Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

Suggesties voor een Cube

Scroll: [boven|reacties|beneden]
22-7-2015 15:10:00

Voor mijn spelers groep ben ik bezig een leuke draft Cube op te zetten. Nu ben ik op zoek naar leuke kaart combinaties die vooral leuk zijn om te gebruiken. Ik sta open voor suggesties. Ik vind het geen probleem om enkele hele goede kaarten er in te stoppen, maar voor mij sluiten die dan meteen bepaalde kaarten helemaal uit. Zoals je misschien al begrepen hebt, wil ik wel leuk houden. Kaarten met hoge annihalator en infect worden bij mijn groep niet tof gevonden, dus die komen er ook niet in.

Bijvoorbeeld: Tinker kan er best in, maar dan worden kaarten zoals Blightsteel Colossus en Darksteel Colossus, etc direct niet in de pool gestopt.

Een andere reden dat ik om suggesties vraag is, omdat ik de spelers niet het idee wil geven dat ze met kaarten van de decks, die ik eerder ooit gemaakt heb, zitten te spelen. Dus ook kaarten die niet zo snel door mij gekozen zouden worden. Daarom vraag ik wat andere mensen leuk vinden om te zien in een draft.

Omdat dit mijn eerste Cube wordt, ben ik ook op zoek naar ervaringsdeskundigen die mij het één en het ander kunnen vertellen waar op te letten. Mij tips kunnen geven waar ik verder nog op moet letten qua hoe de balans leuk te houden en de verhoudingen van de kaarten per kleur.

Ik zelf zat aan deze verhoudingen te denken:

135 kaarten per kleur
60 non-basic land
80 multi-color kaarten
85 artifacts

Daarmee kom ik op een totaal van 900 kaarten, genoeg voor 60 packs van 15 kaarten. Waardoor de variatie enigszins groot blijft. Of is dat te weinig? Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe groot de groep is waarin ik speel. Meestal spelen we met 6 man, maar het kan wel eens voor komen dat we met z'n 8-en zijn.

Ook wil ik graag weten of het goed is om bepaalde kaarten meerdere keren te spelen, zoals bijvoorbeeld: Terror x8 in de hele pool? Nu besef ik mij dat Terror niet het beste voorbeeld is, omdat er veel soortgelijke kaarten met een andere naam beschikbaar zijn (Murder bijvoorbeeld), wat ook veel variate in brengt. Maar ik denk dat mijn vraag wel duidelijk is zo.

Alvast bedankt voor de mensen die een serieuze bijdrage leveren.

 Reactie plaatsen

Reacties (9)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
22-7-2015 15:20:00

Hey Bastiaan,

Leuk, een cube! Ik heb er zelf ook een gebouwd en vind het in de praktijk erg lastig om "de juiste tips" te krijgen - laat staan ze te geven . Ter info vind je hier het topic over mijn cube en mijn denkwijze.

De beste tip die ik je kan geven is waarschijnlijk: voer je cube in op cubetutor, aangezien je daarmee drafts met je eigen (en andermans) cube kunt simuleren. Als je daar een stel drafts mee doet krijg je een aardig idee van de 'draftbaarheid'. Als dat een woord is. Probeer het hier eens anders, dat is mijn cube.

Verder: denk goed na over de mana curve en de verdeling tussen creature- en non-creature spells!

Succes ermee, en post het hier eens als je je cube hebt ingevoerd, dan probeer ik een draft te simuleren .

22-7-2015 16:17:00

White 60 nc + 75 cr
Blue 60 nc + 75 cr
Black 60 nc + 75 cr
Red 60 nc + 75 cr
Green 60 nc + 75 cr
Multicolor 40 nc + 40 cr
Artifact 55 nc + 30 cr
Land 60

Dat had ik zo'n beetje in gedachten voor de verhoudingen van creatures ( cr) en non-creatures ( nc). Maar ik weet niet of ik kaarten meerdere keren er in kan stoppen. Of moet ik het singleton maken? Ik zie dat bij andere decks vooral veel voor komen.

Dank voor de tip van dat cube tutor, helaas is die site nu niet bereikbaar.

Jouw idee van een commander draft lijkt mij wel leuk, maar hoe speelt dat? Draften jullie genoeg kaarten voor 100 kaarten decks?

22-7-2015 17:34:00

Mijn cube is geschikt voor zowel 100-kaarten commander draft als een "gewone" draft. In het eerste geval draften we eerst met mini-boosters bestaande uit een stel potentiële commanders en enkele gold lands:

Elesh Norn, Grand Cenobite
Arcanis the Omnipotent
Skithiryx, the Blight Dragon
Kiki-Jiki, Mirror Breaker
Polukranos, World Eater
Grand Arbiter Augustin IV
Sygg, River Cutthroat
Grenzo, Dungeon Warden
Borborygmos Enraged
Rhys the Redeemed
Teysa, Envoy of Ghosts
Jhoira of the Ghitu
Nath of the Gilt-Leaf
Razia, Boros Archangel
Experiment Kraj
Sen Triplets
Sedris, the Traitor King
Darigaaz, the Igniter
Mayael the Anima
Rafiq of the Many
Ruhan of the Fomori
Tariel, Reckoner of Souls
Karador, Ghost Chieftain
The Mimeoplasm
Maelstrom Wanderer
Scion of the Ur-Dragon
City of Brass
Command Tower
Paliano, the High City
Tarnished Citadel
Iedereen eindigt dan met 1, 2 of 3 potentiële commanders om mee te beginnen, waardoor ieder een commander kan spelen die hij interessant vindt. De "subthema's" zijn zo gekozen dat er opties zijn om al deze commanders te ondersteunen. In totaal bevat de cube 61 Legendary creatures dus komen er ook tijdens het verdere draften nog voldoende commanders langs als je andere ideeën krijgt. We hebben commander potjes gespeeld met zowel 60-, 80- als 100-kaarten decks. Opties te over.

Ik mijn cube zitten slechts 5 kaarten meerdere keren: in iedere kleur één. Dat zijn Mother of Runes, Brainstorm, Duress, Lightning Bolt en Birds of Paradise. Ik had eerst meer kaarten er vaker in zitten, maar twijfel nu ook of ik deze laatste vijf niet moet gaan vervangen. Het is gewoon leuker om met singletons te spelen als je het mij vraagt: beter voor de variatie.

Let echt goed op je manabase als je een multicolor-georiënteerde cube wilt maken. Het is echt. niet. leuk. als iemand manascrewed is tijdens een commander pot na een draft die flinkt wat tijd opslokt.

Ik kan niet anders zeggen dat dat ik blij heb dat ik dit ding in elkaar heb gezet. Het vergt best wat denkwerk en logica, je moet iedere kaart kunnen uitleggen. Zie hier mijn cube op Nedermagic (bij commentaar voor wat gedetailleerdere informatie). Lijst is ietsje verouderd nu, maar 95% is nog hetzelfde.

Houd dit topic maar levend. Is leuk .

22-7-2015 17:56:00

Bij deze dan ook mijn twee duiten:

Ten eerste kun je mijn Cube hier vinden. Het is zoals je ziet een Power Cube.

Belangrijk aan een Cube is dat ongeveer de helft creature is. Als je de Cube opdeeld in 5 kleuren, kleurloos, multicoloured, en landen, dan zou ik zorgen dat de vijf kleuren ongeveer voor 50% uit creatures bestaat. Voor kleurloos en multicoloured is dat minder belangrijk omdat ze vaak supplementair zijn.

Persoonlijk ben ik geen voorstander van dubbele kaarten, al zit er één 'dubbele' in, Armageddon en Ravages of War, maar dat is met een reden waar ik dieper op in moet gaan dan ik nu wil. Dus, hou het singleton of highlander of alles slechts één keer.
Wat ik zelf belangrijk vind is dat er geen kaarten 'strikt' zwakker zijn dan andere. Als er Lightning Bolt in zit, doe er dan geen Shock in. Beetje dat idee. Mijn probleem is dat alle card draw slechter is dan Ancestral Recall, dus rek dat idee een beetje op. Kijk vooral wat jouw Cube nodig heeft.
Als er geen Fog-achtige kaart in de Cube zit dan kan ik altijd straffeloos aanvallen zonder bang te zijn voor een tegenaanval. Als er geen Wrath of God-achtige kaarten in de Cube zit dan kan ik al mijn beesten op pleuren zonder bang te zijn dat ik overreach. Moraal van het verhaal: zorg dat je Cube divers is. Dit grijpt ook terug op mijn vorige punt.
Als laatste wat ik mee wil geven is dat ik met drie-kleuren multicoloured kaarten heb geprobeerd maar die blijven altijd als laatste pick over, Zeer zelden worden ze gespeeld en mijn Cube heeft niet bepaald een kinderachtige manabase. Ik weet niet of je ze in hebt zitten maar ik zou er niet mee spelen.

Oh ja, ik test mijn Cube altijd met Forge: hier

Succes!

11-8-2017 08:06:00

Het heeft even geduurd, maar na lang zoeken, puzzelen, ruilen en wat kaarten kopen is het mij toch gelukt om een cube in elkaar te zetten.

Ik vond het idee van een Commander cube erg leuk, dus ik heb er één op gezet met de volgende kaarten.
Het gaat hier om 1 booster vol met potentiele commanders, en 7 boosters met andere kaarten.

Je zult waarschijnlijk zien dat er maar 3 hideaway landjes in zitten. Deze heb ik last minute er in gedaan, omdat het bijna onmogelijk leek om de 3 Urza's landjes bij elkaar te draften. Ook zijn, naar mijn mening, het zwarte en blauwe hideaway landje erg lastig om voor elkaar te krijgen in Commander.

Initieel had ik kaarten er in zitten waarbij je dingen moest noteren tijdens de draft ( Bijv. Paliano, the High City ) maar na wat reacties vanuit de lokale community te horen, leek het mij toch beter om deze er uit te halen.

Graag hoor ik suggesties.

hier

11-8-2017 08:20:00

Helaas kon ik niet meer editen.

Maar de cube is 1500 groot. Daarvan zijn 150 multicolor legendary creatures in 10 verschillende Commander boosters.
De rest van de kaarten zitten in de 90 reguliere boosters.

Dus als er 8 mensen draften is er genoeg voor iedereen, en zelfs nog over voor een beetje variatie.

11-8-2017 12:32:00

Zelf speel ik best wat cube, en cubetutor is sowieso een goede site voor je.
Het is wat typwerk, maak het maken van een cube is sowieso een hoop werk.

Kijk eerst wat je met je cube wilt. Wil je leuke potjes en niet perse overpowered, dan kan je kijken of je geen kaarten als Strip Mine erin doet, als je die hebt met een terugkeer effect kan het niet leuk zijn voor je opponent.

Kies eventueel een thema of 2 voor je kleurcombinaties. Zwart & rood kan bijvoorbeeld gaan over -1-1 counters, of discard, madness, hellbent.
Of ook gericht op land destroy, enkel als je het allemaal wilt doen, doe je niks.

Zorg ervoor dat 1 kleur niet te sterk wordt. Blauw wil al gauw te sterk worden, zeker als je toegang hebt tot de wat oudere kaarten. Dit betekend een hoop playtesten. Als je op cubetutor je cube hebt ingevuld, begin 20x een draft (gewoon enkel de eerste booster) kijk welke kleur je het vaakste mee begint.

Als je je wilt richten op multicolour, vergeet de nonbasic lands niet.

Hopelijk heb je wat aan deze tips

12-8-2017 21:14:00

Hoi Bastiaan,

Leuk een cube! Ik run zelf al een behoorlijk tijdje een cube.
Mijn cube kan je hier vinden: hier

Mijn cube bestaat uit 600 kaarten. 1500 is écht héél veel! 600 is meer een midsize cube. Kleine cubes zijn 360-450, midsize is 540-660. 720+ is groot. Vanaf 720 kan je in principe met 16 mensen draften nl. Maar goed, jij gaat commanderdraften, dus dan gaan er andere cijfers gelden. Ik heb overigens ook wel commanderdrafts gedaan met 4 personen (Men mag dan wel ook andere kleuren dan alleen de commanderkleuren spelen).

Elke cube is weer anders dus in die zin zijn er ook niet echt regels waar je je aan moet houden. Het is maar wat jij wil. Het enige dat ik kan zeggen is dat variatie op zich prima is en leuk, maar bij 1500 verschillende kaarten zal het wellicht moeilijker zijn om meer synergetische kaarten in de cube de moeite waard te maken. Wat ik soms wel eens tegenkom bij ongebalanceerde cubes is dat ik een bepaalde kaart draft, en dat er vervolgens helemaal geen pay-off voor die kaart bestaat. Gravecrawler en dan vervolgens geen andere zombies om maar iets te noemen. Ik run bijvoorbeeld Promise of Bunrei in mijn cube, maar dat komt omdat ik een bepaald soort sacrifice archetype probeer te pushen in mijn cube. Ik heb meerdere van dit soort bepaalde synergieën in mijn cube heb gestopt zoals bijvoorbeeld Nyx Weaver + Spider Spawning, hetgeen onderdeel uitmaakt van een breder selfmill thema en nog veel meer.

Ik zie bijvoorbeeld dat je Hapatra, Vizier of Poisons runt. Zijn er genoeg manieren om -1/-1 counters te geven? En bedenk dat de kans dat je die kaarten tegenkomt met 1500 verschillende kaarten niet zo groot is zelfs al heb je er een paar in de draft zitten. Ook zie ik een kaart als Blood Moon. Dit is over het algemeen niet echt een leuke kaart. Of hij doet niet zoveel, of je tegenstander kan juist bijna niks meer. Prison decks zijn op zich prima, maar persoonlijk vind ik wel dat er iets meer voor gewerkt moet worden dan dat iemand slechts één kaart speelt en dan * boem* praktisch meteen wint (en dat doet Blood Moon soms). Ik zou dat soort kaarten over het algemeen mijden.

Succes en vooral veel plezier!

Groet,

Arjan

23-8-2017 08:07:00

Dank voor jullie feedback.

Over dat -1/-1 thema. Ik heb een laatste wijziging gedaan waardoor er nog meer kaarten in zitten die -1/-1 counters geven. Deze zijn zowel goed voor de rood / zwarte variant als voor de groen zwarte variant.

Blood Moon zit er inderdaad in, maar ik denk na wat getest te hebben, dat het draften van Commander decks in deze cube ong. zo'n 17 - 20 non-basics zal opleveren. Ook omdat je kaarten die beter in jouw thema passen, vaak niet voorbij wilt laten gaan. Er zullen gemiddeld 2 non-basics per booster in zitten. Dit zal misschien wat minder hoge power decks bouwen, maar het is een draft, wat toch nooit 100% hetzelfde is als een constructed format.

Scroll: [boven|reacties|beneden]