Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Jolrael, Empress of Beasts (Commander)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
24-7-2015 10:56:00

Dit Topic is een beschrijving van hoe ik Jolrael, Empress of Beasts EDH speel. Misschien inspirerend om te lezen, en uitdagend om ook eens met een andere commander te spelen.

Geschiedenis
Ik ben fan van meerdere kleuren in commander, eigenlijk zijn bijna alle commander decks die ik heb wel drie kleuren. Hier komt wel altijd één kleur naar voren die ik steevast speel, namelijk: Groen!
Groen de kleur van Timmy! Groen de kleur van Llanowar Elves, Scaled Wurm, Giant Growth en Grizzly Bears! En groen de kleur van alles wat groeit en bloeit! Daarnaast wilde ik ook al een tijdje een mono-colored EDH maken. Na een eerdere poging om een Nahiri, the Lithomancer deck te maken, die niet helemaal uit de verf kwam (wit is niet zo mijn ding), wilde ik het dus proberen met de kleur die immer naar voren kwam en als een rode draad door mijn decks liep: Groen!
Ik gaf mijn innerlijke Timmy de vrije hand en spitte mijn mapje door om te kijken wat voor opties ik had. Daar zag ik haar! Jolrael, Empress of Beasts! Mijn innerlijke Timmy maakte een sprongetje van vreugde. Ik had haar wel al een tijdje, maar nog nooit echt gebruikt en zeker niet als commander.

De Generaal
Oke, laten we wel zijn... Jolrael, Empress of Beasts is niet iedereen zijn eerste keus om te gebruiken in mono-groen EDH. Om een beetje competitief mono groen te spelen wil je eigenlijk Omnath, Locus of Mana of Azusa, Lost but Seeking spelen. In casual zijn Kamahl, Fist of Krosa, Yeva, Nature’s Herald of Titania, Protector of Argoth misschien wel beter. Maar Jolrael triggert mij meer. Zij maakt namelijk van ALLE landjes van TARGET player een 3/3 BEEST. Voor mij betekent dat een extra groot leger en een briljante swarm strategie. Mijn tegenstanders echter moeten wel 3x nadenken of ze wel hun Wrath of God willen spelen. Hoewel ik dat laatste niet erg vaak heb gebruikt, heb ik dat eerste een stukje vaker gebruikt en is mijn deck er ook meer op gericht om die strategie te volgen.

Strategie
De strategie is eigenlijk zo simpel als op de kaart staat. Maak van alle landjes een 3/3 beest en val daar mee aan. Dat houdt dus in dat je veel moet rampen, rampen en nog eens rampen.

Ramp
Een essentieel onderdeel binnen commander. Het helpt je spel te versnellen en mana te fixen. Nu maakt mana fixing in mono-groen niet heel veel uit, maar het versnellen des te meer. Vooral met Jolrael geldt: Hoe meer land hoe beter! Ik gebruik de volgende ramp kaartjes
Sakura-Tribe Elder
Yavimaya Elder
Wood Elves
Farhaven Elf
Skyshroud Claim
Harrow
Kodama’s Reach
Explosive Vegetation
Boundless Realms
Cultivate
Nature’s Lore

Daarnaast nog de volgende kaarten die mijn landjes ondersteunen.
Gaea’s Touch: Een extra landje per beurt droppen is altijd fijn
Budoka Gardener: Zelfde als Touch, met als pluspunt dat hij beesten poept
Patron of the Orochi: Gewoon al je mana nog een keer gebruiken
Crucible of Worlds: Mochten je landjes doodgeblokt worden, met crucible haal je ze terug!
Groundskeeper: Zelfde als Crucible

Ik zou nog graag dingen als Exploration spelen, maar die heb ik helaas niet.

Om Jolrael te vervangen als ze dood is gegaan gebruik ik kaarten als Rude Awakening, Avenger of Zendikar, Beacon of Creation, Rampaging Baloths, Wolfbriar Elemental. Samen met een Kamahl, Fist of Krosa creeer je zo een leger met stampende mannen.

Super Secret Tech
Stel, hypothetisch gezien, dat al je landjes worden opgeblazen... Ja dat gebeurt. Wat moet je dan? Ik heb er nog geen goed antwoord op en ben nog op zoek. Mijn beste idee tot nu toe is Loaming Shaman en al je landjes terug shufflen in je library. Nadeel hiervan is dat je weer helemaal opnieuw kan beginnen.... Was er maar een groene Planar Birth.

Een tweede strategie is om je tegenstander te bedelven onder card advantage. Ik heb nogal wat research gedaan op het gebied van groene carddraw, en ik moet zeggen dat groen een van de betere kleuren is om kaarten mee te pakken. Het nadeel is dat je meestal een creature nodig hebt om er effectief gebruik van te maken.
Sylvan Library: Brainstorm in groen en permanent in het spel
Momentous Fall: extra kaarten en levens!
Genesis Hydra: Een groot beest en een extra kaart in het spel erbij!
Thicket Elemental: 2 voor 1, al is het een beetje random
Genesis Wave: Een grote Wave doet wonderen
Garruk, Primal Hunter: Ik heb hem vooral voor de card draw, maar daarnaast maakt hij ook nog eens token en als je zijn ultimate activeert in dit deck is het helemaal feest
Harmonize Omdat het kan
Shamanic Revelation Meestal goed voor zo'n 8 kaartjes en 12 levens
Soul’s Majesty Ook weer een beest voor nodig die vrij groot moet zijn, maar hij geeft je wel veel kaarten.

Recurring
Mensen zijn destructief, vooral mensen die commander spelen zijn dat. Het liefst wil je dat dat niet gebeurt, maar helaas kan je dat niet tegen houden. En zolang het maar bij commander blijft is er niks aan de hand. Gelukkig zijn er dingen als Regrowth, Revive, Restock, Recollect, Eternal Witness en Nostalgic Dreams om je te helpen.

Destroying
Ik zei dat mensen destructief zijn. Ik ook, met kaarten als Oblivion Stone, Bane of Progress, Acidic Slime, Indrik Stomphowler en Reclamation Sage.

Tutor
Groen heeft enkele erg goede tutors om je beesten mee op te zoeken. Ik speel daar een paar van zoals Chord of Calling en Tooth and Nail. Daarnaast een Survival of the Fittest en een Evolutionary Leap. Beide met hun sterktes en zwaktes.

Nu denken jullie natuurlijk dat ik heel erg veel land speel in dit deck. Dat valt eigenlijk best wel tegen. Ik speel maar 38 land, waarvan 31 forest. Tot nu ben ik tot de conclusie gekomen dat dat genoeg is, omdat je meestal toch wel wint als je met 38 3/3 beesten aanvalt. Daarnaast zorgen mijn ramp kaarten er wel voor dat ik genoeg in het spel heb.

Conclusie: Jolrael, Empress of Beasts is een commander waar je zowel om heen kunt bouwen als waar je een goodstuff commander deck van kunt maken. Het komt regelmatig voor dat ik haar tijdens een potje niet cast omdat een van de vervangende commander kaarten zijn werk ook wel doet. Daarnaast is het ook een fijne generaal om mee te spelen omdat ze relatief onbekend is en geen haat trekt. En het is natuurlijk erg gaaf om met een leger van 3/3 mannen aan te vallen.

Ik zou Jolrael spelen als je houdt van:
- Rampen
- Rampen
- Veel beestjes
- Card draw
- Je ervan houdt om mensen met landen de grond in te trappen
- Trample
- Hordes grote beesten

Ik zou Jolrael niet spelen als je niet houdt van:
- Je houdt meer van control
- Je haat Wrath effecten
- Je haat het om dingen in je deck te zoeken met kaarten (dat doe je erg veel)
- Je vindt groen niet leuk

Deck: hier

 Reactie plaatsen

Reacties (1)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Ramon (23) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
24-7-2015 17:23:00

Nog nooit commander gespeeld. Desondanks leuk om te lezen, gedetailleerd genoeg (voor iemand die nog nooit commander heeft gedaan/voor mij), en niet te grote lap tekst (waardoor je het tussen door kan lezen ipv dat je er echt voor moet gaan zitten).

Geef deze man een column plek zou ik zeggen (als ie dat überhaupt wil)

Scroll: [boven|reacties|beneden]