Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

[Primer] Dark Times are ahead..!

Scroll: [boven|reacties|beneden]
17-7-2014 22:42:00



Ik weet niet wie het allemaal is opgevallen, maar het is al een langere tijd enorm rustig op het forum van Nedermagic. Minder gein, minder regelvragen, minder… Minder society, eigenlijk. Ik weet niet hoe het komt. Worden de lokale groepen groter? Zijn er inmiddels zoveel RA's dat vragen op het forum minder nodig is?

Wat het ook is, ik vind het maar niks als het grootste forum van Nederland er zo rustig bij ligt. Ik hou van kletsen, bespreken, bediscussiëren; zolang het maar gezellig is vind ik alles best. En hoewel tegenwoordig Modern en Standard razend populair zijn, ga ik proberen toch een primer te schrijven over een ander formaat vandaag – eens zien of we het forum weer wat actiever kunnen krijgen hiermee (al betwijfel ik het, Vintage is nou niet echt een formaat waarin veel mensen interesse in hebben).

Dark TimesHet deck wat ik in deze primer ga bespreken is het inmiddels redelijk bekende deck Dark Times in Vintage – het deck wat zo vroeg als beurt twee kan winnen met een 20/20 indestructible flyer. Waarom juist dit deck voor een primer? Wel, ik heb daarvoor meerdere redenen..

Het is een van de goedkopere decks in Vintage (wat een stimulans kan zijn voor sommige mensen)
Er zijn enorm weinig primers te vinden over dit decktype (wat jammer is, want persoonlijk vind ik het deck echt heel interessant)
Het is weer eens wat anders dan de algemeen bekende formaten (even iedereen wakker schudden!)

Ook is het het deck wat mij in eerste instantie in Vintage heeft geïnteresseerd en het deck wat ik tot op de dag van vandaag nog graag speel (weliswaar online, daar er weinig Vintage-toernooien in Nederland te vinden zijn en het daadwerkelijk verzamelen van het deck dus weinig prioriteit heeft).

Maar waarom is het deck dan zo interessant? Waarom is juist dit specifieke deck zo anders van de andere decks in het (en waarschijnlijk wel terechte) meest broken formaat van MtG?

DecklistOm een antwoord te kunnen geven op al die vragen kunnen we maar het best meteen in het diepe springen met de "decklist". Wat hieronder komt te staan is een algemene "hoop kaarten" die essentieel is voor het deck, plus een aantal optionele kaarten (afhankelijk per meta). Zoals zo dadelijk al zal opvallen, is het feit dat dit deck ook Powerless te spelen is; het is een mono- deck en het speelt daardoor maximaal twee stukken van de P9 (Black Lotus en Mox Jet), welke in principe weggelaten kunnen worden mocht het budget een probleem zijn.



Essentieel:
4x Vampire Hexmage
4x Dark Confidant
Xx Dark Depths

Inderdaad, de Depths hoeft niet per se 4 keer gespeeld te worden. Er zijn lijsten met twee stuks, alhoewel ik zelf liever met 3 stuks speel (zeker vanwege andere kaarten die ik speel). Desalniettemin zijn de Depths alleen belangrijk op het moment dat je je andere combo-stuk hebt, maar vanwege je manabase wil je niet beginnen met 2 Depths op hand zonder ander land. 4 stuks is dus niet aan te raden, hoe raar dat ook klinkt!

De Dark Confidants zijn cruciaal vanwege het kaartvoordeel (CA) dat ze je opleveren. In een mono-B deck zonder kaarten als Ancestral Recall of Gush is CA enorm belangrijk, daar je anders hoogstwaarschijnlijk onder de voeten gelopen zult worden. Ook zorgt het ervoor dat je, mocht je je Dark Depths niet kunt vinden, ook gewoon kunt winnen met je critters; 2 power lijkt weinig, maar het kan toch best snel gaan in Vintage met alle damage-kaarten die gespeeld worden (fetch, Mana Crypt, Thoughtseize, Mental Misstep, de lijst gaat maar door).



4x Thoughtseize
4x Duress
1x Yawgmoth’s Will

Geen DT-deck is compleet zonder het discard-package: 8 stuks tot uw beschikking. Het ziet er pijnlijk uit in een lijst met Dark Confidant, maar je hebt deze kaarten echt nodig in combo-MU's. Daarbij, als je ze eenmaal zonder gas aan hun lot over laat, kunnen je Dark Confidant/Vampire Hexmage/Dark Depths voor de rest zorgen – dat je dan op een laag life-total staat maakt dan niet meer uit.

Inquisition of Kozilek is een optie, maar hou er dan wel rekening mee dat je sommige dingen gewoon niet gaat kunnen raken – Force of Will is nog steeds vervelend als je een Vampire Hexmage en een Inquisition of Kozilek hebt. Ook zijn dingen als Gush, Lodestone Golem (wel, eigenlijk de helft van de MUD-lijst) en Mind’s Desire dan minder snel te raken – houd rekening met dit risico! Een split zou kunnen (2-2), maar optimaal is het dan nog steeds niet.

Yawgmoth’s Will vereist niet veel uitleg naar mijn mening; je speelt een deck met meerdere goedkope kaarten + Dark Rituals; dat allemaal nog eens kunnen doen is zo destructief voor de tegenstander dat er bijna geen kans meer is om van al het geweld terug te komen. Mocht je Tendrils of Agony als one-off draaien wordt deze kaart alleen nog maar beter – een stevige allrounder dus!



1x Demonic Tutor
1x Vampiric Tutor
1x Demonic Consultation
Xx Grim Tutor

heeft een enorme hoop tutors tot zijn beschikking en het zou onverantwoord zijn om daar geen dankbaar gebruik van te maken. De eerste 3 tutors zijn eigenlijk een auto-include; ze laten je antwoorden zoeken op nagenoeg elke situatie (en zeker als je voor als splash gaat) en hebben nagenoeg geen nadelen. Grim Tutor is een optie, maar kan weggelaten worden – de combinatie van 3 mana en 3 levens is eigenlijk net iets te duur, + hij vergroot je kans om nog meer te lijden onder Dark Confidant. Mocht je hem echter hebben liggen en heb je de rest van het deck wat soepeler gemaakt omtrent levens (minder Thoughtseizes, geen MB Leyline of the Void, etc.), dan is het een optie.



1-2x Diabolic Edict
0-2x Liliana of the Veil
0-1x Darkblast

Het creature-removal gedeelte van DT; edict-effecten en andere herhaalbare -1/-1-effecten. Niemand houd ervan om random van een Blightsteel Colossus op T1/T2 te verliezen, vandaar de Liliana en de Edicten. Ook heeft Liliana een leuke functie als extra discard-source in de control-MU's en kan ze T1 neergelegd worden met een Dark Ritual, wat nooit echt slecht is. Ze is optioneel, sommige lijsten spelen liever andere dingen zoals Tendrils of Agony, andere lijsten spelen er juist twee MB: dit is puur een metacall.

De Darkblast is vooral goed in een meta waarin veel aggro-decks gespeeld worden; Delver of Secrets is dan zijn primaire target, maar ook werkt hij goed tegen creatures als Dark Confidant, Goblin Welder, de lijst gaat maar door. Een one-off is goed genoeg, daar hij op te zoeken is en iedere beurt weer in je hand terecht kan komen door het dredge-mechanic. Speel je vooral in een combo-meta, dan is deze kaart redelijk makkelijk weg te laten.



0-4x Dark Ritual
0-1x Sadistic Sacrament
0-1x Grim Discovery

Dark Ritual is een auto-include voor metas zonder al te veel Mental Misstep-effecten, daar ga ik niet aan beginnen. Met Yawgmoth’s Will, mogelijke Liliana of the Veils en een kans op T1 discard + Vampire Hexmage of Dark Confidant is het ondenkbaar om deze kaart uit je deck te laten halen. Vergeet niet dat je hoogstwaarschijnlijk minder Mox-effecten speelt dan je tegenstander, dus dat extra beetje tempo is nooit verkeerd in het algemeen.

Sadistic Sacrament is een leuke bijkomstigheid als het op T1 lukt, maar niet noodzakelijk. Wederom vooral handig in een control/combo-meta, daar de Sacrament hele gameplans kan omgooien. Speel je vooral in een aggro-meta, dan is deze kaart meteen een stuk slechter – wederom een metacall dus. Een andere optie is Praetor’s Grasp: je exilet misschien 2 kaarten minder, maar je hebt wel de mogelijkheid de weggehaalde kaart te spelen. Yawgmoth’s Will, anyone?

Grim Discovery is een geniaal klein stukje "secret tech" voor het deck; voor is het mogelijk je complete combo terug te halen mocht je onderbroken worden. Ook kan het Wasteland terug halen om zo de tegenstander's Wastelands voor te zijn; je Dark Depths moet immers wel veilig op tafel kunnen komen om af te gaan. Ook is het mogelijk om een Dark Confidant terug te halen voor de CA. Kortweg: een verschrikkelijk goede kaart in het juiste deck – dit deck.



0-1x Crucible of Worlds
0-1x Helm of Obedience
Xx Null Rod

Welke route wil je met het deck nemen? Crucible of Worlds is een prima kaart als je hevig gaat leunen op het disrupten van je tegenstander, daar je de mogelijkheid toevoegt om Strip Mine en Wasteland te recurren en zo enorm veel schade toe te brengen aan je tegenstander's manabase.

Helm of Obedience is vooral bedoeld voor de decks die kiezen voor de MB Leyline of the Void (worden nog besproken in het SB-gedeelte) – het zorgt voor een extra winconditie die met al de discard-effecten redelijk stabiel kan zijn. 4 mana is veel voor het deck, maar het is mogelijk om met een Dark Ritual of een andere vorm van acceleratie toch nog te gaan voor de kill.

Null Rod is een kaart die vooral geoptimaliseerd kan worden in meta's waar MUD een zeer aanwezig deck is. Het stopt Moxen, Sol Ring, Steel Hellkite (welk soms in de MUD-lijsten kan verschijnen), Karn, Silver Golem, Staff of Domination, Metalworker, Kuldotha Forgemaster, de lijst gaat maar door. Maar ook in andere MU's is de Null Rod inzetbaar; TPS wil nog wel eens veel Moxen gebruiken in combinatie met Hurkyl’s Recall, en hoewel je de storm-count er niet mee kan tegenhouden zorgt het wel voor een stuk minder mana bij de storm-speler. Een sterke kaart in de juiste meta dus!


Kies je voor de splash?De overige kaarten van het deck zijn (nagenoeg) puur afhankelijk van de volgende keuze: kies je voor een andere kleur naast – namelijk ? Er zijn veel postieve dingen te zeggen voor de splash, maar ook natuurlijk negatieve. Hieronder een toelichting van beide kanten met uitleg:

Positief:
- Je hebt de mogelijkheid om Abrupt Decay en Nature’s Claim te spelen voor de MUD-MU, wat nog steeds een zware MU is – bijkomend voordeel is dat ze ook vele andere kaarten hitten, zoals Time Vault, Tarmogoyf, etc. Nooit dode kaarten dus!
- Pernicious Deed en Sylvan Library zijn een optie om te spelen. Pernicious verbetert diverse MU's die op permanents gebaseerd zijn – een goede optie mocht de meta daar om vragen. Sylvan Library zorgt voor een ietswat stabielere Dark Confidant en kan je mogelijk extra versnellen mocht dat nodig zijn..
- Bayou fungeert nu als een bliksemafleider voor Wasteland, zodat je Dark Depths nog veiliger is.
- De mogelijkheid om Crop Rotation te spelen is nu aanwezig, al raad ik dat persoonlijk redelijk af sinds Mental Misstep is toegevoegd aan het "ik-kan-gratis-counteren-wat-wil-je-er-aan-doen-rijtje".
- In de wat meer op aggro-gerichte meta's heeft men de mogelijkheid om Tarmogoyf te spelen, welk dan ook zeker tot zijn recht zal komen.
- Life from the Loam kan als vervanger/tweede Grim Discovery gelden.
- Deathrite Shaman is een mogelijke vervangen voor decks die ervoor kiezen geen Dark Ritual te spelen. Zet druk, heeft veel functies, automatische graveyard-hate – een goede toevoeging.

Negatief:
- Hoewel Bayou in sommige gevallen de bliksemafleider-functie kan vervullen, zullen er ook games zijn waarbij je juist manascrewed zal zijn doordat je noodgedwongen je Bayou in een Wasteland zal moeten spelen – dit is niet te onderschatten en zal je hoogstwaarschijnlijk gewoon de game kosten.
- Het spelen met Yawgmoth’s Will wordt ietswat instabieler, daar je meerdere kleuren nodig zou kunnen hebben.
- Voor de spelers die voor de budget-versie van Dark Times willen gaan zou het het prijskaartje verhogen door middel van black-based fetch en Bayous.

Over het algemeen is de -splash dus zeker aan te raden; de voordelen lijken tegen de nadelen op te wegen en het kan een goed lange-termijn project zijn voor de budget-speler die zijn deck wil verbeteren. De speelstijl zal wat ingewikkelder zijn, maar voor een formaat als Vintage kan je dat er zeker verwachten – dit zou dus geen afknapper moeten zijn (en als dat het wel is, dan is Dredge altijd nog een optie).

Het sideboardSideboarden in DT is een moeilijke opgave (al is dat wederom zo bij de meeste Vintage-decks); het gaat vooral om de meta waarin je speelt. Zorg er voor dat je weet wat je tegen gaat komen voordat je hiermee aan de slag gaat, daar het enorm veel kan schelen. Ik zal hier zowel SB-opties voor de mono- build als voor de -build bespreken – we kunnen het maar beter goed doen.



0-4 Mental Misstep
Deze kaart is zeker aan te raden, daar de tegenstander ook nagenoeg zeker MM speelt (uitzondering voor MUD en Dredge). MM is vooral aan te raden in de combo-matchups: je wilt ervoor kunnen zorgen dat je Thoughtseize doorkomt. Bijkomend voordeel: Ancestral Recall kost 1 mana, net zoals Pithing Needle (die wil je niet laten doorkomen, daar er zeker Vampire Hexmage genoemd gaat worden als PN resolvet).



0-4 Leyline of the Void
Mocht je deze kaart niet MB draaien, dan is deze kaart essentieel in het SB. Het maakt de Dredge-MU van verschrikkelijk (zelfs als je meerdere Pate-effecten MB draait) naar degelijk (het Dredge-deck moet eerst 1 of meerdere antwoorden paraat hebben voordat het daadwerkelijk wat kan doen). Ook werkt hij leuk in de TPS-MU, andere decks met Yawgmoth’s Will en elk deck met Snapcaster Mage.

Gaat men liever voor het Surgical/Pate-plan (hiermee kunnen immers ook landjes uit het deck gevist worden, wat weer aansluit op het mana-denial plan met Wasteland en Strip Mine + Crucible of Worlds, dan is dat ook een optie. In een meta waar geen/weinig Dredge gespeeld wordt is dit een prima vervanger voor de Leyline of the Voids. Let wel dat een game tegenover Dredge dan wel een enorme hoeveelheid skill + geluk zal vereisen!

Ravenous Trap is een derde optie voor het DT-deck als het gaat om graveyard-removal. Het verrassingselement speelt hierbij een rol (wat enorm goed bij bepaalde spelers past), maar het is wel zeer gevoelig voor Cabal Therapy (welk nog wel eens twee keer achter elkaar gespeeld wordt).



0-2 Pithing Needle
Een prima kaart tegenover random Planeswalkers (zowel Jace, the Mind Sculptor als Liliana of the Veil zijn verschrikkelijk tegenover Dark Depths), maar ook tegen andere kaarten – goede allrounder.



0-1 Chains of Mephistopheles
Een zeer sterke kaart tegenover de combodecks en decks met Gush (non-combo decks met Gush zijn o.a. RUG Delver, vandaar de benoeming) – hij houdt het kaartvoordeel aan hun kant van de tafel weg terwijl jouw Dark Confidant vrolijk doorgaat. Ook grappig in de Oath-MU: Griselbrand heeft een slechte band met Mephistopheles.



0-3 Bitterblossom + 0-2 Gate to Phyrexia
Deze kaarten zijn samen een krachtig pakket tegenover de MUD-lijsten, daar het het enige is wat mono- tegen artifacts kan doen in een "korte" tijd. Aan te raden is om meer Blossoms dan Gates te spelen; Blossom doet nog iets zonder de Gate, maar andersom niet.



0-3 Emissary of Despair
Gate + Blossom is 1 plan tegenover MUD, maar als je meer de aggro-route wil bewandelen is dat natuurlijk ook een optie met Emissary of Despair. Tegenover builds met Tangle Wire is ze wat "iffy", daar het DT-deck normaliter niet zo heel veel permanents heeft liggen. Speel je echter tegen een build van MUD zonder Tangle, dan is het slagingspercentage van dit plan een stuk hoger.



0-1 Crucible of Worlds
Een sterke one-off, mocht de meta waarin je je bevind een meta zijn waarin men enorm vertrouwt op non-basics (MUD, Oath, etc.). Aan te raden als je Dark Rituals speelt!



0-2 Sylvan Library
Sylvan Library is een goede combinatie met Dark Confidant op het moment dat je hele grindy games moet gaan spelen – de BUG-MU heeft die neiging vooral. In een snelle meta is hij echter minder indrukwekkend, vandaar 0-2.



0-2 Pernicious Deed
Een persoonlijke favorite van mij die zeker in agro-meta's goed van pas kan komen. Ook leuk is dat, hoewel je Marit Lage een token is, hij de Deed zal overleven vanwege zijn indestructibility. Kan ook zeker van pas komen in de MUD-match!



0-1 Life from the Loam
Een tweede Grim Discovery voor de nonbasic-MU's. Je Depts zal veilig blijven in de GY, dus zodra je een Vampire Hexmage hebt kan het loamen beginnen – zeer sterk in een deck met 5 Strip Mine/Wasteland-effecten. Bijkomend voordeel is dat je Bayous ook minder Wasteland-gevoelig zijn (mits je minimaal 1 Bayou hebt om de LftL te spelen).



0-3 Nature’s Claim
Een andere handige tool in de MUD-MU, maar kan ook handig zijn tegenover Tezzeret-based decks om Time Vault te slopen. Het is geen Steel Sabotage, maar hij komt zeker in de buurt!



0-3 Abrupt Decay
Abrupt Decay vervult een hoop rollen in het -DT deck. Het is een goede kaart tegenover Delver of Secrets, wat handig kan zijn als je Marit Lage heb liggen, maar ook andere vervelende critters kunnen snel en vakkundig worden aangepakt. Het werkt prima in de MUD-MU, de control-MU en vele andere vlakken. Speel je deze nog niet MB in je -build, speel hem dan SB: hij is te goed om te laten liggen.




Verschillende lijstenDe volgende lijst is van Max Brown waarmee hij het Blue Bell-tournament won in 2010. Hoewel het dus geen actuele lijst is, laat het wel de "core" van het deck prima zien.

Dark Times by Max Brown:
Creatures (.8.)
4x Dark Confidant
4x Vampire Hexmage

Lands (.20.)
11x Swamp
1x Strip Mine
4x Wasteland
2x Urborg, Tomb of Yawgmoth
2x Dark Depths

Spells (.32.)
1x Black Lotus
1x Helm of Obedience
1x Lotus Petal
1x Mox Jet
1x Null Rod
1x Pithing Needle
4x Leyline of the Void
4x Dark Ritual
1x Darkblast
1x Demonic Consultation
2x Diabolic Edict
1x Vampiric Tutor
1x Demonic Tutor
4x Duress
1x Grim Discovery
1x Imperial Seal
4x Thoughtseize
1x Yawgmoth’s Will

Sideboard:
3x Null Rod
1x Pithing Needle
2x Emissary of Despair
1x Phyrexian Negator
2x Yixlid Jailer
1x Chains of Mephistopheles
1x Engineered Plague
1x Ravenous Trap
1x Chainer’s Edict
2x Sadistic Sacrament

En hier is de lijst van Charlie Donaldson te zien, waarmee hij bij de GP Melbourne eerder dit jaar 5e eindigde in een Vintage side-event. De groene splash is in deze lijst mooi aanwezig, samen met wat metakaartjes (hint: Dismember).

Dark Times by Charlie Donaldson:
Land (.22.):
4 Wasteland
4 Swamp
3 Dark Depths
2 Verdant Catacombs
2 Bloodstained Mire
2 Bayou
2 Urborg, Tomb of Yawgmoth
1 Thespian’s Stage
1 Forest
1 Strip Mine

Creatures (.12.):
4 Vampire Hexmage
4 Deathrite Shaman
4 Dark Confidant

Instants en sorceries (.20.):
4 Dark Ritual
4 Thoughtseize
3 Abrupt Decay
2 Duress
1 Vampiric Tutor
1 Yawgmoth’s Will
1 Demonic Tutor
1 Diabolic Edict
1 Grim Discovery
1 Demonic Consultation
1 Extirpate

Overig (.6.):
1 Necropotence
1 Pernicious Deed
1 Sylvan Library
1 Crucible of Worlds
1 Mox Jet
1 Liliana of the Veil

Sideboard:
1 Pernicious Deed
1 Liliana of the Veil
1 Extirpate
2 Relic of Progenitus
1 Null Rod
2 Yixlid Jailer
1 Nature’s Claim
1 Krosan Grip
2 Dismember
1 Sadistic Sacrament
1 Bitterblossom
1 Engineered Explosives

AfsluitingDark Times is een deck dat door efficiëntie en een tempo-plan razendsnel games kan afmaken, met of zonder combo. Het biedt diverse mogelijkheden voor het sideboard (zeker met de -splash) en kan daardoor zeer wendbaar zijn als eerste deck. Het straft af, speelt slim - maar kan door het gebrek aan control en reactieve kaarten (tenzij je met Deathrite Shaman en Abrupt Decay speelt) toch af en toe aan het kortste eind trekken. Het is een leuk deck, maar voor sommige spelers misschien ietswat te rechtlijnig!

Ik hoop dat ik iedereen een groot plezier heb gedaan met het schrijven van deze primer. Dark Times heeft voor mij enorm veel waarde, en ik hoop dat overgebracht te hebben, samen met natuurlijk het enthousiasme voor het grootste formaat dat er in MtG is: Vintage. Mocht iemand een foutje in de column vinden, dan zou ik een PM zeer waarderen – zo kan ik de primer makkelijk bijhouden.

Voor de rest: bedankt voor het lezen en misschien zie ik je nog wel eens tegenover me zitten in een toernooi..!

-C.

 Reactie plaatsen

Reacties (14)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
17-7-2014 23:08:00

Mooi stuk!

17-7-2014 23:09:00

Hey Lookky, goed te zien dat je een stuk post om wat activiteit op het forum te krijgen. Het valt me ook op hoor dat het rustig is, maar het lijkt overal een beetje zo te zijn. Qua bestellingen ook wel. Ik hoor het meer om me heen terwijl er toch meer spelers dan ooit zijn heb ik het idee.
Op magic online is vintage upcoming en het zou best wel eens kunnen zijn dat het dan real life ook weer wat meer gespeeld wordt. Online hebben ze in beperkte mate die kaarten terug gebracht.

TReX (16) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
19-7-2014 20:14:00

Ik heb er iets van geleerd. Goed geschreven. Bedankt, zo kom ik meer over tournooidecks te weten.

19-7-2014 23:46:00

Altijd handig toch

20-7-2014 15:40:00

@ Michiel: Inderdaad, Vintage Online zou nog wel eens een leuke boost kunnen geven aan het formaat - misschien dat er dan ook wat meer proxie-toernooien komen enzo. Zou gaaf zijn!

@ Jannes & TRex: enorm bedankt!

Danny (38) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
20-7-2014 19:01:00

Zeer zekers ben ik niet het type dat toernooien gaat spelen voorlopig, maar ik moet toegeven dat het wel interessant leesvoer is. Het was interessant om te kijken naar verschillende manieren om dit deck te laten draaien. Leuk geschreven.

Over het rustige:
Tja ik merk ook wel dat het rustiger is dan paar jaar terug. Jammer maar ik denk niet dat je er echt iets aan kunt doen. Hopelijk trekt het weer een beetje aan binnenkort

20-7-2014 21:00:00

Er komen nog meer artikelen aan, dus misschien dat dat wat helpt. Het is het minste dat ik kan doen, en het is leuk

Hoop dat als je ooit toernooien gaat spelen, dat je dan wat hebt aan dit soort stukken! Alvast succes!

30-7-2014 10:39:00

Loek elke keer als ik iets van jou lees zie ik weer geniale dingen die mtg voor mij zo boeiend maken.
Ook heb ik er een hoop van geleerd bijv. dingen als CA.
Tegenwoordig bekijk ik kaarten heel anders zo speel ik tegenwoordig mijn Hornet Queen in combinatie met Invasive Species om zo mn Hornet Queen opnieuw te kunnen spelen.
1 van de dodelijkste combo`s die ik tot nu toe kan maken 9 flyers met deathtouch is toch vervelend.
Zo heb ik toch iets negatiefs (Return target creature you control to its owners hand) in iets positiefs weten te veranderen. (Heerlijk)

Jammer dat er minder interactie is op het forum ik hou ook wel van socialiteit.

30-7-2014 12:51:00

Goed om te zien dat dit gebeurd. Leuk om een discussie te starten en samen met mensen deckideeen te bespreken. Mag in mijn ogen vaker gebeuren.

Denk hierbij aan een forum voor elk format waar iedereen iets kwijt kan. Vaak komen hier de leukste decks vandaan.

30-7-2014 13:06:00

@ Dave-sanne: Thanks! Leuke interactie trouwens, ben altijd al een fan geweest van dat soort dingen (en daarom speel ik ook graag met Deadeye Navigator)

@ the Docter: Dat bestaat ook op Nedermagic, maar het wordt niet erg vaak gebruikt.. kijk maar eens bij de forums?

Deck en Formaat Discussie

Algemeen 169 1094

Vintage 7 16

Legacy 49 368

Modern 34 239

Standard 62 285

Block 3 8

Limited 13 65

Two-Headed Giant 2 5

Budget decks 9 60

Multiplayer varianten 14 99

Commander EDH 232 2284

30-7-2014 14:32:00

leuke text, vintage is een erg boeiend formaat.

Ik vraag me af, heeft tespian stage geen enkel nut hierin met de nieuwe legend rule? Dit is hoe legacy de combo samenstelt, je kan met wat moeite ook makkelijker stripmine/wastelocken.

Of is er in vintage ook gewoon een 'lands' deck en is dat hier gewoon niet van toepassing? Het lijkt me wel doensbaar in vintage ook lands te hebben met dan het tutor package en meer controle elementen.

30-7-2014 16:16:00

Thespian Stage werkt wel maar omdat hij erg veel zwarte kaarten draait is het een beetje iffy als je een Wasteland en zo'n ding heb in plaats van een Swamp.

30-7-2014 18:14:00

Zoals Maarten ook al aangeeft: zodra je geen kan maken T1, heb je een groot probleem. Daarnaast kost die combo meer mana, terwijl je, als je de combo met de Hexmage speelt, realistisch T4 al kan schoppen voor 20.

In een land-deck zoals bepaalde Loam-varianten is het veel meer viable, maar omdat in Vintage iedereen standaard gravehate heeft vanwege Dredge, is die strategie een stuk minder stabiel.

7-8-2014 10:31:00

Hey,

Late reactie omdat ik op vakantie was, maar dat is meteen een mooie kans om dit stuk een welverdiende up te geven .

Goed stuk, Lookky. Beknopt en begrijpelijk, maar ook leuk geschreven. Ik heb nog nooit ook maar één pot competitive Magic gespeeld maar vind het erg interessant om te kijken welke decks wat doen in de verschillende formats.

Ik sluit me ook bij iedereen aan die graag meer interactie ziet op Nedermagic. Het is erg lastig om een gedegen discussie op gang te krijgen over een deck, een column, een primer... wat dan ook, en nog lastiger om het aan de gang te hóuden. Vandaar ook deze reactie als kleine bijdrage aan het grote geheel!

Groeten,

Stijn

Scroll: [boven|reacties|beneden]