Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Limitited – Sealed.

Scroll: [boven|reacties|beneden]

Deze column is geschreven door Master of the Elves [ hier ]

Limitited – Sealed.

Deze column is bedoelt voor de beginnende sealed-speler. Een zeer leuk (naar mijn mening ) formaat is Sealed. Je bouwt een deck van minimaal 40 kaarten op basis van een van ongeveer 75 kaarten. Deze 75 kaarten noem je je Cardpool. Je pool wordt meestal als volgt samengesteldt:
> 1 Tournamentpack, (3 rares, 10 uncommons, 32 commons, 30 basicland)
> 2 Boosters (1 Rare, 3 uncommons, 11 commons.)

(Bij prerelease van “kleine” series worden dat 3 boosters.)

Laten we uitgaan van een Champions – Betrayers toernooi. Je krijgt dan 1 Tournamentpack Champions of Kamigawa, en 2 Boosters van Betrayers.

Ok, dan heb je een stapel kaarten. Wat nu?

(Stap 0 – Registreer je kaarten.
Bij een aantal toernooien zal het nodig zijn op te schrijven welke kaarten je gekregen hebt. Je sorteert je kaarten per serie, dan per kleur, dan alfabetisch. Even invullen wat je gekregen hebt, en klaar.)

Stap 1 – Kies de kleuren.
In Sealed zal het je niet lukken om mono-color te gaan spelen. Twee, of zelfs drie kleuren is een betere keus. Maar welke kleuren dan? Ik pak het meestal als volgt aan:
Sorteer je kaarten per kleur.
Maak per kleur twee stapels (boven elkaar): “Spelen” en “niet spelen”. Niet-speelbare kaarten leg je boven op een stapel, niet meer naar omkijken. De speelbare kaarten leg je “over” elkaar, waarbij je alleen de naam (en eventueel het plaatje) ziet. Als je dit bij alle 5 de kleuren hebt gedaan (artifacts en land komen later) heb je een goed beeld van de sterke en zwakke kleuren.

Even een aantal goede Champions sealed-kaarten op een rijtje. (ik heb alleen commons gebruikt, omdat de kans dat je een bepaalde uncommon of rare krijgt vrij klein is.)

Wit:
Kabotho Moth, Kitsune Blademaster, Kami of Ancient Law, Mothrider Samurai, Cage of Hands, Indomitable Will.

Blauw:
Teller of Tales, Soratami Mirror Guard, andere soratami-flying-beestjes. Mystic Restraints, Consuming Vortex, Counsel of the Soratimi.

Zwart:
Nezumi Cutthroat, Scuttling Death, Wicked Akuba, Gibbering Kami,
Befoul, {=Rend Flesh, Rend Spirit, Devouring Greed, Soulless Revival, Pull Under.

Rood:
Ronin Houndmaster, Frostwielder, Kami of Fire’s Roar, Soul of Magma, Glacial Ray, Yamabushi’s Flame, Devouring Rage

Groen:
Sakura-Tribe Elder, Moss Kami, Kami of the Hunt, Feral Deciever, Kodama’s Reach, Serpent Skin

Dan de Betrayers kaarten:
Wit:
Waxmane Baku, Spil-Tail Miko, Kami of False Hope, Kami of Tattered Shoji, Mending hands, Hunderd Talon Strike.

Blauw
Ninja of Deep Hours, Shimmering Glasskite, Mistblade Shinobi.

Zwart
Takenuma Bleeder, Okiba-Gang Shinobi, Horobi’s Whisper, Stir the Grave

Rood
Frostling, Frost Ogre, Blademane Baku, Torrent of Stone, First Volley

Groen
Gnarled Mass, Matsu-Tribe Sniper, Roar of Jukai

In sealed zijn alle kleurencombinaties wel leuk, zolang je maar genoeg leuke kaarten per kleur hebt. Ook de aanwezigheid van Bomb-rares kunnen deckbepalen zijn. Een Kokusho, the Evening Star in je Tournamentpack aantreffen is bijna altijd zwart spelen.

Meestal kom je uit op 2 kleuren, maar heeft een derde kleur ook wel leuke kaarten. In dat geval kún je een derde kleur Splashen. Dit wil zeggen dat je maar een paar kaarten van de derde kleur speelt, met maar een klein gedeelte van het bij behorende basisland. Let op! Kijk goed naar de manacost. is bijvoorbeeld niet splashbaar; je hebt dan al 2 swamps nodig. Een enkele gekleurde mana is ideaal.
Als je groen speelt zal je het makkelijker hebben met het splashen van kaarten, aangezien hier nogal wat mana-fixers inzitten: Kodama’s Reach en Petalmane Baku, bijvoorbeeld.

Stap 2 – Je Deck
Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Bouw een deck. Het minimum is 40 kaarten, er is geen maximum. Het is aan te raden om op precies 40 te blijven, je raapt dan je goede kaarten (Kokusho, the Evening Star ) veel vaker. De verdeling van kaarten:
15-20 Creatures
5-8 Andere Spells
16-18 Land

Stap 2A - Creatures
Het belangrijkste in Sealed-spel. Het is gewoon onmogelijk om te winnen zonder. Welke creatures zijn nou het beste in sealed? Zonder twijfel; creatures met enige vorm van evasion (ontwijking). Creatures met flying doen gewoon meer schade! Hetzelfde geldt voor Trample. Daarnaast: hoe meer creatures, hoe beter. Maar pas op!
Let op je manacurve! Als je alle spells sorteert op manacost moet je een naar rechts toe aflopende lijn zien. Het is namelijk erg belangrijk om iedere beurt wat te spelen. (hoewel het aantrekkelijk lijkt om 3 Moss Kami en 2 Pull Under te spelen, moet je dit dus niet doen!) Mocht je gaten in je manacurve zien, kijk dan nog even door de kaarten die je hebt geschrapt, en stop er eventueel een paar in je deck terug.

Stap 2B – Andere Spells.
Er zijn 3 soorten andere spells: Damage, Removal/Destroy en Combat Tricks.
Damage spells zoals Glacial Ray zijn altijd goed. Brand een vervelend beest af, of doe net die laatste paar schade op je tegenstander. Removal/Destroy voorbeelden zijn Consuming Vortex en Rend Spirit. Destroy-spells in sealed rulen the world. Niets is fijner dan een tegenstander zonder creatures in het spel. Als je een paar van dit soort kaarten in je cardpool aantreft moet je echt overwegen om die kleur te spelen, of eventueel die kaarten te splashen.
Dan de laatste groep: Combat Tricks. Serpent Skin en Indomitable Will zijn prachtkaarten. Leuk als verrassing: je tegenstander blokt een 1/1 met een 2/2, jij speel de Will, en de rollen zijn omgedraaid . Bedenk wel dat je niet teveel spells moet spelen; je moet ook nog winnen, immers!

Stap 2C – Land
Land moet je altijd zelf meenemen naar een sealed toernooi. Je mag zelf weten hoeveel. In je 40-kaart deck is plaats voor 16-18 land.
Ik zou 16 land spelen als mijn manacost niet boven de 5 uitkomt, anders zou ik meer land spelen. Maar in welke verhouding? Ik tel altijd het aantal gekleurde mana-symbooltjes. en is in totaal dus 3. Als je dit per kleur doet krijg je een goed beeld van de verhoudingen in je deck. Je land moet in ongeveer dezelfde verhouding zijn. Als je een kleur splashed zou ik een minimum van 4 land houden, zelfs als de verhouding anders is. Anders zit je met dode kaarten op hand.

Stap 2D – Sideboard
Alle kaarten die je niet gebruikt vormen je sideboard. Het kan in threorie uit miljoenen kaarten bestaan (omdat je basicland mag meenemen ) Na het eerste potje mag je kaarten uit je deck halen, en erbij stoppen. Dit hoeft níet op 1 op 1 basis, wat wel zo is bij constructed-formats.


(Stap 0 – Deckregistratie
Vul nu in welke kaarten je precies speelt, als dit gevraagd is door de toernooi-organisatie)


Stap 3 – Stop je deck in sleeves, (lever je regisratie in), en kijk op de pairing-lijst waar je moet zitten voor de eerste ronde.

Disclaimer: ik ben niet verantwoordelijk voor tegenvallende resultaten, ik ben immers ook maar een mens.

Laat aub commentaar achter. Als je kritiek geeft, zet er wel bij waaróm je dat vind.

 Reactie plaatsen

Reacties (20)

Scroll: [boven|reacties|beneden]

nou laat maar komen

Ik zelf vond de column overzichtelijk en netjes! Mocht je in het vervolg nog eens een column willen schrijven dan zit dat wel goed met jouw.

tnx!

Het is trouwens met JOU (zonder W)

20-2-2005

netjes, overzichtelijk, wel goede column.

20-2-2005

goede column voor beginnende sealed spelers. ik ben het met bart eens, ik hoop dat je ook zoiets over draft gaat schrijven

dank je, ik heb nog niet zo verschrikkelijk veel gedraft. Misschien over een tijdje.

20-2-2005

leuke column. ik speel zelf ook wel eens een sealed toernooi. Ik vind dat inderdaad ook best wel leuk, mede omdat je een deck moet maken. thnx voor de tips in je column
nog een ding, je hoeft niet altijd land mee te nemen toch? het zit immers al in je tournament pack.
(ik hoefde dat toentenminste niet)

20-2-2005

is wel handig opzich.

20-2-2005

Leuke column ja

Je kunt beter wel land meenemen, in een T pack zitten maar 5 landen van 1 kleur, dat is een beetje te weinig!

20-2-2005

leuke column

20-2-2005

1 opmerking: je bent een sterke groene common vergeten Order of the Sacred Bell is meestal toch wel het spelen waard...

informatieve collumn... alleen die verschrikkelijke '' smiley staat me niet aan...

@ Lord Anger: daar heb je gelijk in.

@ Maurice: sorry , denk hem maar weg.

@ Iedereen: tnx voor de positieve reacties!

21-2-2005

oh ja, moet zeggen dat ik het niet eens ben met de goede kaarten. er zitten er een paar bij die ik echt niet zou willen spelen tenzij ik een compleet gebrek aan goede kaarten had

dat blijft een verschil van mening. Ik zou bijv. Devouring Rage ook niet spelen als ik weinig spirits had

22-2-2005

Inderdaad een goede column.

je vergeet shuriken.. geniale kaart als je er 1 of 2 ninjas bij hebt

22-2-2005

gave column. voor beginnende spelers ideaal. kan er iemand ook zoiets schrijven voor draft? ik zou het echt tof vinden als er wat meer info over limited kwam op nedermagic omdat draften best belangrijk is (grand prix enzo) en ik vind het ook heel erg leuk
grtz arto

22-2-2005

@Mark vd U

Shuriken is uncommon, hij heeft gezegd alleen de commons te besrpeken. Verder is het als... en natuurlijk een mening maar goed.

25-8-2005

ik heb een vraagje, onlangs op draft hoorde ik als je een bepaalde kaart 5 keer zou picken dan zou je hem 5 keer mogen spelen, ik weet niet of dat klopt maar indien dat dit klopt geld deze regel dan ook in sealed.

Ik versta niet goed waarom mensen vragen om een colum over draft te schrijven ik speel enkel draft en ik zie eigenlijk geen verschil in hoe een deck bouwen en welke kaarten goed/slecht zijn het enige wat verschilt is hoe je aan je kaarten geraakt.

Scroll: [boven|reacties|beneden]