Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

2 of 3 dobbelstenen?

Scroll: [boven|reacties|beneden]
30-6-2011 16:00:00


Tijdens het lezen van de spelregels van een bordspel kwam ik in de regels iets tegen dat op mij overkwam als vreemd en onlogisch, ik ga deze regel even uit het spel trekken en hier aanbieden als een wiskundig twistpunt. Omdat ik WEET dat er hier op NederMagic aardig wat mensen met wiskunde knobbel zitten!

Voor dit voorbeeld is er een getal X. Getal X kan liggen van 3 tot en met 6, maar behoud deze waarden. (Dus als X 6 is in situatie 1, dan is X ook 6 in situatie 2).

Situatie 1: Gooi 2 dubbelstenen. Je hebt nu een waarde tussen 2 en 12. Indien deze waarde kleiner of gelijk is aan X heb je gewonnen. Indien de waarde groter is dan X heb je verloren.

Tot zover, geen probleem. Echter je kan een 3de dobbelsteen "vrijspelen" om zo vaker te kunnen winnen. Nu hoor ik je denken, maar om met 3 dobbelstenen onder of gelijk aan het getal X te gooien maakt het toch juist moeilijker? Dat klopt maar je hoeft maar 2 dobbelstenen bij elkaar op te tellen en mag de 3e negeren, dit maakt het een stuk eenvoudiger om een getal kleiner dan of gelijk aan X te gooien!

Maar! Dan staat er de volgende regel: De 2 dobbelstenen met de hoogste waarde tellen. Dus:

Situatie 2: Gooi 3 dobbelstenen, haal de dobbelsteen met de LAAGSTE score weg. Je hebt nu een waarde tussen 2 en 12. Indien deze waarde kleiner of gelijk is aan X heb je gewonnen. Indien de waarde groter is dan X heb je verloren.

In mijn ogen is het in situatie 2 juist MOEILIJKER om te winnen in plaats van Makkelijker zoals het spel impliceert. Immers de 2 hoogste waardes van 3 stenen komt, lijkt mij, relatief gezien vaak boven de waarde van 2 random stenen. Of zie ik iets over het hoofd?

Ik hoor het graag!

 Reactie plaatsen

Reacties (6)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
30-6-2011 17:51:00

Na 1 keer lezen zeg ik: je hebt gelijk. Verder wacht ik even op anderen.

Simpelweg omdat: als de hoogste weghalen het makkelijker zou maken, zou de laagste weghalen het moeilijker moete maken.

30-6-2011 17:54:00

Dat maakt het idd een stuk moeilijker ik denk dat dat dan een foutje in de regels is. Kun je op internet niks vinden?

30-6-2011 18:38:00

Ik heb (even snel) op boardgame Geek gekeken, daar heb ik "Officieel" (nog) niks kunnen vinden, wel heb ik daar gevonden dat er wat Fouten in de vertaling van duits naar engels zitten, mischien is dit er een van.

Maar dan had ik iig gelijk, en ik speel ook met de regel dat je zelf mag kiezen welke dobbelsteen vervalt.

Maar goed om te horen dat ik de juiste conclusie getrokken had

Yep. Aangezien het laagste getal weggaat, heb je nooit voordeel aan die extra 3de dobbelsteen. Laten we stellen dat je door die exra dobbelsteen, nét dat lage getal hebt kunnen gooien. Dat zou je dan het meeste voordeel geven aan een dobbelstene, maar die wordt dan juist genegeerd.

1-7-2011 08:02:00

Simpele manier om twijfel weg te nemen, bij dobbelstenen zijn kansen symmetrisch. (Kans op 8 = kans op 6 bij 2 stenen.) Dus als het makkelijker wordt om laag te krijgen als je de hoogste weg haalt wordt het makkelijker om hoog te krijgen als je de laagste weg haalt.

Heb je al gevonden of ergens staat dat die vertaling fout is?

1-7-2011 11:37:00

Oké, naast het officieele spelregelboek, bevat het spel ook een "Quick rule" sheet en daar staat: "After rolling the dice, player has choise of two dice" Dus je mag kiezen welke dobbelstenen je wilt houden. In het normale rulebook staat het dus inderdaad verkeerd.

Scroll: [boven|reacties|beneden]