Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Hou bouw je een deck rond een combo? - Door Peter Florijn

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  [eerste] [vorige1 2

Allereerst is het van belang om de combo zelf te bepalen. In dit voorbeeld zal ik een eenvoudige combo gebruiken, namelijk AEther Storm en Pithing Needle. Je bekijkt vervolgens hoe deze combo precies werkt. De Storm zorgt ervoor dat er geen creatures gespeelt kunnen worden, en de Needle zorgt ervoor dat de Storm niet zo gemakkelijk meer dood gaat.
Dan komt het belangtijkste gedeelte: hoe zorg je dat je ze zo snel mogelijk in het spel krijgt, ook al heb je ze niet in je hand. Het makkelijkste is normaal gesproken om hier tutors voor te gebruiken. Voor de mensen die niet weten wat dit zijn, tutors zijn kaarten waarmee je je library mag doorzoeken voor een specifieke (soort) kaart. Voor de needle kun je spells gebruiken als Fabricate en natuurlijk Tinker. De Storm is wat lastiger, blauw heeft immers niet zo heel veel kaarten om een enchantment te zoeken. Het is dus nodig om een tweede kleur toe te voegen, wat uiteraard wit wordt. Met kaarten als Enlightened Tutor en eventueel twee Academy Rector‘s, er moeten niet al te veel creatures in, is ook de Storm snel geregeld. Omdat de Tutor echter restricted is in T1, zal het deck T1.5 moeten worden, of je moet het alleen willen gebruiken voor casual play, want met één tutor schiet het niet op. Dit heeft echter wel tot gevolg dat de Tinker niet langer toegestaan is (in T1.5 tenminste), maar omdat de tutor ook naar artifacts zoekt is dit niet echt een probleem.
In het algemeen geld dat een deck dat grotendeels gebaseerd is op een combo, eigenlijk altijd uit meer dan één kleur bestaat. De meeste combo’s bestaan al uit meer dan één kleur, en als niet het geval is, zoals bijvoorbeeld in mijn voorbeeld, is het meestal noodzakelijk om een tweede kleur toe te voegen. Om deze tweede kleur te bepalen geldt dat:
-Wit vooral zoekt naar enchantments (Mystical Tutor en Academy Rector).
-Blauw vooral zoekt naar artifacts (Fabricate en Tinker).
-Groen vooral zoekt naar creatures (Worldly Tutor en Pattern of Rebirth).
-Rood eigenlijk geen zoekkaarten heeft, als je Burning Wish tenminste niet meerekent.
-Zwart kan zoeken naar iedere kaart, maar meestal wel ten koste van levens (Vampiric Tutor en Diabolic Tutor)
Als vuistregel: voeg alleen een nieuwe kleur toe als die je helpt sneller/makkelijker je combo op tafel te krijgen.

Omdat de voorbeeld-combo er alleen voor zorgt dat er geen creatures meer gespeeld kunnen worden, moet er nog een win-condition in. Beestjes kunnen er niet in, die kunnen als het goed is niet gespeeld worden, en blauw en wit hebben doorgaans geen burn kaarten, dus kom je al snel uit bij token-generating cards. Wit heeft hiervoor uitstekende mogelijkheden, zoals Mobilization. Ook is kan het leuk zijn om gewoon een beestje uit het deck van je tegenstander te stelen, met behulp van Bribery.
Daarna kies je nog een aantal kaarten die van pas kunnen komen, zoals removal spells, aangezien je de AEther Storm pas in de vierde beurt kunt droppen. Swords to Plowshares en Wrath of God zijn hierbij vrijwel onmisbaar (en ook nog eens erg handig voor het uitschakelen van je Rector). Voor artifact of enchantments kun je terugvallen op Disenchant of Seal of Cleansing. Aangezien je toch met blauw speelt, en het je bedoeling is om een lock te creëren, mogen een aantal counterspells, zoals Counterspell en Mana Leak ook niet ontbreken om te voorkomen dat je tegenstander vervelende kaarten gaat spelen. Vanwege het feit dat je met vrijwel alleen maar spells speelt, is het verre van vervelend om een aantal Mystical Tutor’s te gebruiken.
Als dat geregeld is, moet je bepalen welk land erin moet. Adarker Wastes is een uitstekende kaart, en voor de mensen die wat meer geld hebben biedt Tundra meer dan voldoende mogelijkheden. Ook Flooded Strand is een kaart die eigenlijk niet mag ontbreken, en als je toch met Mobilization speelt, is Kjeldoran Outpost een aanrader. Aanvullen met islands en plains, waarbij vanwege de counterspells er misschien iets meer islands in moeten.
Hier is het van belang dat de mana-balance goed in elkaar zit, zodat je niet alleen met bijvoorbeeld groene mana zit, terwijl je rode mana nodig hebt. Pijnland is vrijwel onmisbaar in een multi-color deck, duals zijn ook erg gemakkelijk, en als je meer dan twee kleuren gebruikt, is het eigenlijk noodzakelijk om met City of Brass, danwel een andere kaart die mana of any color maakt, zonder een al te grote drawback, te spelen. (Thran Quarry of Glimmervoid)

Voordat je begint aan de laatste controle eerst maar eens alle kaarten op een rijtje zetten:
2 Academy Rector
4 AEther Storm
2 Bribery
4 Counterspell
3 Enlightened Tutor
4 Fabricate
2 Mana Leak
2 Mobilization
3 Mystical Tutor
4 Pithing Needle
4 Swords to Plowshares
4 Wrath of God

4 Adarker Wastes
4 Flooded Strand
7 Island
2 Kjeldoran Outpost
5 Plains

Tenslotte: het sideboard.
Je moet je bedenken wat er mis kan gaan, zoals een Disenchant of Naturalize op je Needle/Mobilization. Een Sterling Grove kan hierbij helpen, maar dat is niet de goede kleur. Een Relic Ward kan je needle beschermen, maar er zijn niet zo veel kaarten in wit/blauw die enchantments untargetable maken, dus moet hiervoor een andere oplossing verzonnen worden.
Een boomerang kan goed van pas komen, zowel om je Storm te beschermen, als wel om vervelende dingen van je tegenstander weer terug naar z’n hand te sturen om vervolgens alsnog te counteren.
Wat extra counterspells als je tegen een deck speelt dat wat minder afhankelijk is van creatures (Force of Will, Absorb, Rewind, Foil, Last Word, {Thwart} of misschien zelfs Decree of Silence)
Tegen een Engineered Plague op soldiers, die je hele win-condition om zeep helpt kun je iets als Crusade, Glorious Anthem of Shared Triumph neerleggen. Deze kaarten zijn overigens goed genoeg om te overwegen ze in het main deck op te nemen.
Probeer bij het samenstellen van een sideboard vooral te bedenken waar de zwakke punten van het deck liggen, en hierop te anticiperen. Het valt te proberen om te bedenken dat als je een deck zou moeten maken, dat er uitsluitend op gericht is om jouw deck te verslaan, hoe dat er dan uit zou zien, welke kaarten en dergelijke. Vervolgens bedenk je met welke kaarten je je daartegen kunt verdedigen, en die kaarten stop je in je sideboard.

Tot zover mijn eerste poging tot het schrijven van een column, waarbij ik wel duidelijk wil aangeven dat het deck dat ik als voorbeeld beschreven heb, waarschijnlijk niet zo heel goed zal werken, om het maar eens zachtjes uit te drukken, dus daar aub geen commentaar over.

 Reactie plaatsen

Reacties 26-31 (31)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  [eerste] [vorige1 2
25-6-2005

t2 was maar een voorbeeld, in T1,5 gebruikt ook niet iedereen tutors voor z'n combo hoor

dit is een melige combo, maar mijn favo is en blijft words of worship+een bult zombies+graveborne muse

26-6-2005

Bedankt voor alle tips, daar zal ik zeker rekening mee houden in m'n tweede column, die inmiddels in de maak is

4-7-2005

ik zou er twee keer decree of justice in doen dat beukt best wel hard bevoorbeeld tegen life gain

9-7-2005

Ik denk dat mensen die niet weten wat tutors zijn, de combo ook niet snappen. Verder wel leuke collum.

6-8-2005

dan leggen we dat hier ff uit en kunnen ze hem alsnog lezen:

tutors zijn kaarten mwaarmee je andere kaarten kan opzoeken (vaak tegen een paar levenspunten). kaarten dus die zaken zoals creatures, artifacts, enchantments e.d. naar je hand of bovenop je deck brengen.

dit is vooral handig in combo decks, omdat je dan sneller de combo-parts bij elkaar hebt om je combo te spelen...

zo duidelijk? gan dan maar mooi de column lezen

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  [eerste] [vorige1 2