spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer
menu menu spacer
spacer
spacer Magic the Gathering winkel forum community
spacer
spacer
menu Home spacer spacer
spacer
spacer spacer
menu Nieuws spacer spacer
spacer spacer
menu Winkel spacer spacer
spacer spacer
menu Interactief spacer spacer
spacer menu spacer
spacer spacer
menu Informatie spacer spacer
spacer spacer
Overig spacer spacer
spacer spacer
illustratie
spacer
illustratie
spacer
illustratie
spacer
illustratie
Snelzoeken op kaartnaam (Uitgebreid zoeken)
26-6-2019 11:42:29 [Inloggen] [Contact]
divider
[hulpdienst]
divider
[COLUMN]: Krav and Regna: Together Forever
Forum: Columns *
9-1-2019 9:45:00 door Premium lid Jense (Utrecht) (8) Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht Offline
Scroll: [boven|reacties|beneden]
divider


Enkele maanden terug organiseerden een stel vrienden en ik een Battlebond draft. Battlebond is een stand-alone serie die specifiek ontworpen is om gedraft te worden door teams van twee spelers. Net als op Kylem, de plane waar Battlebond plaatsvindt, strijden de spelers in tweetallen tegen elkaar. Alleen doen de duo's het op Kylem in een arena. En vechten ze tot de dood er op volgt, een subtiel verschil. Tijdens de draft trof ik in één van onze boosters zo'n duo aan: de demon Krav, the Unredeemed en de angel Regna, the Redeemer.Krav en Regna, zoals ik ze ondertussen liefkozend mag noemen, zijn op z'n minst een opmerkelijk stel te noemen. Want als water en vuur, honden en katten weet iedereen dat het tussen engelen en demonen niet bepaald wil boteren. Toch strijden ze in Valor's Reach, de arena op de plane Kylem, zij aan zij om de eeuwige glorie. Maar als we de flavor teksten van verschillende kaarten mogen geloven, zijn Krav en Regna wel iéts meer dan enkel brothers in arms. Maar goed, wie zijn wij om te oordelen. Man met man, vrouw met vrouw, engel met demoon. Het is 2019, als ze maar gelukkig zijn, toch?Enfin, vanaf het moment dat ik de tortelduifjes tijdens de draft in mijn booster aantrof, speel ik met het idee om een Commander deck rond hen te bouwen. Maar zoals zovaak belandde het op de stapel 'onuitgewerkte deckideeën'. Daar bleef het liggen totdat het spoiler season van Guilds of Ravnica aanbrak. Eén van de gespoilde kaarten greep direct mijn aandacht: Divine Visitation. Dé perfecte kaart voor een nog te maken Krav en Regna deck. Want iedere beurt twee 1/1 warriors maken is leuk, maar iedere beurt twee impostante 4/4 angels nog veel leuker! Zodoende ben ik het deck begonnen met Krav, the UnredeemedRegna, the Redeemer en Divine Visitation. In dit artikel lees je het proces dat ik doorlopen heb om dit deck te bouwen, alsmede kaartkeuzes en strategieën.Krav en Regna: Together Forever is een Orzhov deck dat voornamelijk draait om lifegain en tokens. Daarnaast heeft het deck een aristocratisch sub-thema, wat inhoudt dat ik creatures sacrifice om daar beter van te worden en mijn tegenstanders te benadelen. Hoewel het een lifegain deck is, heeft het niet als doel om zoveel mogelijk levens te krijgen. Wat doorgaans wél het doel is van conventionele lifegain decks. Het plan is om zo váák mogelijk leven te krijgen om zo te zorgen dat Regna iedere beurt twee tokens maakt.

De commanders
Regna, the Redeemer is een 4/4 angel met flying en kost 6 mana, wat aan de hoge kant is. Maar haar ability is waarom ik haar wil spelen. Aan het einde van iedere beurt, als mijn team levens heeft gekregen, krijg ik twee 1/1 warrior tokens. Het leuke hieraan is dat de ability iedere beurt triggered, dus óók in die van de tegenstander. Hierdoor is het zaak om iedere beurt minimaal één leven te krijgen. Kaarten die levens geven als de tegenstander iets cast zijn hierdoor ideaal, denk aan Soul WardenKambal, Consul of Allocation of Polluted Bonds. De beste kaart om dit te bewerkstelligen is natuurlijk de tweede commander van het deck, Krav.

Krav, the Unredeemed, de partner van Regna, is een 3/3 demon en kost 5 mana. Voor één zwarte mana mag ik X creatures sacrificen – warriors bijvoorbeeld, en mag ik X kaarten pakken, krijg ik X leven en mag ik X +1/+1 counters op Krav leggen. Krav zijn ability kost slechts één mana. Voor die ene mana maakt het niet uit of ik één of honderd creatures sacrifice. Hierdoor zijn er leuke geintje uit te halen zoals in reactie op een boardwipe m'n hele board sacrificen om een berg kaarten te pakken. Een leuk detail is trouwens dat target player de kaarten raapt. Hiermee behoort, met genoeg tokens in het spel, een tegenstander decken tot een serieuze optie.
De synergie tussen deze twee is duidelijk, Regna maakt tokens voor Krav om op te eten en Krav geeft Regna weer levens om tokens te maken. Regna heeft Krav nodig, en Krav haar. Als dat geen ware liefde is weet ik het ook niet meer.

Strategie
Hierboven heb ik al het één en ander over de strategie verklapt. Het doel van dit deck is dus om iedere beurt minimaal één leven te krijgen en zodoende de ability van Regna te activeren. Maar er moet ook gewonnen worden. Omdat ik Commander als het ultieme casual format beschouw, waar meedoen en gezelligheid belangrijker zijn dan winnen, vergeet ik wel eens dat een deck ook in staat moet zijn om te kunnen winnen.

Death by Tokens is, naast een coole bandnaam, doorgaans de manier waarop ik win met dit deck. Regna geeft mij iedere beurt twee 1/1 tokens, maar die slaan nog geen deuk in een pakje boter. Het is dus noodzakelijk dat ik deze tokens zo eng en gevaarlijk mogelijk maak. Dit doe ik door middel van de eerder genoemde Divine Visitation, maar ook met kaarten zoals Catharsí Crusade, Archangel of ThuneElesh Norn, Grand Cenobite en Mirror Entity. Daarnaast is winnen door Commander damage ook een zeer reële winconditie. Krav, the Unredeemed kan namelijk – indien er niks aan hem gedaan wordt – heel snel, heel groot worden. Helaas heeft hij geen evasion, dat is waarom ik een Rogueís Passage speel.Het deck heeft naast de hoofd-thema's (lifegain en tokens) nog een sub-thema: aristocrats. Ik offer veel van mijn tokens op in ruil voor kaarten, levens, mana en counters. Zou het niet leuk zijn als iedere keer een token van mij dood gaat, mijn tegenstanders hier de zure vruchten van plukken? Blood Artist en Zulaport Cutthroat laten mijn tegenstanders bloeden iedere keer wanneer een creature van mij het loodje legt. Dictate of Erebos zorgt ervoor dat iedere keer wanneer ik een creature opoffer, mijn tegenstanders hetzelfde moeten doen. Naast dat mijn creature gretig opgeofferd worden, krijg ik ook vaak levens. Hoe leuk zou het zijn als mijn tegenstanders ook dáár slechter van worden? Daar zorgen Epicure of Blood en Cliffhaven Vampire voor.

Om optimaal te kunnen profiteren van bovengenoemde kaarten, heb ik manieren nodig om creatures te kunnen sacrificen: Zogenaamde sac-outlets. Krav is van zichzelf een uitstekende sac-outlet. Bontu the Glorified is een soort mini-Krav. Naast Krav en mini-Krav speel ik High MarketAshnodís AltarViscera Seer en Blasting Station om op commando creatures te kunnen sacrificen.

Acceleratie
Allereerst wil ik praten over acceleratie. Hoewel het deck aardig functioneert zonder de commanders, werkt het aanzienlijk beter met. Maar Krav en Regna kosten respectievelijk 5 en 6 mana om te casten, wat vrij veel is. Om de boel wat te versnellen speel ik Sol RingMana Vault en Ancient Tomb, acceleratie in z'n meest rauwe vorm. Daarnaast speel ik Cabal Coffers / Crypt Ghast die in combinatie met Urborg, Tomb of Yawgmoth voor sloten zwarte mana zorgen. Pearl Medallion en Jet Medallion maken alles een beetje goedkoper. En dan is er nog de relatief nieuwe Geode Golem. In eerste instantie was ik niet erg gecharmeerd van deze knullige golem, maar na er een paar keer mee gespeeld te hebben moet ik concluderen dat hij toch wel erg prettig is. Let wel op dat je Commander tax nog wél moet betalen. Solemn Simulacrum is naast solide ramp, tevens een fijne chumpblocker of recur-target. Mind Stone en Commanderís Sphere zijn early game prima acceleratie en late game cantrippen ze. Vooral prettig in combinatie met Sun TitanPristine Talisman speel ik vooral omdat hij leven geeft en tot slot speel ik nog een Orzhov Signet, omdat dat één van de beste mana stenen is in een twee-kleurig deck.De manabase
Krav en Regna: Together Forever is een tweekleurig deck en dat is wat betreft de manabase te merken in je portemonnee. Scrubland past helaas niet in mijn budget, maar Godless Shrine wél. Om het geheel net iets efficiënter te laten verlopen heb ik toch besloten de eerdergenoemde portemonnee te trekken en een Marsh Flats aan te schaffen. Daarnaast houd ik van dual landjes die niet getapped in het spel komen, zoals: Caves of KoilosFetid Heath en Tainted FieldIsolated Chapel en Concealed Courtyard komen untapped in het spel onder bepaalde voorwaarden. Voor Temple of SilenceOrzhov Basilica en Shambling Vent maak ik graag een uitzondering, omdat ze elk een fijn voordeel hebben. Tot slot een Command Tower, want er is maar één reden om hem niet te spelen en dat is als je een mono-colored deck speelt.


Lifegain
Zoals gezegd is het belangrijk om iedere beurt minimaal één leven te krijgen. De volgende kaarten vervullen die behoefte: Kambal, Consul of Allocation en Sunscorch Regent geven respectievelijk twee en één leven wanneer een tegenstander een non-creature spell speelt. Soul Warden en Soulís Attendant geven beiden één leven wanneer een creature – ook bij mijn tegenstander, in het spel komt. Blood Artist en Zulaport Cutthroat drainen allebei één leven wanneer een creature of een creature van mij het loodje legt. Polluted Bonds drained twee leven wanneer een tegenstander een landje speelt. Pristine TalismanHigh MarketOrzhova, the Church of Deals kunnen allemaal eens per ronde een leven geven – bij voorkeur in beurt van de tegenstander. Tot slot is er nog Sun Droplet. Die, nadat ik een paar keer flink schade gepakt heb, eigenlijk iedere beurt zonder moeite mij één leven geeft en daarmee misschien wel de beste lifegain kaart van het deck is. Want, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Kambal, Consul of Allocation, benadeelt Sun Droplet mijn tegenstanders niet direct en zal daardoor zelden removal vangen.

Bovenstaande kaarten zorgen ervoor dat ik vaak leven krijg en zo hopelijk Regna haar ability elke beurt af te laten gaan. Maar soms zal ze niet in het spel liggen. Wat doe ik dan met al die levens? Regal Bloodlord maakt aan het einde van iedere beurt waarin ik leven heb gekregen een 1/1 bat token met flying en Crested Sunmare 5/5 horse tokens, prima substituten voor Regna dus. Archangel of Thune maakt al mijn creatures in rap tempo groot en gevaarlijk en Cliffhaven Vampire en Epicure of Blood laten mijn tegenstanders bloeden elke keer dat ik levens krijg.Draw
Krav, the Unredeemed is – zeker in combinatie met Regna, een zeer sterke draw-engine van zichzelf. Maar omdat ik er niet vanuit kan gaan dat hij zich altijd op de battlefield bevindt, heb ik andere manieren nodig om kaarten te rapen. Net als ieder zwart deck dat ik speel, heb ik ook hier een Phyrexian Arena in weten te proppen. Hij is gewoon te goed om niet te spelen. Daarnaast is Skullclamp een auto-include in een tokendeck en vormt samen met Reassembling Skeleton een lekkere draw engine die zegt: betaal 3 mana, pak twee kaarten. Daarnaast speel ik een Well of Lost Dreams en Dawn of Hope die mij kaarten laten rapen wanneer ik levens krijg. Tot slot speel ik een Mentor of the Meek, onmisbaar in een token deck en samen met Regna laat hij me potentieel twee kaarten extra per beurt rapen.

Tokenmakers
Regna, the Redeemer is belangrijkste tokenmaker van het deck. Maar net als met Krav kan ik kan er niet vanuit gaan dat ze altijd op de battlefield ligt. Daarom heb ik andere tokenmakers nodig, zoals de eerdergenoemde Regal Bloodlord, het kleine bloedzuigende broertje van Regna en de vergelijkbare Crested SunmareRequiem Angel maakt tokens als andere creatures het loodje leggen. Dawn of Hope die tevens een prima draw-engine is. Martial Coup, tevens een boardwipe. Anointed Procession, want vier tokens is leuker dan twee tokens maken. Elspeth, Sunís Champion is de enige planeswalker die ik speel, al haar drie abilities zijn relevant voor dit deck. Tot slot speel ik Leonin Warleader, die iedere beurt twee tokens met lifelink kan maken.Tutors
Wellicht onnodig om te zeggen, maar tutors zijn belangrijk om key-cards te zoeken. Demonic Tutor is een auto-include in ieder zwart deck, simpelweg omdat het de beste tutor in het spel is. Daarnaast speel ik Diabolic Intent, die in dit deck minstens net zo goed is als zijn demonische broer. Enlightened Tutor zit erin omdat ik vrij veel belangrijke artifacts en enchantments speel en tot slot een Recruiter of the Guard die in staat is om veel belangrijke creatures, zoals Soul Warden en Mirror Entity, te zoeken en vinden.

Removal

Auto-includes zijn Swords to Plowshares en Path to Exile omdat dit de twee beste stukken creature-removal in het spel zijn. Nuttig om threats met chirurgische precisie uit te schakelen. Vindicate en Anguished Unmaking zijn mijn sloophamers die afrekenen met vrijwel álles. Return to Dust is mijn wapen naar keuze om vijandige artifacts en enchantments te lijf te gaan. Ik speel twee board wipes: Hour of Reckoning en Martial Coup die beiden synergie hebben met tokenstrategie. Blasting Station is in dit deck ook waanzinnig, die kaart is in staat om iedere beurt minimaal één en vaak veel meer schade te doen aan spelers, Planeswalkers of lastige creatures. Tot slot een Strip Mine om van akelige landjes als Gaeaís Cradle af te komen.

Recursion
'Leuk creature heb je daar, zou jammer zijn als er iets mee zou gebeuren..', is een zin die ik vaker hoor dan me lief is. Want laten we wel wezen, Kambal, Consul of Allocation is een heerlijke kaart en daardoor een geliefd target voor removal. Om te voorkomen dat mijn commanders of key-creatures als Kambal het loodje leggen speel ik de nodige bescherming: Lightning GreavesSwiftfoot BootsBastion ProtectorMother of Runes en Championís Helm beschermen mijn beestjes tegen kwaadwillenden. Maar soms is bescherming alleen niet genoeg, recursion is daarom een essentieël onderdeel van ieder deck. Ik heb gekozen voor Sun Titan die eerder genoemde Kambal met gemak terug weet te halen en ook lekker werkt met bijvoorbeeld Strip Mine. Daarnaast speel ik ReveillarkNim DeathmantleDread Return en Mistveil Plains.Krav en Regna, together forever: De lijst
Ik ben vooral heel benieuwd naar jullie reacties op dit deck. Schroom vooral niet om kritisch te zijn, wat vind je van het deck en dit artikel? Welke kaart ontbreekt er volgens of jou of met welke kaartkeuze ben je het absoluut niet eens?
[reageren]
Reacties (6)
Scroll: [boven|reacties|beneden]
divider
12-1-2019 12:35:00 door frostfrenzy (leenhouwers) Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht Offline
Kleine notitie: onder tutors staat dat Recruiter of the Guard o.a. een Regal Bloodlord kan fetchen... dat is helaas niet aan de orde.
12-1-2019 13:40:00 door Premium lid Jense (Utrecht) (8) Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht Offline
Je hebt gelijk, slordig! Ik zal even aan een mod vragen of het aangepast kan worden. Thanks, scherp van je
12-1-2019 13:46:00 door Power Moderator NederMagic Rules Advisor Michiel Smit (992) Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht Online
Doe ik wel even.
12-1-2019 20:01:00 door Gerben D (4) Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht Offline
Leuk om te lezen hoe je het bouwen van een deck aanpakt.

Hier een reactie zonder schroom:

Waarschijnlijk heb je hiermee een erg solide deck. Persoonlijk zou ik een iets risicovollere variant leuker vinden om tegen te spelen.

Het zou best kunnen dat je door de voortdurende lifegain behoorlijk wat damage opzuigt. Bovendien heb je vaak tokens om mee te blocken. Zo kan een pot commander uren duren. Ik raad je aan om er wat meer kaarten in te stoppen waarmee je zelf levens kunt betalen. Hatred, Bitterblossom, Doom Whisperer, Snuff Out, Promise of Power en Erebos, God of the Dead (oké, die laatste is waarschijnlijk niet zo'n goed idee... wat nou als deze gejat wordt?)

Hiernaast zou ik er wat commander staples uithalen. Ze zijn erg goed, maar wel saai. Waarschijnlijk zijn er vervangers te vinden die iets minder efficient zijn, maar wel synergie hebben met je strategie. Invoke the Divine, Angelic Purge, Orzhov Charm, Slaughter, Apostleís Blessing en Rush of Vitality schieten mij zo te binnen. Sword of Light and Shadow is eigenlijk al iets te veelvoorkomend, maar past wel beter in je thema dan Championís Helm.

In een twee kleuren deck is ook nog wel ruimte voor dit kleurloze landje lijkt me: Westvale Abbey

Tot slot: Dross Harvester is gemaakt voor dit deck!
12-1-2019 20:34:00 door Premium lid Jense (Utrecht) (8) Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht Offline
Hoi Gerben,

Allereerst dank voor je uitgebreide en nuttige reactie. Ik moet toegeven dat ik nog niet supervaak met het deck gespeeld dus dit soort advies is meer dan welkom. Vooral je punt om staples te cutten voor kaarten met meer synergie staat me erg aan, hier ga ik mee aan de slag! Daarnaast heb je gelijk dat ik meer gebruik kan maken van mijn levenstotaal als resource. Ik ga eens even rustig je suggesties bekijken en op zoek naar meer vergelijkbare kaarten.

Tot slot: Dross Harvester is inderdaad gemaakt voor dit deck, die gaat er gelijk in!
6-2-2019 14:34:00 door Paulus Persoonlijke Pagina Profiel Collectie Stuur persoonlijk bericht Offline
Off topic maar wellicht leuk om te weten dat het idee van een relatie tussen een Engel en Demon niet alleen geleid heeft tot twee partner-magickaarten maar ook een paar zeer vermakelijke boeken heeft opgeleverd: De Bobby Dollar serie van Tad Williams. Zie ook: hier
Scroll: [boven|reacties|beneden]
divider
spacer
Submenu
devider
Laatste 50 kaartcommentaar
Persoonlijke paginas
Wie is online?
Top 50 referenties
Chatroom
Polls

Forum
 Forum overzicht
Actieve topics (alle groepen)
Actieve topics (no trading)
Actieve topics (alleen trading)
Actieve topics Decks
Actieve topics Nieuws
Actieve topics Commander

Decks
Decks invoeren/zoeken
Laatst ingevoerde decks
Actieve topics Decks
spacer
spacer
Login
devider
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
(Registreren)
spacer
Tips
devider
Meest gebruikte links
Actieve forumtopics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Modern Horizons (MH1)
War of the Sparks (WAR)
Ravnica Allegiance (RNA)
Guilds of Ravnica
Magic 2019
Dominaria
Rivals of Ixalan
Ixalan

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Draftbattle War of the Sparks.
spacer
devider
Er zijn nu 11 leden ingelogd op NederMagic.
6059 paginas bekeken sinds 26-6-2019 9:34:07
Privacyverklaring

NederMagic is a website about Magic: The Gathering.
Magic: The Gathering, the mana symbols, the tap symbol and all other related images are owned by Wizards of the Coast.
NederMagic is unaffiliated with Wizards of the Coast.