk voor de beginneling, maar niet speelbaar in decks waarin je Trolls speelt

- Is het deck haalbaar voor de beginneling?

Je common's vond ik zelf leuk uitgekozen. Maar zoals al eerder vermeld: Een playstje Trolls, Hammers en {=rox}en heb je niet zomaar. Veronderstel dat je misschien met geluk 1 Troll en 1 Rhox zou kunnen hebben.

- Is het deck/column op goed niveau voor de beginneling?

Ik denk zelf van wel, ook natuurlijk omdat groen de makkelijkste kleur van Magic is om te doorzien. Het doel van groen is bijna altijd: hard buiken. Dat begrijpen ze wel.
Toch zou ik de expanses eruit laten. Ten eerste vraag ik me af of die kaart wel goed is met 8 turn 1 drops en 10 turn 2 drops, maar ten tweede is dat echt een kaart waarmee je gevoelsmatig soms kan zeggen: Hey nu is ie misschien wel leuk. Iets wat beginners nog niet kunnen

Maar toch, al met al: leuk verhaal leuke column!

15-4-2008

"Maar laten we op dit moment ervoor kiezen om te gaan spelen met de kleur groen. Waarom? Omdat groen mooie grote beesten heeft en dat vindt ik altijd leuk."

Omdat groen de simpelste kleur is van heel Magic. Je hebt land en beesten. Beesten kunnen aanvallen, tegenstander dood. Maar goed prachtig in ieder geval.

"De Terramorphic Expanse zitten erin omdat je op een gegeven moment genoeg mana in het spel hebt liggen en op dat moment wil je graag dat, op het moment dat je een kaart pakt, je geen landje.."

Joh? Misschien moet ik een beginnende column voor jou schrijven want ik heb nog nooit mana in het spel zien liggen.

Voor de rest heb ik het maar globaal gelezen. Ik geloof het wel dit kinderjournaaltaal. Voortaan als je op een zwak begaafde doelgroep mikt, zoals beginnende magicspelers of ik. Zorg er dan voor dat heel je colomn over een ding gaat en dan uitgediept. Dus of alleen je inleiding in magic met kleuren en wat voor typen spells. Of de regels van het spel, aanvallen etc. En als je dat allemaal eens hebt opgebouwd dan kun je eens een keer wat schrijven over het maken van een deck en welke kaarten er niet te gebruiken zijn.

Nou al met al, leuk dat je elke week wilt schrijven. Doe volgende keer een onderwerp of niveau of deel het goed in voor de zwakzinnige.

Magiccer Limmepie je kunt ook teveel gaan bitchen

Ik heb terwijl ik een potje magic speel ook nooit daadwerkelijk Mana in mijn Pool gezien (jij wel?).

Als je kritiek geef doe het dan opbouwend.

dit is bedoeld voor de beginnende spelers en dan wil je het zo gemakkelijk mogelijk houden er zijn ook zat jongetjes van 10 tot 12 die het spel spelen.

Jij zou waarschijnlijk aan een beginnende speler gelijk uitleggen hoe de stack werkt waardoor ze gelijk het spel niet begrijpen en hun intresse verliezen. (beter te makkelijk dan veel te moeilijk.)

Magic is een erg moeilijk spel, zelfs na jaren kan iemand het hele spel nog niet kennen omdat er altijd wel neiuwe situaties ontstaat. (aangezien je ook regels als layers hebt enzo)

Je moet de opbouw van het deck niet zo nauw nemen het is meer een indicatie over hoe een deck eruit kan zien.

Er komen vast wel column's die over aanvallen gaan (als ze nog niet op de site gaan) maar laten we het even in een chronologische volgorde houden. (het is erg moeilijk om een combat phase in te gaan zonder kaarten op het veld die van je deck afkomen.)

Zonder meer erg goed uitgelegd en vooral gedeeltes waar spelers zich in kunnen indentificeren is erg goed waardoor mensen blijven lezen.


16-4-2008

Nee maar mana in een pool is wel een goede term. Ik heb ook nooit echt damage over zien komen, ik heb het nooit in den levende lijven ondervonden. Toch nam ik het maar aan en draaide ik mijn dice.

Wat maak je nou weer voor insinuering dat ik een beginnende speler meteen zou uitleggen hoe je stack werkt? Je probeert mij op een vlak zwart te maken die totaal ongegrond is.

Ja ik vond het ook een goede column alleen is het niveau van de kaarten overdreven. Ja, hij bouwt het verhaal en alles goed op dat is mooi, zeker, maar hij had beter simpele kaarten kunnen gebruiken zoals Grizzly Bears en dat soort "saaie" commons. Dan verderop het deck een beetje kunnen pimpen en op het eind zoiets als go advanced/pro. Ofwel expert set niveau.

"Er komen vast wel column's die over aanvallen gaan (als ze nog niet op de site gaan) maar laten we het even in een chronologische volgorde houden. (het is erg moeilijk om een combat phase in te gaan zonder kaarten op het veld die van je deck afkomen.)"

Ik heb alleen gezegd dat hij dat globaal moest vertellen en dan moest afsluiten met een deck zoals met Grizzly Bears. Vanuit daar had hij verder kunnen gaan in een eventueel volgende column. I don't care, ik ben de schrijver niet. Maar het is natuurlijk onzin om te bedenken dat iemand die een column zoals dit niet heeft gelezen en wil beginnen geen deck voor handen heeft. Die koopt een starter deck zoals ik dat destijds heb gedaan of ongeveer zoals de schrijver dat heeft gedaan.

Hier wil ik het bij laten, mijn excuses aan de schrijver als ik misschien een beetje te hard door de bocht kwam. Dat bedoel ik nátuurlijk nooit. Ik zal zelf misschien ook wel weer eens een columpje schrijven misschien als ik me verveel. Dan kan heel Nedermagic mij eindelijk eens terugpakken. Verder hoop ik serieus dat je een leuke column gaat schrijven die ik wel wil aflezen.

Succes.

Psk heb nu mijn mening gegeven en ik wil het hier bij laten maar ik wil nog zeggen tegen die flapdrol onder mij; als je voortaan kritiek heb doe het dan zo: behalve opbouwend, dat het logisch is en klopt.

Leuke Column
Vooral je soort van inleiding vond ik leuk om te lezen.
Jammer dat je de kaarten niet allemaal bespreekt met waarom je welke kiest.

ga zo door!

Het ging mij meer om het feit dat je zat te bitchen over kleine foutjes en over het taalgebruik.

en ik hoop dat je begreep dat dat stack gedoe sloeg op het volgende gezegde: "doe het zelf als je het beter kan."

(en kun je me uitleggen wat een flapdrol is? Ik kom niet helemaal uit het jaar nul.)

Ik rust mijn koffer...

17-4-2008

@ Magiccer Limmepie: erg volwassen om iemand na je mooie woordjes een flapdrol te noemen... Maar niet heus.

28-7-2008

Niet zo zeuren jongens,
Laat hij die zonder zonden is de eerste steen werpen, want wie niets doet kan natuurlijk niets fout doen, makkelijk om dan kritiek te geven.....pff
Enkel heel erg bedankt voor t schrijven van je column kerel, weer is nuttig op het net.
Svn Stix

Scroll: [boven|reacties|beneden]